Osakkeet

Osakkeet sopivat osaksi hajautettua salkkua, jolloin varat jaetaan useaan kohteeseen, mikä pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä. Osakesijoittaminen vaatii osakkeet liikkeeseenlaskeneiden yhtiöiden sekä markkinoiden yleistilanteen seuraamista.

Osakkeet Ominaisuudet Kaupankäynti verkkopankissa Hinnat Osakkeet

Osakkeilla kauppaa käyvän tulee olla kiinnostunut seuraamaan yhtiöitä ja markkinoita, koska osakkeille on tyypillistä voimakas kurssien vaihtelu. Kätevästi ajankohtaista tietoa saat vekkopankin kaupankäyntipalveluistamme.

  • Verkkopankissa kaupankäynti, omaisuuden ja markkinoiden seuraaminen on vaivatonta. Kaikki tieto on saatavilla samasta paikasta.
  • Verkkopankissa voit käydä kauppaa yli 2 500 lajilla yli 20:llä eri markkinapaikalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Ominaisuudet

Osakkeisiin voi sijoittaa

  1. suoraan ostamalla yksittäisen yhtiön osakkeita pörssistä tai
  2. välillisesti osake- ja yhdistelmärahastojen tai sijoitusobligaatioiden kautta.

Lisäksi osakkeisiin voi sijoittaa merkitsemällä osakkeita osakeannissa tai osakemyynnissä, jossa yhtiön nykyiset omistajat myyvät osan omistuksestaan uusille sijoittajille.

Osakkeet ovat arvo-osuuksina ja niitä varten tarvitset arvo-osuustilin, joka avataan pankissa. Kaupan toteuduttua saat kaupasta laskelman, jonka avulla selvität myyntivoiton tai -tappion verotuksessa.

Kaupankäyntiin verkkopankissa tarvitset arvo-osuustilin lisäksi jonkin verkkopankin kahdesta kaupankäyntipalvelusta. Sen avulla voit antaa pörssitoimeksiantoja sekä seurata niiden toteutumista sekä sijoitustesi arvon kehittymistä.

Riski pienenee hajauttamalla

Osakesijoituksen tuotto on riippuvainen yrityksen pitkäaikaisesta menestyksestä. Pitkällä aikavälillä on todennäköistä, että osakesijoitus tuottaa paremmin kuin korkosijoitus, vaikka pörssikurssit nousevat ja laskevat välillä rajustikin. 

Osakesijoittamisen riskit liittyvät osakemarkkinoiden yleiseen kehitykseen ja yhtiön menestykseen. Ulkomaisiin osakesijoituksiin liittyy myös valuuttakurssiriski. Osakesijoittaja saa tuottoa osakkeelle maksettavista osingoista ja osakkeen arvonnoususta. 

Riskejä voi pienentää hajauttamalla. Yritysriskiä voi vähentää hajauttamalla useisiin yhtiöihin ja markkinariskiä sijoittamalla osan varoista korkokohteisiin. Rahastot ovat oiva apu hajauttamiseen. Lisäksi kannattaa muistaa ajallinen hajautus. Se tarkoittaa sitä, että osakkeiden ostot ja myynnitkin kannattaa tehdä useina erinä pitkällä aikavälillä.

Kaupankäynti verkkopankissa

Seuraa toimeksiantojasi ja omaisuuttasi

Kaupankäyntipalveluistamme voit valita tarpeesi mukaisen kokonaisuuden. Molemmissa palveluissa voit tehdä toimeksiantoja seuraaviin lajeihin: koti- ja ulkomaiset osakkeet ja ETF:t, kotimaiset warrantit ja sertifikaatit, Nordean rahastot, Nordean joukkolainat ja sijoitusobligaatiot, sijoitusvakuutukset ja -sopimukset.

Palveluissa on saatavilla omaisuutesi nyky- ja historiatiedot sekä tuottolaskelmat.

Säästäjän palvelu

Säästäjän palvelu sopii sinulle, jos seuraat omistuksesi arvon kehitystä ja teet silloin tällöin toimeksiantoja. Säästäjän palvelussa saat reaaliaikaiset kurssit Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä.

