Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Usein kysyttyä lainoista ja kulutusluotoista

Kysymyksiä ja vastauksia LyhennysJoustosta ja lyhennysvapaasta

Mitä lainoja lyhennysvapaatarjous koskee? Voinko saada lyhennysvapaata myös asuntooni liittyviin muihin lainoihin, kuten remonttilainaan?

Lyhennysvapaata voit hakea uuteen tai vanhaan asuntolainaan, peruskorjauslainaan ja kulutusluottoon. Lyhennysvapaata voit saada LyhennysJouston avulla tai hakemalla erillistä lyhennysvapaajaksoa. LyhennysJousto on Nordean asuntolainojen ominaisuus, joka on useimmissa lainoissa mukana automaattisesti. Tarkista onko lainassasi jo LyhennysJousto, ennen kuin haet sitä uudella hakemuksella. LyhennysJouston ja lyhennysvapaan myöntämiseen sovellamme normaaleja luotonmyönnön kriteerejä, poikkeusolosuhteet huomioiden.

Mikä ero on LyhennysJoustolla ja lyhennysvapaalla?

LyhennysJousto on Nordean lainoissa oleva maksuton ominaisuus, jonka avulla voit halutessasi pienentää lainanlyhennyksen määrää tai jättää sen kokonaan maksamatta. Esimerkiksi lyhennyksen voit vaikka puolittaa, jolloin lainan lyhentäminen jatkuu tai vaihtoehtoisesti maksaa ainoastaan korot ja kulut. 

LyhennysJousto on joustavampi kuin lyhennysvapaa, joka on kertaluonteinen muutos ennalta sovittuun lainan maksuohjelmaan. Lyhennysvapaassa sovitaan etukäteen sen kesto, ja tältä ajalta maksat ainoastaan korot ja kulut. Lyhennysvapaan aikana laina ei lyhene.

Molemmissa tapauksissa nyt väliin jätettävät lyhennykset siirtyvät tulevaisuuteen maksettavaksi, yleensä niin että laina-aika pitenee.

Haen LyhennysJoustoa yhdessä puolisoni kanssa. Miten toinen hakija vahvistaa hakemuksen?

Toinen osallinen saa tekstiviestillä ilmoituksen, että maksuohjelman muutoshakemus odottaa vahvistusta. Toinen hakija vahvistaa hakemuksen samaa LyhennysJouston hakupolkua pitkin, eli www.nordea.fi/asuntolaina -sivun kautta. Toinen osallinen valitsee "Hae muutosta asuntolainaan" ja tunnistautuu palveluun tunnuslukusovelluksella, tunnuslukulaitteella tai toisen pankin tunnuksilla. Hakemuksen voi vahvistaa myös verkkopankin "Hae muutosta" -linkin kautta. Kun hakemus on vahvistettu, se lähtee Nordeaan käsiteltäväksi. 

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko korottaa sen määrää?

LyhennysJouston määrää voidaan joissain tapauksissa kasvattaa. Mikäli tämä ei onnistu, on lyhennysvapaa usein mahdollista toteuttaa kuuden kuukauden ajalle maksuohjelman muutoksena.

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko saada lisäksi Lyhennysvapaata?

Jos lainalla on LyhennysJousto, se on ensisijainen ja helpoin keino toteuttaa jousto lainan lyhennyksiin. Jos siitä huolimatta haluat hakea lyhennysvapaata, (esimerkiksi LyhennysJousto on käytetty loppuun) on se mahdollista, ja se käsitellään aina tapauskohtaisesti. 

Miten pitkään LyhennysJoustolla voi pitää lyhennysvapaata?

LyhennysJoustoa voit käyttää koko laina-ajan. Käytettävissä oleva LyhennysJouston määrä kuitenkin vähenee sitä mukaa, kun jätät lyhennyksiä väliin. Voit tarkistaa lyhennysjoustosi määrän lainasi tiedoista mobiili- ja verkkopankissa. LyhennysJouston avulla voit jättää lainan lyhennyksen kokonaan väliin tai maksaa siitä vain osan. LyhennysJouston määrä on yleensä 5-10 % lainan määrästä, joten lyhennysvapaana käytettynä, se kestää vuodesta kahteen vuoteen. 

