Osakkeet

Osakkeet sopivat osaksi hajautettua salkkua, jolloin varat jaetaan useaan kohteeseen, mikä pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä. Osakesijoittaminen vaatii osakkeet liikkeeseenlaskeneiden yhtiöiden sekä markkinoiden yleistilanteen seuraamista.

Osakkeet Ominaisuudet Kaupankäynti verkkopankissa Hinnat Osakkeet

Osakkeilla kauppaa käyvän tulee olla kiinnostunut seuraamaan yhtiöitä ja markkinoita, koska osakkeille on tyypillistä voimakas kurssien vaihtelu. Kätevästi ajankohtaista tietoa saat vekkopankin kaupankäyntipalveluistamme.

  • Verkkopankissa kaupankäynti, omaisuuden ja markkinoiden seuraaminen on vaivatonta. Kaikki tieto on saatavilla samasta paikasta.
  • Verkkopankissa voit käydä kauppaa yli 2 500 lajilla yli 20:llä eri markkinapaikalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Ominaisuudet

Osakkeisiin voi sijoittaa

  1. suoraan ostamalla yksittäisen yhtiön osakkeita pörssistä tai
  2. välillisesti osake- ja yhdistelmärahastojen tai sijoitusobligaatioiden kautta.

Lisäksi osakkeisiin voi sijoittaa merkitsemällä osakkeita osakeannissa tai osakemyynnissä, jossa yhtiön nykyiset omistajat myyvät osan omistuksestaan uusille sijoittajille.

Osakkeet ovat arvo-osuuksina ja niitä varten tarvitset arvo-osuustilin, joka avataan pankissa. Kaupan toteuduttua saat kaupasta laskelman, jonka avulla selvität myyntivoiton tai -tappion verotuksessa.

Kaupankäyntiin verkkopankissa tarvitset arvo-osuustilin lisäksi jonkin verkkopankin kahdesta kaupankäyntipalvelusta. Sen avulla voit antaa pörssitoimeksiantoja sekä seurata niiden toteutumista sekä sijoitustesi arvon kehittymistä.

Riski pienenee hajauttamalla

Osakesijoituksen tuotto on riippuvainen yrityksen pitkäaikaisesta menestyksestä. Pitkällä aikavälillä on todennäköistä, että osakesijoitus tuottaa paremmin kuin korkosijoitus, vaikka pörssikurssit nousevat ja laskevat välillä rajustikin. 

Osakesijoittamisen riskit liittyvät osakemarkkinoiden yleiseen kehitykseen ja yhtiön menestykseen. Ulkomaisiin osakesijoituksiin liittyy myös valuuttakurssiriski. Osakesijoittaja saa tuottoa osakkeelle maksettavista osingoista ja osakkeen arvonnoususta. 

Riskejä voi pienentää hajauttamalla. Yritysriskiä voi vähentää hajauttamalla useisiin yhtiöihin ja markkinariskiä sijoittamalla osan varoista korkokohteisiin. Rahastot ovat oiva apu hajauttamiseen. Lisäksi kannattaa muistaa ajallinen hajautus. Se tarkoittaa sitä, että osakkeiden ostot ja myynnitkin kannattaa tehdä useina erinä pitkällä aikavälillä.

Kaupankäynti verkkopankissa

Seuraa toimeksiantojasi ja omaisuuttasi

Kaupankäyntipalveluistamme voit valita tarpeesi mukaisen kokonaisuuden. Molemmissa palveluissa voit tehdä toimeksiantoja seuraaviin lajeihin: koti- ja ulkomaiset osakkeet ja ETF:t, kotimaiset warrantit ja sertifikaatit, Nordean rahastot, Nordean joukkolainat ja sijoitusobligaatiot, sijoitusvakuutukset ja -sopimukset.

Palveluissa on saatavilla omaisuutesi nyky- ja historiatiedot sekä tuottolaskelmat.

Säästäjän palvelu

Säästäjän palvelu sopii sinulle, jos seuraat omistuksesi arvon kehitystä ja teet silloin tällöin toimeksiantoja. Säästäjän palvelussa saat reaaliaikaiset kurssit Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä.

