Näin onnistut digitaalisessa asunto- ja kiinteistökaupassa

 • Kerro hyvissä ajoin sekä välittäjälle että pankille, että haluat tehdä kaupat digitaalisesti. Digitaalisessa kaupassa ajanvarausta konttoriin ei tarvita.
 • Digitaalisen asuntokaupan toteuttamiseen on erilaisia palveluita. Kaupankäyntipalvelun valinta riippuu siitä onko kaupan kohteena asunto-osake vai kiinteistö.
 • Velkakirjat ja muut kaupan valmisteluun liittyvät asiat hoidetaan pankin kanssa ennen kuin kauppakirja voidaan allekirjoittaa.
 • Velkakirjojen allekirjoitus tapahtuu verkko- tai mobiilipankissa. Kauppakirja allekirjoitetaan kaupankäyntipalvelussa.
 • Ole pankkiin ajoissa yhteydessä myös siinä tapauksessa, että olet myymässä asuntoasi. Esimerkiksi lainasi saattavat tarvita uudelleenjärjestelyä.
 • Onnistuneen asuntokaupan edellytys on, että sekä ostaja että myyjä ja mahdolliset vakuudenantajat ovat hoitaneet kaikki asiat pankkiensa kanssa ja allekirjoittaneet tarvittavat asiakirjat ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Koko asuntokauppaprosessin toteuttamiseen valmisteluineen on hyvä varata riittävästi aikaa, keskimäärin noin 5-10 päivää.

Digitaalisen asunto-osake kaupan vaiheet

 1. Kauppakirjan laatiminen
  Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksesi, ota meihin yhteyttä ”Kohde löytynyt” lomakkeella. Kerro sekä välittäjälle että pankille, että haluat tehdä asuntokaupat digitaalisesti. Ole pankkiin yhteydessä myös siinä tapauksessa, että olet myymässä asuntoa. Välittäjä laatii kauppakirjaluonnoksen. Tarkista kauppakirjan tiedot huolellisesti mahdollisimman pian. Välittäjä lähettää tämän jälkeen lopullisen kauppakirjan asuntokauppapalveluun, josta ostajan ja myyjän pankit saavat kauppakirjan tarkistettavakseen.
 2. Valmistelut pankin kanssa
  Ennen kuin kauppakirja voidaan allekirjoittaa, tarkista pankin kanssa, että kaikki asuntolainaan liittyvät asiakirjat ovat kunnossa ja allekirjoitettuna. Tämä on asuntokauppaprosessin tärkein vaihe, ja sen kesto riippuu tilanteestasi. Välittäjä voi avata kauppakirjan allekirjoitusvaiheen vasta kun sekä myyjä että ostaja ovat hoitaneet kaikki asuntolainaan liittyvät asiat pankkiensa kanssa ja pankit ovat vahvistaneet asian väittäjälle. Lue täältä ohjeet Nordean lähettämien asiakirjojen ja sopimusten digitaaliseen allekirjoittamiseenAvautuu uuteen ikkunaan.
 3. Kauppakirjan allekirjoitus
  Kun kaikki asuntokauppaan liittyvät asiat pankin kanssa on sovittu ja hoidettu, välittäjä avaa kauppakirjan allekirjoitusvaiheen. Aikaa kauppakirjan allekirjoittamiseen on 24h. Kauppakirja allekirjoitetaan digitaalisesti kaupankäyntialustalla (ei siis verkko- tai mobiilipankissa). 
 4. Kaupan viimeistely
  Pankit hoitavat loput kauppaan liittyvät asiat: luoton noston sekä kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksun ja omistusoikeuden siirron. Nämä toimet hoidetaan 2-3 päivän kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Digitaalisen kiinteistökaupan vaiheet

