Lainanhakijan sanasto

Jos et ole koskaan aiemmin hakenut lainaa, et välttämättä ole edes kuullut käsitteistä, joita lainanhakemiseen liittyy. Tämä sanasto auttaa sinut alkuun.

Lainavaihtoehdot

Lainavaihtoehdot

Opintolainaa voit hakea päätoimista opiskelua varten. Opintolaina on valtion takaama laina, joten et tarvitse muita vakuuksia lainalle. 

Asuntolaina on useimmiten oman kodin hankintaan tarkoitettu laina. Sitä voi hakea myös sijoitusasunnon tai vapaa-ajan asunnon ostamista varten. Siihen liittyy erityispiirteitä, joita muissa lainoissa ei ole. Asuntolainassa pitää esimerkiksi aina olla takaus tai vakuus, ja sen koroista saa verotuksessa jonkin verran vähennystä. Asuntolaina on yleensä kulutusluottoa edullisempi. 

Vakuus: Asuntolainaan tai muuhun suureen lainaan tarvitaan yleensä vakuus, esimerkiksi asunto-osakkeet tai arvopapereita. Vakuuden idea on siinä, että jos et pysty maksamaan lainaasi takaisin, vakuus voidaan myydä lainan maksua varten. Lainaprosessin aikana lainanantaja määrittää vakuudelle arvon. 

Takaus: Jos vakuutta ei ole tai vakuus ei riitä hakemasi lainasumman vakuudeksi, voit myös pyytää läheistä ihmistä takaajaksi. Jos sinulla on ongelmia lainan takaisinmaksussa, velkaa voidaan periä takaajaltasi. 

Pantti: Jos takaus ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, läheinen vakavarainen ihminen voi myös pantata tietyn määrän omaa omaisuuttaan lainan vakuudeksi. Silloin hänen vastuunsa rajoittuu pantattuun omaisuuteen, kuten asuntoon, arvopapereihin, tms. 

OmaTakaus on Nordean tarjoama lisävakuus, jonka voit ostaa asuntolainaasi, kun tarvitsemasi asuntolainan määrä ylittää asunnon vakuusarvon. Kun hankit OmaTakauksen, sinun ei välttämättä tarvitse pyytää asuntolainallesi takaajia tai sitoa asuntolainaasi muuta vakuutta. 

ASP-lainaa saat ensiasunnon hankintaan. Kun olet säästänyt asunnon hinnasta vähintään 10 prosenttia, pankki lainaa sinulle loput. Valtio maksaa 10 vuoden ajalta osan lainan korosta, jos korko nousee yli 3,8 prosentin. 

Kulutusluotot: Muut lainat ovat yleensä kulutusluottoja eli lainoja, joilla voit rahoittaa hankintojasi. Tavanomaisia luottoja ovat esimerkiksi auto- tai remonttilaina. Kulutusluotto voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. 

Vakuudellinen kulutusluotto on edullinen laina suurempiin hankintoihin, kun käytössäsi on vakuutta. Vakuutena voit käyttää asuntoa, kesämökkiä tai muuta varallisuutta. 

Jos sinulla ei ole käytössäsi vakuutta tai lainamäärä on pienempi, voit valita vakuudettoman kulutusluoton. Nordeassa se on nimeltään Joustoluotto. Se on kertaluotto, jonka korottamista voit tarvittaessa hakea. Korko on korkeampi kuin vakuudellisessa luotossa. 

Kertaluotto on laina, jonka lainaat kerralla pankilta ja maksat sen takaisin sopimuksen mukaan. 

Jatkuva luotto on esimerkiksi luottokortin luottorajaan asti myönnetty summa, joka on käytössäsi jatkuvasti. Lyhennät sitä käytön mukaan. 

Lue tarkemmin lainavaihtoehdoista

Lainan korko
Lainan lyhentäminen

Lainan lyhentäminen

Miten haluat maksaa asuntolainan takaisin?

Yleensä lainat lyhennetään laina-aikana tietyn kokoisina kuukausittaisina maksuerinä. Maksuerä koostuu lainan pääoman, korkojen ja kulujen poismaksamisesta (= lainanlyhennys, lyhennys). Kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja viitekoron päälle laskettavasta korkomarginaalista.

  • Maksuerä = lyhennys + kokonaiskorko (viitekorko + marginaali) + kulut. 

Asuntolainaa ottaessasi voit valita itsellesi parhaiten sopivan lyhennystavan. Asuntolainaa voit maksaa takaisin annuiteetilla, tasalyhennyksin tai kiintein tasaerin. Lyhennystavan valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluatko kuukausierän pysyvän aina saman suuruisena vai onko sinulle tärkeää maksaa laina tietyssä ajassa kokonaan pois.

Lainan lyhentämistapa vaikuttaa laina-aikana syntyviin korkokustannuksiin.

Eri lyhennystapojen vaikutusta lainan maksueriin voit kokeilla lainalaskureilla.

Lue tarkemmin lainan lyhennysvaihtoehdoista.