Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Mitä asuntokauppatilaisuudessa tapahtuu?

Kun sopiva koti on löytynyt ja ostotarjouksesi on hyväksytty, on aika sopia asuntokauppatilaisuudesta. Se pidetään yleensä ostajan pankissa noin kahden viikon sisällä ostotarjouksen hyväksymisestä. Perinteisen asuntokauppatilaisuuden lisäksi tänä päivänä on myös mahdollista tehdä asuntokaupat täysin digitaalisesti.

Asuntokauppatilaisuuden kulku pähkinänkuoressa

 1. Asuntolainaan liittyvät sopimukset allekirjoitetaan ennen asuntokauppatilaisuutta useinmiten digitaalisesti. Jos olet kuitenkin sopinut, että allekirjoitat asuntolainaan liittyvät sopimukset kauppatilaisuuden yhteydessä, sinulle varataan siihen rauhallinen hetki ennen muiden kaupan osapuolten saapumista.
 2. Kun kaikki ovat saapuneet asuntokauppatilaisuuteen, kokoonnutaan yhdessä saman pöydän ääreen. Perinteisessä asuntokauppatilaisuudessa ovat läsnä yleensä myyjä, ostaja, mahdollinen kiinteistövälittäjä ja kiinteistökaupassa myös kaupanvahvistaja.
 3. Asuntokauppatilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja, maksetaan kauppasumma sekä mahdollinen kiinteistövälittäjän palkkio ja varainsiirtovero. Selvitä etukäteen henkilökohtainen varainsiirtoveroviite, jonka saat OmaVero -palvelusta. Jos ostat asunto-osakkeen ilman välittäjää tai ostat kiinteistön, niin  saat tilaisuudessa varainsiirtoveroilmoituksen täytettäväksesi.
 4. Kun allekirjoitukset on saatu hoidettua, siirretään rahat.
 5. Jos kaupan kohteen on asunto-osake, paperiseen osakekirjaan kirjataan siirtomerkinnällä uusi omistaja. Mikäli kyseessä on sähköinen asunto-osake tai kiinteistökauppa, pankki hoitaa omistukseen ja panttauksen rekisteröintiin liittyvät asiat Maanmittauslaitokselle.
 6. Jos asunnon myyntiä on hoitanut kiinteistönvälittäjä, hän huolehtii tarvittavat ilmoitukset isännöitsijälle asunto-osakkeiden omistajuuden muutoksista. 

Kun kauppatilaisuus on pidetty, sinun on aika nauttia uudesta kodistasi. 

Onnea uuteen kotiin!

Näin voin vaikuttaa asuntokauppatilaisuuden sujuvuuteen

 • Hoida laina-asiasi ajoissa kuntoon. 
 • Vaadi, että saat lopullisen kauppakirjan hyvissä ajoin ennen kauppatilaisuutta. Tutustu siihen huolellisesti etukäteen.
 • Huolehdi, että kaikki kauppaan tarvittavat varat löytyvät Nordeassa olevalta tililtäsi.
 • Muista ottaa voimassa oleva henkilöllisyystodistuksesi mukaan.
 • Varmista, että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus jo asuntokauppatilaisuudessa.

Muuttajan muistilista

Muutto sujuu aina mukavammin, kun suunnittelet muuttosi huolellisesti ennakkoon. Muuttajan muistilista helpottaa muuton suunnittelemista.

Tutustu muuttajan muistilistaan

Varaudu korkojen mahdolliseen nousuun

Korkojen nousu voi vaikuttaa huomattavasti asuntolainasi kuukausierään. Useista korkosuojausvaihtoehdoista löydät sinulle sopivimman.

Lue lisää korkosuojauksista

Kotivakuutus

If Kotivakuutus auttaa arjen yllätyksissä kotona ja mökillä.

Lue lisää Kotivakuutuksesta