Nordean markkinakatsaus

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Toukokuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Epävarmuutta ennusteissa

Huhtikuu on ollut sijoitusmarkkinoilla varsinaista vuoristorataa. Kuun alun odotettua hurjempia tulli-ilmoituksia seurannut raju kurssilasku kääntyi tullitaukojen myötä melko pirteäksi palautumiseksi. Mikäli talous ja kauppasota kehittyvät odotustemme mukaisesti, odotamme osakekurssien jatkavan nousuaan reippaan heilunnan saattelemana. Epävarmuutta on kuitenkin niin reilusti ilmassa ja tilanne voi muuttua niin nopeastikin, että suosimme peruspainoa osake- ja korkosijoitusten välillä.

Hyviä ja huonoja mahdollisuuksia

Presidentti Trumpin mittavien tulli-ilmoitusten ja niitä seuranneen 90 päivän tullitauon jäljiltä talouden ja markkinoiden ennustamiseen liittyy reilusti tavanomaista suurempaa epävarmuutta. Epävarmassa maailmassa sijoittajan kannattaa tarkastella asioita erilaisten mahdollisten kehityskulkujen kautta. Huonoin tilanne olisi luonnollisesti se, että kauppasota kiristyisi uudelleen eikä sopimuksiin päästäisi. Se painaisi kursseja uuteen laskuun. Viimeaikaisten tapahtumien valossa tämän todennäköisyys on laskenut.

Toisaalta asiat voivat myös mennä paremmin kuin sijoittajat rohkenevat toivoa. Tällaisessa, melko myönteisessä tilanteessa tulleista päästäisiin sopuun, muita kaupan esteitä purettaisiin ja verotusta sekä sääntelyä kevennettäisiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Jos asiat kehittyisivät näin myönteisesti, voisivat uudet kurssihuiput tulla vielä tänä vuonna ja nousu kiihtyä. Vaikka tämän kehityskulun todennäköisyys ei ole ainakaan oleellisesti yllä kuvattua heikompaa vaihtoehtoa suurempi, ei se ole myös mitenkään mahdoton. Onkin hyvä muistaa, että vaikka Trump on viime aikoina aiheuttanut hämmennystä ja epävarmuutta kauppapolitiikallaan, hänen aikomuksensa on myös keventää verotusta ja sääntelyä. Yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta nyt näyttää todennäköiseltä, että ainakin osa näistä tavoitteista saadaan läpi.

Todennäköisimpänä pidämme, että asiat kehittyvät näiden kahden ääripään välillä. Kaupan esteistä päästään osittaiseen sopuun, mutta ne ovat ainakin Yhdysvaltain tuonnin osalta vuoden alun tilannetta rajoittavammat. Samalla Trump saa kuitenkin osan veroaleistaan läpi, mikä hillitsee tullien kasvua jarruttavaa vaikutusta. Tässä tilanteessa kurssit nousevat maltillisesti vuoden loppua kohden, mutta heilunta pysyy voimakkaana.

Näkymät heikentyneet

Mitä ikinä tulleille käykään, tämän vuoden kasvu jää ennakoitua heikommaksi lykkääntyvien investointipäätösten ja aiempaa varovaisemman kulutuksen takia. Nämä haasteet ratkeavat vasta, kun tulleihin saadaan riittävä näkyvyys. Alkuvuoden talousluvut etenkin Yhdysvalloissa ovat niin ikään olleet odotettua heikompia. Lisäksi vaikuttaisi siltä, että Trump aikoo jättää tullit alkuvuotta korkeammalle tasolle. Näistä syistä odotuksemme talous- ja tuloskasvusta tänä vuonna ovat maltillisemmat kuin ennen huhtikuun alkua.

Samalla kuitenkin odotamme, että tulokset pinnistävät viime vuotta ylemmäs eikä maailmantalous ajaudu taantumaan. Joillain toimialoilla tulokset varmasti painuvat ainakin lähivuosineljänneksinä, mutta toisten alojen pirteämpi tahti riittää pitämään kokonaisuuden kasvussa. Toistaiseksi ennusteet viittaavat vielä melko pirteään tuloskasvuun, mutta niitä lasketaan vielä lähiviikkoina hyvin todennäköisesti. Kun huomioidaan heikentynyt talousnäkymä, teknologia-alan hyvä kyyti sekä terveydenhuoltoalan suosiolliset vertailuluvut, osa suhdanneherkistä toimialoista voi painua matalaan ja osa miinusmerkkiseen kasvuun ja silti tulokset kokonaisuutena kasvavat hieman. Kauppasota kuitenkin hämärtää tätäkin kuvaa. Jos Kiina reagoi riittävän voimakkaasti tai USA pahentaa omaa tilannettaan liian suurilla puolijohdetulleilla, teknologia-alan pirteä kasvu kokee kolauksen. Tämä painaisi myös kokonaisuuden laskuun viime vuoteen verrattuna. Kauppapolitiikkaan liittyvän suuren epävarmuuden vuoksi tätäkään mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Korkoja lasketaan tarvittaessa

