Nordean markkinakatsaus

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Joulukuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Jatkuuko Nousu?

Kansainväliset osakemarkkinat kääntyivät marraskuussa jälleen nousuun, kun alkusyksyn haasteet saatiin hallintaan. Yhtiöiden tulokset ovat kääntyneet jälleen kasvuun Yhdysvaltain johdolla. Riittävän pirteät talousnäkymät ja hiipuvat palkkapaineet kirittävät tuloskasvua jatkossakin. Inflaation hidastuessa koronnostot ovat luultavimmin jääneet taakse. Odotammekin melko pirteitä tuottoja sekä osake- että korkosijoituksista tulevina kuukausina. Osakkeet kuitenkin vievät nousumarkkinan jatkuessa voiton, minkä takia pidämme ne ylipainossa.

Talousnäkymät riittävän hyvät

Vaikka tulevien vuosien kasvuennusteet eivät päätä huimaa, maailmantalouden näkymät ovat kuitenkin riittävän pirteät tukeakseen yritysten tulosten kasvua. Samaa viestiä maailmantalouden tilasta kertovat tällä hetkellä yritysten luottamusluvut, jotka heiluvat kansainvälisesti maltillisen kasvun jatkumiseen viittaavilla tasoilla. Inflaatio on vähitellen hiipumassa ja palkkojen ostovoima kääntymässä kasvuun. Tämä taas lupaa hyvää tulevan kulutuksen kannalta. Samalla monet infrastruktuuri- ja vihreän energian investoinnit kannattelevat rakentamista, vaikka asuntorakentamisen puolella onkin hiljaisempaa korkojen voimakkaan nousun takia. Toisaalta korkojen nousun päättyminen parantaa myös investointinäkymiä, kun suunnittelu helpottuu ja luottamus palautuu.

Yhdysvaltain talous on selvinnyt nopeista koronnostoista ja ripeästä inflaatiosta jopa hämmästyttävän hyvin. Vaikka Atlantin takanakin kasvu on hidastumassa, monien odottama taantuma loistaa edelleen poissaolollaan. Euroopassa taas talven vuosineljännekset ovat haastavia, mutta kesän jälkeen tilanne voi hyvin kääntyä parempaan. Esimerkiksi taantumalukemissa olevat yritysten luottamusindikaattorit näyttäisivät vähitellen elpyvän pohjamudistaan. Lisäksi Kiinan talouskuva on tasaantumassa, ja viimeaikaiset luvut ovat olleet odotuksia pirteämpiä. Koronaa edeltäneisiin kasvulukuihin ei enää jatkossa päästä, mutta tätä tuskin kukaan odottaakaan. Yhdysvaltain vahvan esityksen jälkeen parhaat myönteisten yllätysten mahdollisuudet löytyvät kehittyvistä maista ja Euroopasta.

Tulokset kääntyvät kasvuun

Riittävä talouskasvu ja hiipuvat palkkapaineet kirittävät yritysten tulokset jälleen kasvuun. Haastavien aikojen jälkeen tulokset tyypillisesti kirivät hetkellisesti normaalia ripeämpään kasvuun, kunhan talouskasvu pitää riittävän hyvin pintansa. Uskomme, että näin käy tälläkin kertaa. Esimerkiksi ennusteet yritysten liikevaihdon kasvusta vaikuttavat maltillisilta verrattuna maailmantalouden kasvuennusteisiin. Yhdysvalloissa tulosten kasvukäänne onkin jo tapahtunut, kun kolmannella vuosineljänneksellä tulokset kasvoivat jo selvästi vuodentakaisesta. Euroopassa tämä käänne taas antaa talouden tapaan odottaa itseään vielä kesän korville saakka. Kansainvälisesti tarkastellen yritysten tulokset voivat hyvinkin kasvaa päättyvän kasvualhon jäljiltä lähemmäs kymmentä prosenttia ensi vuonna. Tämä taas toisi osaltaan reipasta tukea kurssinousun jatkumiselle.

Korkoja ei enää nosteta

Inflaation hidastuessa nopeasti kohti keskuspankkien tavoitetasoja myös koronnostot jäävät taakse. Tästä on saatu vihjeitä jo keskuspankkienkin suunnalta. Sijoittajat ovat jopa intoutuneet hinnoittelemaan koronlaskuja tapahtuvaksi ennen kesää. Tämä voi kuitenkin osoittautua ennenaikaiseksi, jos inflaatio ei painu riittävän nopeasti tavoitetasoille. Toisaalta sijoittajan näkökulmasta tämä ei ole kovin suuri ongelma, sillä korkeampana pysyttelevä inflaatio luultavimmin tarkoittaisi myös odotettua pirteämpää talouden kasvua, joka taas olisi myönteistä osakemarkkinoiden kannalta. Rahapolitiikkaan liittyvä suurin uhka ei tällä hetkellä ole niinkään lisäkoronnostot vaan se, jarruttavatko jo nähdyt koronnostot taloutta tämänhetkisiä arvioita enemmän. Toisaalta viimeaikainen pitkien korkojen lasku puoltaa ajatusta, että näin ei käy.

