Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Ennen kuin alat etsiä ensimmäistä kotiasi

Tutustu ensiasunnon ostajan oppaaseen - 1. askel. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon ennen kuin alat etsiä ensimmäistä kotiasi

Asunnon osto vai vuokraus?

Oma koti on elämän tärkeimpiä asioita ja sen valintaan vaikuttaa ennen kaikkea elämäntilanteesi: oletko opiskelija vai jo työelämässä, haluatko asua yksin vai kimpassa ja tietenkin, millainen on taloudellinen tilanteesi. Vuokralla asumisessa ja oman asunnon ostamisessa on molemmissa omat hyvät puolensa.

Selvitä, millaiseen asuntoon sinulla on varaa

Ennen kuin alat etsiä sopivaa asuntoa, tarkista, millaisen lainan voit saada. Lainan suuruuteen vaikuttavat tulosi, säästösi ja asunnon hinta. Asuntojen hinnat vaihtelevat paljon eri puolilla Suomea. Katso vaikka heti lainalaskurista, kuinka paljon asuntolaina vaikuttaa kuukausimenoihisi.

Paljonko maksat lainaa kuukaudessa?

Laske asuntolainalaskurilla Avautuu uuteen ikkunaan

Omaan kotiin ASP:lla

Saadaksesi lainan ensiasuntoa varten, sinulla on oltava omia säästöjä. Esimerkiksi ASP-lainaan sinun on säästettävä 10 % asunnon hinnasta. Säästäminen kannattaakin aloittaa ajoissa, jotta pääset kiinni omaan asuntoon heti kun elämäntilanteesi sen sallii. Hyvä tapa aloittaa säästäminen on avata ASP-tili. Se on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille ja sisältää monia etuja, jotka kannattaa hyödyntää. Saat säästöillesi hyvän koron ja valtiontakauksen!

Lue lisää ASP:n eduista

Lue lisää asuntosäästämisestä

Omaan kotiin ilman ASP:ta

Toki voit saada lainan ensiasuntoon myös ilman ASP-tiliä – kunhan sinulla on maksukykyä, säännölliset tulot ja omia säästöjä vähintään 5 % asunnon arvosta. Ostamasi asunnon kauppahinnasta enintään 75 % käy lainasi vakuudeksi, mutta loppuosalle tarvitset usein lisää reaalivakuuksia, esimerkiksi vanhempiesi asunnon. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta saada lisävakuuksia, takauksen voi myös ostaa.

Lue lisää Nordean OmaTakauksesta

Koti yhdessä toisen kanssa

Asunnot ovat kalliita erityisesti pääkaupunkiseudulla, joten kustannusten jako on fiksu ratkaisu. Voit hankkia yhteisen kodin avopuolisosi tai vaikka vanhempiesi kanssa. Lainan voitte ottaa yhdessä tai erikseen.

Jos otatte yhteisen lainan, on syytä tehdä tarkka maksusuunnitelma ja vaikka avata yhteinen taloustili, jonne kumpikin siirtää kuukausittain rahaa lainanhoitoa varten. Näin toinen voi aina tarkistaa, onko laina hoidettu sopimuksen mukaan. Helpoin tapa välttää riidat on ottaa molemmille oma asuntolaina. Näin kumpikin vastaa vain oman lainansa maksuista. Huomaa, että ASP-lainan voit saada, jos omistamasi osuus asunnosta on vähintään 50 %.

Lue lisää yhteisestä asuntolainasta

Säästämisen keinoja on monia

Säästäminen omaan asuntoon kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, teet sen sitten ASP-tilin avulla tai muilla säästämisen keinoilla. Ennen asuntosäästösopimuksen tai muun säästämisen keinon aloittamista, lue lisää asuntosäästämisestä täältä.

Aika löytää uusi kotisi

Kysy ensiasunnon ostosta

Soita Nordea 24/7

0200 3000

Kysy meiltä, me neuvomme!

Avaa chat

Chat

Tutustu ostajan oppaan askeliin