Pitkään jatkuneen pelon jälkeen en enää arastele elää

– En koskaan ajatellut, että sairastuisin rintasyöpään. Vuonna 2017 huomasin rinnassani ison patin. Tuli erikoinen tunne siitä, että kaikki ei nyt ole kunnossa, Niina Minkkinen kertoo.  

– Ohutneulanäytteissä paljastui ärhäkkä ja laajalle levinnyt syöpäalue. Siitä käynnistyi rytinällä prosessi, jossa lähti ensin koko rinta, sitten hiukset, ja lopulta voimat ja yleiskunto. 

Leikkauksesta toipumisen jälkeen alkoivat tiputukset. Kaikkinensa raskaissa sytostaattihoidoissa kului puoli vuotta. Sen perään tulivat sädehoidot.   

Olen aina ollut iloinen täysillä eläjä, mutta sairastumisesta tuli pohjaton sisäinen hiljaisuus. Oman pelkoni lisäksi näin perheeni pelon, ja miten läheiseni yrittävät siitä huolimatta tsempata. Vaikeudet muuttuivat kuitenkin vahvuudeksi, sillä nyt en pelkää elämää tai tarttua itselleni mielekkäisiin asioihin. 

Raha ei paranna sairautta, mutta tuo arkeen turvaa 

– Yli 20 vuoden pankkialan työkokemuksella olen nähnyt asiakkaideni kokemusten kautta kuinka vakavat sairaudet aktivoituvat ja miten tärkeää on ottaa vakavan sairauden vakuutus ajoissa. Sitä ei saa, jos on jo sairastunut vakavasti.  

Ottamani vakavan sairauden vakuutus antoi vapauden olla murehtimatta raha-asioita silloin, kun oli muutenkin paha olla. Vakuutuskorvaus takasi, että pystyin myös sairastaessani tekemään tismalleen mitä halusin. Sillä mitä jos huomista ei tulisikaan?  

Maksoin vakuutuksestani yhteensä noin 1 700 euroa vakuutuksen 10 vuoden voimassaolon aikana. Toimitettuani syöpäklinikan B-lausunnon vakuutusyhtiölle sain käyttööni 20 000 euron korvauksen. Rahat voi käyttää vaikkapa syöpähoitoihin, arjen pyörittämiseen tai rauhallisesti töihin palaamiseen.   

Rauhallisin mielin sairaslomalle 

– Suomessa sädehoidot maksavat vain poliklinikkamaksun verran, ja perusasiat ovat kunnossa Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa (HYKS). Parhaimmillaan tutkimuksia ja kuvauksia oli useita viikossa, mutta yleistaudit voivat viivästyttää niitä. Vakuutuksen ansiosta minun ei tarvinnut kulkea tutkimuksiin joukkoliikenteellä, vaan saatoin liikkua helposti ja turvallisesti taksilla, Minkkinen kertoo.   

– Hoitojen edetessä aloitin myös psykoterapian, jossa käsittelin kaikkea tapahtunutta. Vaikka suurin osa rintasyöpäpotilaista Suomessa selviää, syöpä voi uusiutua huomenna tai ylihuomenna. Rankka prosessi ei oikeastaan lopu koskaan.  

Eniten koin saavani vakuutuksesta saamistani rahoista turvaa siihen, että arjen kuluista ei tarvinnut huolehtia. Jäin sairauslomalle rauhallisin mielin, ja asuntolainan sai lyhennysvapaalle. Ilman vakuutusta, työttömänä tai eläkeläisenä pudotus sairauspäivärahoille olisi ollut järkyttävä.  

Vakuutuskorvauksilla voin maksaa myös rintojen korjausleikkauksen yksityisellä plastiikkakirurgilla.  

Mahdollisuus panostaa asioihin, joista tulee hyvä mieli 

– Syövän kanssa mistään ei varsinaisesti tule hyvä mieli. Panostin silti asioihin, jotka auttoivat minua jaksamaan juuri sillä hetkellä. Peruukkien sijaan hankin erisävyisiä turbaaneja ja niihin sopivia värikkäitä korvakoruja ja huulipunia. Vaikka oloni oli täysin murskattu, naisellisuuden tunteen säilyttäminen pieninkin keinoin oli henkireikä, Minkkinen sanoo.  

– Pitkään jatkuneen kuolemanpelon jälkeen ei tarvinnut surkutella tai miettiä, kuluvatko kaikki säästöt jos elän hiukan. Parannuttuani pidin ystävilleni "syöväntappobileet" ja lähdin ulkomaille. Personal trainer puolestaan auttaa saamaan romahtaneen yleiskuntoni takaisin, ja psykoterapiassa harsin itseni, naisellisuuteni ja mieleni kasaan.  

Syöpä on kokemus, jota kantaa mukanaan lopun ikäänsä. Elämä kuitenkin jatkuu, ja olen kiitollinen jokaisesta päivästä.

Niinan 3 vinkkiä hyvään elämään

  1. Tee itsellesi mieluisia asioita.  Pienet ja arkisetkin asiat ovat arvokkaita, jos ne tuottavat sinulle hyvää mieltä.  
  2. Mukaudu muuttuvaan elämäntilanteeseen. Nyt melkein viisikymppisenä arvostan erilaisia asioita kuin kuolemattomana parikymppisenä. Esimerkiksi vakuutuksen korvausmäärä kannattaa päivittää säännöllisesti vastaamaan omaa elämäntilannettaan.  
  3. Varaudu ennakoimattomaan. Jo kolme ystävääni ovat sairastuneet syöpään minun jälkeeni. Olen järjestänyt varainkeruuta Syöpäsäätiölle ja pidän tärkeänä, että kaikki saavat apua tilanteeseensa. Liputan vakavan sairauden vakuutuksen puolesta.   

Artikkeli on julkaistu syyskuussa 2021 ja päivitetty syyskuussa 2023.

Pitkäaikainen sairaus on uhka taloudelle

  • Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpäsairaus. Suomessa siihen sairastuu joka vuosi noin 5 000 naista. 
  • Sairastumisen vaikutus omaan talouteen voi olla merkittävä – tulot voivat pitkän sairauspoissaolon aikana tipahtaa jopa puoleen entisestä.
  • Nordean vakuutus vakavan  sairauden varalle korvaa syövän lisäksi myös 7 muuta sairautta tai hoitotoimenpidettä. 
  • Veroton kertakorvaus maksetaan nopeasti vakuutetulle, ja korvaussumman voi käyttää juuri siihen, mikä sairastumisen hetkellä on itselle tärkeää.
  • Voit hakea vakavan sairauden vakuutusta, kun olet 18-63-vuotias ja asut Suomessa.
  • Vakavan sairauden vakuutuksen myöntää Nordea Vakuutus Suomi Oy, joka myy vakuutusta asiamiehenään toimivan Nordea Bank Suomi Oyj:n kautta.

Vakavan sairauden vakuutus turvaa talouttasi

Verottoman kertakorvauksen voit käyttää haluamallasi tavalla, sinulle tärkeisiin asioihin.

Tutustu ja laske hinta

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet