Seitsemän ajankohtaista neuvoa turvalliseen pankkiasiointiin

Turvallisuutesi on meille tärkeää, siksi kehitämme turvallisuusratkaisujamme ja palveluitamme jatkuvasti. Henkilö- ja yritysasiakkaisiin kohdistuvia huijauksia on paljon liikkeellä, myös verkkokaupoissa. Tarkista oheisista vinkeistä, miten voit tunnistaa luotettavan toimijan ja kerro vinkeistä myös läheisillesi.

1. Sivustolta ei löydy perustietoja 

Verkkokauppojen tulisi kertoa sivuillaan selkeästi perustietoja, esimerkiksi yhteystiedot, asiakaspalvelukanavat ja palautusehdot. Luotettavien toimijoiden sivustoilta saattaa löytyä tietoa myös vastuullisuudesta tai yrityksen arvoista.

Epäluotettavien toimijoiden verkkosivuilta nämä tiedot usein puuttuvat. Jos sivustolla on yhteystietoja lainkaan, ne ovat usein vajavaiset. Yhteydenottokanavia ei välttämättä ole eikä asiakkaalle kerrota, miten hän saa tarvittaessa apua. Usein epäluotettavat verkkosivut on rakennettu nopeasti eikä niiltä löydy tarkempia tietoa palveluntarjoajasta, heidän arvoistaan tai historiastaan.

Tarkista, löytyykö sivustolta yrityksen yhteystietoja, yhteydenottokanavia tai ohjeita tuotepalautusten varalle.

2. Sivuston kieli on rikkonaista

Luotettavien toimijoiden sivustojen kieliasu on huoliteltu ja useaan kertaan tarkistettu. Huijaussivustoilla suomen kieli saattaa olla rikkonaista tai ontuvaa. Vaikka tuotteiden kuvaukset olisi kirjoitettu hyvällä suomen kielellä, usein tilausehdot (engl. terms and conditions) on voitu kirjoittaa kokonaan muulla kielellä tai huonolla suomella.

Lisäksi huijaussivustojen verkko-osoitteet voivat olla harhaanjohtavia eivätkä ne välttämättä liity myytäviin tuotteisiin.

Käy läpi sivuston muitakin sivuja kuin tuotesivuja. Klikkaa tilausehdot auki ja tarkista niiden kieliasu.

3. Merkkituotteita selvästi markkinahintaa edullisemmin

Osa epäluotettavista toimijoista houkuttelee ostajia hyvillä tarjouksilla. Kalliita luksusmerkkien tuotteita saatetaan myydä selvästi markkinahintaa edullisemmin. Joissain tapauksissa alennus voi olla pienikin, noin 10-20 prosenttia.

Suhtaudu merkkituotteiden alennuksiin varauksella. Vertaile hintoja eri palveluntarjoajien kesken. Mikäli alennus on merkittävä, tutki sivustoa ja palveluntarjoajaa tarkemmin.

4. Sivuston visuaalinen ilme on heikko

Usein verkkokaupat panostavat visuaalisen ilmeeseen. Tuotteista julkaistaan mahdollisimman tarkkoja ja edustavia kuvia, joiden perusteella asiakkaat tekevät ostopäätöksen.

Epäluotettavilla toimijoilla sivuston visuaalinen ilme on usein heikko. He keräävät tuotteiden kuvia verkon eri lähteistä, ja samasta tuotteesta saattaa olla useita kuvia, joista osa voi olla huonolaatuisia. Lisäksi tuotesivulla voi olla kuvia muistakin tuotteista, jotka eivät liity myytävään tuotteeseen.

Tarkista sivuston eri tuotteita ja niiden kuvia. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun.

5. Toimijasta löytyy huonoja kokemuksia verkosta  

Kokemuksien etsiminen internetin keskusteluryhmistä tai sosiaalisesta mediasta voi auttaa arvioimaan, onko kyseessä luotettava toimija. Epäluotettavista toimijoista jaetaan usein tietoa ja varoituksia eri keskustelupalstoilla tai sosiaalisessa mediassa.