 1. Kauppakirjan laatiminen
  Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksesi, ota meihin yhteyttä ”Kohde löytynyt” lomakkeella. Kerro sekä välittäjälle että pankille, että haluat tehdä kiinteistökaupat digitaalisesti. Ole pankkiin yhteydessä myös siinä tapauksessa, että olet myymässä kiinteistöä. Kauppakirjaluonnos laaditaan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa, ja sen voi laatia välittäjä tai myyjä. Tarkista kauppakirjan tiedot huolellisesti mahdollisimman pian.
  - Muista antaa palvelussa pankille katseluoikeudet kauppakirjaan.
  - Ostajana lisää Nordea lainhuutohakemukseen asiamieheksi.
  - Ostettavan kohteen tullessa asuntolainan vakuudeksi, voidaan uusia uusia panttikirjoja hakea tarvittaessa palvelun kautta.
 2. Valmistelut pankin kanssa
  Ennen kuin kauppakirja voidaan allekirjoittaa, tarkista pankin kanssa, että kaikki asuntolainaan liittyvät asiakirjat ovat kunnossa ja allekirjoitettuna. Tämä on asuntokauppaprosessin tärkein vaihe, ja sen kesto riippuu tilanteestasi. Lue täältä ohjeet Nordean lähettämien asiakirjojen ja sopimusten digitaaliseen allekirjoittamiseenAvautuu uuteen ikkunaan
 3. Kauppakirjan allekirjoitus
  Kun kaikki asiat pankin kanssa on sovittu ja hoidettu, voidaan kauppakirja allekirjoittaa. Ilmoita myös välittäjällesi kun olet valmis allekirjoittamaan. Kauppakirja allekirjoitetaan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa.
  - Omistuksen rekisteröinti ostajalle (eli lainhuuto) lähtee vireille kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen lainhuutohakemuksen täydentämisellä.
  - Jos panttikirjat ovat myyjän pankin hallussa, myyjän pankki hyväksyy panttikirjojen sähköisen siirtositoumuksen osana kauppakirjaa kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Siirtositoumus tarvitaan, jotta panttikirjat voidaan siirtää ostajalle tai hänen pankilleen.
 4. Kaupan viimeistely
  Hoidamme kanssasi loput kauppaan liittyvät asiat kuten luoton noston sekä kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksun. 

Usein kysyttyä digitaalisesta asuntokaupasta

Digitaalisen asuntokaupan sanasto

Digitaalinen kauppa-alusta = palvelu, jossa asunnon tai kiinteistön kauppakirja allekirjoitetaan sekä myyjän että ostajan toimesta. Digitaalisia kauppa-alustoja on useita erilaisia ja käytettävä palvelu riippuu ostettavasta kohteesta sekä siitä, mitä palvelua välittäjäsi käyttää.

Sähköinen tunnistautuminen = sähköisellä tunnistautumisella tarkoitetaan pankin tai muiden tahojen tarjoamaa vahvaa tunnistautumista, jonka avulla henkilöllisyytesi voidaan todentaa erilaisissa digitaalisissa kanavissa. Vahvoja tunnistautumiskeinoja ovat esimerkiksi pankin tarjoamat pankkitunnukset tai matkapuhelinoperaattoreiden tarjoama mobiilivarmenne. Lue lisää Nordean pankkitunnuksista ja tunnistautumisvaihtoehdoista

Digitaalinen allekirjoittaminen = sähköisillä tunnisteilla (pankkitunnukset tai mobiilivarmenne) tehtävä allekirjoitus, esimerkiksi velkakirjan tai kauppakirjan allekirjoittaminen. Digitaalisessa allekirjoittamisessa hyväksyt sinulle lähetetyn dokumentin vahvalla tunnisteella, ja tämä hyväksyntä vastaa perinteistä allekirjoitusta. Digitaalista allekirjoittamista varten tarvitset joko pankin myöntämät pankkitunnukset tai puhelinoperaattorin tarjoaman mobiilivarmenteen. 

Lue täältä ohjeet Nordean lähettämien asiakirjojen ja sopimusten digitaaliseen allekirjoittamiseenAvautuu uuteen ikkunaan

Asuntolaina

Nordean asuntolainalla voit toteuttaa unelmasi - ostaa asunnon tai rakentaa oman talon.

Lue lisää Asuntolainasta

Alustava lainatarjous

Uuden kodin etsintä helpottuu, kun olet saanut pankilta alustavan lainatarjouksen. Asuntolainatarjous ei sido sinua lainan ottamiseen.

Lue lisää alustavasta lainatarjouksesta

Mitä asuntolaina maksaa?

Lainalaskelman avulla voit arvioida, kuinka paljon tarvitsemasi lainan kuukausierä olisi valitsemallasi laina-ajalla.

Laske asuntolainan hinta