Nordean markkinakatsaus

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Maaliskuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Vakaalla pohjalla

Vuosi alkoi vahvalla esityksellä kansainvälisillä osakemarkkinoilla. Uusia huippuja tehtailtiin ympäri maailmaa, joskin Helsingin pörssissä meno jatkui vaisuna. Odotuksia pirteämpi talous ja vahva tuloskausi siivittivät kurssinousua. Samalla korot nousivat, kun sijoittajat arvioivat uudelleen keskuspankkien koronlaskujen tarpeellisuutta. Odotamme piristyvän ja laaja-alaistuvan talous- ja tuloskasvun siivittävän kurssinousua jatkossakin, ja pidämme osakkeet ylipainossa suosituksissamme.

Talousnäkymät piristymässä

Talouden näkymät ovat viime kuukausina hieman piristyneet. Talousluvut ovat olleet ennakoitua parempia teollisuusmaissa, ja eritoten Yhdysvalloissa talouden kasvu on yllättänyt vahvuudellaan vuosineljänneksestä toiseen. Palvelualat ovat viime vuosina jaksaneet porskuttaa yllättävän vahvoina korkeista koroista ja epävarmuudesta huolimatta. Vaisussa suhdanteessa kyntänyt teollisuus alkaa niin ikään vähitellen näyttää elpymisen merkkejä kansainvälisesti tarkastellen. Pitkään jatkunut paisuneiden varastojen tyhjennys alkaa olla tiensä päässä ja kääntyä vähitellen uudelleentäydennykseksi. Tämä parantaa kysyntänäkymiä ja kirittää talouskasvua.

Suomalaisyhtiöille tärkeän Euroopan teollisuuden käänne tosin antaa vielä odottaa itseään. Kansainvälisten näkymien parantuessa ja korkojen ennen pitkää laskiessa on kuitenkin odotettavissa, että myös Euroopan taloudessa käänne parempaan tapahtuu jossain vaiheessa. Kasvuun luultavasti päästään vanhalla mantereella kiinni lähempänä syksyä. Kiinankin näkymät ovat kohtalaiset, joskin niihin liittyy melko lailla epävarmuutta. Lisäksi on hyvä muistaa, että maan kasvutahti jatkaa trendinomaista hidastumistaan. Jatkossa ripeämpiä kasvulukuja voi odottaa esimerkiksi Intiasta. Kokonaisuutena sijoittajan ei kannatakaan odottaa hurjaa maailmantalouden kasvua, vaan ennemminkin riittävän hyvää. Pahimmilta huolilta näytettäisiin kuitenkin jälleen välttyvän, mikä on tuonut myös piristysruiskeen markkinoille.

Koronlaskuodotukset palanneet maan pinnalle

Sijoittajien odotukset ohjauskorkojen laskutahdista ehtivät intoutua vuoden vaihteen tienoilla turhankin innokkaiksi. Hurjimmassa vaiheessa Yhdysvaltain Fedin ja Euroopan keskuspankin arvioitiin laskevan ohjauskorkojaan tänä vuonna reilulla 1,5 prosenttiyksiköllä. Odotettua vahvemman talouskehityksen sekä ennakoitua sitkeämpien inflaatiolukujen jäljiltä näistä luvuista on päästy realistisempaan, vajaan prosenttiyksikön lukemaan. EKP:lla on Fediä suurempi tarve laskea korkoja ainakin taloustilanteen valossa ja näillä näkymin EKP aloittaakin koronlaskut ennen Fediä. 

Sijoittajan näkökulmasta koronlaskutahtia tärkeämpää on se, että rahapolitiikan askelmerkit määräytyvät jatkossa talouden ja inflaation kehityksen mukaan. Jos talous pärjää ennakoitua paremmin, eikä inflaatio hidastu liikaa, koronlaskuja tarvitaan vähemmän. Jos taas näkymät heikentyvät, voidaan korkojakin laskea ennakoitua enemmän. Tämän seurauksena osakemarkkinoiden korkoherkkyys on myös jatkossa selvästi viime vuosia maltillisempaa. Tästä taas seuraa se, että osake- ja korkomarkkinoille hajauttavien salkkujen kehitys on jatkossa tasaisempaa.

Tuloskasvu jatkossa laaja-alaisempaa

Yritysten tulokset kääntyivät kokonaisuutena kasvuun viime vuoden lopussa. Tätä kasvua pitivät yllä erinomaiset esitykset Yhdysvalloissa ja Japanissa. Euroopassa sen sijaan tulokset jäivät vielä vuoden takaisesta. Talouden tapaan tulokset kasvavat jatkossa laajemmalla pohjalla, kun viime vuonna haasteiden kanssa painineet alat ja alueet pääsevät niin ikään kasvuun kiinni. Laaja-alaistuva tuloskasvu kaventaa myös toimialojen ja alueiden välisiä tuottoeroja. Joillain alueilla tulosennusteita on jälleen laskettu alkuvuodelle tyypilliseen tapaan. Mikäli teollisuuden elpyminen kuitenkin jatkuu, voidaan näitä melko maltillisia kasvuennusteita joutua nostamaan. Vaisun kasvun jälkeen ei olisi mitenkään epätavallista nähdä normaalia hieman reippaampia tulosparannuksia. Tätä markkinat osin hinnoittelevatkin.

