Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Miksi säästäminen ja sijoittaminen kannattaa?

Säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen voi olla monia syitä. Oli sinun syysi mikä tahansa, on alkuun pääseminen helppoa näiden vinkkien avulla.

Näin pääset alkuun säästämisessä ja opit sijoittamisen alkeet

Miksi minun tulisi säästää? Kysymys saattaa kuulostaa yksinkertaiselta ja itsestään selvältä, mutta oletko koskaan todella pysähtynyt miettimään sitä?

Miksi minun tulisi säästää? Kysymys saattaa kuulostaa yksinkertaiselta ja itsestään selvältä, mutta oletko koskaan todella pysähtynyt miettimään sitä?

Harva meistä ryhtyy säästämään vain säästämisen itsensä vuoksi. Paljon motivoivampaa säästämisen aloittaminen on, jos sen tavoitteena on jonkin toiveen toteuttaminen tai vaikkapa tulevaisuudessa siintävän unelman saavuttaminen. Säästämisen aloittaminen ja sijoittamisen alkeet tulevat tutuiksi mukavammin, kun teet aluksi suunnitelman siitä, mitä haluat saavuttaa.

On suositeltavaa säästää säännöllisesti kolmella eri aikatähtäimellä ja kolmeen eri tarkoitukseen:

  1. arkisten yllätysten tuomien odottamattomien menojen varalle
  2. pitkäaikaisesti varallisuutta tasaisesti kasvattaen
  3. vielä pidemmällä tähtäimellä omia eläkepäiviä silmällä pitäen

Vararahasto antaa turvaa arkeen, jotta elämän pienet ja suuret yllätyskäänteet eivät pistäisi talouttasi sekaisin. Turvallisuudentunne puolestaan auttaa sinua rentoutumaan ja keskittymään olennaiseen. Niinpä säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi parhaassa tapauksessa synnyttää positiivisen kierteen, joka vie sinut entistä lähemmäs tavoitteitasi.

Käymme näillä sivuilla läpi säästämisen perusperiaatteita sekä asioita, joita sinun on hyvä ottaa huomioon säästöpäätöksiä tehdessäsi:

1. Miksi minun tulisi säästää?

Vain harva meistä ryhtyy säästämään vain säästämisen itsensä vuoksi. Paljon motivoivampaa säästämisen aloittaminen on, jos sen tavoitteena on jonkin toiveen toteuttaminen tai vaikkapa tulevaisuudessa siintävän unelman saavuttaminen. Säästämisen aloittaminen ja sijoittamisen alkeet tulevat tutuiksi mukavammin, kun teet aluksi suunnitelman siitä, mitä haluat saavuttaa.

2. Kuinka usein ja millä summalla minun tulisi säästää?

Moni meistä haaveilee siitä, että voisi jonakin päivänä jättäytyä pois työelämästä ja elättää itsensä omien säästöjen ja sijoitusten tuotoilla. Mutta mitä tämän saavuttaminen vaatisi käytännössä? Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen ja edelleen säännöllinen säästäminen ovat ensimmäiset askeleet kohti tukevaa varakassaa, jonka avulla voit ponnistaa eteenpäin.

3. Mitä on hajauttaminen ja kuinka usein seuraan säästöjäni? 

Aloittelevan sijoittajan kannattaa muistaa, että voit säästöjäsi ja sijoituksiasi hajauttamalla suojautua markkinoiden heilahteluilta ja pitää riskejä kurissa. Et  voi hajauttamalla välttää yksittäisten kohteiden tappioita, mutta voit pienentää niiden vaikutusta sijoitussalkkuusi. Sijoittamisen alkeet opettavat, että hoitaessasi itse omia sijoituksiasi, sinun on syytä aika ajoin varmistaa, että salkkusi koostumus on edelleen juuri sellainen kuin haluat.

4. Mikä on minun suunnitelmani säästämiseen?

Säästösuunnitelmassa otetaan huomioon muun muassa säästäjän tavoitteet, riskinottohalukkuus, tappion sietokyky sekä tuotto-odotukset. Valittava säästökohde riippuu viime kädessä säästämiselle asetetuista tavoitteista. Yksi asia on kuitenkin varmaa: oli säästämisen tavoite mikä tahansa, sitä koskevan suunnitelman tekeminen kannattaa aina!

5. Inspiraatiota säästämiseen ja sijoittamiseen

Tutustu laajaan sisältökattaukseemme, joka on laadittu juuri sinun tarpeitasi varten. Toivomme että se inspiroi sinua ja auttaa sinua eteenpäin valitsemallasi polulla, oli edessä sitten säästämisen aloittaminen, sijoittamisen alkeet tai jo seuraavien askelien ottaminen.

Kun olet päättänyt säästökohteesi, voit seuraavaksi miettiä, kuinka suurella summalla aloitat ja säästätkö säännöllisesti esimerkiksi kuukausittain.