Kun etsit kokemuksia internetistä, noudata turvallisen verkkoasioinnin ohjeita. Älä anna pankkitunnuksiasi tai korttitietojasi sivustoille ja klikkaa vain turvallisia linkkejä.

6. Varmista maksukorttisi turvallinen käyttö 

Verkko-ostoksiin luottokortti on turvallisin maksutapa. Kun maksat ostoksesi luottokortilla et joudu syöttämään myyjälle henkilötietojasi, kuten henkilötunnustasi. Kaiken lisäksi  verkko-ostoksesi varmistetaan usein vahvan tunnistuksen avulla, jolloin kukaan ei voi tietämättäsi käyttää luottokorttia.

Luottokortilla maksaessasi ostoksesi saavat vahvan luotto-ostoksen kuluttajasuojan: sinun on mahdollista saada ostokseen käyttämäsi rahat takaisin, jos esimerkiksi

  • Ostoksesi saapuu vahingoittuneena tai se ei saavu lainkaan
  • Sinua veloitetaan kahteen kertaan
  • Ostit tuotteen tai palvelun ja myyjä menee konkurssiin, etkä saa ostamaasi tuotte tai palvelua

Määritä maksukorteillesi matalat turvarajat ja salli kortin käyttö vain tietyllä maantieteellisellä alueella.  Turvarajat ja maantieteellinen rajaus vaikuttavat korttimaksuihin sekä käteisnostoihin automaateilla. Jos kortiltasi ei veloiteta toistuvia internet-maksuja, estä internet-käyttö ja muuta asetusta tarvittaessa.

Voit muuttaa korttisi asetuksia verkko- ja mobiilipankissa. Muutokset ovat heti voimassa. Lue tarkemmin turvarajoista ja kortin turvallisesta käytöstä.

7. Tarkista, mitä vahvistat

Kun käytät Nordea ID -sovellusta, lue aina huolellisesti, mitä sovellus pyytää sinua vahvistamaan. Sovellus voi pyytää esimerkiksi vahvistamaan kirjautumisen kolmannen osapuolen palveluun, vahvistamaan korttimaksun tai tilisiirron.

Mikäli olet vahvistamassa tilisiirtoa, tarkista, että sovelluksessa näkyvä summa, saajan nimi ja tilinumero täsmäävät tapahtumaan, jota olet tekemässä.

Jos sovelluksen hyväksymispyynnöt eivät liity omaan asiointiisi, ole viipymättä yhteydessä asiakaspalveluumme.

Näissä tapauksissa Nordea voi olla sinuun yhteydessä 

Saatamme olla sinuun yhteydessä puhelimitse, verkkopankin tai sähköpostin kautta, silloin kun olet ollut itse suoraan yhteydessä pankkiin tai jos sinut on valittu osallistumaan tutkimukseen.  

Kyselyn aitoutta arvioidessasi ota huomioon, että 

  • emme koskaan pyydä luottamuksellisia tietoja, kuten luottokorttitietoja, tilinumeroja tai salasanoja, eikä sinun koskaan pidä antaa meille sellaisia tietoja  
  • emme koskaan lähetä linkkejä ohjelmistoihin tai sovelluksiin, joita sinun pitäisi asentaa tietokoneelle tai mobiililaitteelle. 

Jos sinulta kysytään tällaisia tietoja, kyselyn lähettäjä ei ole Nordea tai luotettu kumppanimme.

Lue tarkemmin asiakaskyselyistämme.

Henkilö- ja yritysasiakkaiden turvallisuus

Lue, miten voit suojautua huijauksilta ja miten toimia, jos jouduit huijatuksi.

Palaa takaisin turvallisuuden aloitussivulle

Kortin katoaminen ja korttireklamaatio

Jos korttisi katoaa tai varastetaan, sulje se viipymättä sulkupalvelun kautta. Toimithan välittömästi myös, jos kortillasi on sinulle kuulumattomia ostoja.

Lue lisää kortin katomisesta ja korttireklamaatiosta

Erilaisia huijausmuotoja

Tehokkain tapa suojautua huijausyrityksiltä on oppia tunnistamaan ne. Tutustu eri huijaustapoihin, niin pysyt petostelijoita askeleen edellä.

Tutustu eri huijausmuotoihin