Nordean markkinakatsaus

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Huhtikuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Mäkinen matka

Markkinoiden ensimmäinen vuosineljännes on ollut mäkinen. Helmikuussa Yhdysvaltain teknologia-alan kurssit alkoivat yskähdellä ja maaliskuun lopussa talous- ja tulliepävarmuus painoivat myös muiden toimialojen ja alueiden kehitystä. Odotamme epävarmuuden heiluttavan kursseja vielä jonkin aikaa. Korjausliikkeen jäljiltä sijoittajien tunnelmista ja osakkeiden arvostuksesta on tullut tulevia tuottoja tukevia tekijöitä. Epävarmuuden vallitessa pidämme osake- ja korkosijoitukset peruspainossa suosituksissamme.

Trumpin politiikassa myös markkinoille myönteistä

Viime kuukausien tapahtumia seuranneelle saattaa jäädä tunne, että presidentti Trump on toisella kaudellaan sijoittajan pahin painajainen eikä ylin ystävä, kuten ensimmäisellä kaudellaan. Kauden alussa onkin keskitytty lähinnä markkinoille ja taloudelle haitallisiin asioihin, eli tulleihin ja niillä uhkailuun. On selvää, että tullimaksujen nostamisella ei saada taloutta kasvuun. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että Trumpin tapa tehdä politiikkaa poikkeaa erittäin paljon totutusta. Onkin edelleen hyvin mahdollista – ja tähän Trump itsekin aika ajoin viittaa – että tullinkorotuksia voidaan perua, kunhan muista asioista saadaan sopu. Pelkästään tulliuhittelun aiheuttama epävarmuus kuitenkin jarruttaa talouskasvua. Tätä epävarmuutta saadaan luultavasti kestää vielä ainakin joitain viikkoja tai kuukausia.

Lisäksi on myös tärkeää muistaa, että Trumpin toisen kaudenkaan politiikka ei ole pelkkiä tulleja. Niistä on aloitettu, koska ne ovat Yhdysvalloissa hyvin vahvasti presidentin päätösvallassa ja toisaalta mahdollisesti siksi, että niillä saatetaan pyrkiä rahoittamaan osa veronalennuksista. Juuri tämä finanssipolitiikan myönteinen puoli eli veronalennukset ja sääntelyn keventäminen etenee syystäkin hitaammin, sillä se vaatii äänestyksen kongressin molemmissa kamareissa. Näiden aloitteiden läpimenoon liittyy myös samasta syystä enemmän epävarmuutta. Vaaliohjelman perusteella Trumpin talouspoliittinen ohjelma on todennäköisemmin markkinoille myönteinen kuin kielteinen. Voi hyvin olla, että kaikkia tavoitteita ei pystytä toteuttamaan, mutta on myös erittäin todennäköistä, että talouspolitiikan kokonaisviritys on huomattavasti tämänhetkisiä pelkotiloja myönteisempi.

Talousnäkymät riittävän hyvät

Vuoteen lähdettiin hyvillä talousnäkymillä. Yhdysvaltojen odotettiin jatkavan pirteän, joskin hieman hidastuvan kasvun tiellä. Euroopassa ja kehittyvissä maissa kasvun taas odotettiin hieman piristyvän. Viime kuukaudet ovat tuoneet hieman epävarmuutta Yhdysvaltain talousmoottorin vauhtiin sekä tullien että tuoreimpien talouslukujen osalta. Samalla Euroopan kasvunäkymät ovat olleet tullien ja puolustus- ja infrainvestointien sekä sääntelyn keventämisen ristivedossa. Teollisuuden odotetaan yhä elpyvän pitkään jatkuneesta alhostaan, mikä tukisi erityisesti juuri vanhan mantereen näkymiä. Epävarmuus ja tullit hidastanevat maailmantalouden kyytiä tänä vuonna, mutta eivät luultavasti niin paljoa, että siitä aiheutuisi koko vuoden kestäviä ongelmia. Odotammekin yhä talouden kasvavan riittävän pirteästi osakkeita tukeakseen, kunhan tulliepävarmuus väistyy.

Korkojen laskutahtiin epävarmuutta

Investoinnit sekä talous- ja tulliepävarmuus hankaloittavat myös keskuspankkien tehtävää. Yhtäältä Euroopassa hiipuneen inflaation ja vaisun kasvun takia korkoja pitäisi laskea enemmänkin. Toisaalta piristyvä kulutuskysyntä, Saksan elvyttävä talouspolitiikka ja yhteisen sääntelyn keventäminen voivat parhaimmillaan saada kasvun kukoistamaan, minkä seurauksena ainakin laskutarve olisi rajallisempi. Yhdysvalloissa tilanne on hieman päinvastainen: vahva kasvu ja tavoitetason ylittävä inflaatio puoltavat korkojen pitämistä melko korkeilla tasoillaan. Toisaalta tullien aiheuttama kasvun hidastuminen ja viimeaikaisen talousepävarmuuden pitkittyminen voisivatkin innoittaa keskuspankki Fedin palaamaan koronlaskupolulle. Yllä kuvattu epävarmuus heijastuu myös korkopolkujen markkinahinnoittelun viime aikojen melko voimakkaana heilahteluna.

