Nordean markkinakatsaus

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Syyskuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Nopea toipuminen

Osakemarkkinoilla nähdään tyypillisesti kerran vuodessa noin 10 prosentin korjausliike, jonka jälkeen kurssinousu jatkuu. Astetta lievempi korjausliike koettiin myös tänä kesänä, ja suurin heikkous osui elokuun alkuun. Markkinat kuitenkin toipuivat nopeasti. Pidämme osakkeet ylipainossa, sillä vahvat perustekijät luovat hyvät lähtökohdat kurssinousun jatkumiselle.

Suuria liikkeitä

Elokuu alkoi kurssilaskulla, kun Yhdysvaltain hieman odotuksia heikompi työllisyysraportti herätti pelkoja taantuman lähestymisestä. Lasku kärjistyi, kun Japanin keskuspankin yllätyskoronnoston seurauksena jeni vahvistui selvästi, mikä johti heikkoon jeniin nojaavien sijoitusstrategioiden äkilliseen sulkemiseen. Pörssit alkoivat kuitenkin toipua nopeasti, kun taantumahuolet hälvenivät uusien talouslukujen myötä. Koko kuukauden osalta kurssimuutokset jäivätkin pieniksi. Pidämme osakkeet ylipainossa, sillä vahva tuloskasvu, maltillinen inflaatio ja vähitellen kevenevä rahapolitiikka luovat hyvät lähtökohdat kurssinousun jatkumiselle.  

Ylireaktio työllisyysraporttiin

Yhdysvaltain heinäkuun työllisyysraportti kertoi työttömyysasteen nousseen 4,1 prosentista 4,3 prosenttiin. Tämä johtui kuitenkin pitkälti työvoiman tarjonnan kasvusta, mitä selittää kasvanut maahanmuutto. Irtisanomisten määrä on toistaiseksi pysynyt melko vähäisenä. Kokonaispalkkasumma onkin jatkanut kasvuaan tukien kulutuskysyntää. Heinäkuun vähittäismyyntiluvut olivat erittäin vahvat, mikä hälvensi markkinoiden taantumahuolia ja myötävaikutti pörssien toipumiseen. Niin kauan kuin amerikkalainen kuluttaja on voimissaan, on vaikea nähdä kotimarkkinavetoisen Yhdysvaltain talouden vaipuvan taantumaan. Talouskasvun jatkuessa syvän ja pitkäkestoisen pörssiluisun todennäköisyys on pieni. 

Koronlaskuja luvassa

Vaikka osakemarkkinat ovat lähestulkoon elpyneet kesän heikkoudesta, ovat korkomarkkinoiden odotukset selvästi positiivisemmat kuin kesän alussa. Työmarkkinoiden lievä jäähtyminen ja kahden prosentin tavoitetta lähestyvä inflaatio mahdollistavat koronlaskujen aloittamisen myös Yhdysvalloissa. Nordea ennustaa ohjauskorkojen laskevan sekä Yhdysvalloissa että euroalueella 1,5 prosenttiyksikköä vuoden 2025 loppuun mennessä. Mikäli ennuste toteutuu, on se selkeä piristysruiske investoinneille.

Tuloskasvu laajenee

Toisen vuosineljänneksen tuloskausi sujui odotuksia paremmin. Yhdysvalloissa tulospotti kasvoi lähes kaikilla toimialoilla, eikä tuloskasvu ollut enää vain suurten teknologiayhtiöiden varassa. Euroopassakin  tulostaantuma päättyi, mutta tuloskasvu oli vielä melko vaimeaa. Kustannusinflaation helpottaminen, hinnankorotukset ja tehostamistoimenpiteet ovat jo parantaneet monien yhtiöiden kannattavuutta. Kun kysyntä vähitellen vauhdittuu, ovat tuloskasvunäkymät loppuvuodelle ja ensi vuodelle melko positiiviset. Tuloskasvun odotetaan piristyvän erityisesti suhdanneherkillä toimialoilla. 

Tunnelmamittareissa heiluntaa

Sijoittajasentimentti liikkuu tyypillisesti osakemarkkinoiden mukana. Kesän kynnyksellä erilaiset tunnelmamittarit olivat varsin optimistisella tasolla alkuvuoden kurssinousun kiihdyttämänä. Elokuun alussa sentimentti siirtyi hetkellisesti melkoisen pessimismin puolelle. Kurssien elpymisen myötä tunnelma on jälleen kohentunut. Jälkikäteen on usein havaittu, että tunnelmamittarien äkillisesti heikennyttyä osakemarkkinoilla onkin ollut hyvä oston paikka. Ostojen ja myyntien täydellinen ajoittaminen on kuitenkin vaikeaa. Tärkeintä onkin pysyä mukana markkinoilla ja tarkistaa salkun riittävä hajautus.

Eurooppa ylipainossa

Pidämme osakealuesuosituksissamme Euroopan ylipainossa ja kehittyvät markkinat alipainossa. Euroopan talous on kiikkunut pitkään taantuman partaalla, mutta pahin aallonpohja on jo ohitettu. Yritysten tuloskasvun odotetaan kiihtyvän loppuvuonna, ja ensi vuonna päästäneen jo kymmenen prosentin kasvuun. 

Kehittyvät markkinat pysyvät alipainossa. Kiinan talouskasvu on hidastunut vuoden edetessä. Asuntomarkkinoiden alakulo on jatkunut elvytystoimista huolimatta, ja kotitaloudet säästävät pahan päivän varalle. Intian näkymät ovat sen sijaan edelleen myönteiset.  

Pidämme toimialat peruspainossa. Toimialojen väliset tuloskasvuerot ovat alkaneet tasaantua, mikä puoltaa laajaa hajauttamista eri toimialoille. Heinäkuun puolivälin jälkeen nousukärjessä ovat olleet defensiiviset toimialat, vaikka teknologiayhtiöiden kurssitkin ovat jo toipuneet pahimmasta pudotuksesta. 

Houkutteleva korkotaso

Korkojen nousun jäätyä taaksepäin, ympäristö on suotuisa myös korkosijoituksille. Vaikka osakkeiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on selvästi korkosijoituksia korkeampi, tuovat korkosijoitukset salkkuun merkittäviä hajautushyötyjä vähentäen salkun volatiliteettia. Tämä hyöty konkretisoitui kesällä, kun markkinakorkojen lasku nosti joukkolainojen arvoja samaan aikaan, kun osakekurssit laskivat.

Joukkolainojen tuotto-odotukset ovat edelleen houkuttelevia kautta linjan, vaikka korot ovatkin tulleet jonkin verran alaspäin. Ylipainotamme vakavaraisten yritysten joukkolainoja, jotka tarjoavat pientä lisätuottoa valtionlainoihin nähden. Vakavaraisten yritysten luottoriskimarginaalit ovat laskeneet jo melko matalalle tasolle, emmekä odota niiden merkittävästi muuttuvan nykytasosta. Valtionlainat jatkavat suosituksissamme alipainossa.

Katso vapaat ajat ja varaa aika tästä

Itsepalveluajanvaraus on käytössäsi aina kun haluat keskustella sijoituksistasi Premium-varainhoitajan kanssa.

Lue ohjeet ja varaa