Sijoittajan palvelu

Sijoittajan palvelu sopii sinulle, jos olet aktiivisempi kaupankävijä, seuraat markkinoita säännöllisesti ja arvostat uutisia ja raportteja. Lisämaksusta voit ostaa Kauppalehden uutiset ja reaaliaikaiset kurssit USA:n markkinoista.

Vertaa ja valitse kokonaisuuksista itsellesi sopiva

Palvelujen vertailu (hinnat sisältävät alv:n)
Palvelu

Säästäjän palveluSijoittajan palvelu
Maksu € kk04
Kaupankäynti yli 20 markkinapaikallaxx
Palkkiorakenne, joka palkitsee aktiivisuudestaxx
Reaaliaikaiset kurssit, ensimmäinen tarjoustaso

Helsinki Tukholma Kööpenhamina

Helsinki Tukholma Kööpenhamina Oslo
Reaaliaikaiset talousuutisetxx
Nordean Aamu - ja Viikkoraporttixx
Nordean yritysanalyysitx
Reaaliaikaiset kurssit, viisi tarjoustasoa: Helsinki, Tukholma ja Kööpenhamina
Reaaliaikaiset kurssit, ensimmäinen tarjoustaso: USA
+ 5 € kk
Lisäostovoima* €020 000
Nordea Investorxx
Pakettihinta lisäpalveluiden kanssa, €/kk09

* Lisäostovoima tarkoittaa, että toimeksiannon voi tehdä, vaikka tilillä ei toimeksiannon tekohetkellä olisikaan tarpeeksi rahaa.

Jotta tili ei ylittyisi, tulee huolehtia, että tilillä veloitushetkellä on tarpeeksi katetta. Eurooppalaisen  ja pohjois-amerikkalaisen pörssikaupan maksu veloitetaan kahden pankkipäivän kuluttua (t+2) kaupan tekemisestä. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että rahat ovat tilillä veloitusta edeltävänä iltana.

Lisäostovoimaa on Sijoittajanpalvelussa 20 000 euroa. Säästäjän palvelussa ei ole lisäostovoimaa. Lisäostovoima on käytössä pörssikaupankäynnissä, ei kuitenkaan, kun kohteena on sertifikaatti, warrantti tai turbowarrantti.

Kaupankäynnin markkinapaikat

Verkkopankissa voit Säästäjän ja Sijoittajan palvelussa käydä kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla ja niillä osakkeilla, joissa kaupankäyntivaluutta on sama kuin pörssin.

Molemmilla kaupankäyntipalveluilla näet reaaliaikaiset kurssitiedot Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä. Sijoittajan palvelu sisältää reaaliaikaiset kurssit myös Oslosta, ja lisämaksusta ne saa myös USA:sta.

Kaupankäynnin markkinapaikat
PörssiValuuttaKaupankäyntiaika 
(Suomen aikaa)
Suomi
Osakkeet, warrantit,
sertifikaatit, ETF:t,
optiotodistukset,
merkintäoikeudet
NASDAQ OMX HelsinkiAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30

Suomi 
Osakkeet

First North FinlandAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.15-18.20
Belgia
Osakkeet
Euronext BrusselsAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Espanja
Osakkeet 
Bolsa de MadridAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Hollanti
Osakkeet, ETF:t
Euronext AmsterdamAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Iso-Britannia
Osakkeet, ETF:t;
Leimavero*;
Rajahinta pennyinä (GBP)
Lontoo LSEAvautuu uuteen ikkunaanGBP10.00-18.30
Italia
Osakkeet
Borsa Italiana (Milano)Avautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Kanada
Osakkeet
Toronto (TMX)Avautuu uuteen ikkunaanCAD16.30-23.00
Norja
Osakkeet, ETF:t
OslobörsAvautuu uuteen ikkunaanNOK10.00-17.30

Portugali

Osakkeet
Euronext LisbonAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Ranska
Osakkeet, ETF:t
Euronext ParisAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Ruotsi
L-, M- ja S-listan osakkeet, ETF:t
NASDAQ OMX StockholmAvautuu uuteen ikkunaanSEK10.00-18.30

