Muuttajan muistilista

Kun laina-asiat ovat kunnossa ja kaupat on tehty, on aika siirtyä odotettuun vaiheeseen. Ensimmäinen oma kotisi odottaa muuttajaansa. Lue alla olevat muuttovinkit. 

Tee muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on virallinen ilmoitus ja se on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Voit tehdä sen kätevästi osoitteessa: muuttoilmoitus.fi.Avautuu uuteen ikkunaan

Ilmoita uudet osoitetietosi myös töihin, opiskelupaikkaan ja harrastuspaikkoihin, pankille ja muille tahoille.

Tee sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa tehdä kun tiedät muuttopäivän. Näin varmistat, että sinulla sähköt toimivat, kun kannat tavarasi sisään.

Ilmoita muutosta isännöitsijälle

Sinut lisätään talonkirjoihin, saat nimesi rapputauluun ja oveen. Ota ylös huoltoyhtiön yhteystiedot ilmoitustaululta siltä varalta, että esimerkiksi avaimesi unohtuvat tai tarvitset apua vaikkapa patterien ilmaamiseen.

Tee muuttotarkistus

Kun muutat uuteen kotiin, on syytä tehdä muuttotarkistus ja -siivous. Mikä sen ihanampi kuin puhdas uusi koti. Samalla kun siivoat tulet tarkistaneeksi myös, että paikat ovat kunnossa.

Hanki nettisopimus

Jos asunnossa ei ole internetiä, tee sopimus itse valitsemasi operaattorin kanssa, mikäli tarpeen.

Tarkista palovaroitin

Tarkista muuttessasi, että asunnossa on toimiva palovaroitin. Jos asunnossa ei ole ennestään palovaroitinta, hanki se heti kun muutat. 

Mitä jos löydät jälkikäteen virheitä?

Jos löydät ostamastasi asunnosta kaupan jälkeen esimerkiksi kosteusvaurion kylpyhuoneesta, ota yhteys taloyhtiön isännöitsijään ja myyjään. Tee heille ilmoitus kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla ja mahdollisimman pian vaurion huomattuasi. Vaurio tutkitaan ja vastuut selvitetään.

Useimmissa tapauksissa taloyhtiö vastaa rakenteiden ja osakas pintojen korjauksesta. Voit vaatia myyjältä hyvitystä korjauksiin tai jopa kaupanpurkua, jos vauriot ovat mittavia. Jokainen tapaus on kuitenkin yksilöllinen ja voi johtaa pitkiinkin riitoihin. Riitojen välttämiseksi on aina syytä tutkia asunto perusteellisesti ennen kaupantekoa.

Kysy ensiasunnon ostosta ja yhteisestä asuntolainasta

Nordean asiakaspalvelu palvelee sinua päivittäisissä pankkiasioissasi. Kätevin tapa soittaa tunnistautuneena on kirjautua Mobiilipankkiin mobiililaitteella ja klikata ”Ota yhteyttä”-välilehdeltä löytyvää "Puhelu"-painiketta.

Nordean asiakaspalvelu

Tutustu ostajan oppaan askeliin