Mietitkö sijoituksiasi? Oma varainhoitajasi on sinua varten

”Viime aikojen markkinakehitys on saanut monet asiakkaat miettimään omien sijoitusten tilannetta. Neuvoni on ottaa rohkeasti yhteyttä omaan varainhoitajaan”, toteaa Premium-varainhoitaja Mari Lehtosalo Turusta.

”Premium-asiakkaamme saavat maksutonta neuvontaa aina halutessaan. Monesti jo parin minuutin keskustelu auttaa. Asiakas kuulee, mikä on Nordean näkemys markkinatilanteesta, ja tekee sen jälkeen omat johtopäätöksensä”, Mari kuvaa.

”Suosittelen kaikille myös sijoitussuunnitelman tekemistä. Se on laaja henkilökohtainen sijoitusehdotus, joka perustuu asiakkaan tilanteeseen ja hänen valitsemaansa riskiprofiiliin. Me neuvomme, asiakas päättää.”

Mitä kriiseistä voi oppia?

Mari on nähnyt yli 20-vuotisella Nordea-urallaan monta kriisiä, viimeksi  koronapandemian aiheuttaman markkinaheilunnan. Mitkä ovat päällimmäiset opit?

”Kriiseistä selvitään aina, ja hyvin hajautettu sijoitussalkku kestää markkinahäiriöt. Kun markkinat sukeltavat, täytyy vain pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan eikä painaa paniikkinappulaa. Kriisin pahin vaihe voi olla jopa paras aika sijoittaa, koska silloin hinnat ovat alhaalla. Ennen pitkää kurssit kuitenkin kääntyvät taas nousuun.”

Mari suositteleekin kuukausisäästämistä. Se takaa ajallisen hajautuksen – välillä sijoituksia saa halvalla, välillä kalliilla. Samalla korkoa korolle -vaikutus kasvattaa säästöpottia ajan myötä, kun myös tuotot poikivat tuottoja.

Entä kulut?

Viime aikoina indeksiä passiivisesti seuraavista rahastoista on puhuttu paljon. Taustalla on ajatus, että on turhaa maksaa varainhoitajan ammattitaidosta, kun voi sijoittaa matalien kulujen indeksirahastoihin.

”Hyvää ei saa halvalla. Indeksirahastoissa ovat mukana kaikki indeksiin kuuluvat yhtiöt, kun taas aktiivisesti hoidettuihin rahastoihimme yhtiöt valitaan tarkan seulan läpi”, Mari sanoo.

Mitä muita neuvoja haluaisit antaa?

Pidä kiinni sijoitussuunnitelmastasi. Jos markkinoiden heilahtelut tuntuvat pelottavilta, ilman hyvää hajautusta tehdyn sijoituksen riski saattaa olla liian suuri. Riskien vähentämiseksi kannattaa hajauttaa sijoitukset eri omaisuuslajeihin, toimialoille ja maihin”, Mari neuvoo.

Hajauta myös maantieteellisesti. Esimerkiksi osaketuotteisiin sijoittavan ei kannata sijoittaa yksinomaan suomalaisiin yrityksiin, sillä Helsingin pörssin koko on vain 0,3 prosenttia maailman osakemarkkinoista. Paremman hajautuksen saamiseksi salkkua voisi hajauttaa esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan, jonka osuus maailman osakemarkkinoista on lähes 60 prosenttia.” 

Tuottojen saaminen vaatii kärsivällisyyttä. On tavallista säästää tilille, koska sijoittaminen osakkeisiin tai edes maltillisen riskin rahastoihin arveluttaa. Tai sitten kokeillaan sijoittamista pienellä summalla ja vedetään sijoitukset pois heti, jos tuottoa ei tunnu tulevan. Sijoittaja ei kuitenkaan tavoittele lyhytaikaista tuottoa. Vaurastuminen vaatii kärsivällisyyttä.”

Premium uutiskirje - Mari Lehtosalo

Mari Lehtosalo, Premium-varainhoitaja

Ota yhteyttä omaan varainhoitajaasi

Voit olla yhteydessä varainhoitajaasi Premium Asiakaspalvelun kautta. Helpoiten soitat ollessasi kirjautuneena mobiilipankkiin.

Premium Asiakaspalvelu - soita 0200 3000