Mikä on Nordean korkoennuste?

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti kesäkuun alun kokouksessaan laskea ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksikköä. Pankkien kannalta tärkein ohjauskorko (EKP:n talletuskorko) laski 3,75 prosenttiin oltuaan 4 prosentin tasolla vuoden 2023 syyskuusta asti. 

Nordean analyytikot odottavat, että EKP jatkaa koronlaskuja. EKP:n ohjauskorot vaikuttavat markkinakorkoihin, kuten asuntovelallisille tuttuihin euriborkorkoihin.  

Odotamme, että korot laskevat lisää tämän vuoden lopun ja ensi vuoden aikana: yksi 0,25 prosenttiyksikön koronlasku jokaisella vuosineljänneksellä. Näin ollen ohjauskorko olisi 3,25 % vuoden 2024 lopussa ja 2,25 % vuoden 2025 lopussa.  

Korkojen kehitys kuitenkin riippuu euroalueen talous- ja inflaatiokehityksestä, joten korkoennusteeseemme sisältyy huomattavaa epävarmuutta.  

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Asuntolaina ja -markkina

Viitekorkojen lasku näkyy asuntovelalliselle sitten, kun oman asuntolainan korontarkistuspäivä koittaa. Silloin lainan korko laskee. 

Korkojen lasku tarkoittaa yleensä myös sitä, että asuntojen hinnat nousevat. Siten odotamme, että asuntokauppa vilkastuu vähitellen. 

Lue lisää, mitä korkojen lasku tarkoittaa asuntovelalliselle.

Säästäminen ja sijoittaminen

Jos lainanlyhennyksiin kuluu korkojen laskun myötä aiempaa vähemmän rahaa, voi olla hyvä hetki aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. Varakassaa kannattaa kartuttaa säästötilille ja kun varakassa on kunnossa, kannattaa tutustua rahastosijoittamiseen – ja alkaa tavoitella vaurastumista. 

Kannustamme aina säästämään ja sijoittamaan omien tarpeiden ja oman riskiprofiilin mukaan. Jos muuttuva korkotilanne askarruttaa, tervetuloa keskustelemaan asiantuntijamme kanssa!

Asuminen
Säästäminen ja sijoittaminen

Asuntolainan viitekorot ja asuntokauppa

Mitä kesäkuinen ohjauskoron lasku vaikuttaa asuntolainakustannuksiin? 

Odotukset korkojen laskusta ovat jo heijastuneet asuntolainojen viitekorkoihin, kuten 3 ja 12 kuukauden euriboreihin. 

Esimerkiksi 12 kk euribor on jo laskenut 3,7 prosenttiin, kun se viime vuoden lopulla oli yli 4 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että 12 kk euriborin taso määräytyy sen mukaan, mikä markkinoiden odotus on siitä, millä tasolla ohjauskorko tulee olemaan 12 kuukauden aikana.

Asuntovelalliselle korkojen lasku realisoituu korontarkistuspäivänä, joka on esimerkiksi 12 kk euriborin korolla kerran vuodessa. Jos korontarkistuspäivä on nyt käsillä, laskee asuntolainan viitekorko 0,2 prosenttiyksikköä, sillä viitekorko on sen verran alempana kuin vuotta aiemmin. Jos korontarkistuspäivä on vuoden lopulla, voi viitekoron lasku olla jo prosenttiyksikön luokkaa. 

Esimerkiksi 200 000 euron asuntolainassa (annuiteettilaina), jota on jäljellä 20 vuotta, prosenttiyksikön lasku viitekorossa tarkoittaa noin 100 euron laskua kuukausittaiseen lainanhoitomenoon. 

Milloin oma vaihtuva korkoni muuttuu?

Lainan viitekoron taso tarkistetaan aina korontarkistuspäivänä, joka määräytyy lainan nostopäivän mukaan. Oman lainasi seuraavan korontarkistuspäivän löydät mobiili- tai verkkopankista asuntolainasi tiedoista. 

Mikä korko kannattaa valita?

Koron sopivuus perustuu kunkin omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin. Yksi toivoo talouteensa suunnitelmallisuutta, ja toinen sietää hyvin vaihtelua. Koron valinta lähtee siis liikkeelle itselle tavoitellusta korkonäkemyksestä.

Jos sietää hyvin koron liikkeisiin liittyvää heilahtelua, voi valita lyhyen koron, joka seuraa markkinaa nopealla syklillä. Jos taas haluaa tietää tulevat korkomenot etukäteen ja suunnitella taloutensa tarkkaan, kannattaa valita mahdollisimman vakaa korko. Sellainen korko, joka vaihtelee vähän tai hitaalla syklillä.

Vaikka oma talous kestäisi korkomuutokset, ei ruuhkavuosien keskellä ole usein kestävää käyttää kaikkea oman talouden liikkumavaraa asumiseen. Suurimassa osassa Euroopan maita asuntolainan suosituin viitekorko on kiinteä, mikä tuo ennustettavuutta kotitalouden kuukausimenoihin. Lainakorkoa valittaessa kannattaa miettiä, mitkä kaikki asiat ovat omassa taloudessa tärkeitä ja varmistaa, että eri korkotilanteissa niihin jää riittävästi rahaa.