Sijoittajan palvelu

Sijoittajan palvelu sopii sinulle, jos olet aktiivisempi kaupankävijä, seuraat markkinoita säännöllisesti ja arvostat uutisia ja raportteja. Lisämaksusta voit ostaa Kauppalehden uutiset ja reaaliaikaiset kurssit USA:n markkinoista.

Vertaa ja valitse kokonaisuuksista itsellesi sopiva

Palvelujen vertailu (hinnat sisältävät alv:n)
Palvelu

Säästäjän palveluSijoittajan palvelu
Maksu € kk04
Kaupankäynti yli 20 markkinapaikallaxx
Palkkiorakenne, joka palkitsee aktiivisuudestaxx
Reaaliaikaiset kurssit, ensimmäinen tarjoustaso

Helsinki Tukholma Kööpenhamina

Helsinki Tukholma Kööpenhamina Oslo
Kauppalehden (KL) reaaliaikaiset pääuutisetxx
Nordean Aamu - ja Viikkoraporttixx
Nordean ja Standard & Poor'sin yritysanalyysitx
KL:n reaaliaikaiset uutiset, Balance Consulting OY:n tunnuslukuanalyysit ja KL:n verkkolehti+ 5 € kk
Reaaliaikaiset kurssit, viisi tarjoustasoa: Helsinki, Tukholma ja Kööpenhamina
Reaaliaikaiset kurssit, ensimmäinen tarjoustaso: USA
+ 5 € kk
Lisäostovoima* €020 000
Nordea Investorxx
Trader-kaupankäyntisovellus
Pakettihinta lisäpalveluiden kanssa, €/kk012

* Lisäostovoima tarkoittaa, että toimeksiannon voi tehdä, vaikka tilillä ei toimeksiannon tekohetkellä olisikaan tarpeeksi rahaa.

Jotta tili ei ylittyisi, tulee huolehtia, että tilillä veloitushetkellä on tarpeeksi katetta. Eurooppalaisen pörssikaupan maksu veloitetaan kahden pankkipäivän kuluttua (t+2) ja pohjois-amerikkalaisen kolmen (t+3) pankkipäivän kuluttua kaupan tekemisestä. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että rahat ovat tilillä veloitusta edeltävänä iltana.

Lisäostovoimaa on Sijoittajanpalvelussa 20 000 euroa. Säästäjän palvelussa ei ole lisäostovoimaa. Lisäostovoima on käytössä pörssikaupankäynnissä, ei kuitenkaan, kun kohteena on sertifikaatti, warrantti tai turbowarrantti.

Kaupankäynnin markkinapaikat

Verkkopankissa voit Säästäjän ja Sijoittajan palvelussa käydä kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla ja niillä osakkeilla, joissa kaupankäyntivaluutta on sama kuin pörssin.

Molemmilla kaupankäyntipalveluilla näet reaaliaikaiset kurssitiedot Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä. Sijoittajan palvelu sisältää reaaliaikaiset kurssit myös Oslosta, ja lisämaksusta ne saa myös USA:sta.

Kaupankäynnin markkinapaikat
PörssiValuuttaKaupankäyntiaika 
(Suomen aikaa)
Suomi
Osakkeet, warrantit,
sertifikaatit, ETF:t,
optiotodistukset,
merkintäoikeudet
NASDAQ OMX HelsinkiEUR10.00-18.30

Suomi 
Osakkeet

First North FinlandEUR10.15-18.20
Belgia
Osakkeet
Euronext BrusselsEUR10.00-18.30
Espanja
Osakkeet 
Bolsa de MadridEUR10.00-18.30
Hollanti
Osakkeet, ETF:t
Euronext AmsterdamEUR10.00-18.30
Iso-Britannia
Osakkeet, ETF:t;
Leimavero*;
Rajahinta pennyinä (GBP)
Lontoo LSEGBP10.00-18.30
Italia
Osakkeet
Borsa Italiana (Milano)EUR10.00-18.30
Kanada
Osakkeet
Toronto (TMX)CAD16.30-23.00
Norja
Osakkeet, ETF:t
OslobörsNOK10.00-17.30

