”On tärkeää huolehtia, että kaikki on kunnossa pahan päivän varalle”

Kun vakava sairaus osuu kohdalle, mullistuu kertaheitolla paitsi sairastuneen myös lähipiirin elämä. 

Myös Kaisa Leinonen on joutunut kokemaan millaista on, kun läheinen ihminen sairastuu vakavasti. Kaksi Kaisalle rakasta ihmistä menehtyi vakavaan sairauteen työikäisenä, ja vaikka tapahtumista on jo jonkin aikaa, suru on yhä mielessä ja tuo kyyneleet ääneen.

”Kaikkiin asioihin ei voi itse vaikuttaa. Siksi olen joka päivä onnellinen siitä, että olen terve”, miettii Kaisa. 

Raskaat luopumiset konkretisoivat Kaisalle hyvin sen, minkälaisia asioita hän päivittäin työssään edistää.

”Ikävätkin asiat kuuluvat elämään, ja siksi niihin on tärkeä varautua.”

Vakava sairaus on iso shokki

Työssään Nordealla Kaisa huolehtii siitä, että pankin rahoitusneuvojat paitsi tuntevat vakuutustuotteet myös osaavat kohdata asiakkaan oikealla tavalla. Valoisa asenne tulevaisuuteen on tärkeää, mutta ammattilaisen kuuluu tarjota myös näkökulma riskeihin.

Tosiasiat puhuvat puolestaan, sillä peräti joka viides työelämässä oleva sairastuu vakavasti ennen eläkeikää ja joka kolmas elinaikanaan. Se tarkoittaa monia rikkoutuneita unelmia, kun elämä ei menekään niin kuin alun perin on suunniteltu.

”On pysäyttävää, että joka kolmas meistä sairastuu vakavasti elämänsä aikana. Jos se osuu omalle kohdalle, on pakko miettiä, onko varaa sairastaa ja toipua rauhassa”, Kaisa pohtii.

Suomen sosiaaliturva on hyvä, ja se on mitoitettu auttamaan välttämättömässä. Mutta pitkä sairaus tiputtaa tuloja merkittävästi, jopa yli puolella. Erityisesti pienyrittäjillä sosiaaliturva voi olla hyvin ohut. Tilanne konkretisoituu monelle vasta silloin, kun siirtyy sairaspäivärahalle.

”Vakava sairaus on iso shokki muutenkin, ja jos siihen tulevat päälle vielä taloudelliset huolet, on tilanne todella raskas niin sairastuneelle kuin läheisillekin”, Kaisa sanoo.

Tärkeä teko itselle ja läheisille

Kaisa Leinonen muistelee erästä alle 30-vuotiasta asiakasta, joka otti häneen yhteyttä ja halusi jälkikäteen kiittää siitä, että hänen kohdallaan asiat olivat menneet lopulta hyvin. Kyseinen asiakas oli ottanut parikymppisenä itselleen vakavan sairauden vakuutuksen, joka tuli tarpeeseen, kun syöpä yllätti. Sairastuttuaan asiakas sai verottoman kertakorvauksen, ja näiden vakuutusrahojen avulla hän pystyi hakemaan esimerkiksi yksityisesti psykologin tukea vaikeassa tilanteessaan.

”Mielestäni on sekä itselle että läheisille tosi tärkeä teko, että huolehtii asiansa niin, että turvat ovat kunnossa pahan päivän varalle. Monesti näitä asioita aletaan miettiä vasta sitten, kun terveys jo reistailee”, Kaisa sanoo.

Ikävät asiat saattavat valitettavasti myös kasautua, jos sairastumisen jälkeen tuleekin avioero ja yhtäkkiä autokin hajoaa. Poikkeuksellisessa tilanteessa on huojentavaa, jos esimerkiksi omaa kotia ei ole pakko ryhtyä kiireessä myymään, vaan voi vakuutuskorvauksen turvin hetken hengähtää ja miettiä elämää uusiksi.

