Nainen istuu lattialla kahvikuppi kädessä ja hymyilee.

Miksi tarvitsen henkilövakuutuksen?

Jos henkilövakuutukset ovat mielestäsi turhaa rahanmenoa tai vakuutusten miettiminen on jäänyt odottamaan parempaa hetkeä, kannattaa nyt pysähtyä hetkeksi. Lue neljä faktaa henkilövakuutuksista ja toimi ajoissa.

Henkilövakuutus vähentää huolta tulevasta

Tiedätkö, minkälainen vaikutus vakavalla sairastumisella olisi toimeentuloosi? Entä miten perheesi talouden kävisi, jos sinä itse tai puolisosi kuolisi yllättäen? Yllättävän moni suomalainen nimittäin ei tiedä. Kukaan ei toivo ikäviä asioita tapahtuvan omalle kohdalle eikä esimerkiksi kuolemasta puhuminen ole monellekaan helppoa. Siksi myös varautuminen jää helposti puolitiehen. Näistä syistä henkilövakuutuksen ottaminen on kuitenkin tärkeää meille kaikille:

1. Sosiaaliturva kattaa vain välttämättömän toimeentulon

Usko sosiaaliturvan riittävyyteen on monelle syy jättää henkilövakuutus hankkimatta. Suomessa sosiaaliturva on kuitenkin mitoitettu turvaamaan vain välttämätön toimeentulo esimerkiksi sairauden tai työkyvyttömyyden kohdatessa. 

Monelle voi tulla yllätyksenä esimerkiksi se, että työnantaja on velvollinen maksamaan sairausloman palkkaa vain yhdeksältä päivältä sairastumispäivän lisäksi. Tämän jälkeen toimeentulo on Kelan sairauspäivärahan varassa, ellei työehtosopimuksessa muuta ole sovittu. Jos bruttotulot ovat esimerkiksi 3300 euroa/kk, olisi sairauspäiväraha noin 1900 euroa/kk, josta maksetaan vielä verot.

Ero totuttuun tulotasoon voi olla suuri, ja vaikutukset omaan talouteen mittavia. Lisäturvaa sosiaaliturvan aukkoihin on mahdollista saada henkilövakuutuksilla. Vaikka raha ei tuo ihmishenkeä takaisin tai estä sairastumista, auttaa vakuutuksesta saatava korvaus arjen kuluissa ja elämän uudelleen järjestämisessä. Helpotus voi olla suuri, kun raha-asioita ei tarvitse alkaa järjestellä muuten vaikeassa tilanteessa.

2. Joka viides suomalainen sairastuu vakavasti ennen eläkeikää

Joka viides suomalainen sairastuu syöpään, sydäninfarktiin, sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen työikäisenä. Suuri osa sairastuneista onneksi selviää ja jatkaa normaalia elämää parantumisen jälkeen, mutta sairaus- ja toipumisaika verottavat sekä sairastuneen että hänen lähipiirinsä henkistä jaksamista sekä perheen taloutta. Pitkän sairauspoissaolon aikana tulot voivat pudota jopa puoleen, jolloin lainan lyhennyksistä ja muista arjen menoista selviäminen voi muuttua haastavaksi. Vielä rajumpi vaikutus tulotasoon on, jos sairastumisen jälkeen joutuu jäämään pois työelämästä kokonaan. 

Vakavan sairauden vakuutuksella on mahdollista turvata omaa ja läheisten toimeentuloa sairausaikana. Vakuutuksesta maksettavan verottoman korvauksen voi käyttää itselle tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin, esimerkiksi nopeaan hoitoon pääsyyn, arjen kuluihin tai asioihin, jotka auttavat jaksamaan arjessa. Korvaus voi mahdollistaa myös osa-aikaisen työskentelyn toipumisen jälkeen ilman suurta laskua tulotasossa. 

3. Henkivakuutus turvaa läheisten arjen jatkumisen

Joka vuosi yli 10.000 parhaassa työiässä olevaa suomalaista menehtyy sairauteen tai onnettomuuden seurauksena. Vaikka todennäköisyys kuolla ennenaikaisesti on suhteellisen pieni, on se toteutuessaan shokki sekä läheisille että perheen taloudelle. Erityisesti ikävuosien 25-50 välillä ovat taloudelliset vastuut usein suurimmillaan – on asuntolainaa ja lapsiperheen arkisia menoja. Ruuhkavuosien pyörteissä ei tule ajatelleeksi, kuinka perheen talous kestäisi, jos puoliso yhtäkkiä menehtyisi ja jatkossa pitäisikin pärjätä yksillä tuloilla.

Henkivakuutuksen tarkoituksena on turvata läheisten toimeentulo tilanteessa, jossa perheen huoltaja menehtyy. Henkivakuutus onkin tärkeä kaikille, joilla on lapsia tai lainaa yhdessä puolison kanssa.  Elämän mullistuessa voi olla tärkeää, että puolisolla tai perheellä on mahdollisuus jäädä asumaan tuttuun kotiin, eikä sitä tarvitse myydä vaikeassa tilanteessa. Myös surulle ja toipumiselle jää paremmin tilaa, kun toimeentulosta ei tarvitse kantaa huolta. 

4. Miksi maksaa vakuutuksesta, kun voi säästää pahan päivän varalle?

Ruuhkavuosina tai asuntovelallisena voi taloudessa olla monenlaisia rahareikiä, ja vakuutuksista maksettava hinta voi tuntua ylimääräiseltä menoerältä. Moni myös ajattelee, että säästämällä säännöllisesti satasen tai pari kuukaudessa, varautuu samalla myös pahan päivän varalle.

Säästäminen kannattaa aina, olipa elämäntilanne mikä tahansa. On kuitenkin hyvä miettiä, kuinka kauan joutuisit säästämään saadaksesi kasaan esimerkiksi vuoden nettotuloja vastaavan summan. Ja haluaisitko kaikkien säästöjesi menevän pakollisiin menoihin vai olisiko säästöistä mukava nauttia myös hyvinä hetkinä? 

Henkilövakuutuksien etuna on, että vakuutuskorvaus maksetaan nopeasti joko vakuutetulle itselleen tai henkivakuutuksen osalta edunsaajamääräyksessä ilmoitetulle edunsaajalle. Korvauksen saaja voi käyttää rahat haluamallaan tavalla esimerkiksi arjen kuluihin tai elämän uudelleen järjestämiseen. Vakuutuskorvaus kannattaakin mitoittaa siten, että se mahdollistaa arjen kuluista selviämisen vähintään vuodeksi.  

Hyödy Nordean asiakaseduista vakuutuksissa

  • Asuntolaina-asiakkaana saat 15 % alennuksen uudesta MyLife-vakuutuksesta. 
  • Premium tai Private Banking -asiakkaana alennuksesi on 20 %.

Osta vakuutus helposti verkosta

Siirry laskuriin! Saat suosituksen sinulle sopivasta vakuutusturvasta ja voit ostaa vakuutuksen alusta loppuun verkossa.

Laske hinta ja osta vakuutus

Minkälaista turvaa tarvitsen?

Tutustu tarkemmin Nordean henkilövakuutuksiin ja valitse sinulle sopivaa vakuutusturvaa.

Lue lisää MyLife-vakuutuksista