Euribor 12 kk - yleisin asuntolainan viitekorko
Euriborkorko on euroalueen rahamarkkinoiden yhteinen viitekorko. Koron nimi on lyhenne englannin kielen sanoista Euro Interbank Offered Rate.
Monia suomalaisia kiinnostaa erityisesti 12 kuukauden euriborkorko, joka on Suomessa yleisin asuntolainan viitekorko. 12 kuukauden euriborkorkoon sidottu asuntolainan korko tarkistetaan 12 kuukauden välein, eli kerran vuodessa. Tämä lisää lainasi koron ennakoitavuutta, kun asuntolainan korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan. Tekemäsi lainasopimuksen kokonaiskorko (viitekorko + marginaali) muuttuu laina-aikana Euribor 12 kk viitekoron vaihteluiden mukaan.
Euriborkorkoja hallinnoi European Money Markets Institute (EMMI). Euriborkorot lasketaan EMMI:n määrittämille korkojaksoille, ja ne ilmoitetaan kaikkina noteerauspäivinä noin kello 12.00 Suomen aikaa kolmen desimaalin tarkkuudella.
Euriborkorot noteerattiin ensimmäisen kerran 30.12.1998 arvopäivälle 4.1.1999. Euroalueen rahamarkkinoiden koronlaskukäytäntö on todelliset päivät/360 päivää vuodessa. Heliboreissa koronlaskentaperuste oli todelliset päivät/365 päivää vuodessa, mutta niitä ei enää noteerata Suomessa. Jotta vanhojen sopimusten sisältö ei koronlaskukäytännön takia muuttuisi, Euribor/365 korvasi vanhan heliborkoron. Euribor/365 johdetaan euriboreista ja julkaistaan omana viitekorkonaan. Euribor/365:n erillinen julkaisu lopetettiin 31.3.2019, minkä jälkeen luotoissa, joissa viitekoroksi on sovittu Helibor, käytettävä viitekorko on laskettu euriborkoroista laskukaavalla euribor x 365/360.
Euriborkorkojen päivittäiset arvot voit halutessasi tarkistaa sivulta Suomen Pankki - KorotAvautuu uuteen ikkunaan