Ruotsi
Osakkeet

First North StockholmAvautuu uuteen ikkunaanSEK10.15-18.20

Ruotsi
Osakkeet

AktieTorgetAvautuu uuteen ikkunaanSEK10.00-18.30
Saksa
Osakkeet, ETF:t
Selvitysaika T+2
XetraAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-18.30
Sveitsi
Osakkeet, ETF:t
Zürich (SIX)Avautuu uuteen ikkunaanCHF10.00-18.30
Tanska
L-, M- ja S-listan osakkeet
NASDAQ OMX CopenhagenAvautuu uuteen ikkunaanDKK10.00-18.00
Viro
Osakkeet
NASDAQ OMXBalticAvautuu uuteen ikkunaanEUR10.00-16.00
Yhdysvallat
Osakkeet, ETF:t 
NyseAvautuu uuteen ikkunaanUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t
NasdaqAvautuu uuteen ikkunaanUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t 
AmexAvautuu uuteen ikkunaanUSD

16.30-23.00

*Lontoon pörssissä (London Stock Exchange) peritään kaikista ostoista 0,5 %:n leimavero.

Verkkopankin Sijoittajanpalvelun asiakkaana saat käyttöösi Nordean suositukset ja katsaukset helpottamaan markkinoiden seurantaa ja sijoituspäätösten tekemistä.

Aamuraportti

Aamuraportista voit lukea osakemarkkinoiden liikkeistä ja yhtiökohtaisista tapahtumista sekä tulevan päivän keskeisistä suunnannäyttäjistä. Lisäksi raportti sisältää Nordean kotimaisen osakemallisalkun, pohjoismaisen mallisalkun ja kansainvälisen Global-suosituslistan. Raportti julkaistaan tiistaista perjantaihin ennen pörssien avautumista.

Viikkoraportti (osakemarkkinat)

Osakemarkkinoiden Aamuraportti julkaistaan maanantaisin laajemmassa muodossa Viikkoraporttina. Raportissa käsitellään talous- ja markkinatilannetta laajemmassa mittakaavassa ja nostetaan esiin osakemarkkinoiden kannalta keskeisimpiä tulevan viikon tapahtumia sekä ajankohtaisia teemoja.

Kotimainen osakemallisalkku

Mallisalkkuun valitut yhtiöt ovat yhtiöitä, joiden katsotaan olevan houkuttelevia sijoituskohteita seuraavien 12 kuukauden aikana ja ne on valittu siten, että salkusta muodostuu hajautettu suomalainen osakesalkku. Salkkuyhtiöistä on myös yhtiöraportit. Salkun muutoksista raportoidaan Aamu- ja Viikkoraporteissa.

Pohjoismainen osakemallisalkku

Pohjoismaisen mallisalkun osakkeet on poimittu siten, että salkusta muodostuu hajautettu noin 20 yhtiön pohjoismainen osakesalkku. Mallisalkkuyhtiöt ovat yhtiöitä, joiden katsomme olevan houkuttelevia sijoituskohteita osana osakesalkkua seuraavan 12 kuukauden aikana. Salkun muutoksista raportoidaan Aamu- ja Viikkoraporteissa.

Global-osakesuosituslista

Listan yhtiöt on valittu Nordealla kaupankäynnin kohteena olevista markkinoista. Listalle on koottu eri toimialoilta houkuttelevimmat  Pohjoismaiden ulkopuoliset yhtiöt.

Viikon osake

Julkaisussa pureudutaan tarkemmin jonkin ajankohtaisen yhtiön tilanteeseen osakekurssin takana. Julkaisu ilmestyy keskellä viikkoa, pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Julkaisu on luettavissa verkkopankissa Sijoittajan ja Kaupankävijän palveluissa ja näiden palveluiden asiakkaat voivat tilata sen myös suoraan sähköpostiinsa. Viikon osake ei ole suoranainen osto- tai myyntisuositus vaan tarkempi katsaus markkinatilanteeseen sopivaan yhtiöön.