Milloin hakemani lyhennysvapaa astuu voimaan?

Lyhennysvapaa ja LyhennysJousto tulevat voimaan seuraavasta maksuerästä alkaen. Huomaa kuitenkin tehdä muutos aina hyvissä ajoin ennen seuraavan kuukauden eräpäivää, jotta vältät mahdolliset asiakaspalvelun tilapäisistä ruuhkista johtuvat viiveet muutosten toteutuksessa. 

Olemassa olevan LyhennysJouston osalta huomioithan, että muutos lainan kuukausierään pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä jo edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai ja maksupäivä siirtynyt maanantaille, muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.

Miten toimin, jos eräpäivää edeltävänä päivänä lainanlyhennykseni on menossa tililtäni siitä huolimatta, että tein hakemuksen ennen kuin maksu oli näkyvissä erääntyvissä maksuissa?

Jos näyttää siltä, että kuukausieräsi lyhennys on menossa tililtäsi lainan eräpäivänä, ja haluat muutoksen ehdottomasti voimaan jo kuluvana kuukautena, soita meille numeroon 0200 3000 (pvm/mpm), ja käsittelemme hakemuksesi saman tien. 

Toivomme, että teet muutospyyntösi mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta vältämme tältä osin ruuhkaa asiakaspalvelumme linjoilla.

Ehtiikö lyhennysvapaa astua voimaan ennen seuraavaa lainanlyhennyksen eräpäivää?

Jos seuraava lainanlyhennyksesi ei vielä näy erääntyvissä maksuissa, muutokset ehtivät voimaan seuraavasta kuukausierästä alkaen. Jos hakemuksen tekohetkellä seuraava lyhennys on jo näkynyt erääntyvissä maksuissa, muutos ehtii voimaan sitä seuraavasta kuukausierästä. 

Hakemuksien käsittelyssä on suuresta kysynnästä johtuen ruuhkaa, ja näin ollen voi olla, että hakemuksen teon jälkeen seuraava lyhennys tulee näkyviin erääntyviin maksuihin sellaisena, kun se oli ennen muutosta. Hakemusta käsiteltäessä poistamme kuitenkin lyhennyksen osuuden kyseiseltä erältä. 

Lyhennysvapaa siirtää poistettujen lyhennyksien osuuden tulevaisuuteen maksettavaksi.

Kysymyksiä ja vastauksia asuntolainasta

Miten haen asuntolainaa?

Voit hakea asuntolainaa täyttämällä hakemuksen verkossaAvautuu uuteen ikkunaan.

Tarvitseeko minulla olla omia säästöjä kun olen hakemassa asuntolainaa?

Asunnon arvosta 75% huomioidaan yleensä lainan vakuusarvona. Lopun 25% voit rahoittaa omilla säästöillä. Mikäli tarvitset lainaa enemmän kuin 75% asunnon käyvästä arvosta, lainalla tulee olla muuta lisävakuutta. 

Lue lisää asuntolainan vakuuksista.

Miten voin muuttaa lainan lyhennyksen kuukausierää?

LyhennysJouston avulla voit joko pienentää tai suurentaa maksuun tulevaa kuukausierää mobiili- tai verkkopankissa. Mikäli sinulla ei vielä ole LyhennysJoustoa liitettynä asuntolainaasi, voit tehdä hakemuksen LyhennysJoustosta täälläAvautuu uuteen ikkunaan. Mikäli haluat tehdä ylimääräisen lyhennyksen hetiveloituksena, saat apua soittamalla tunnistautuneena asiakaspalveluumme 0200 3000.

Miten voin tehdä muutoksia nykyiseen asuntolainaani?

Lainan maksuohjelman muutoksen avulla voit muuttaa lainasi ominaisuuksia. Voit hakea muutosta lainan eräpäivään, kuukausierän määrään, lyhennystapaan, hoitotiliin tai viitekorkoon. Lisäksi voit hakea LyhennysJoustoa tai lyhennysvapaata. Laina-aikaisia muutoksia pääset hakemaan täältäAvautuu uuteen ikkunaan.

Miten toinen hakija voi vahvistaa lainahakemuksen?

Pääset vahvistamaan hakemuksen täältäAvautuu uuteen ikkunaan.