Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Markkina heiluu - myynkö sijoitukseni?

Kannattaa harkita tarkaan kannattaako myydä kaikki sijoitukset, vaikka markkinoilla olisi heiluntaa. Parhaat tuotot saadaan nimittäin usein markkinmyllerrysten keskellä.

Markkina heiluu - myynkö sijoitukseni?

Osakemarkkinoiden myllerryksessä tulee helposti ajatus myydä kaikki sijoitukset ja harkita paluuta markkinoille vasta sitten, kun tilanne on selkiytynyt. Varallisuuden kehityksen kannalta tämä on kuitenkin usein huono strategia. Parhaat tuotot saadaan nimittäin usein juuri markkinamyllerryksen keskellä.

Esimerkiksi 2000-luvulla kymmenestä parhaasta markkinapäivästä 6 on ollut finanssikriisin heilunnan seassa ja loput muiden markkinamyllerrysten keskellä. Jättäytymällä pois markkinoilta pelkästään näinä päivinä sijoittaja on onnistunut jättäytymään pois käytännössä kaikista tämän vuosituhannen osakemarkkinatuotoista.

Tämä on sijoittajan näkökulmasta erityisen haastavaa siksi, että usein on hankalaa arvioida, kertovatko mittavat päivätuotot markkinoiden käänteestä vai onko kyseessä vain hienoinen korjaus edeltäneeseen heikkoon kehitykseen. Pitkällä aikavälillä sijoittajan kannattaa itse asiassa ennemmin nostaa kuin laskea osakepainoa, kun markkinat ovat laskeneet reilummin. Tämä strategia vaatii toki kylmiä hermoja ja kykyä sietää hieman suurempia tappioita, kun asiat menevät huonosti. Vaurastumisen kannalta tämä on kuitenkin selvästi parempi strategia kuin markkinoilta poistuminen myllerryksen alettua. 

Epämieluisalta heilunnalta välttyykin parhaiten siten, että tekee itselleen sijoitussuunnitelman, joko itse, neuvontatapaamisessa tai digitaalisen sijoitusneuvoja Noran kanssa, ja pitäytyy siinä – ja muistaa sekä maantieteellisen että toimialojen ja omaisuuslajien välisen hajautuksen. Toisin sanoen salkussa on hyvä olla sijoituksia: 

  • Osakemarkkinoille, esim. sijoitusrahastojen tai pörssiosakkeiden avulla ympäri maailmaa ja kaikilta toimialoilta 
  • Näiden lisäksi on myös hyvä olla sijoituksia joukkolainamarkkinoille sopivassa suhteessa, esim. sijoitusrahastojen avulla 

Kun nämä suhteet on päätetty, niissä kannattaa pitäytyä ja hyväksyä markkinoiden ajoittainen heilunta, sillä riskit ovat olennainen osa sijoittamista ja sen avulla vaurastumista. Samalla sijoittajan omat tunnetilat markkinamyllerryksen keskellä antavat kuitenkin hyvän viitteen siitä, ovatko yllämainitut osuudet sijoittajalle itselleen sopivat. Jos heilunta tuntuu liialliselta, saattaa riskiä olla salkussa liikaa. Toisaalta, jos heiluntaa sietäisi enemmänkin, saattaisi myös nykyistä tuottohakuisempi sijoitusprofiili, jossa otetaan enemmän riskiä olla paikallaan.

Menestyvän sijoittajan avaimet: Markkinoilta pois jääminen on kallista

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Markkinakommentti: Koronahuolet heiluttavat jälleen kursseja | 24.2.2020

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Pörssit ovat laskeneet voimakkaasti koronahuolten voimistuttua. Kannattaako sijoittajan myydä vielä, kun ehtii?