Nordeasta saat vanhempainvapaalla ollessasi lyhennysvapaan maksutta

Asuntolainan lyhennysvapaan saat maksutta, kun haet sitä vanhempainvapaalla ollessasi enintään kuudeksi kuukaudeksi. Lyhennysvapaata voi saada jopa 12 kuukaudeksi, jos perheen toinen huoltaja hakee kuuden kuukauden lyhennysvapaata hänen omalla vanhempainvapaallaan.

Lyhennysvapaan aikana maksat lainasta ainoastaan korot ja kulut. 

Etu on tarkoitettu helpottamaan lapsiperheiden arjen taloutta ja tukemaan perhevapaiden tasa-arvoisempaa jakautumista Suomessa. 

Vaikka olisit aiemmin käyttänyt lyhennysvapaata, voit silti hakea tätä etua. Lyhennysvapaan käyttö ei vaikuta lainassasi olevaan LyhennysJoustoon.

Normaalisti lyhennysvapaa maksaa 150 euroa verkossa haettuna ja 250 euroa, kun haet sitä asiakaspalvelun kautta. 

Voit saada lisää noin 460 euroa kuukaudessa arjen menoihin lyhennysvapaan aikana

Nordean tekemän esimerkkilaskelman perusteella 200 000 euron asuntolaina, joka on vuoden lyhennysvapaalla, jättää perheelle 458 euroa kuukaudessa eli lähes 5 500 euroa vuodessa lisää arjen menoihin.

Esimerkkilaskelmassa on käytetty 25 vuoden ja 200 000 euron annuiteettilainaa, koska tämä on yleisin takaisinmaksutyyppi. Laskelmassa on simuloitu todellista tilannetta ja tehty oletus, että asiakas käyttäisi lyhennysvapaan kolmantena vuotena ja ottaisi tämän vuoden alusta. Lyhennysvapaan alkaessa laina-aikaa olisi kulunut 2 vuotta ja 2 kuukautta ja laina-aikaa olisi jäljellä 22 vuotta ja 10 kuukautta.

Esimerkissä lyhennysvapaa on toteutettu niin, että väliin jäävät lyhennykset siirretään laina-ajan loppuun, jolloin laina-aika pitenee. Lyhennysvapaa on myös mahdollista toteuttaa niin, että laina-aika ei pitene. Tällöin tulevat lyhennysvapaan jälkeiset kuukausierät ovat hieman aiempaa suurempia.

Mitä vanhempainvapaan uudistus tarkoittaa perheille?

Vanhempainvapaa uudistui syksyllä 2022. Uudistuksen tarkoitus on auttaa perhettä jakamaan vapaat tasaisemmin kuin aiemmin. Tällä hetkellä vain joka viides isä käyttää kaikki vanhempainvapaat. Uusi vanhempainvapaa tuo tasa-arvoa perheisiin, ja kummallakin vanhemmalla on mahdollisuus saada aikaa lapsen kanssa ja seurata lapsen kehitystä heti pienestä pitäen.

Lapsen kannalta ajateltuna uusi perhevapaamalli kohtelee jokaista lasta yhdenvertaisesti perhemuodosta riippumatta. Huomioon on otettu myös monimuotoiset perheet, ja vanhempainvapaata saa lapsen huoltaja.

Uudistuksen myötä ansiosidonnaisia vanhempainpäivärahapäiviä on yhteensä 320. Raskaana oleva voi saada 40 arkipäivää raskausrahaa.

Jos lapsella on kaksi vanhempaa, jakautuvat vapaat tasan vanhempien kesken, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää. Omasta kiintiöstään voi sovittaessa luovuttaa enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle.

Mihin vanhempainraha riittää?

Perheen on hyvä varata säästöön muutaman kuukauden tuloja vastaava summa, missä tahansa tilanteessa. Lisäksi, koska vanhempainvapaan myötä tulot pienenevät, tähän uuteen tilanteeseen kannattaa varautua etukäteen.

Lapsen kanssa vietetty aika on ainutlaatuista, ja pääset nauttimaan siitä täysillä, kun pohdit talouttasi etukäteen. Esimerkiksi seuraavia perheen asioita kannattaa suunnitella.

  1. Säästä mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen.
  2. Selvitä tulotasosi vapaan aikana.
  3. Selvitä kuukausibudjetin avulla, mitkä perheen kulut ovat välttämättömiä ja mitkä eivät.
  4. Karsi tarpeettomat menot. Usein lapsen myötä monia menoja karsiutuu automaattisesti ja toisia tulee tilalle.
  5. Lapsi tarvitsee monia erikoistarvikkeita. Pohdi, mitkä voisit hankkia käytettyinä. Entä onko joitakin tarvikkeita, joita et oikeasti tarvitsekaan?

Osa-aikainen vanhempainvapaa voi olla ratkaisu kiireisimmille vanhemmille

On myös mahdollista olla töissä osa-aikaisesti ja hakea samalle ajalle vanhempainrahaa osittaisena. Silloin tulee sopia työnantajan kanssa osa-aikatyöstä. Työaika voi olla enimmillään viisi tuntia päivässä.

Vanhempainrahapäiviä menee vain puolikas yhtä osa-aikaista työpäivää kohden. Esimerkiksi kymmenen päivää osittaisella vanhempainvapaalla kuluttaa viisi vanhempainrahapäivää.

Perhevapaiden tasainen jakaminen on perheelle taloudellisesti kannattavaa

Vanhempainraha on ansiosidonnainen, mutta kotihoidontuki ei. Siten voi olla kannattavampaa, että pienipalkkaisempi vanhempi on töissä ja suuripalkkaisempi hoitaa lasta vanhempainvapaalla.

Näin ollen, taloudellisessa mielessä, vanhempainvapaata ei yleensä kannata jakaa perheessä siten, että vähemmän tienaava hoitaa lasta kotona koko vanhempainvapaan ajan.

Vanhempainvapaiden tasa-arvoisempi jakautuminen parantaa myös työelämän tasa-arvoa.

Vastauksia kysymyksiin vanhempainvapaasta