”Raha ei ehkä ole ensimmäinen asia, mitä sairastumisen hetkellä miettii. Mutta kyllä se helpottaa toipumisaikana, kun ei tarvitse stressata raha-asioista kaiken muun keskellä.”

Vakuutuskorvauksella voi myös ostaa helpotusta arkeen ja sen pyörittämiseen: kotipalvelua, siivousta, fysioterapeutin apua kuntoutumiseen – tai vaikka hemmottelua itselleen.

Kaisa Leinonen, kaislikko

Kaisa Leinonen on kokenut, miten vakava sairastuminen vaikuttaa läheisiin ihmisiin sairastuneen ympärillä. Kuva: Panu Pälviä

Kun arki muuttuu silmänräpäyksessä

Myös Kaisa on joutunut kokemaan millaista on, kun läheinen ihminen sairastuu vakavasti. Kaisan oma isä menehtyi sydänsairauteen ennen eläkeikää.

”Huoli oli valtaisa. Isän sairastuminen herätti näkemään, miten nopeasti kaikki voi äkkiä muuttua ja miten moneen ihmiseen se vaikuttaa”, Kaisa kertoo.

Myös Kaisa Leinosen rakas ystävä sairastui rintasyöpään. Ystävä sairasti vuosia, ja lähipiiri sai olla rinnalla tukemassa.

Nämä kokemukset auttoivat Leinosta näkemään sen, miten erilainen arki äkkiä on, kun diagnoosi vakavasta sairaudesta saadaan.

”Sairastuneelle tulee tunne, että hallinta omasta elämästä katoaa.”

Kun muut menevät aamulla töihin ja jatkavat normaalia elämää, sairastunut lähteekin hoitoihin, odottaa seuraavia tuloksia ja elää epävarmuudessa. Siinä uudessa arjessa pienikin helpotus tuo tilaa hengittää.

”Ajattelen, että vakuutus on kuin auton turvatyyny: se ei estä sairastumista, mutta korvaussumma pehmentää taloudellista törmäystä”, Kaisa sanoo.

”Jos itse sairastun vakavasti, haluan, että minulla on mahdollisuus hankkia apua myös toipumisaikana. Sen takia olen ottanut vakavan sairauden vakuutuksen.”

Hyvä arki tuo onnellisuutta elämään

Kaisa on huomannut, että hän nauttii elämässä eniten siitä, kun voi viettää aikaa omien lasten ja läheisten seurassa tai nauttia rauhasta miesystävän mökillä. Isot elämykset eivät välttämättä ole tarpeen, vaan kaunis maisema tai upea ateriakin on jo kyllin.

Kaisan veri vetää pohjoisen vaellusreiteille joka vuosi, ja hän toivoo, että edessä on vielä monta hyvää vaellusta.

”Jos arjessa on hyvä olla, ovat asiat elämässä tosi hienosti”, Kaisa summaa.

Ota vakavan sairauden vakuutus hyvissä ajoin

Laske vakuutuksen hinta sinulle Avautuu uuteen ikkunaan

Vakavan sairauden vakuutus helpottaa taloutta toipumisen aikana

  • Sairastumisen vaikutus omaan talouteen voi olla merkittävä – tulot voivat pitkän sairauspoissaolon aikana tipahtaa jopa alle puoleen entisestä.
  • Nordea MyLife -vakuutus vakavan sairauden varalle korvaa yhteensä 8 vakavaa sairautta ja hoitotoimenpidettä.
  • Voit valita korvaussummaksi 10 000-300 000 euroa. Verovapaa korvaus maksetaan nopeasti heti diagnoosin tai hoitotoimenpiteen jälkeen ja sen voi käyttää itse haluamallaan tavalla.
  • Voit hakea vakavan sairauden vakuutusta, kun olet 18-63-vuotias ja asut Suomessa.
  • Vakavan sairauden vakuutuksen myöntää Nordea Vakuutus Suomi Oy, joka myy vakuutusta asiamiehenään toimivan Nordea Bank Oyj:n kautta.