Miksi taloudellista puskuria tarvitaan?

Useimmat tietävät, että tilillä olisi hyvä olla vähän ylimääräistä. Silti taloudellista puskuria ei aina ole helppo kartuttaa. Kulutuspaineet voivat olla suuret, eikä tuloista tunnu jäävän mitään säästöön. Mutta jos säästöjä ei ole, voit hädän tullen joutua turvautumaan esimerkiksi kalliisiin kulutusluottoihin, jotka saattavat käynnistää syvenevän velkakierteen.

Säästäminen kannattaakin ajatella kulueränä muiden joukossa. Säästösumma ei ole vain rahaa, jota ei ole kulutettu. Se on rahaa, jonka varaat tuloistasi yllätysmenoihin, tiedossa olevaan isompaan rahanmenoon lähivuosina tai pidemmän aikavälin säästämistä varten. Hoidat jo suuren osan muistakin arjen menoista kuukausimaksuilla – miksi et säästäisi samalla tavalla? Alkuun pääset jo pienelläkin summalla.

Paljonko tilille kannattaa säästää?

  • Käyttötilillä kannattaa pitää vain päivittäiseen kulutukseen tarvittava summa.  
  • Säästötilille on hyvä säästää parin kuukauden nettotulojen verran varakassaa yllättävien tilanteiden varalle.  
  • Pitkäaikaista säästämistä varten suosittelemme tekemään sijoitussuunnitelman ja tavoittelemaan korkeampaa tuottoa. Meiltä saat tukea suunnitelman tekemiseen. Varaa aika tapaamiseen.

Jos parin kuukauden nettotulojen verran säästäminen tuntuu mahdottomalta, muista, että kun tilillä on vähänkin käteispuskuria, sinulla on jo paremmat mahdollisuudet selviytyä yllättävistä menoista. 

Miten säästää puskurirahastoa?

1. Määrittele säästötavoitteesi

Säästämisessä oleellista on selkeiden tavoitteiden asettaminen, suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys.  

  • Laitatko rahaa sivuun seuraavan kesän lomamatkaa varten,  
  • kartutatko vararahastoa yllättäviin menoihin,  
  • pyritkö vaurastumaan pitemmällä aikavälillä vai  
  • haluatko jo varautua eläkepäivien tulotason laskua varten?

2. Tee säästämisen suunnitelma

Kun tavoitteet ovat selvillä, tee itsellesi säästämisen suunnitelma. Nordean asiakkaana sinulla on myös mahdollisuus varata aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen suunnitelman tekemiseksi. Se ei sido sinua millään tavalla, mutta saat ammattilaisen tekemän ehdotuksen sinulle parhaiten sopivasta säästämisen tavasta. Sinä päätät. 

Vinkki! Verkkopankissa voit asettaa itsellesi säästötavoitteenAvautuu uuteen ikkunaan unelmien matkaa, asunnon käsirahaa tai vaikkapa uutta polkupyörää varten. Voit asettaa säästötavoitteen, johon voit liittää säästötilisi tai sijoituksiasi. Näin pääset seuraamaan miten säästämisesi etenee kohti tavoitetta.

3. Automatisoi säästösi - toimi näin

Oletko aloittamassa puskurirahaston kerryttämistä?
  1. Avaa Etutili ja määrittele sinulle sopiva kuukausittainen säästösumma
  2. Aseta säästötavoite verkkopankissaAvautuu uuteen ikkunaan ja seuraa säästämisesi edistymistä
Oletko jo kerryttänyt puskurirahastoa?
  1. Avaa JoustoTalletus-tili, kun haluat säästää kertyneet varasi korolliselle ja joustavalle tilille.
  2. Aseta säästötavoite verkkopankissaAvautuu uuteen ikkunaan ja seuraa säästämisesi edistymistä

Säästä myös tulevaisuuden toiveita ja unelmia varten

Jos lyhyen aikavälin säästötavoitteesi on saada kerättyä varakassa, voit silti tavoitella myös vaurastumista pitkällä aikavälillä. Siihen suosittelemme kuukausisäästämistä rahastoon, sillä vuosien kuluessa rahastojen tuotto-odotus on suurempi kuin säästötilillä. Pitkäaikainen rahastosäästäminen voi mahdollistaa tulevaisuuden toiveita ja unelmia. 

Rahastoissa minimisijoitus on 10 euroa kuussa ja tileillä minimiä ei ole, joten voit jakaa esimerkiksi 20 euron kuukausisäästön EtuTilin ja rahaston kesken.

Jos haluat ensin jutella asiantuntijan kanssa, voit ottaa yhteyttä varaamalla ajan verkkopankissa, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun ja tekemään säästämisen suunnitelman. Jos haluat aloittaa rahastosäästämisen saman tien, katso digitaalisen sijoitusneuvojan Noran suositus juuri sinulle.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.