Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Usein kysyttyä lainoista ja kulutusluotoista

Kysymyksiä ja vastauksia LyhennysJoustosta ja lyhennysvapaasta

Mikä ero on LyhennysJoustolla ja lyhennysvapaalla?

LyhennysJousto on Nordean lainoissa oleva maksuton ominaisuus, jonka avulla voit halutessasi pienentää lainanlyhennyksen määrää tai jättää sen kokonaan maksamatta. Esimerkiksi lyhennyksen voit vaikka puolittaa, jolloin lainan lyhentäminen jatkuu tai vaihtoehtoisesti maksaa ainoastaan korot ja kulut. 

LyhennysJousto on joustavampi kuin lyhennysvapaa, joka on kertaluonteinen muutos ennalta sovittuun lainan maksuohjelmaan. Lyhennysvapaassa sovitaan etukäteen sen kesto, ja tältä ajalta maksat ainoastaan korot ja kulut. Lyhennysvapaan aikana laina ei lyhene.

Molemmissa tapauksissa nyt väliin jätettävät lyhennykset siirtyvät tulevaisuuteen maksettavaksi, yleensä niin että laina-aika pitenee.

Lue lisää LyhennysJouston ja lyhennysvapaan eroista.Avautuu uuteen ikkunaan

Haen LyhennysJoustoa yhdessä puolisoni kanssa. Miten toinen hakija vahvistaa hakemuksen?

Toinen osallinen saa tekstiviestillä ilmoituksen, että maksuohjelman muutoshakemus odottaa vahvistusta. Toinen hakija vahvistaa hakemuksen samaa LyhennysJouston hakupolkua pitkin, eli www.nordea.fi/asuntolaina -sivun kautta. Toinen osallinen valitsee "Hae muutosta asuntolainaan" ja tunnistautuu palveluun tunnuslukusovelluksella, tunnuslukulaitteella tai toisen pankin tunnuksilla. Hakemuksen voi vahvistaa myös vanhan verkkopankin "Hae muutosta" -linkin kautta. Kun hakemus on vahvistettu, se lähtee Nordeaan käsiteltäväksi. 

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko korottaa sen määrää?

LyhennysJouston määrää voidaan joissain tapauksissa kasvattaa. Mikäli tämä ei onnistu, on lyhennysvapaa usein mahdollista toteuttaa kuuden kuukauden ajalle maksuohjelman muutoksena.

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko saada lisäksi Lyhennysvapaata?

Jos lainalla on LyhennysJousto, se on ensisijainen ja helpoin keino toteuttaa jousto lainan lyhennyksiin. Jos siitä huolimatta haluat hakea lyhennysvapaata, (esimerkiksi LyhennysJousto on käytetty loppuun) on se mahdollista, ja se käsitellään aina tapauskohtaisesti. 

Miten pitkään LyhennysJoustolla voi pitää lyhennysvapaata?

LyhennysJoustoa voit käyttää koko laina-ajan. Käytettävissä oleva LyhennysJouston määrä kuitenkin vähenee sitä mukaa, kun jätät lyhennyksiä väliin. Voit tarkistaa lyhennysjoustosi määrän lainasi tiedoista mobiili- ja vanhassa verkkopankissa. LyhennysJouston avulla voit jättää lainan lyhennyksen kokonaan väliin tai maksaa siitä vain osan. LyhennysJouston määrä on yleensä 5-10 % lainan määrästä, joten lyhennysvapaana käytettynä, se kestää vuodesta kahteen vuoteen. 

Lue lisää LyhennysJoustosta.Avautuu uuteen ikkunaan

Milloin hakemani lyhennysvapaa astuu voimaan?

Lyhennysvapaa ja LyhennysJousto tulevat voimaan seuraavasta maksuerästä alkaen. Huomaa kuitenkin tehdä muutos aina hyvissä ajoin ennen seuraavan kuukauden eräpäivää, jotta vältät mahdolliset asiakaspalvelun tilapäisistä ruuhkista johtuvat viiveet muutosten toteutuksessa. 

Olemassa olevan LyhennysJouston osalta huomioithan, että muutos lainan kuukausierään pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä jo edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai ja maksupäivä siirtynyt maanantaille, muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.

Miten toimin, jos eräpäivää edeltävänä päivänä lainanlyhennykseni on menossa tililtäni siitä huolimatta, että tein hakemuksen ennen kuin maksu oli näkyvissä erääntyvissä maksuissa?