Tuottonäkymät hyvät kautta linjan

Kun korot ovat nousseet reippaasti, joukkolainasijoitusten tuottonäkymät ovat samalla parantuneet oleellisesti. Mikäli korkoja ei enää nosteta, joukkolainasijoittajat pääsevät jatkossa nauttimaan korkotuotoista, jotka ovat houkuttelevimmillaan vuosikymmeneen. Korkeamman lähtötason ansiosta pieni korkojen lisänousukaan ei olisi enää este kohtalaisille joukkolainatuotoille.

Tämän lisäksi osakemarkkinoiden arvostus on melko lailla pitkän aikavälin keskiarvossaan, mikä tarkoittaa sitä, että osakesijoituksista voi pitkällä tähtäimellä odottaa kutakuinkin tavanomaisia tuottoja. Eurooppalaisiin korkotasoihin verrattuna osakkeiden tuottonäkymät ovat vieläpä edelleen keskimääräistä paremmat. Tämän lisäksi uskomme tuloskasvun kirittävän kurssinousua ensi vuonna, joten kaksinumeroiset tuotot osakemarkkinoilta eivät suinkaan ole mahdottomia.

Sijoittajien synkistelystä ei enää lisätukea

Marraskuisen kurssinousun myötä myös sijoittajien epäluulo osakemarkkinoiden tuottonäkymiä kohtaan on hälvennyt. Tämä on tukenut kursseja, mutta heikentää samalla lähiviikkojen mahdollisuuksia, kun osakepainoja on jo nostettu ja tästä tuleva mahdollinen lisätuki kurssinousulle samalla osin kulutettu. Toisaalta sijoittajien tunnelmat usein piristyvät vuoden loppua kohden. Jatkon kannalta onkin oleellista, miten talous- ja tulosnäkymät kehittyvät. Näihin liittyvän myönteisen näkemyksemme takia pidämme osakkeet ylipainossa.

Kehittyvät markkinat ja suhdanneherkät alat ylipainossa

Suosimme edelleen kehittyviä osakemarkkinoita osakesijoituksissa. Kiinan yllättävän pitkään jatkuneet haasteet ovat painaneet alueen kehitystä tämän vuoden aikana. Kiinankin talousluvut ovat kuitenkin osoittaneet elpymisen merkkejä. Samalla muille Aasian kehittyville maille tärkeiden puolijohdevalmisteiden myynti on kääntymässä jälleen kasvuun. Tämä kokonaisuus yhdistettynä Intian ripeänä jatkuvaan kasvuun kirittää kehittyvien osakemarkkinoiden tuloskasvua ja kurssikehitystä ensi vuonna. Pohjois-Amerikan osakkeet taas jatkavat alipainossa alueen kireän arvostuksen takia. Kovin synkäksi amerikkalaisyhtiöiden osaltakaan ei kuitenkaan kannata heittäytyä, sillä yhtiöiden hyvä kannattavuus ja paremmat kasvumahdollisuudet selittävät osan korkeasta arvostuksesta.

Kansainvälisissä toimialasuosituksissamme nostamme teollisuustuotteet ja -palvelut sekä viestintäpalvelut ylipainoon. Alojen kasvunäkymät ovat verraten hyvät ja arvostuskertoimet houkuttelevat. Teollisuuden suhdannekuvan ja verkkomainonnan vähitellen elpyessä nämä alat pärjäävät luultavasti hyvin jatkossakin. Vastaavasti laskemme päivittäistavarat alipainoon alan korkean arvostuksen ja vaisujen kasvunäkymien takia. 

Yrityslainat ylipainossa

Pidämme vakavaraisten yritysten lainat ylipainossa joukkolainasuosituksissamme. Nämä lainat tarjoavat kohtalaisen houkuttelevaa tuotonlisäystä valtionlainoihin verrattuna maltillisella riskillä, kunhan talousnäkymät pitävät pintansa. Valtionlainat taas jatkavat alipainossa. Ylipäätään joukkolainojen tuottonäkymät ovat erittäin houkuttelevat, ja sijoittajan on hyvä pitää huolta, että niitäkin on salkussa, mikäli ne kuuluvat sijoitussuunnitelmaan.

Nordea Varallisuudenhoito, joulukuu 2023

Haluatko varata ajan varainhoitajalle?

Itsepalveluajanvaraus on käytössäsi aina kun haluat keskustella sijoituksistasi Premium-varainhoitajan kanssa.

Lue ohjeet ja varaa