Vielä näyttää siltä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fedillä ei ole kiire laskemaan korkoja markkinahermoilusta huolimatta. Euroopan keskuspankki sen sijaan jatkaa vielä koronlaskujen tiellä. Mikäli asiat etenevät odotustemme mukaisesti, myös tämä vaikuttaa todennäköiseltä. Mikäli näkymät sen sijaan heikkenisivät ja työttömyys lähtisi Yhdysvalloissa kasvuun, Fed päätyisi todennäköisesti laskemaan korkoja. Vaikka tullit muuttavat tilannetta, arvioimme Fedin yhä päätyvän tukemaan taloutta, jos näkymät heikkenevät riittävästi.

Arvostuksesta ja tunnelmista myötätuulta osakkeille

Reippaan kurssilaskun jäljiltä myös osakkeiden arvostus on selvästi alkuvuoden tasoja houkuttelevampi. Kansainvälisesti tarkasteltuna arvostuskertoimet laskivat tasoille, joilta osakkeiden keskipitkän aikavälin tuotot tyypillisesti ovat melko hyviä. Kurssinousun myötä arvostus ei ole enää aivan näin houkutteleva, mutta on yhä tasoilla, jotka tuovat myötätuulta osaketuotoille. Jopa Yhdysvalloissa, jossa koko osakemarkkinoiden P/E-luku näyttää yhä korkealta, yksittäisten yhtiöiden ja toimialojen arvostuskertoimet viittaavat ennemmin siihen, että osakkeet ovat viime aikoja edullisempia.

Myös sijoittajien tunnelmat ovat muuttuneet yltiömyönteisistä poikkeuksellisen vaisuiksi korjausliikkeen aikana. Tyypillisesti muiden sijoittajien ylenpalttinen huolestuneisuus luo hyviä mahdollisuuksia. Kun odotukset ovat painuneet erittäin mataliksi, niiden pienikin ylitys voi helposti johtaa reippaaseenkin kurssinousuun. Epävarmuuden hälventyessä mahdollisuudet ripeälle pörssikurssien nousulle ovatkin paremmat kuin hyvään aikaan. Tätä epävarmuutta saadaan kuitenkin vielä kestää jonkin aikaa.

Eurooppa ja rahoitusala ylipainossa

Nostamme Euroopan osakkeet ylipainoon alueellisissa osakesuosituksissamme. Kevenevä finanssipolitiikka, investoinnit, korkojen lasku ja EU-tason sääntelyn keventäminen tukevat alueen tuloskasvunäkymiä puoltaen myös aiempaa korkeampia arvostuskertoimia. Riskinä toki on, että politiikan suunnanmuutos jää jälleen toivottua vaisummaksi. Laskemme Japanin alipainoon.

Kansainvälisissä toimialasuosituksissamme laskemme teollisuustuotteet ja -palvelut peruspainoon tullihuolten takia. Vastaavasti pienennämme päivittäistavaroiden alipainoa. Rahoitusala, joka hyötyy jatkossakin kohtalaisesta talouskasvusta ja yhä korkeasta korkotasosta, jatkaa ylipainossa.

Houkuttelevia korkoja tarjolla

Korkotasot ovat kautta linjan houkuttelevia. Sijoittajan onkin tässä tilanteessa hyvä pitää huoli siitä, että pitkän nollakorkojakson jälkeen myös joukkolainasijoitukset ovat löytäneet tiensä sijoitussalkkuun. Erityisesti vakavaraisten yritysten lainoilla on mielestämme hyvät edellytykset tuottaa hyvin, sillä näiden yritysten luottokelpoisuus pysyy hyvänä pienestä epävarmuudesta huolimatta ja luottoriskimarginaalit ovat nousseet hieman houkuttelevammille tasoille. Sijoittaja pääsee siten jatkossakin nauttimaan pienestä lisätuotosta melko maltillisella riskillä. Valtionlainat jatkavat suosituksissamme alipainossa.

Katso vapaat ajat ja varaa aika tästä

Itsepalveluajanvaraus on käytössäsi aina kun haluat keskustella sijoituksistasi Premium-varainhoitajan kanssa.

Lue ohjeet ja varaa