Heinäkuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Edessä jännittävä kesä
Sijoittajan vuosi on ollut vauhdikas talous- ja tulosnäkymien muuttuessa lennossa presidentti Trumpin tullitouhujen vanavedessä. Alkuvuoden tuotot kansainvälisiltä osakemarkkinoilta ovat jonkin verran pakkasella euron vahvistumisen vuoksi. Trumpin talouspolitiikka sekä Lähi-idän konflikti pitävät jännitystä yllä kesälläkin. Talous- ja tulosnäkymät ovat kuitenkin riittävän hyvät, joten tilanteen selkiytyessä myös myönteisiä mahdollisuuksia on. Epävarmassa ympäristössä pidämme osake- ja korkosijoitukset peruspainossa sijoitussuosituksissamme.
Jännitystä politiikan näyttämöillä
Kesän aikana nähdään politiikan näyttämöillä myös talousnäkymiin vaikuttavia ratkaisuja. Presidentti Trumpin tullitaukojen on määrä päättyä heinäkuussa. Samoin veroale on tarkoitus saada kongressista läpi kesäkuukausina. Tämänhetkisten arvioiden mukaan tullinkorotusten ja veromuutosten yhteisvaikutus niin talouskasvuun kuin liittovaltion talouteen on koko lailla mitätön: veromuutoksista seuraava alijäämän kasvu on kokoluokaltaan kutakuinkin vastaava kuin lisätulleista odotettavasti saatava lisätulo. Epävarmuutta näistä kokonaisuuksista on kuitenkin siihen asti, kunnes ne on viimeistelty. Lisäksi ainakin tilapäisiä isojakin lisätulleja saatetaan vielä asettaa, jos neuvottelut eivät etene toivotulla tavalla.
Yhdysvaltain politiikkaan liittyvän epävarmuuden lisäksi myös Lähi-idän konflikti aiheuttaa lyhyellä aikavälillä epävarmuutta maailmantalouden näkymistä. Talousvaikutukset jäävät kuitenkin todennäköisesti lyhytaikaisiksi. Sijoittajan kannattaa varautua kohonneen poliittisen epävarmuuden siivittämään tavanomaista reilumpaan kurssiheiluntaan kesällä. Samalla on hyvä muistaa, että tilanteiden selkiytyessä kurssit usein ampaisevat nousuun.
Riittävän hyvää kasvua
Talousennusteita on saatu tänä vuonna ruuvata uuteen uskoon alkuvuoden odotettua vaisumpien lukujen ja presidentti Trumpin tullitsunamin sekä sitä seuranneen perääntymisen takia. On selvää, että tullien korottaminen jarruttaa talouskasvua. Samalla pitäisi olla yhtä selvää, että verojen alentaminen sekä sääntelyn purkaminen kiihdyttävät sitä. Kuten yllä kuvattu, tilanne elää vielä hieman, mutta kokonaisuus alkaa vähitellen hahmottua. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että maailmantalouden kasvu jää tänä vuonna viime vuosikymmenen keskiarvoa hitaammaksi, mutta taantumalta vältytään. Samalla yritysten tuloskasvu yltänee hieman tavanomaista vaimeampaan kasvuun. Ensi vuonna talouden odotetaan jälleen piristyvän osittain Euroopan mittavien investointipakettien vedolla.
Kun ennusteita on jo laskettu, mahdollisuudet myös myönteisiin yllätyksiin ovat kasvaneet. Voi esimerkiksi olla, että Yhdysvaltain talouden pohjavire osoittautuu alkuvuoden huonon sään painamia lukuja paremmaksi ja loppuvuosi yltää siksi pelättyä pirteämmäksi. Samoin yritysten tulokset voivat yllättää myönteisesti, jos talous pitää pintansa. Lisäksi sijoittajat alkavat kääntää jo vähitellen katseitaan ensi vuoteen, jolloin tuloskasvutahdin odotetaan piristyvän selvästi. Näistä syistä uskomme talous- ja tuloskehityksen tuovan myötätuulta osakemarkkinoille.
