Näin säästät -opas

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen oppaaseen, jossa käymme läpi säästämisen perusperiaatteita, sijoittamisen alkeita sekä asioita, joita sinun on hyvä ottaa huomioon säästöpäätöksiä tehdessäsi:

1. Miten aloitan säästämisen ja sijoittamisen? 

Vain harva meistä ryhtyy säästämään vain säästämisen itsensä vuoksi. Paljon motivoivampaa säästämisen aloittaminen on, jos sen tavoitteena on jonkin toiveen toteuttaminen tai vaikkapa tulevaisuudessa siintävän unelman saavuttaminen. Säästämisen aloittaminen ja sijoittamisen alkeet tulevat tutuiksi mukavammin, kun teet aluksi suunnitelman siitä, mitä haluat saavuttaa.  

Lue lisää säästämisen ja sijoittamisen aloittamisesta.

2. Mikä on sinun suunnitelmasi säästämiseen?

Säästämisen aloittaminen ja sijoittamisen alkeet tulevat tutuiksi mukavammin, kun teet aluksi suunnitelman siitä, mitä haluat saavuttaa. Säästösuunnitelmassa otetaan huomioon muun muassa säästäjän tavoitteet, riskinottohalukkuus, tappion sietokyky sekä tuotto-odotukset. Valittava säästökohde riippuu viime kädessä säästämiselle asetetuista tavoitteista. Yksi asia on kuitenkin varmaa: oli säästämisen tavoite mikä tahansa, sitä koskevan suunnitelman tekeminen kannattaa aina!

Lue lisää miten teet säästämisen suunnitelman.

3. Mitä on hajauttaminen ja kuinka usein seuraan säästöjäni?

Aloittelevan sijoittajan kannattaa muistaa, että voit säästöjäsi ja sijoituksiasi hajauttamalla suojautua markkinoiden heilahteluilta ja pitää riskejä kurissa. Et  voi hajauttamalla välttää yksittäisten kohteiden tappioita, mutta voit pienentää niiden vaikutusta sijoitussalkkuusi. Sijoittamisen alkeet opettavat, että hoitaessasi itse omia sijoituksiasi, sinun on syytä aika ajoin varmistaa, että salkkusi koostumus on edelleen juuri sellainen kuin haluat.

Lue lisää hajauttamisesta.

4. Säästämisen suunnitelman noudattaminen vaikeissakin tilanteissa

Markkinoiden myllerryksessä tulee helposti ajatus myydä kaikki sijoitukset ja harkita paluuta markkinoille vasta sitten, kun tilanne on selkiytynyt. Varallisuuden kehityksen kannalta tämä on kuitenkin usein huono strategia. Parhaat tuotot saadaan nimittäin usein juuri markkinamyllerryksen keskellä. Markkinoiden myllertäessä on tärkeää pitäytyä omassa sijoitussuunnitelmassa ja pitää pää kylmänä.

Lue lisää äästämisen suunnitelman noudattamisesta.

5. Inspiraatiota säästämiseen ja sijoittamiseen

Tutustu laajaan sisältökattaukseemme, joka on laadittu juuri sinun tarpeitasi varten. Toivomme että se inspiroi sinua ja auttaa sinua eteenpäin valitsemallasi polulla, oli edessä sitten säästämisen aloittaminen, sijoittamisen alkeet tai jo seuraavien askelien ottaminen.

Tutustu sisältöihimme täällä.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.