Portugali

Osakkeet
Euronext LisbonEUR10.00-18.30
Ranska
Osakkeet, ETF:t
Euronext ParisEUR10.00-18.30
Ruotsi
L-, M- ja S-listan osakkeet, ETF:t
NASDAQ OMX StockholmSEK10.00-18.30

Ruotsi
Osakkeet

First North StockholmSEK10.15-18.20

Ruotsi
Osakkeet

AktieTorgetSEK10.00-18.30
Saksa
Osakkeet, ETF:t
Selvitysaika T+2
XetraEUR10.00-18.30
Sveitsi
Osakkeet, ETF:t
Zürich (SIX)CHF10.00-18.30
Tanska
L-, M- ja S-listan osakkeet
NASDAQ OMX CopenhagenDKK10.00-18.00
Viro
Osakkeet
NASDAQ OMXBalticEUR10.00-16.00
Yhdysvallat
Osakkeet, ETF:t 
NyseUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t
NasdaqUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t 
AmexUSD

16.30-23.00

*Lontoon pörssissä (London Stock Exchange) peritään kaikista ostoista 0,5 %:n leimavero.

Verkkopankin Sijoittajanpalvelun asiakkaana saat käyttöösi Nordean ja Standard & Poor’sin suositukset ja katsaukset helpottamaan markkinoiden seurantaa ja sijoituspäätösten tekemistä sekä Kauppalehti.fi:n palvelut ja analyysityökalut.

Aamuraportti

Aamuraportista voit lukea osakemarkkinoiden liikkeistä ja yhtiökohtaisista tapahtumista sekä tulevan päivän keskeisistä suunnannäyttäjistä. Lisäksi raportti sisältää Nordean kotimaisen osakemallisalkun, pohjoismaisen mallisalkun ja kansainvälisen Global-suosituslistan. Raportti julkaistaan tiistaista perjantaihin ennen pörssien avautumista.

Viikkoraportti (osakemarkkinat)

Osakemarkkinoiden Aamuraportti julkaistaan maanantaisin laajemmassa muodossa Viikkoraporttina. Raportissa käsitellään talous- ja markkinatilannetta laajemmassa mittakaavassa ja nostetaan esiin osakemarkkinoiden kannalta keskeisimpiä tulevan viikon tapahtumia sekä ajankohtaisia teemoja.

Kotimainen osakemallisalkku

Mallisalkkuun valitut yhtiöt ovat yhtiöitä, joiden katsotaan olevan houkuttelevia sijoituskohteita seuraavien 12 kuukauden aikana ja ne on valittu siten, että salkusta muodostuu hajautettu suomalainen osakesalkku. Salkkuyhtiöistä on myös yhtiöraportit. Salkun muutoksista raportoidaan Aamu- ja Viikkoraporteissa.

Pohjoismainen osakemallisalkku

Pohjoismaisen mallisalkun osakkeet on poimittu siten, että salkusta muodostuu hajautettu noin 20 yhtiön pohjoismainen osakesalkku. Mallisalkkuyhtiöt ovat yhtiöitä, joiden katsomme olevan houkuttelevia sijoituskohteita osana osakesalkkua seuraavan 12 kuukauden aikana. Salkun muutoksista raportoidaan Aamu- ja Viikkoraporteissa.

Global-osakesuosituslista

Listan yhtiöt on valittu Nordealla kaupankäynnin kohteena olevista markkinoista. Listalle on koottu eri toimialoilta houkuttelevimmat  Pohjoismaiden ulkopuoliset yhtiöt.

Viikon osake

Julkaisussa pureudutaan tarkemmin jonkin ajankohtaisen yhtiön tilanteeseen osakekurssin takana. Julkaisu ilmestyy keskellä viikkoa, pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Julkaisu on luettavissa verkkopankissa Sijoittajan ja Kaupankävijän palveluissa ja näiden palveluiden asiakkaat voivat tilata sen myös suoraan sähköpostiinsa. Viikon osake ei ole suoranainen osto- tai myyntisuositus vaan tarkempi katsaus markkinatilanteeseen sopivaan yhtiöön.

Yhtiöraportit (vain englanniksi)

Yhtiöraportit-osiosta löydät sijoituspäätöksen tueksi Nordea Marketsin analysoimat lähes 300 tärkeintä pohjoismaista yhtiötä, Standard & Poor’sin analysoimat yli 800 Pohjoismaiden ulkopuolista yhtiötä suosituksineen ja tavoitehintoineen.