Yhtiöraportit (vain englanniksi)

Yhtiöraportit-osiosta löydät sijoituspäätöksen tueksi Nordea Marketsin analysoimat lähes 300 tärkeintä pohjoismaista yhtiötä suosituksineen ja tavoitehintoineen.

Hinnat

Usein kysyttyä hinnoista

Palvelumaksut, euroa kuukaudessa, sisältää ALV 24 %
Palkkiokertymä * alle 150 eyli 150 eyli 500 e
Säästäjän palvelu000

Sijoittajan palvelu

400
Reaaliaikainen kurssipaketti sijoittajan palveluun henkilöasiakkaille500

Reaaliaikaisen kurssipaketin hinta henkilöasiakkaille on viisi euroa kuukaudessa. Kun välityspalkkiot ovat yli 150 euroa vuosineljänneksellä, kurssipaketti on maksuton.

Säilytysmaksu veloitetaan laskujen maksun oletustililtä.

Välityspalkkiot verkkopankissa
Palkkiokertymä*
Taso 1 
0 euroa
Taso 2 
150 euroa
Taso 3 
500 euroa
Taso 4 
1 000 euroa
Taso 5 
2 500 euroa
Yli 800 e kaupoissa 
0,20 % vähintään 8 e
Yli 800 e kaupoissa 
0,18 % vähintään 8 e 

Yli 500 e kaupoissa 
0,15 % vähintään 5 e

Yli 500 e kaupoissa 
0,10 % vähintään 5 e
Yli 300 e kaupoissa 
0,06 % vähintään 3 e
Alle 800 e kaupoissa 
1 %

Alle 800 e kaupoissa 
1 %

Alle 500 e kaupoissa 
1 %

Alle 500 e kaupoissa 
1 %

Alle 300 e kaupoissa 
1 %

Kaikki markkinat
Välityspalkkio Asiakaspalvelussa puhelimitse
0,5 %, minimi 40 e (kaikilla markkinoilla)
Välityspalkkio konttorissa
1 %, minimi 60 e (kaikilla markkinoilla)
Säilytysmaksut, euroa kuukaudessa, sisältää ALV 24 %

Välityspalkkioita kertynyt edellisellä neljännekselläEi välityspalkkioita edellisellä neljänneksellä
Private Banking -asiakas
00
Premium Banking -asiakas ja Avainasiakas
01,95
Yritys-asiakas ja muu asiakas02,95

Markkinakohtaiset tarkennukset 

Ei-euromääräisten osakkeiden valuuttakaupan palkkio on 0,3 %. Lisäksi

  • Lontoon pörssi perii oston yhteydessä 0,5 % leimaveron kauppahinnasta
  • transaktiovero 0,3 % peritään suurimpien ranskalaisten pörssiyhtiöiden osakkeiden ostoista. Veroa ei peritä välityspalkkiosta, eikä se ei koske osakkeiden myyntejä
  • transaktiovero 0,1 % peritään italialaisten osakkeiden kaupoista. Veroa ei peritä välityspalkkiosta.

Välityspalkkio on 2 %, minimi 168,19 euroa toimeksiannoissa, joita ei voi välittää automaattisesti. Myyjältä ja merkintäoikeuskaupoissa myös ostajalta perittävä kokonaismaksu on korkeintaan puolet kauppahinnasta.

Välityspalkkio on päiväkohtainen.

*Palkkiokertymässä huomioidaan edellisen vuosineljänneksen aikana maksetut välityspalkkiot. Voit seurata palkkiokertymääsi Nordea Investorissa.

Muita kaupankäynnin ja säilytyspalveluiden hintoja

Neuvoja sijoittamiseen

Feet in sand  

Hajauta riskiä

Jakamalla sijoitukset korkojen ja osakkeiden kesken, voit pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä, koska eri lajien arvonvaihtelut tasoittavat toisiaan markkinatilanteen vaihdellessa.

Sail boat stem  

Tutkimukset ja katsaukset

Verkosta saat ekonomistiemme ennusteet sekä tietoa niin sijoitusmarkkinoista kuin yksittäisistä sijoituskohteista.