Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Joustoa asuntolainan lyhennyksiin

Suurimmassa osassa Nordean asuntolainoja on ominaisuus, jonka avulla voi itse pienentää tai suurentaa lyhennyksiä tai jättää lyhennyksen väliin verkko- tai mobiilipankissa. Tarkista mobiili- tai vanhassa verkkopankissa lainan maksuohjelmasta, onko sinun lainassasi LyhennysJousto ja muuta lyhennystä kyselemättä pankilta!

Kaipaatko lyhyttä- tai pitkäaikaista helpotusta asuntolainasi lyhennyksiin?

Nordean uusissa asuntolainoissa on valmiina LyhennysJousto-ominaisuus, jolla voit pitää tauon lyhennyksistä tai maksaa korkojen lisäksi osan lyhennyksistä. Toinen vaihtoehto on hakea lyhennysvapaata. LyhennysJouston ja lyhennysvapaan myöntämiseen sovellamme normaaleja luotonmyönnön kriteerejä, poikkeusolosuhteet huomioiden.

Lyhennysvapaa asuntolainaasi

Helpoiten lyhennysvapaa onnistuu hyödyntämällä maksutonta LyhennysJoustoa.

 1. Tarkista mobiili- tai vanhassa verkkopankissa onko lainallasi LyhennysJousto. LyhennysJouston avulla voit suoraan pitää lyhennysvapaata. Tieto löytyy mobiili- tai vanhasta verkkopankista asuntolainasi tiedoista.
 2. Jos lainallasi ei ole LyhennysJoustoa, voit lisätä sen lainan muutoshakemuksen kautta. 
 3. Jos kumpikaan edellä olevista vaihtoehdoista ei ole sinulle mahdollinen, voit hakea lyhennysvapaata lainaasi. Kätevimmin haet lyhennysvapaata mobiili- tai vanhassa verkkopankissa. 

LyhennysJousto

 • Sopii sekä pitkäaikaisiin että tilapäisiin kuukausierän muutoksiin.
 • Voit itse valita maksatko pelkät korot vai osan lyhennyksistä.
 • Muokkaat lyhennystä itse kuukausierä kerrallaan.
 • Summat muutat itse mobiili- tai vanhassa verkkopankissa. Summan muuttaminen on mahdollista, kun kuukausierä näkyy erääntyvissä maksuissa ennen lainan lyhennysten eräpäivää.
 • Aktivointi on maksuton.
 • 5-10 % lainan määrästä.
 • Voit tarkistaa, onko sinulla jo LyhennysJousto asuntolainassasi mobiili- tai vanhasta verkkopankista lainan tiedoista.
 • Näin käytät LyhennysJoustoa.

Asuntolainan lyhennysvapaa:

 • Muutos maksuohjelmaan, jonka kesto tulee sopia muutosta tehtäessä.
 • Asuntolainan lyhennysvapaan aikana maksat kuukausittain vain korot ja kulut.
 • Lyhennysvapaasta peritään hinnaston mukainen maksuohjelman muutoskulu. 
 • Sovituksi ajaksi 1-24 kuukautta.
 • Asuntolainan lyhennysvapaan voit hakea lähes kaikkiin asuntolainoihin. Kätevimmin haet lyhennysvapaata mobiili- tai vanhassa verkkopankissa. 
 • LyhennysJouston ja lyhennysvapaan myöntämiseen sovellamme normaaleja luotonmyönnön kriteerejä.

Mitä muita maksuohjelman muutoksia asuntolainaan voi hakea?

Maksuohjelman eri muutoksilla voit muokata asuntolainaa elämäntilanteeseesi sopivaksi.

 • ”Minulla on palkkapäivä muuttunut.” – Voit hakea eräpäivän muutosta
 • ”Haluaisin että lainanlyhennys menisi uudelta palkkatililtä.” – Voit hakea veloitustilin muutosta
 • ”En halua että laina-aika pidentyy korkojen noustessa” – Voit hakea lyhennystavan muutosta
 • ”Haluan lyhentää suuremman summan kuukausittain” – Voit hakea kuukausierään muutosta

Tarvitsetko säätövaraa luottokorttiisi tai kulutusluottoosi?

Nordean luottokortit ja Joustoluotto joustavat arjen haasteissa. Voit hyödyntää esimerkiksi lyhennysvapaat kuukaudet, muuttaa korttiluoton lyhennystä tai hakea korotusta luottoon.

Kysymyksiä ja vastauksia LyhennysJoustosta ja lyhennysvapaasta

Mikä ero on LyhennysJoustolla ja lyhennysvapaalla?

LyhennysJousto on Nordean lainoissa oleva maksuton ominaisuus, jonka avulla voit halutessasi pienentää lainanlyhennyksen määrää tai jättää sen kokonaan maksamatta. Esimerkiksi lyhennyksen voit vaikka puolittaa, jolloin lainan lyhentäminen jatkuu tai vaihtoehtoisesti maksaa ainoastaan korot ja kulut. 

