Mitä säännöllinen säästäminen tarkoittaa ja miten sen voi aloittaa?

Säännöllinen säästäminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että laittaa säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain, itselleen sopivan summan säästöön.

Alkuun voit päästä helposti, kun suunnittelet omaa säästämistäsi esimerkiksi näin: 

 1. Päätä aloittaa.
 2. Pohdi, millä keinoin rahaa voisi panna sivuun säästämistä varten. Jos kuluja pitää karsia, kannattaa selvittää, kuluuko rahaa johonkin enemmän tai vähemmän tarpeettomaan: voisitko ehkä keittää aamukahvisi kotona ja ottaa sen mukaan termosmukissa sen sijaan, että ostaisit joka päivä matkan varrelta tyyriin take away -kahvin?
 3. Päätä säännöllisesti säästettävä summa, ja ole päätöstä tehdessäsi realistinen. Säästettävää summaa voi vaihdella kulloisenkin tilanteesi mukaan: joskus kyse voi olla muutamista kympeistä, parempina kuukausina jopa sadoista euroista. 
 4. Siirrä raha säästöön heti, kun palkka tulee tilille. On helpompi suunnitella loppukuun budjettia, kun säästäminen on jo valmiiksi huomioitu osana kuukausittaisia menoja. Samalla pystyt myös arvioimaan, onko sinulla kuluvan kuun aikana kenties mahdollisuuksia säästää vielä tavoittelemaasi summaa enemmän.

Kun säästäminen on suunniteltu hyvin ja siitä tulee erottamaton osa arkeasi, et välttämättä enää edes huomaa säästäväsi.

Yleinen harhaluulo on, että sijoittaminen vaatii suuria summia rahaa 

Moni pitää sijoittamista itselleen kaukaisena asiana, koska luulee, että siihen vaaditaan suuria rahasummia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä todellisuudessa sijoittaminen on lähes kaikkien ulottuvilla: jo niinkin pienellä kuin 10 euron sijoituksella voi aloittaa säästämisen vaikkapa ammattilaisen hoitamaan hyvin hajautettuun sijoitusrahastoon.

Jos säästää kuukaudessa esimerkiksi 50 euroa ja sijoittaa sen kuukausittain kohteeseen, joka tuottaa keskimäärin 7 % vuodessa (tämä on osakemarkkinoiden historiallinen pitkän aikavälin tuotto), voi 18 vuoden kuluessa tulla kerryttäneeksi peräti 21 500 euron pesämunan itselleen tai perheelleen.*

Olipa summa mikä tahansa, nyrkkisääntö tavoitteelliseen säästämiseen kuuluu: mitä enemmän haluat säästöillesi tuottoa, sitä enemmän sinun täytyy olla valmis sietämään riskejä. Jos säännöllinen säästäminen on maltillista, riskit ovat pienemmät, mutta myös tuotot jäävät todennäköisesti pitkällä aikavälillä pienemmiksi. Riskinotto taas voi tuoda tullessaan paremmat tuotot.

* Arvonkehitykseen vaikuttavat vähentävästi sijoitusrahaston perimät palkkiot, maksut ja muut kulut. Rahasto-osuuksien arvo voi myös nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta kehityksestä.

Suosittelemme säästämään säännöllisesti kolmella eri aikajänteellä ja kolmeen eri tarkoitukseen:

 1. Arkisten yllätysten tuomien odottamattomien menojen varalle.
 2. Pitkäaikaisesti varallisuutta tasaisesti kasvattaen.
 3. Vielä pidemmällä tähtäimellä omia eläkepäiviä silmällä pitäen.

Ylimääräiset tilivarat kannattaa sijoittaa

Kun tilillesi kertyy rahaa yli tarvittavan varakassan, harkitse tuottavampaa sijoituskohdetta. Siten aika tekee työtä puolestasi korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

 1. Rahoja ei kannata makuuttaa tilillä. Tililtä ei saa paljoa tuottoa, ja lisäksi inflaatio vaikuttaa rahan ostovoimaan. On kuitenkin hyvä varmistaa, että käyttö- tai säästötilillä on varoja parin-kolmen kuukauden menojen verran, sillä tämän verran on hyvä varata yllättävien menojen puskuriksi.
 2. Valitse tiliä tuottavampi sijoituskohde: tee itsenäisesti säästösuunnitelma Noralla. Se on digitaalinen säästämisen suunnittelun työkalu, jolla saat suosituksen omiin tarpeisiisi sopivasta sijoitusrahastosta.  
 3. Älä jää odottamaan sopivaa aikaa tai sopivaa summaa aloittaa sijoittaminen. Pienistä puroista kasvaa iso virta.
 4. Sijoittamisessa pitkäjänteisyys on tärkeää. Kun aloitat säännöllisen säästämisen ensimmäisinä vuosina säästöjen tuotto ei välttämättä ole hyvä. Pitkäjänteisenä sijoittajana annat korkoa korolle -ilmiön tuottaa. Se tarkoittaa sitä, että saat tuottoa myös alkuperäisen sijoituksesi lisäksi sille kertyneelle tuotolle, eli sananmukaisesti sinulle maksetaan korkoa saamillesi koroille. 

Katso videolta miksi kuukausisäästäjälle ajoituksen merkitys vähenee:

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Säästölaskuri kertoo, miten säästösi voivat kertyä eri summilla ja aikaväleillä.

Laskelmassa ei huomioida veroja tai muita kuluja. Aina on myös syytä pitää mielessä, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.

*Vinkit tuottoprosentin valintaan

Korkoa korolle -laskurimme auttaa hahmottamaan tuottojen kertymistä.

 • Erittäin turvallisessa sijoittamisessa puhutaan alle prosentin tuotto-odotuksista. Esimerkiksi käyttö- tai säästötililtä saa yleensä matalaa tuottoa.
 • Keskimääräisen riskin ottajalla, esimerkiksi yhdistelmärahastoihin sijoittavalla, tuotto voi nousta 2–4 prosenttiin
 • Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa, voi saada yli 4 prosenttia tuottoa.

Riskiä voi vähentää esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia hajauttamalla. Kannattaa sijoittaa eri omaisuuslajeihin – esimerkiksi sekä osake- että korkotuotteisiin – ja hajauttaa omistuksia eri toimialoihin sekä maihin/alueisiin.

*Huomioithan ettemme voi taata sivulla olevaan säästölaskuriin valitsemasi tuottoprosentin toteutumista, vaikka valitset tuottoprosenttia vastaavan sijoitusstrategian. Säästölaskurin tarkoituksena on havainnollistaa ja kuvastaa tuottojen kehittymistä erilaisten summien, säästöajan ja tuottoprosenttien avulla. Rahasto-osuuksien, osakkeiden tai muiden sijoitus- tai säästötuotteiden arvo ja/tai tuotto voi nousta tai laskea markkinoiden mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa koko sijoitetun pääoman.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.