Kokeile Rahastovalitsinta

Rahastovalitsin auttaa sinua rakentamaan riskiprofiiliisi sopivan hajautetun rahastosalkun. Alkuun pääset jo 10 eurolla.

Kokeile Rahastovalitsinta

Kaipaatko apua aloittamiseen?

Mikäli pohdit mihin kannattaa sijoittaa, voit varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen sijoitusneuvojamme kanssa. Sijoitusneuvontamme on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Varaa aika tästä

*Vinkit tuottoprosentin valintaan

Korkoa korolle -laskurimme auttaa hahmottamaan tuottojen kertymistä.

  • Erittäin turvallisessa sijoittamisessa puhutaan alle prosentin tuotto-odotuksista. Esimerkiksi käyttö- tai säästötililtä saa yleensä matalaa tuottoa.
  • Keskimääräisen riskin ottajalla, esimerkiksi yhdistelmärahastoihin sijoittavalla, tuotto voi nousta 2–4 prosenttiin
  • Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa, voi saada yli 4 prosenttia tuottoa.

Riskiä voi vähentää esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia hajauttamalla. Kannattaa sijoittaa eri omaisuuslajeihin – esimerkiksi sekä osake- että korkotuotteisiin – ja hajauttaa omistuksia eri toimialoihin sekä maihin/alueisiin.

*Huomioithan ettemme voi taata sivulla olevaan säästölaskuriin valitsemasi tuottoprosentin toteutumista, vaikka valitset tuottoprosenttia vastaavan sijoitusstrategian. Säästölaskurin tarkoituksena on havainnollistaa ja kuvastaa tuottojen kehittymistä erilaisten summien, säästöajan ja tuottoprosenttien avulla. Rahasto-osuuksien, osakkeiden tai muiden sijoitus- tai säästötuotteiden arvo ja/tai tuotto voi nousta tai laskea markkinoiden mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa koko sijoitetun pääoman.

Miten sijoituslaskuri toimii?

Sijoituslaskurissa on neljä säädettävää muuttujaa:

  • Aloitussumma eli kertasijoitus tai jo olemassa olevat sijoitukset/säästöt
  • Säästöaika vuosina
  • Tuotto/vuosi eli odottamasi vuosituotto
  • Säästösumma/kuukausi säännöllistä kuukausisäästämistä varten. Jos et halua säästää kuukausittain, merkitse tähän kenttään nolla. 

Sijoituslaskurin alla olevasta aktiivisesti vaihtuvasta loppusummasta näet arvion siitä, kuinka paljon tuottoa sinulle kertyy valitsemasi säästöajan aikana. Muuttujia vaihtelemalla voit testata niiden vaikutusta loppusummaan. 

Jos haluat säästää tietyn loppusumman, voit vaihtaa säästöajan pituutta odottamallasi vuosituotolla. Näin saat selville, kuinka kauan haluamasi loppusummaan pääseminen kestää.

Jos haluat aloittaa säännöllisen sijoittamisen, säästösumma/kuukausi kertoo, paljonko sinun pitää säästää kuukaudessa, jotta saavutat haluamasi loppusumman tietyssä ajassa.

Sijoittamisessa aika on tärkeä tekijä. Korkoa korolle -ilmiön vuoksi sijoitusten kokonaistuotto kasvaa vuosi vuodelta. Ilmiö tarkoittaa sitä, että tuotto lisätään pääomaan sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

Huomaathan, että sijoitus- eli tuottolaskurin antamat laskelmat ovat suuntaa-antavia arvioita eikä niissä ole huomioitu arvonkehitykseen vähentävästi vaikuttavia sijoitusrahaston perimiä palkkioita, maksuja ja muita kuluja.