ASP-tili on hyvä tapa säästää

8 syytä säästää ASP-tilille

1. ASP-tilille maksetaan jopa 5 % korkoa

ASP-tilille maksetaan 1 % talletuskorkoa. Lisäksi saat säästämisen aloitusvuodelle ja seuraavalle viidelle vuodelle peräti 4 % lisäkoron. ASP-tilillä on paras talletuskorko verrattuna mihin tahansa muuhun talletustiliin. Korot ovat verovapaita. Edellytyksenä verovapaudelle ja lisäkorolle toki on, että säästöt käytetään asunnonhankintaan ja otat asuntolainaa.

2. Saat valtion maksuttoman korkotuen 10 vuodeksi ASP-lainalle

Korkotuki suojaa sinua koron nousulta. Jos korkotaso nousee, valtio maksaa 70 % korosta, joka menee yli 3,8 %. Saat tämän korkotuen ilmaiseksi ASP-lainallesi.

3. Saat valtion ilmaisen takauksen 

Kun olet säästänyt 10 % asunnon hinnasta, et tarvitse lainallesi muita vakuuksia kuin asuntosi. Esimerkiksi vanhempiesi ei tarvitse taata ASP-lainaasi. Ilmainen valtiontakaus koskee vain ASP-lainaa, ei mahdollista lisälainaa.

Lue täältä lisää asuntolainan valtiontakauksesta

4. ASP-tilin voi avata 15–44 -vuotiaana 

Ikä ei ole este. Voit avata ASP-tilin jo 15-vuotiaana ja aloittaa säästämisen ensimmäisistä kesätyöansiosta. ASP-tilin avaaminen ei ole myöhäistä vielä 44-vuotiaanakaan.

5. Voit laittaa saamasi rahalahjat ASP-tilille 

Kun olet täyttänyt 18 vuotta, vanhempasi tai muut läheisesi voivat tukea asuntohankettasi. Jos olet saanut isompia rahalahjoituksia, ne kannattaa laittaa ASP-tilille 5 ensimmäisen säästövuoden aikana. Näin saat maksimaalisen lisäkoron ja hyödyt eniten. Huomaa, että alle 18-vuotiaana ASP-talletusten on oltava itse ansaittua tuloa.

6. Voit ostaa asunnon yksin tai vaikka avopuolison kanssa 

ASP-tilin avulla pääset kiinni omaan asuntoon jo 10 prosentin säästöillä. Voit ostaa asunnon yksin tai yhdessä jonkun kanssa – kunhan ostamasi osuus on vähintään 50 %. Molemmilla voi olla oma ASP-tili, johon säästetään ja lainan voi ottaa yhdessä tai erikseen.

Lue täältä lisää yhteisestä asuntolainasta

7. Säästöaika on itsestäsi kiinni 

Säästöaika on minimissään 2 vuotta, joten voit päästä nopeastikin omaan kotiin. Edellytys on, että talletat ASP-tilille rahaa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150–4500 euroa kerrallaan ja saat säästettyä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Varsinaista maksimisäästöaikaa ei ole, joten voit avata ASP-tilin vaikka heti 15 vuotta täytettyäsi ja säästää pikkuhiljaa.

8. Säästyt varainsiirtoverolta 

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joka on 2–4 % asunnon hinnasta. Esimerkiksi 100 000 euron kerrostaloasunnossa säästät 2000 euroa. Ensiasunnon verovapaus koskee muitakin ensiasunnon ostajia, ei vain ASP-säästäjiä. Tarkista verottajan sivuilta, että täytät ensiasunnon ostajan edellytykset.

Tutustu ostajan oppaan askeliin