Kiinteä korko, Nordea Prime ja muut viitekorot

Viitekorot ja niiden ymmärtäminen voivat tuntua joskus hankalalta. Kokosimme tälle sivulle tietoa Nordeassa yleisimmin käytössä olevista koroista. Asuntolaina-asiakasta saattaa kiinnostaa erityisesti Suomessa asuntolainojen yhteydessä yleisimmin käytetty 12 kuukauden Euribor. Tutustu myös muihin korkovaihtoehtoihin!

Nordea Prime - pitkäaikaisten asunto- ja muiden lainojen sekä talletusten viitekorko

Nordea Prime -korko on lähinnä henkilöasiakkaiden asuntolainojen ja muiden pitkäaikaisten lainojen viitekorko sekä pitkäaikaisen tallettamisen viitekorko.

Nordea Prime -korko

3,20 %
  • Nordea Prime -korko seuraa markkinakorkoja rauhallisessa tahdissa tarjoten kuitenkin samalla vakaamman korkokehityksen.
  • Koron muutoksesta ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen sen astumista voimaan sanomalehtien korkosivuilla.
  • Arvoon vaikuttavat lyhyiden ja pitkien markkinakorkojen nykyinen taso sekä korko-odotukset, inflaationäkymät ja talouden yleiset kehitysnäkymät.
  • koron tasosta päättää Nordea Bank Oyj

Nordea Prime -koron historiatiedot

Kiinteät korot

Lainojen kiinteät korot määräytyvät laina-ajan mukaisesti kyseisen hetken raha- ja pääomamarkkinoiden korkotason pohjalta. Ne voivat olla kiinteitä koko laina-ajan tai erikseen sovitun lyhyemmän jakson ajan. 

Tavallinen kiinteä korko

Voit valita asuntolainasi koroksi tavallisen kiinteän koron. Kun lainassasi on kiinteä korko, tiedät korkomenosi etukäteen koko kiinteän jakson ajalta.

Tavallisen kiinteän koron voit valita 3, 5, 10 tai 15 vuodeksi. Jos lainasi takaisinmaksuaika on pidempi kuin kiinteän koron jakso, koroksi vaihtuu kiinteän jakson jälkeen Nordea Prime + marginaali. 

Jos sinulla on tavallinen kiinteä korko, maksat pankille korvausta lainasi ennenaikaisesta takaisinmaksusta, mikäli vastaavan uuden lainan korko on alempi kuin lainasi korko. Et ole oikeutettu hyvitykseen, vaikka vastaavan uuden lainan korko olisi korkeampi kuin lainassasi.

Määräaikainen sijoitustilin korko

Määräaikaisen sijoitustilin korko määräytyy talletusajan ja -summan mukaan.

Käyttelytilin korko

Nordea voi muuttaa käyttelytilin eli käyttötilin korkoa tiliehtojen mukaan ilmoittamalla siitä asiakkailleen vähintään kaksi kuukautta etukäteen. Korkoon tehtävistä muutoksista  päättää Nordea Bank Oyj.

Nordea KäyttöKorko - Nordean oma viitekorko

Nordean oma viitekorko, joka on tarkoitettu pääasiassa henkilöasiakkaiden KäyttöTiliPlus-tilin talletuskoron viitekoroksi. Korko pyritään pitämään suhteellisen vakaana, eli pienet korkovaihtelut markkinoilla eivät vaikuta sen arvoon.

Nordea KäyttöKorko1,50 %
  • Koron muutoksesta ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen muutoksen astumista voimaan sanomalehtien korkosivuilla.
  • KäyttöKoron arvoon vaikuttavat markkinakorkojen kehitys, pankin varainhankinnan tarpeet sekä kilpailutilanne talletusmarkkinalla. 
  • Koron tasosta päättää Nordea Bank Oyj.

Nordea Avista -viitekorko

  • Korko määritellään päivittäin rahamarkkinoilla vallitsevan yön yli -koron ja Nordean likviditeettitilanteen mukaan.
  • Korko noteerataan sekä eurolle että päävaluutoille, ja erikseen luotoille ja talletuksille.
  • Nordea Avista -viitekorkoa käytetään shekkitilien viitekorkona ja Nordea Avista -valuuttakorkoa valuuttatilien viitekorkona.

Mitä euriboreista tulisi tietää?

Asiantuntijamme pääanalyytikko Jan von Gerich ja Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertovat tärkeimmät tiedot euriboreista

Lue mitä asiantuntijat kertovat euriborista

Asuntolainan korko

Asuntolainan marginaali säilyy samana koko laina-ajan, kun taas viitekoron taso vaihtelee markkinaliikkeiden mukaan. Lainan korko voi siis nousta tai laskea laina-aikana.

Mikä kaikki vaikuttaa asuntolainan kokonaiskorkoon?

Mietityttääkö korkojen nousu?

Suojaamalla lainasi, joko säästämällä tai erillisellä korkosuojalla turvaat taloutesi korkojen ja kulujen noustessa.

Lue miten voit suojata talouttasi korkojen nousua vastaan