Hinnat

Usein kysyttyä hinnoista

Palvelumaksut, euroa kuukaudessa
Palkkiokertymä< 150 e> 150 e> 500 e>1 000 e>2 500 e
Säästäjän palvelu00000

Sijoittajan palvelu

40000
Kaupankävijän palvelu
(palvelu päättyy 31.3.2017)
3535000

Sijoittajan palveluun voi ostaa Kauppalehden reaaliaikaisen uutissisällön ja kurssipaketin. Kumpikin maksaa erikseen ostettuna viisi euroa, ja yhteishinta on kahdeksan euroa. Kun välityspalkkiot ovat yli 150 euroa, nuo lisäsisällöt ovat maksuttomia.

Reaaliaikainen uutispaketti poistuu tarjoamasta14.3.2017. Reaaliaikaisen kurssipaketti on edelleen saatavilla, ja sen hinta on viisi euroa kuukaudessa. Kun välityspalkkiot ovat yli 150 euroa vuosineljänneksellä, kurssipaketti on maksuton.

Välityspalkkiot verkkopankissa
Palkkiokertymä< 150 e> 150 e> 500 e> 1 000 e> 2 500 e
Kaikki markkinat0,20 %
minimi 8 e

0,18 %
minimi 8 e 

0,15 %
minimi 5 e
0,10 %
minimi 5 e
0,06 %
minimi 3 e
HintakattoKaikissa pörssitoimeksiantojen palkkioissa on yhden prosentin hintakatto, joka tekee palkkiohinnoista edulliset erityisesti pienissä kaupoissa. Käytännössä yhden prosentin suuruinen välityspalkkio alle 800 euron kaupoissa alimman hintaportaan asiakkaalla vaihtelee 0,01-8,00 euron välillä. Esimerkiksi sadan euron kaupassa välityspalkkio on yksi euro.
Välityspalkkio Asiakaspalvelussa puhelimitse
0,5 %, minimi 40 e (kaikilla markkinoilla)
Välityspalkkio konttorissa
1 %, minimi 60 e (kaikilla markkinoilla)
Säilytysmaksut, euroa kuukaudessa, sisältää ALV 24 %

Välityspalkkioita kertynyt edellisellä neljännekselläEi välityspalkkioita edellisellä neljänneksellä
Private Banking -asiakas
00
Premium Banking -asiakas ja Avainasiakas
01,95
Yritys-asiakas ja muu asiakas02,95

Markkinakohtaiset tarkennukset 

Ei-euromääräisten osakkeiden valuuttakaupan palkkio on 0,3 %. Lisäksi

  • Lontoon pörssi perii oston yhteydessä 0,5 % leimaveron kauppahinnasta
  • transaktiovero 0,3 % peritään suurimpien ranskalaisten pörssiyhtiöiden osakkeiden ostoista. Veroa ei peritä välityspalkkiosta, eikä se ei koske osakkeiden myyntejä
  • transaktiovero 0,1 % peritään italialaisten osakkeiden kaupoista. Veroa ei peritä välityspalkkiosta.

Välityspalkkio on 2 %, minimi 168,19 euroa toimeksiannoissa, joita ei voi välittää automaattisesti. Myyjältä ja merkintäoikeuskaupoissa myös ostajalta perittävä kokonaismaksu on korkeintaan puolet kauppahinnasta.

Useamman kuin yhden vuorokauden voimassa olevissa toimeksiannoissa välityspalkkio peritään päiväkohtaisen toteutumisen mukaan. 

Muita kaupankäynnin ja säilytyspalveluiden hintoja

Neuvoja sijoittamiseen

Feet in sand 

Hajauta riskiä

Jakamalla sijoitukset korkojen ja osakkeiden kesken, voit pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä, koska eri lajien arvonvaihtelut tasoittavat toisiaan markkinatilanteen vaihdellessa.

Sail boat stem 

Tutkimukset ja katsaukset

Verkosta saat ekonomistiemme ennusteet sekä tietoa niin sijoitusmarkkinoista kuin yksittäisistä sijoituskohteista.