Debit, credit vai yhdistelmäkortti? Termit tutuiksi!

  1. Yhdistelmäkortti: Maksukortti sisältää sekä debit- että credit-ominaisuudet, eli voit päättää, maksatko ostoksesi suoraan pankkitililtäsi (Debit), vai käytätkö korttiin liitettyä luotto-ominaisuutta (Credit).
  2. Credit-kortti: Mikäli kortissa on ainoastaan credit-ominaisuus, on kyseessä luottokortti. Tutustu Nordean luottokortteihin tarkemmin. Huom! Lähes kaikki Nordean luottokortit ovat saatavilla myös yhdistelmäkortteina.
  3. Debit-kortti: Pelkän debit-ominaisuuden omaavalla kortilla, eli pankkikortilla, maksat ostoksesi suoraan tililtäsi. Kortilla ei ole luotto-ominaisuutta. Tutustu Nordea Debit-korttiin tarkemmin.

Debit- ja credit-ominaisuudella maksaminen kotimaassa ja ulkomailla

Kaikilla Nordean korteilla voi maksaa kotimaassa, ja ulkomailla yli 200 maassa. 

Yhdistelmäkortti (Credit/Debit) ja luottokortti (Credit) käyvät maksuvälineenä niissä liikkeissä, joissa on Mastercard-tunnus. Luotto- ja yhdistelmäkortit käyvät siis noin 30 miljoonassa myyntipisteessä ympäri maailman.

Nordea Debit-kortilla voit maksaa liikkeissä, joissa on Visa-tunnus ja Nordea Electron-kortilla niissä liikkeissä, joissa on Visa Electron -tunnus.

Ulkomailla käytössä ei aina ole sirumaksupäätettä, jossa maksu hyväksytään antamalla tunnusluku (PIN) maksupäätteeseen. Silloin ostokset veloitetaan korttiluotoltasi.

Yhdistelmäkortin käyttö maksupäätteellä

  1. Laita maksukortti sirukortin lukijaan,
  2. valitse maksutapa korttiluotolta tai pankkitililtä (Credit/Debit),
  3. tarkista ostoksen loppusumma, ja
  4. hyväksy maksu näppäilemällä tunnuslukusi ja painamalla Ok/Enter. Tunnusluku korvaa allekirjoituksesi.

Maksupääte ilmoittaa maksun onnistumisesta joko valolla, tekstillä tai äänimerkillä.

Yhdistelmäkortin käyttö lähimaksussa

Lähimaksuominaisuus sisältyy kaikkiin Nordean uusiin ja uusittaviin maksukortteihin. Lähimaksun avulla maksat alle 50 euron ostokset viemällä maksukortin muutaman senttimetrin etäisyydelle maksupäätteestä.

Nordean yhdistelmäkorteilla lähimaksut veloitetaan aina pankkitililtä, paitsi Finnair Plus- ja Stockmann Mastercard -yhdistelmäkorteilla. Lähimaksut niillä, ja pelkillä luottokorteilla, veloitetaan aina korttiluotolta.

Vinkki! Myös yli 50 euron ostokset onnistuvat maksupäätteeseen koskematta, kun liität kortin älymaksamiseen ja maksat älypuhelimella- kellolla tai muulla älylaitteella. Lue lisää mobiilimaksamisesta!

Yhdistelmäkortti ja käteisen nostaminen

Kaikilla Nordean korteilla voit nostaa käteistä kotimaassa ja ulkomailla. Yhdistelmäkortilla (Credit/Debit) voit päättää, nostatko käteistä korttiluotolta vai pankkitililtäsi.

Käteisautomaattien palvelut voivat vaihdella etenkin ulkomailla. Käteisautomaatti tarjoaa sinulle käytettävissä olevat vaihtoehdot aina automaattikohtaisesti. Automaattiasioinnin lisäksi käteisnosto korttiluotolta tai pankkitililtä onnistuu ulkomailla konttoreissa, joissa on Visa- tai Mastercard-tunnus.

Yhdistelmäkortti ja verkkomaksut

Aktivoi verkkomaksut Mobiilipankissa kortin asetuksissa tai muuttamalla korttisi tietoja verkkopankissa.

Yhdistelmäkorteilla valitset teetkö ostokset korttiluotolta vai suoraan pankkitililtäsi (Credit vai Debit). Kun teet ostoksia internetissä korttiluotolta, tarvitset luottokortin numeron ja voimassaoloajan lisäksi kortin kääntöpuolelta löytyvän kolminumeroisen CVC2-turvakoodin. Mikäli haluat maksaa ostoksesi suoraan pankkitililtäsi, tarvitset yhdistelmäkortin kääntöpuolen alareunasta löytyvän Debit-kortinnumeron, ja sen perästä löytyvän CVC2-turvakoodin.

Verkkokaupassa tehtävät ostokset vahvistat turvallisesti Nordean ID-sovelluksella.

Lue lisää turvallisesta verkkomaksamisesta.