Keskuspankit tiukan paikan edessä
Keskuspankkiirien asema ei ole kadehdittava. Viimeisimmät lukemat sekä inflaatiosta että taloudesta viittaavat tilanteen viilenemiseen, mutta tullit ja odotukset tulevasta sekoittavat pakkaa. Keskuspankit sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa seuraavatkin tarkkaavaisina tilanteen kehittymistä ja toisaalta mahdollisia muutoksia näkymissä. Nykytiedon varassa koronlaskuja ei välttämättä tarvita hetkeen. Uskomme kuitenkin, että mikäli talousnäkymät heikentyisivät selvästi, keskuspankit olisivat valmiita tukemaan taloutta silläkin uhalla, että inflaatiotaistoa jouduttaisiin pitkittämään. Näin siksi, että liiallinen talouden heikkous hankaloittaa inflaatiotavoitteiden saavuttamista keskipitkällä aikavälillä ja saattaisi pahimmillaan ajaa teollisuusmaat koronavuosia edeltäneen kaltaiseen liian matalan inflaation aikaan.
Osakkeiden tuottonäkymät yhä parhaat
Arvostuskertoimilla mitattuna osakkeet etenkin Pohjois-Amerikassa vaikuttavat historiaansa verrattuna kalliilta. Tämä tarkastelu jättää kuitenkin huomiotta verotuksen muutokset, tuloskasvunäkymät ja pörssin toimialarakenteen. Perusteellisemmin tarkasteltuna osakkeiden keskipitkän aikavälin tuottonäkymät ovat vain hieman heikommat kuin viimeisten kahden vuosikymmenen aikana keskimäärin. Korot ovat kuitenkin korkeammalla, joten näiden kahden omaisuuslajin tuottonäkymät ovat lähentyneet toisiaan. Kaikesta tästä huolimatta ero on edelleen selvä osakkeiden hyväksi.
Korkosijoitusten houkuttelevat tuottonäkymät yhdistettynä jännittävän kesän tuomaan epävarmuuteen ovat mielestämme riittävä syy pitää osake- ja korkosijoitukset peruspainossa tilanteen selkiytymistä odotellessa. Samaan hengenvetoon on myös hyvä todeta, että mikäli pahoja ikäviä yllätyksiä ei nähdä, sijoittajien sitkeä osake-epäluulo ja riittävän hyvät perustekijät voivat lisätä myös nousupainetta osakkeille.
Eurooppa ja rahoitusala ylipainossa
Osakealueissa suosittelemme ylipainoa Euroopan osakkeille. Vanhan mantereen tulosnäkymät alkavat vähitellen elpyä ja edessä olevat investoinnit, sääntelyn keventäminen sekä jo nähdyt koronlaskut tukevat niitä entisestään. Talouskasvunäkymän piristyessä on hyvin mahdollista, että sijoitusvirrat Euroopan suuntaan jatkuvat. Japani taas jatkaa alipainossa valuuttaan ja maan vientiyhtiöihin liittyvän epävarmuuden vuoksi.
Kansainvälisissä toimialasuosituksissa rahoitusala jatkaa ylipainossa. Odotamme sääntelyn purkamisen ja riittävän hyvän talouskehityksen hyödyttävän rahoitusalan kasvunäkymiä enemmän kuin korkokatteiden paluu normaaliin niitä painaa. Lisäksi alan arvostuskertoimet ovat yhä melko houkuttelevat muihin verrattuna. Päivittäistavarat jatkavat alipainossa.
Eurooppalaiset yrityslainat ylipainossa
Joukkolainasijoituksissa suosimme eurooppalaisia yrityslainoja. Tulosnäkymien elpyessä vanhan mantereen yritysten maksukyky pysyy hyvänä. Tuottonäkymät ovat myös näissä lainoissa jonkin verran alipainossa jatkavia valtionlainoja houkuttelevammat. Mistään suuresta erosta ei ole kyse, mutta kohtalaisenkin talouskehityksen ympäristössä ero on riittävän suuri sijoittajalle. Kuten yllä todettu, korkosijoitusten tuottonäkymät ylipäätään ovat historian valossa houkuttelevat. Ohjauskorkojen laskun myötä joukkolainasijoitusten tuottonäkymät ovat talletuksia paremmat, kuten kuuluukin.