Kaupantekotilaisuus

Varaa kaupantekoon tarpeeksi aikaa: vähintään viikko ostotarjouksen hyväksymisestä. Jos asunnossa tai kiinteistössä on tehty kuntotarkastus, raportti on toimitettava hyvissä ajoin ennen kauppoja, jotta sinulla on aikaa perehtyä siihen. Jos kuntotarkastuksessa ilmenee jotain sellaista, mikä on ollut kauppojen syntyjen ehtona, kauppa voidaan vielä purkaa tai voit pyytää hinnanalennusta.

Kaupat tehdään pääsääntöisesti ostajan pankissa. Kaupanteossa on läsnä välittäjä, ostaja, myyjä, molempien pankkien edustajat sekä kaupanvahvistaja, mikäli kyseessä on kiinteistökauppa. Molemmilla kaupan osapuolilla on oltava henkilöllisyyspaperit mukana.

Kauppakirjan sisältö käydään läpi ja mahdolliset huomautukset tai epäselvyyden selvitetään. Asunto-osakekaupassa välittäjän tehtävä on varmistaa, että osakkeen asiakirjojen siirtomerkinnät ovat oikeellisia ja omistusoikeus siirtyy asianmukaisesti. Kaupanteossa sovitaan myös käytännön asiat kuten avaimien luovutus ja hallintaoikeuden siirtyminen. Molemmat osapuolet allekirjoittavat kauppakirjat.

Varainsiirtovero

18 - 39 -vuotias ensiasunnon ostaja on vapautettu tietyin edellytyksin verojen maksamisesta. Lue lisää www.vero.fiAvautuu uuteen ikkunaan.  

Onnea uuteen kotiin

Kun asiakirjat on luettu ja allekirjoitettu ja käytännön asiat hoidettu, on aika juhlistaa onnistuneita asuntokauppoja. Onnea uuteen kotiin!