Jos näyttää siltä, että kuukausieräsi lyhennys on menossa tililtäsi lainan eräpäivänä, ja haluat muutoksen ehdottomasti voimaan jo kuluvana kuukautena, soita meille numeroon 0200 3000 (pvm/mpm), ja käsittelemme hakemuksesi saman tien. 

Toivomme, että teet muutospyyntösi mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta vältämme tältä osin ruuhkaa asiakaspalvelumme linjoilla.

Ehtiikö lyhennysvapaa astua voimaan ennen seuraavaa lainanlyhennyksen eräpäivää?

Jos seuraava lainanlyhennyksesi ei vielä näy erääntyvissä maksuissa, muutokset ehtivät voimaan seuraavasta kuukausierästä alkaen. Jos hakemuksen tekohetkellä seuraava lyhennys on jo näkynyt erääntyvissä maksuissa, muutos ehtii voimaan sitä seuraavasta kuukausierästä. 

Hakemuksien käsittelyssä on suuresta kysynnästä johtuen ruuhkaa, ja näin ollen voi olla, että hakemuksen teon jälkeen seuraava lyhennys tulee näkyviin erääntyviin maksuihin sellaisena, kun se oli ennen muutosta. Hakemusta käsiteltäessä poistamme kuitenkin lyhennyksen osuuden kyseiseltä erältä. 

Lyhennysvapaa siirtää poistettujen lyhennyksien osuuden tulevaisuuteen maksettavaksi.

Kysymyksiä ja vastauksia asuntolainasta

Miten haen asuntolainaa?

Voit hakea asuntolainaa täyttämällä hakemuksen verkossaAvautuu uuteen ikkunaan.

Tarvitseeko minulla olla omia säästöjä kun olen hakemassa asuntolainaa?

Lainakatto säätelee myönnettävän asuntolainan määrää, joka voi olla ensiasunnon ostajalle enintään 95 % lainalle annettavien vakuuksien arvosta. Tämän lisäksi sinulla on siis oltava vähintään 5 % kauppahinnasta omia säästöjä. Muilla kuin ensiasunnon ostajilla lainan määrä voi olla enintään 90 % lainalle annettavien vakuuksien arvosta. Tällöin on omia säästöjä oltava 10 % kauppahinnasta. 

Asunnon arvosta yleensä 75 % huomioidaan lainalle vakuusarvona. Lainamäärän ollessa suurempi kuin 75 % asunnon arvosta, niin silloin tarvitset lisävakuuksia.

Lue lisää asuntolainan vakuuksista.

Miten voin muuttaa lainan lyhennyksen kuukausierää?

LyhennysJouston avulla voit joko pienentää tai suurentaa maksuun tulevaa kuukausierää mobiili- tai verkkopankissa. Mikäli sinulla ei vielä ole LyhennysJoustoa liitettynä asuntolainaasi, voit tehdä hakemuksen LyhennysJoustosta täälläAvautuu uuteen ikkunaan. Mikäli haluat tehdä ylimääräisen lyhennyksen hetiveloituksena, saat apua soittamalla tunnistautuneena asiakaspalveluumme 0200 3000.

Miten voin tehdä muutoksia nykyiseen asuntolainaani?

Lainan maksuohjelman muutoksen avulla voit muuttaa lainasi ominaisuuksia. Voit hakea muutosta lainan eräpäivään, kuukausierän määrään, lyhennystapaan, hoitotiliin tai viitekorkoon. Lisäksi voit hakea LyhennysJoustoa tai lyhennysvapaata. Laina-aikaisia muutoksia pääset hakemaan täältäAvautuu uuteen ikkunaan.

Miten toinen hakija voi vahvistaa lainahakemuksen?

Pääset vahvistamaan hakemuksen täältäAvautuu uuteen ikkunaan.

Kysymyksiä ja vastauksia kulutusluotoista

Miten voin hakea lainaa yllättäviin menoihin tai isompiin hankintoihin, esim. kodin kalustaminen tai remontointi, matkailu?

Joustoluotolla voit toteuttaa haaveesi tai hankintasi helposti. Luottoa voit saada 2 000 eurosta 50 000 euroon saakka. Joustoluottoa voit hakea helposti kotisivujemme kautta. Voit tehdä hakemuksen valitsemalla Palvelumme > Lainat ja kulutusluotot > Joustoluotto > Hae Joustoluottoa verkossa.  