LyhennysJousto on joustavampi kuin lyhennysvapaa, joka on kertaluonteinen muutos ennalta sovittuun lainan maksuohjelmaan. Lyhennysvapaassa sovitaan etukäteen sen kesto, ja tältä ajalta maksat ainoastaan korot ja kulut. Lyhennysvapaan aikana laina ei lyhene.

Molemmissa tapauksissa nyt väliin jätettävät lyhennykset siirtyvät tulevaisuuteen maksettavaksi, yleensä niin että laina-aika pitenee.

Lue lisää LyhennysJouston ja lyhennysvapaan eroista.Avautuu uuteen ikkunaan

Haen LyhennysJoustoa yhdessä puolisoni kanssa. Miten toinen hakija vahvistaa hakemuksen?

Toinen osallinen saa tekstiviestillä ilmoituksen, että maksuohjelman muutoshakemus odottaa vahvistusta. Toinen hakija vahvistaa hakemuksen samaa LyhennysJouston hakupolkua pitkin, eli www.nordea.fi/asuntolaina -sivun kautta. Toinen osallinen valitsee "Hae muutosta asuntolainaan" ja tunnistautuu palveluun tunnuslukusovelluksella, tunnuslukulaitteella tai toisen pankin tunnuksilla. Hakemuksen voi vahvistaa myös vanhan verkkopankin "Hae muutosta" -linkin kautta. Kun hakemus on vahvistettu, se lähtee Nordeaan käsiteltäväksi. 

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko korottaa sen määrää?

LyhennysJouston määrää voidaan joissain tapauksissa kasvattaa. Mikäli tämä ei onnistu, on lyhennysvapaa usein mahdollista toteuttaa kuuden kuukauden ajalle maksuohjelman muutoksena.

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko saada lisäksi Lyhennysvapaata?

Jos lainalla on LyhennysJousto, se on ensisijainen ja helpoin keino toteuttaa jousto lainan lyhennyksiin. Jos siitä huolimatta haluat hakea lyhennysvapaata, (esimerkiksi LyhennysJousto on käytetty loppuun) on se mahdollista, ja se käsitellään aina tapauskohtaisesti. 

Miten pitkään LyhennysJoustolla voi pitää lyhennysvapaata?

LyhennysJoustoa voit käyttää koko laina-ajan. Käytettävissä oleva LyhennysJouston määrä kuitenkin vähenee sitä mukaa, kun jätät lyhennyksiä väliin. Voit tarkistaa lyhennysjoustosi määrän lainasi tiedoista mobiili- ja vanhassa verkkopankissa. LyhennysJouston avulla voit jättää lainan lyhennyksen kokonaan väliin tai maksaa siitä vain osan. LyhennysJouston määrä on yleensä 5-10 % lainan määrästä, joten lyhennysvapaana käytettynä, se kestää vuodesta kahteen vuoteen. 

Lue lisää LyhennysJoustosta.Avautuu uuteen ikkunaan

Milloin hakemani lyhennysvapaa astuu voimaan?

Lyhennysvapaa ja LyhennysJousto tulevat voimaan seuraavasta maksuerästä alkaen. Huomaa kuitenkin tehdä muutos aina hyvissä ajoin ennen seuraavan kuukauden eräpäivää, jotta vältät mahdolliset asiakaspalvelun tilapäisistä ruuhkista johtuvat viiveet muutosten toteutuksessa. 

Olemassa olevan LyhennysJouston osalta huomioithan, että muutos lainan kuukausierään pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä jo edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai ja maksupäivä siirtynyt maanantaille, muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.

Miten toimin, jos eräpäivää edeltävänä päivänä lainanlyhennykseni on menossa tililtäni siitä huolimatta, että tein hakemuksen ennen kuin maksu oli näkyvissä erääntyvissä maksuissa?

Jos näyttää siltä, että kuukausieräsi lyhennys on menossa tililtäsi lainan eräpäivänä, ja haluat muutoksen ehdottomasti voimaan jo kuluvana kuukautena, soita meille numeroon 0200 3000 (pvm/mpm), ja käsittelemme hakemuksesi saman tien. 

Toivomme, että teet muutospyyntösi mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta vältämme tältä osin ruuhkaa asiakaspalvelumme linjoilla.

Ehtiikö lyhennysvapaa astua voimaan ennen seuraavaa lainanlyhennyksen eräpäivää?

Jos seuraava lainanlyhennyksesi ei vielä näy erääntyvissä maksuissa, muutokset ehtivät voimaan seuraavasta kuukausierästä alkaen. Jos hakemuksen tekohetkellä seuraava lyhennys on jo näkynyt erääntyvissä maksuissa, muutos ehtii voimaan sitä seuraavasta kuukausierästä. 

Hakemuksien käsittelyssä on suuresta kysynnästä johtuen ruuhkaa, ja näin ollen voi olla, että hakemuksen teon jälkeen seuraava lyhennys tulee näkyviin erääntyviin maksuihin sellaisena, kun se oli ennen muutosta. Hakemusta käsiteltäessä poistamme kuitenkin lyhennyksen osuuden kyseiseltä erältä. 

Lyhennysvapaa siirtää poistettujen lyhennyksien osuuden tulevaisuuteen maksettavaksi.