Tulosnäkymät yhä hyvät

Kansainvälisesti tarkastellen tuloskasvunäkymät tälle ja ensi vuodelle ovat toistaiseksi hyvät. Vetovastuu on siirtymässä vähitellen teknologia-aloilta myös perinteisempään teollisuuteen ja Yhdysvalloista Eurooppaan ja Aasiaan. Lähtökohtaisesti odotamme laaja-alaistuvan ja pirteän tuloskasvun tukevan pörssikurssien nousua. Tullihuolet ja talousepävarmuus saattavat tuoda tähän säröjä, mutta toistaiseksi tilanne näyttää suhteellisen vakaalta.

Arvostuksesta ja tunnelmista ei enää vastatuulta

Korjausliikkeen jäljiltä osakkeiden arvostuskertoimet ovat palautuneet kohtuullisemmille tasoille. Yhdysvalloissa koko pörssin arvostus näyttää yhä korkealta. Tähän on kuitenkin päällimmäisenä syynä suurten kasvuyhtiöiden nopea kasvu eikä niinkään se, että kaikista yhtiöistä (tai edes näistä kasvuyhtiöistä) olisi tullut arvostukseltaan historiallisen kalliita. Kansainvälisesti tarkastellen arvostuskertoimet ovat niin ikään tippuneet maltillisemmille tasoille. Mikäli kasvu jatkuu kutakuinkin nykyennusteiden mukaisena, ei arvostus näiltä tasoilta ole enää hidaste kurssinousulle.

Myös sijoittajien tunnelmat ovat muuttuneet yltiömyönteisistä poikkeuksellisen vaisuiksi korjausliikkeen aikana. Tyypillisesti muiden sijoittajien ylenpalttinen huolestuneisuus luo hyviä mahdollisuuksia. Kun odotukset ovat painuneet erittäin mataliksi, niiden pienikin ylitys voi helposti johtaa reippaaseenkin kurssinousuun. Epävarmuuden hälventyessä mahdollisuudet ripeälle pörssikurssien nousulle ovatkin paremmat kuin hyvään aikaan.

Alueet peruspainossa, teollisuus ja rahoitus ylipainossa

Pidämme kaikki osakealueet peruspainossa suosituksissamme. Lähivuosien tuloskasvunäkymät ovat tällä hetkellä melko tasaiset. Myönteisten yllätysten mahdollisuuksia on melkein alueella kuin alueella. Vaikka arvostuskertoimet näyttävät Yhdysvalloissa korkeilta, markkinoiden keskipitkän aikavälin tuottonäkymien perusteellisempi tarkastelu kertoo myös osaltaan melko tasaista tarinaa alueiden välillä. Näissä arvioissa Yhdysvallat näyttäytyy jopa aavistuksen muita alueita houkuttelevammassa valossa.

Kansainvälisissä toimialasuosituksissamme pidämme teollisuustuotteet ja -palvelut sekä rahoitusalan ylipainossa. Odotamme perinteisen teollisuuden jatkavan elpymistään Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mikä tyypillisesti tukee edellä mainittujen alojen kurssikehitystä. Presidentti Trumpin politiikkalinjaukset parantavat osaltaan näitä näkymiä, vaikka tulliuhittelu vastaavasti heiluttaakin hetkellisesti erityisesti teollisuusalojen osakekursseja. Päivittäistavarat jatkavat alipainossa.

Houkuttelevia korkoja tarjolla

Korkotasot ovat kautta linjan houkuttelevia. Sijoittajan onkin tässä tilanteessa hyvä pitää huoli siitä, että pitkän nollakorkojakson jälkeen myös joukkolainasijoitukset ovat löytäneet tiensä sijoitussalkkuun. Erityisesti vakavaraisten yritysten lainoilla on mielestämme hyvät edellytykset tuottaa melko matalista luottoriskimarginaaleista huolimatta, sillä myönteinen talousnäkymä luultavimmin pitää nämä marginaalit jatkossakin matalina, ja sijoittaja pääsee nauttimaan pienestä lisätuotosta melko maltillisella riskillä. Valtionlainat jatkavat suosituksissamme alipainossa.

Katso vapaat ajat ja varaa aika tästä

Itsepalveluajanvaraus on käytössäsi aina kun haluat keskustella sijoituksistasi Premium-varainhoitajan kanssa.

Lue ohjeet ja varaa