Et par hjemme som smiler og ser på nettbrett sammen.

Seitsemän ajankohtaista neuvoa turvalliseen pankkiasiointiin

Turvallisuutesi on meille tärkeää, siksi kehitämme turvallisuusratkaisujamme ja palveluitamme jatkuvasti. Tarkista oheisista vinkeistä, miten varmistat oman ja läheistesi turvallisen verkkoasioinnin.

1. Tuntosarvet valppaana verkossa asioidessa

Huijauksia levitetään useiden eri toimijoiden nimissä eri kanavien kautta. Huijarit käyttävät muun muassa sähköposteja, tekstiviestejä, puhelinsoittoja ja hakukoneita hyväksi luodessaan yhä uskottavampia huijauksia. Lisäksi huijauksiin voi törmätä verkkokaupoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Verkossa asioidessa on aina hyvä pitää tuntosarvet valppaana mahdollisten huijausten varalta. Suhtaudu yllättäviin yhteydenottoihin, linkkeihin ja tarjouksiin kriittisesti. Mikäli jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

2. Varmista Nordea ID -sovelluksesta, mitä vahvistat

Vahvistaessasi tapahtumaa Nordea ID -sovelluksella, tarkista, että sovelluksessa näkyvät tiedot täsmäävät tapahtumaan, jota olet tekemässä. Tarkista, että tapahtuman summa, saaja ja päivämäärä ovat oikein. Kannusta myös läheisiäsi tarkistamaan tapahtumatiedot aina Nordea ID -sovelluksesta ennen hyväksymistä.

Jos sovelluksen hyväksymispyynnöt eivät liity omaan asiointiisi, ole viipymättä yhteydessä asiakaspalveluumme.

3. Keskustele aiheesta lähipiirisi kanssa

Juttele turvallisesta verkkoasioinnista myös lähipiirisi kanssa. Mikäli he kertovat, että ovat saaneet yllättäviä yhteydenottoja, rahapyyntöjä tai uskomattomia tarjouksia verkossa, kysele asiasta tarkemmin.

Huolehdi, että myös läheisesi osaavat kirjautua palveluntarjoajien kanaviin turvallisesti ja säilyttävät pankkitunnuksiaan huolellisesti. Varmista, että lähipiirisi tietää, miten toimia, mikäli he joutuvat huijauksen uhriksi.

4. Kirjaudu palveluihin palveluntarjoajien verkkosivujen kautta

Kirjaudu verkkopalveluihin palveluntarjoajien omien verkkosivujen kautta. Vältä linkkejä ja hakukoneita kirjautuessasi. Tarvittaessa voit lisätä palveluntarjoajan verkkosivun suosikkeihin tai kirjanmerkiksi.

Myös viranomaisten ja pankkien omat, älylaitteille ladattavat sovellukset ovat turvallisia käyttää.

5. Rajoita korttisi käyttöä tarvittaessa 

Jos kortiltasi ei veloiteta toistuvia internet-maksuja, estä internet-käyttö ja muuta asetusta tarvittaessa. Määritä maksukorteillesi matalat turvarajat ja salli kortin käyttö vain tietyllä maantieteellisellä alueella.  Turvarajat ja maantieteellinen rajaus vaikuttavat korttimaksuihin sekä käteisnostoihin automaateilla.

Voit muuttaa korttisi asetuksia verkko- ja mobiilipankissa. Muutokset ovat heti voimassa. Lue tarkemmin turvarajoista ja kortin turvallisesta käytöstä

6. Maltti on valttia – myös verkossa 

Huijauksissa luodaan usein kiireen ja paineen tunne. Huijareiden tavoitteena on painostaa uhri toimimaan heti, jotta hän ei kyseenalaista maksupyyntöä, linkkiä tai tarjousta. Kiireen tuntua saatetaan korostaa väittämällä, että mikäli uhri ei toimi heti, hänelle koituu tilanteesta haittaa.

Kuten monessa muussakin asiassa, myös verkossa maltti on valttia. Tarvittaessa on hyvä pysähtyä hetkeksi ja pohtia, onko linkki aito tai vaikuttaako jokin asia liian hyvältä ollakseen totta.

7. Älä jää asian kanssa yksin

Apua turvalliseen verkko- ja pankkiasiointiin on saatavilla. Mikäli olet epävarma saamastasi viestistä, tarkista sen aitous lähettäjän asiakaspalvelusta. Tukea digiasiointiin löydät myös verkkosivuiltamme. Lue, miten voit hoitaa päivittäiset pankkiasiat helposti ja turvallisestiAvautuu uuteen ikkunaan.

Huijauksen uhriksi joutuminen ei ole kenenkään oma valinta. Mikäli olet joutunut huijauksen uhriksi, älä jää asian kanssa yksin. Puhu tapahtuneesta läheistesi kanssa. Apua on saatavilla myös esimerkiksi Rikosuhripäivystys RIKUn kautta.

Näissä tapauksissa Nordea voi olla sinuun yhteydessä 

Saatamme olla sinuun yhteydessä puhelimitse, verkkopankin tai sähköpostin kautta, silloin kun olet ollut itse suoraan yhteydessä pankkiin tai jos sinut on valittu osallistumaan tutkimukseen.  

Kyselyn aitoutta arvioidessasi ota huomioon, että 

  • emme koskaan pyydä luottamuksellisia tietoja, kuten luottokorttitietoja, tilinumeroja tai salasanoja, eikä sinun koskaan pidä antaa meille sellaisia tietoja  
  • emme koskaan lähetä linkkejä ohjelmistoihin tai sovelluksiin, joita sinun pitäisi asentaa tietokoneelle tai mobiililaitteelle. 

Jos sinulta kysytään tällaisia tietoja, kyselyn lähettäjä ei ole Nordea tai luotettu kumppanimme.

Lue tarkemmin asiakaskyselyistämme.

Henkilö- ja yritysasiakkaiden turvallisuus

Lue, miten voit suojautua huijauksilta ja miten toimia, jos jouduit huijatuksi.

Palaa takaisin turvallisuuden aloitussivulle

Kortin katoaminen ja korttireklamaatio

Jos korttisi katoaa tai varastetaan, sulje se viipymättä sulkupalvelun kautta. Toimithan välittömästi myös, jos kortillasi on sinulle kuulumattomia ostoja.

Lue lisää kortin katomisesta ja korttireklamaatiosta

Erilaisia huijausmuotoja

Tehokkain tapa suojautua huijausyrityksiltä on oppia tunnistamaan ne. Tutustu eri huijaustapoihin, niin pysyt petostelijoita askeleen edellä.

Tutustu eri huijausmuotoihin