Lainan voi myös jakaa esimerkiksi kahteen osaan, jolloin toisessa lainassa on vaihtuva ja toisessa kiinteä korko. Tällöin kiinteän lainan kuukausimaksut ovat tiedossa etukäteen, mutta saa silti koronlaskuista tulevan hyödyn. Kiinteäkorkoisen lainan voi aina siirtää asuntoa vaihdettaessa myös uuteen kotiin.

Miten varmaa on korkojen laskun jatkuminen? 

Korkoja ei voi varmasti ennustaa. Nordean näkemys on ollut jo pitkään, että vuoden vaihteessa esimerkiksi vuoden euribor on noin kolmessa prosentissa ja laskee ensi vuoden keväällä noin 2,75 prosenttiin.

Korkojen kehitys kuitenkin riippuu euroalueen talous- ja inflaatiokehityksestä, joten korkoennusteeseemme sisältyy huomattavaa epävarmuutta. 

Jos talous- ja inflaatiokehitys on odotettua voimakkaampaa, voivat korot laskea ennustettua hitaammin. Toisaalta, jos inflaatio vaimenee pysyvästi ja talouskasvu on hidasta, voivat korot laskea ennustettua nopeammin. Emme kuitenkaan usko korkojen laskevan takaisin nollaan. 

Onko nyt hyvä hetki ottaa korkosuoja, jos sellaista ei vielä ole?

On todennäköistä että korot laskevat, mutta emme tiedä, miten korkojen käy pitkällä aikavälillä. Korkosuojatuotteiden avulla tiedät aina etukäteen, kuinka paljon korkoa maksat. Asuntolainasi voit korkosuojata korkoputkella, korkokatolla tai kiinteällä korolla.

Lue lisää korkosuojauksesta ja kiinteästä korosta

Mitä hyötyä on viitekoron vaihtamisesta?

Viitekorko kannattaa valita omaan tilanteeseen sopivaksi, eikä sitä kannata vaihtokustannusten vuoksi vaihdella tiuhaan. Korkoa voi kyllä vaihtaa, mutta se ei tuo nopeaa helpotusta lainan kuukausimenoihin.

Asuntolainassa on tavallisesti pitkä laina-aika, keskimäärin 23 vuotta. Koron vaihdon aika on pieni hetki tuossa pitkässä ajassa. Koko lainan korkokustannuksia arvioitaessa onkin yleensä olennaisempaa, miten korot kehittyvät seuraavina vuosina kuin muutaman viikon tai kuukauden aikana.

Miten Nordea Prime eroaa muista viitekoroista?

Nordea Prime on vakaampi korko kuin markkinakorot. Sen arvo vaihtuu hitaammassa tahdissa kuin euriborit, ja se seuraa niitä pienellä viiveellä. Nordea Prime on 3,5 % tällä hetkellä. Koron muutoksesta kerromme aina kaksi viikkoa etukäteen.

Voit hakea viitekoron vaihtoa 12 kk euriborista Nordea Primeen tai Nordea Primestä 12 kk euriboriin muutoshakemuksella itse mobiili- tai verkkopankissa. 

Lue lisää Nordea Primestä.

Alkaako asuntokauppa piristyä, kun korot laskevat? 

Yleensä, kun korot laskevat, asuntojen hinnat nousevat. 

Asuntomarkkinat ovat olleet alamaissa kohta kaksi vuotta. Korkojen nousu on näkynyt asuntokauppamäärien sekä asuntohintojen laskuna. Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet 11,5 % vuoden 2022 puolivälistä. Asuntokauppamäärät ovat olleet noin 30 % normaalitasoa alempana. 

Huhtikuussa nähtiin jo pientä asuntokaupan piristymistä, kun vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuodentakaiseen verrattuna. Asuntokauppa on kuitenkin edelleen alavireistä, mutta korkojen laskun odotetaan saavan kaupan jälleen liikkeelle ja hintojen laskun odotetaan myös taittuvan. 

Juuri nyt asuntokauppaa hidastaa myös kaupan ketjuuntuminen. Kaupat ketjuuntuvat, kun kukin myyjä pyrkii myymään nykyisen asunnon pois ennen uuden ostoa. 

Lue lisää asunnon vaihdosta

Kannattaako nyt ostaa, vai odottaa että korot laskevat lisää?

Asunnon oston aika on silloin oikea, kun se on omaan elämäntilanteeseen sopiva. Asunnon ostaminen voi olla järkevää nyt siksi, että asuntojen hinnat ovat keskimäärin alempana kuin kahteen vuoteen. 

Jos asuntoa varten on otettu lainaa, omistusasuminen on nyt korkeiden korkojen aikana ollut hieman kalliimpaa verrattuna vuokralla asumiseen. Kun korot laskevat, lainan kulut pienenevät. 