Lainalaskuri auttaa sinua suunnittelemaan, minkä kokoinen Joustoluotto olisi juuri sinun tarpeisiisi sopiva. 

Lainalaskurimme antaa sinun valita joustoluoton määrän ja sinulle sopivan kuukausierän helposti ja nopeasti. Lainalaskuria käyttämällä selvität kätevästi myös haluamasi lainasumman takaisinmaksuajan. Voit myös jättää lainahakemuksen meille heti sopivan yhdistelmän löydettyäsi. Huomioithan, että lainalaskurin antama laskelma on suuntaa antava arvio. 

Kauanko lainahakemukseni käsittely kestää?

Luottohakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika on pääsääntöisesti 3 pankkipäivää. Jos olet tehnyt meille asuntolainahakemuksen, otamme sinuun yhteyttä kun hakemus on käsitelty. Kortti- ja Joustoluottohakemuksen päätös ilmoitetaan mobiili- ja verkkopankin viestillä useimmiten jo hakemuksen jättämistä seuraavana päivänä. Vastaus löytyy mobiili- ja verkkopankista kohdasta Ota yhteyttä.   

Mitkä ovat luoton myöntämisen kriteerit?

Lainan myöntämiseksi sinulla tulee olla lainojesi hoitoon riittävät säännölliset tulot, aikaisempien luottojen tulee olla hyvin hoidetut sekä luottotietojesi tulee olla kunnossa. Säännöllisiksi tuloiksi luetaan pääsääntöisesti palkka- ja eläketulot.

Teemme päätöksen lainasta hakemuksen perusteella. Kaikki hakemuksessa ilmoitetut tiedot otetaan huomioon luottopäätöstä tehtäessä ja niistä muodostetaan kokonaisarvio.  

Miten voin tehdä muutoksia kulutusluottooni, esim. saada maksuvapaan kuukauden tai maksaa luoton pois?

Voit tehdä Joustoluottoon muutoksia, lisätä maksuvapaan kuukauden tai maksaa jäljellä olevan luoton pois lähettämällä viestin verkkopankin kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun chatin tai puhelimen välityksellä. 

Mahdolliset muutokset: 

- Maksuvapaan lisääminen (maksuton) 

- Lyhennysprosentin muutos (hinnaston mukainen maksu, jos maksuaika pidentyy 14 päivää tai sen yli) 

- Eräpäivän muutos (maksuton) 

 Voit halutessasi maksaa pois jäljellä olevan luoton kokonaan tai osittain käyttämällä aiemmalla laskulla näkyvää viitettä ja tilinumeroa. Tällöin sinulle tulee vielä yksi lasku maksettavaksi, joka sisältää loppukorot / -kulut. 

Miten voin korottaa kulutusluottoni määrää?

Voit hakea Joustoluoton korotusta verkkopankissa tai asiakaspalvelussa, jos verkkopankissasi näkyy Korota luottosi määrää -linkki. Muussa tapauksessa voit hakea uutta Joustoluottoa. 

Miten voin maksaa pois koko jäljellä olevan kulutusluoton?

 Voit halutessasi maksaa pois koko jäljellä olevan luoton kokonaan tai osittain käyttämällä aiemmalla laskulla näkyvää viitettä ja tilinumeroa. Tällöin sinulle tulee vielä yksi lasku maksettavaksi, joka sisältää loppukorot / -kulut. 

Miten kuluttajaluottoja ja kuluttajien korttiluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu?

Kuluttajansuojalakiin sisältyviä säännöksiä muutetaan väliaikaisesti koronavirusepidemiaan liittyvän poikkeustilan vuoksi. Mitkään muutokset eivät kuitenkaan koske asuntoluottoja, eivätkä asuntovakuudellisia kulutusluottoja. Muutokset  tulevat voimaan 1.7.2020 ja ne ovat voimassa vuoden 2020 loppuun asti. 

Kulutusluottoja koskevan korkokattosäännöksen mukaan korko voi olla enintään 10 %. Nordean tarjoamissa kuluttajaluotoissa korkotaso on pääsääntöisesti jo ollutkin alle 10 %. Muutos ei koske luottokortteja, eli niiden korot säilyvät ennallaan. 

Kulutusluotoista perittävät palkkiot säilyvät ennallaan.