Maanmittauslaitoksen asiakas- ja käsittelypalvelussa on nyt ruuhkaa

Maanmittauslaitos priorisoi tällä hekellä ensisijaisesti omistuksen muutoksia, ruuhkautuneesta palvelusta johtuen.

Useat asunnon omistajat ovat aktivoituneet asunto-osakkeidensa sähköistämisessä, taloyhtiöiden osakeluetteloiden sähköistämisestä johtuen. Taloyhtiöiden osalta osakeluettelo tulee sähköistää vuoden 2023 loppuun mennessä, jonka jälkeen osakkaalla on 10 vuotta aikaa sähköistää oma osakkeensa. Lue lisää Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Omistuksen rekisteröintiä ei kannata turhaan kiirehtiä

Moni haluaa hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä heti, jotta osakkeen sähköistäminen ei pääse unohtumaan. Tulemme kuitenkin muistuttamaan asiakkaitamme tasaisin väliajoin, mikäli heidän osakkeensa on vielä sähköistämättä.

Asunnonomistajien kannattaakin odottaa oman osakkeensa sähköistämistä ruuhkahuippujen yli. Helpoiten asunto-osakkeen sähköistäminen sujuukin asunnon vaihdon yhteydessä. 

Mistä osakekirjojen sähköistyksessä on kyse?

Suomessa otettiin käyttöön vuoden 2019 alusta Maanmittauslaitoksen sähköinen huoneistotietojärjestelmä, joka tunnetaan myös sähköisenä osakehuoneistorekisterinä. 

Kirjalliset asunto-osakekirjat ja asunto-osakkeiden tiedot sähköistetään, ja samassa yhteydessä asunto-osakkeiden omistajatiedot ja asunto-osakkeisiin kohdistuvat panttaukset tallennetaan huoneistotietojärjestelmään. Asunto-osakkeen sähköistämisen yhteydessä kirjallinen osakekirja mitätöidään. 

Muuta osakekirja sähköiseksi vuoden 2033 loppuun mennessä

Taloyhtiöiden tulee sähköistää osakeluettelonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Tiedon oman taloyhtiösi osakeluettelon sähköistämisestä saat isännöitsijältä. 

Kun taloyhtiön osakeluettelo on sähköistetty, voivat osakkeen omistajat sähköistää oman asunto-osakkeensa. Mitään kiirettä asian kanssa ei ole, sillä aikaa asunto-osakkeesi sähköistämiselle on kymmenisen vuotta, vuoden 2033 loppuun saakka. 

Mikäli taloyhtiösi on perustettu 1.1.2019 jälkeen, asunto-osakkeesi on jo sähköinen, ja omistus- ja panttaustiedot on jo viety Huoneistotietojärjestelmään. Asia on tällöin jo kunnossa, eikä sinun tarvitse tehdä mitään.

Asunto-osakkeen sähköistäminen hoituu kätevästi asuntokaupan yhteydessä

Jatkossa aina kun asunto vaihtaa omistajaa, omistus- ja panttausmerkinnät tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa huoneistotietojärjestelmään.

Jos arvelet myyväsi asunto-osakkeesi ennen vuoden 2033 loppua, asunto-osakkeen sähköistäminen hoituu asuntokauppojen yhteydessä, ja tällöin asunto-osakkeen sähköistämisen kulut maksaa ostaja, ellei asiasta muuta sovita asuntokaupan yhteydessä.

Miten hoidan asunto-osakkeen sähköistämisen pankin kanssa?

Jos asuntosi on lainan vakuutena, niin silloin kirjallinen osakekirja on pankin hallussa lainan vakuutena. Tällöin pankki hoitaa toimeksiannostasi osakekirjasi sähköistämisen. 

Asian kanssa ei ole välitöntä kiirettä, sillä toimeksiannon antamiseen sinulla on aikaa vuoden 2033 loppuun saakka. 

Muista kertoa pankille, mikäli haluat mitätöidyn osakekirjan itsellesi takaisin. Kun haluat sähköistää asunto-osakkeesi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mikäli kirjallinen asunto-osakekirja on pankin sijaan sinun omassa hallussasi, löydät ohjeet asunto-osakkeesi sähköistämisen Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Mikä on sähköisen osakekirjan hinta?

Asunto-osakkeesi sähköistämisestä aiheutuu sinulle kustannuksia sekä pankin että Maanmittauslaitoksen taholta. Pankin ja Maanmittauslaitoksen kulut muodostuvat omistustietojen ja panttaustietojen rekisteröinnistä. 

Mikäli asunto-osakekirja on omassa hallussasi, ja hoidat itse asunto-osakkeeseesi sähköistämisen, maksat vain Maanmittauslaitoksen kulut. 

Asunto-osakkeen sähköistämisen kulut

Palvelu/toimenpideMaanmittauslaitoksen kulut
Nordean kulutYhteensä
Omistajatietojen vieminen rekisteriin/ asunto-osake69 €150 €219 €
Panttaustietojen vieminen rekisteriin/ asunto-osake30 €100 €130 €
Asunto-osakkeen yhteydessä omistajatiedot myös autotalliosakkeeseen69 €20 €89 €
Asunto-osakkeen yhteydessä panttaustiedot myös autotalliosakkeeseen30 €20 €50 €

Esimerkkejä sähköistämisen kuluista

Jos itse sähköistät hallussasi olevan asunto-osakkeeseesi, niin maksat vain MML:n kulun 69 €. 

Jos asunto-osakkeesi on pankissa lainasi vakuutena ja pankki hoitaa asunto-osakkeesi sähköistämisen, niin kulut ovat 349 € asunto-osakkeesta ja mahdollisesta autotalli osakkeesta 139 €.

Jos haluat antaa pankille toimeksiannon sähköistämisestä osakekirjasta, joka ei ole pankin lainan vakuutena, niin kulut ovat silloin 219 €.

Kun sähköinen asunto-osake vaihtaa asuntokaupoissa jatkossa omistajaa, niin yllä mainitut kulut tulevat aina omistajan vaihdosten yhteydessä maksettaviksi. Tällöin kulut maksaa ostaja, ellei asuntokaupan yhteydessä ole sovittu toisin.