Kun harkitsee asunnon ostoa tai vaihtoa, kannattaa pohtia asumisen kustannuksia nykyhetkessä sekä tulevaisuudessa. Kun ostaa oman kodin, lainanmaksulla kerryttää omaa varallisuutta sen sijaan, että maksaisi vuokraa toiselle. 

Lue lisää omistus- ja vuokra-asumisen eroista 

Säästäminen ja sijoittaminen

Mitä korkojen lasku merkitsee tilisäästäjälle?

Nordean analyytikot arvioivat, että korot laskevat tänä vuonna maltillisesti. Jos korot laskisivat esimerkiksi noin kolmeen prosenttiin, muutos ei olisi talletusten kannalta kovin merkittävä. Jos korot jatkavat laskuaan vuonna 2025, muutos voi ensi vuonna olla merkittävämpi.

Koska korkojen ennakoidaan laskevan, lyhyille talletuksille tarjotaan nyt korkeampia korkoja kuin pitkille talletuksille. Esimerkiksi kolmen kuukauden talletukselle saisit tällä hetkellä korkeamman vuotuisen koron kuin 12 kuukauden talletukselle. Toisaalta pidemmmälle talletukselle saisit saman koron koko talletusjakson ajan, vaikka korot laskisivat jakson aikana enemmänkin.

Varakassaa kannattaa kartuttaa säästötilille, vaikka korot laskisivat. Kun varakassa alkaa olla kunnossa, kannattaa tutustua myös rahastoihin.

Mitä korkojen lasku merkitsee rahastoihin sijoittavalle?

Rahastosijoittamista kannattaa suunnitella pitkällä, useampien vuosien tähtäimellä. Omasta sijoitussuunnitelmasta tai säännöllisestä kuukausisäästämisestä ei kannata luopua: aina kannattaa säästää ja sijoittaa omien tarpeiden ja oman riskiprofiilin mukaan.

Korkojen lasku vaikuttaisi eri rahastoihin eri tavoin. Lyhyiden korkojen lasku näkyy selvimmin rahamarkkinasijoituksissa, joiden tuotot nousevat tai laskevat ohjauskorkojen myötä.

Korkojen vaihtelu vaikuttaa erityisesti korkorahastoihin, koska niiden tuotto riippuu korkotasosta. Koska korkojen nousuilla ja laskuilla on käänteinen vaikutus korkorahastojen tuottoihin, voi korkojen lasku tarjota korkorahastoihin sijoittavalle aiempaa parempia tuottomahdollisuuksia.

Korkorahastot jaotellaan lyhyen koron, keskipitkän koron ja pitkän koron rahastoihin. Kun korot alkavat laskea, muutos näkyy ensin pitkän koron rahastojen tuotoissa, kun taas lyhyissä koroissa myöhemmin odotettavissa olevat koronlaskut eivät vielä näy. Toisaalta pitkät korot ovat vakaampia ja pystyt ennakoimaan ne pidemmäksi ajaksi, kun taas lyhyet korot voivat laskea nopeammin.

Miten korkojen lasku vaikuttaa kuukausisäästämiseen?

Säännöllinen säästäminen kannattaa aina. Suosittelemme, että pidät kiinni omasta säästämisen ja sijoittamisen suunnitelmastasi, vaikka markkinat heiluisivat. Jos haluat keskustella tilanteestasi tai päivittää suunnitelmasi, varaa aika maksuttomaan tapaamiseen asiantuntijamme kanssa. Lue lisää ja varaa aika sijoitusneuvontaan

Mitä korkojen lasku merkitsee osakesijoittajalle?

Viime aikoina elpyvä talousnäkymä on ollut osakemarkkinoille korkotasoja tärkeämpi, eikä korkojen lasku ei välttämättä juurikaan vaikuttaisi osakesijoituksiin. 

Tämänhetkisten arvioiden mukaan myös Euroopan talous on hieman piristymässä, joten kokonaiskuva on yhä myönteinen osakesijoituksille. 

Yksittäisiin yhtiöihin keskuspankin korkopäätöksillä voi olla suurempia vaikutuksia. Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa kuitenkin aina katsoa yksittäisiä tapahtumia pidemmälle. Tärkeää on tehdä oma sijoitussuunnitelma ja noudattaa sitä erityisesti silloin, kun markkinat heiluvat.

Mitä euriboreista tulisi tietää?

Asiantuntijamme pääanalyytikko Jan von Gerich ja Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertovat tärkeimmät tiedot euriboreista.

Lue mitä asiantuntijat kertovat euriborista

Mietitkö asunnon ostamista

Asunnon ostaminen on tärkeä päätös, ja siihen kannattaa valmistautua huolella. Tutustu asuntomarkkinoihin, laske budjettisi ja juttele pankin kanssa hyvissä ajoin.

Lue vinkit asunnon oston eri vaiheisiin

Mietityttääkö korot?

Suojaamalla lainasi, joko säästämällä tai erillisellä korkosuojalla turvaat taloutesi korkojen ja kulujen vaihdellessa.

Lue, miten voit suojata talouttasi korkojen vaihtelussa