Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Kuinka usein ja millä summalla minun tulisi säästää?

Moni haaveilee siitä, että voisi joskus jättäytyä pois työelämästä ja elättää itsensä omien säästöjen ja sijoitusten tuotoilla. Mitä tämä vaatisi käytännössä? Säännöllinen säästäminen on ensimmäinen askel kohti tukevaa varakassaa.

Mitä säännöllinen säästäminen tarkoittaa?

Säännöllinen säästäminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että panee säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain, itselleen sopivan summan säästöön.

Säästettävä summa voi vaihdella kulloisenkin tilanteen mukaan: joskus kyse voi olla muutamista kympeistä, parempina kuukausina jopa sadoista euroista. Säästäjä päättää summan itse, mutta päätöstä tehtäessä kannattaa kuitenkin olla realistinen.

Alkuun voi päästä helpommin, jos tekee vankan päätöksen siitä, että säännöllinen säästäminen alkaa nyt.

Seuraava askel on pohtia, millä keinoin rahaa voisi panna sivuun säästämistä varten. Jos kuluja pitää karsia, kannattaa selvittää, kuluuko rahaa johonkin enemmän tai vähemmän tarpeettomaan: voisitko ehkä keittää aamukahvisi kotona ja ottaa sen mukaan termosmukissa sen sijaan, että ostaisit joka päivä matkan varrelta tyyriin take away -kahvin?

Rahaa voi olla järkevää siirtää säästöön heti, kun palkka tulee tilille. On helpompi suunnitella loppukuun budjettia, kun säästäminen on jo valmiiksi huomioitu osana kuukausittaisia menoja. Samalla pystyt myös arvioimaan, onko sinulla kuluvan kuun aikana kenties mahdollisuuksia säästää vielä tavoittelemaasi summaa enemmän.

Kun säännöllinen säästäminen on suunniteltu hyvin ja siitä tulee erottamaton osa arkeasi, et välttämättä enää edes huomaa säästäväsi.

Yleinen harhaluulo on, että sijoittaminen vaatii suuria summia rahaa

nordea2_s1200x0_q80_noupscale

Moni pitää sijoittamista itselleen kaukaisena asiana, koska luulee että siihen vaaditaan suuria rahasummia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä todellisuudessa sijoittaminen on lähes kaikkien ulottuvilla: jo niinkin alhaisella kuin 10 euron sijoituksella voi aloittaa säästämisen vaikkapa ammattilaisen hoitamaan hyvin hajautettuun sijoitusrahastoon.

Jos säästää kuukaudessa esimerkiksi 50 euroa ja sijoittaa sen kuukausittain kohteeseen, joka tuottaa keskimäärin 7 % vuodessa (tämä on osakemarkkinoiden historiallinen pitkän aikavälin tuotto), voi 18 vuoden kuluessa tulla kerryttäneeksi peräti 21 500 euron pesämunan itselleen tai perheelleen.*

Olipa summa mikä tahansa, nyrkkisääntö tavoitteelliseen säästämiseen kuuluu: mitä enemmän haluat säästöillesi tuottoa, sitä enemmän sinun täytyy olla valmis sietämään riskejä. Jos säännöllinen säästäminen on maltillista, riskit ovat pienemmät, mutta myös tuotot jäävät todennäköisesti pitkällä aikavälillä pienemmiksi. Riskinotto taas voi tuoda tullessaan paremmat tuotot.

* Arvonkehitykseen vaikuttavat vähentävästi sijoitusrahaston perimät palkkiot, maksut ja muut kulut. Rahasto-osuuksien arvo voi myös nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta kehityksestä.

Menestyvän sijoittajan avaimet: Kuukausisäästäjälle ajoituksen merkitys vähenee

Säännöllinen säästäminen: käytännön vinkkejä

ePossu

Jos säästäminen tuntuu sinusta vaikealta, on tilisäästämisen palvelu ePossu sinun juttusi. Sähköinen säästöpossupalvelumme auttaa sinut vaivattomasti säästämisen alkuun.

Digitaalinen sijoitusneuvoja Nora

Haluatko matkustella enemmän, piristää arkeasi, ostaa asunnon tai säästää eläkkeeseen? Olipa tavoitteesi tai unelmasi mikä tahansa, säännöllisen rahastosäästämisen aloittaminen on nyt helppoa. 

Digitaalinen sijoitusneuvojamme antaa juuri sinulle sopivan pitkäaikaisen säästämisen suosituksen ja voit aloittaa säästämisen saman tien.

Rahastosäästösopimus

Jos haluat itse valita rahastosi, säännöllinen rahastosäästäminen onnistuu rahastosäästösopimuksen avulla. Se tuo turvaa talouteen, eikä vaadi suuria tuloja tai alkupääomaa ja sopii vararahastoa kartuttavalle: 

  • voit säästää pieniäkin summia

  • korkoa korolle kerryttää varoja

  • säännöllisyys tasaa heilahteluja

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Säästölaskuri kertoo, miten säästösi voivat kertyä eri summilla ja aikaväleillä.

Kaikkia säästöjä ei välttämättä kannata laittaa yhteen koriin. Seuraavaksi käymme läpi, miten voit hajauttamalla suojata säästöjäsi mahdollisilta markkinaheilahteluilta.

EdellinenSeuraava