Arvostuksesta aiempaa vähemmän tukea osakkeille

Kansainvälisten osakemarkkinoiden arvostus on noussut pitkän aikavälin keskiarvonsa yläpuolelle. Osakkeet ovat kuitenkin yhä eurooppalaisen sijoittajan näkökulmasta korkosijoituksiin verrattuna keskimääräistä houkuttelevampia. Kansainvälisessä tarkastelussa osakkeet ovat itse asiassa omaan historiaansa nähden keskimääräistä kalliimpia vain Yhdysvalloissa. Muualla P/E-kertoimet ovat aika lailla pitkän aikavälin keskiarvossa. Yhdysvalloissa taas Trumpin hallinnon veroalen ja teknologiasektoreiden kovien parannusten ansiosta kannattavuus on noussut uudelle tasolle. Parempi kannattavuus taas johtaa tyypillisesti ripeämpään pitkän aikavälin tuloskasvuun, ja on siksi myös hyvä syy kohonneille arvostuskertoimille. Nämä parannukset eivät kuitenkaan ole tapahtuneet yhdessä yössä, ja viime kuukausina kohonneet arvostuskertoimet ovatkin tasoilla, joita ei enää voi kuvailla osaketuottoja tukeviksi. Toisaalta, mikäli tulokset kasvavat kutakuinkin odotusten mukaisesti, nykyinen arvostustaso ei myöskään vielä haittaa kurssinousua.

Kovan kurssinousun myötä myös arvostuskolikon toinen puoli, sijoittajien tunnelmat, on kirinyt hieman turhan myönteisille tasoille. Yksityissijoittajat suhtautuvat osakkeisiin toiveikkaasti ja monissa salkuissa osakepainot ovat kasvaneet. Tämä nostaa pienen, lyhytaikaisen korjausliikkeen riskiä. Vakaat perustekijät kuitenkin rajaavat mahdollisen korjausliikkeen kestoa ja syvyyttä. Sijoittajien ei kannatakaan tästä suuremmin hermostua, sillä tällaiset pienet takapakit kuuluvat sijoittamiseen. Kokonaisuutena tarkastellen osakkeiden tuottonäkymät ovat mielestämme edelleen hyvät, ja pidämme osakkeet ylipainossa suosituksissamme.

Osakealueet peruspainossa, teollisuus ylipainossa

Suosimme peruspainoa osakealueiden välille. Nähdäksemme kaikilla alueilla on omat riskinsä ja mahdollisuutensa, jotka ovat melko hyvin keskenään tasapainossa. Laaja-alaistuva tuloskasvu luultavasti myös johtaa siihen, että eri markkina-alueiden väliset tuottoerot jäävät tänä vuonna viime vuosia maltillisemmiksi. Tästäkin näkökulmasta on perusteltua pitää alueet peruspainossa.

Kansainvälisissä toimialasuosituksissamme pidämme teollisuustuotteet ja -palvelut ylipainossa. Teollisuuden suhdannekuvan elpyessä alan tulosnäkymien voi odottaa niin ikään paranevan entisestään. Laskemme kuitenkin viestintäpalvelut peruspainoon alan erinomaisen tuottokehityksen ja sijoittajien nopeasti kasvaneen innostuksen johdosta. Defensiivisenä alana tunnettu päivittäistavarat jatkaa aiempaa pienemmässä alipainossa. Toimialan tuottomahdollisuudet kärsivät myös korkeina pysyttelevistä koroista.

Yrityslainat ylipainossa

Pidämme vakavaraisten yritysten lainat ylipainossa joukkolainasuosituksissamme. Nämä lainat tarjoavat valtionlainoihin verrattuna kohtalaisen houkuttelevaa tuotonlisäystä maltillisella riskillä, kunhan talousnäkymät pitävät pintansa. Valtionlainat taas jatkavat alipainossa. Ylipäätään joukkolainojen tuottonäkymät ovat erittäin houkuttelevat, ja sijoittajan on hyvä pitää huolta, että niitäkin on salkussa, mikäli ne kuuluvat sijoitussuunnitelmaan.

Katso vapaat ajat ja varaa aika tästä

Itsepalveluajanvaraus on käytössäsi aina kun haluat keskustella sijoituksistasi Premium-varainhoitajan kanssa.

Lue ohjeet ja varaa