Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Credit vai Debit?

Debit-korttia käyttäessäsi osto tai käteisnosto veloitetaan pankkitililtäsi. Luottokortilla (Credit) osto tai käteisnosto veloitetaan luottokorttilaskulla. Kun käytössäsi on yhdistelmäkortti, maksat ostoksesi ja nostat käteistä valintasi mukaan joko korttiluotolta (Credit) tai suoraan pankkitililtäsi (Debit).

Maksaminen kotimaassa ja ulkomailla, credit vai debit?

Kaikilla Nordean korteilla voi maksaa kotimaassa, ja ulkomailla yli 200 maassa. Yhdistelmäkortti (Credit/Debit) ja luottokortti (Credit) käyvät maksuvälineenä niissä liikkeissä, joissa on Mastercard-tunnus. Luotto- ja yhdistelmäkortit käyvät siis noin 30 miljoonassa myyntipisteessä ympäri maailman. Luottokortteja, joihin saa yhdistettyä debit-ominaisuuden ovat Finnair Plus Mastercard, Stockmann Mastercard, Nordea Gold ja Nordea Credit.

Nordea Debit -kortilla voit maksaa liikkeissä, joissa on Visa-tunnus ja Nordea Electron -kortilla niissä liikkeissä, joissa on Visa Electron -tunnus.

Maksaessasi luottokortilla, johon on yhdistetty debit-ominaisuus, valitset maksatko ostokset korttiluotolta (Credit) vai suoraan pankkitililtäsi (Debit). Ulkomailla valinta on mahdollinen silloin, kun maksu hyväksytään tunnusluvulla (PIN) sirumaksupäätteessä. Mikäli käytössä ei ole sirumaksupäätettä, veloitetaan ulkomaiset ostokset korttiluotoltasi.

Näin maksat maksupäätteellä

  • laita kortti sirukortin lukijaan,
  • valitse maksutapa pankkitililtä tai korttiluotolta (Credit/Debit),
  • tarkista ostoksen loppusumma ja
  • hyväksy maksu näppäilemällä tunnuslukusi ja painamalla Ok/Enter. Tunnusluku korvaa allekirjoituksesi.

Mikäli sinulla on lähimaksuominaisuuden sisältävä maksukortti, ja maksupäätteessä on lähimaksuominaisuus, voit vaihtoehtoisesti maksaa alle 50 euron ostokset lähimaksulla. Tällöin vie maksukorttisi muutaman senttimetrin etäisyydelle maksupäätteestä. 

Maksupääte ilmoittaa maksun onnistumisesta joko valolla, tekstillä tai äänimerkillä. Usein kysytään, toimiiko lähimaksu credit- vai debit -puolelta. Vastaus riippuu maksukortista: Nordean yhdistelmäkorteilla lähimaksut veloitetaan aina pankkitililtä, pois lukien Finnair Plus- ja Stockmann Mastercard -yhdistelmäkorteilla. Pelkillä luottokorteilla ja Finnair Plus- ja Stockmann Mastercard -korteilla lähimaksut veloitetaan aina korttiluotolta 

Käteisnostot kotimaassa ja ulkomailla

Kaikilla Nordean korteilla voit nostaa käteistä kotimaassa ja ulkomailla. Yhdistelmäkortilla (Credit/Debit) voit päättää, nostatko käteistä credit vai debit -puolelta, eli valintasi mukaan joko korttiluotolta tai pankkitililtä.

Käteisautomaattien palvelut voivat vaihdella etenkin ulkomailla. Käteisautomaatti tarjoaa sinulle käytettävissä olevat vaihtoehdot aina automaattikohtaisesti. Automaattiasioinnin lisäksi käteisnosto korttiluotolta tai pankkitililtä onnistuu ulkomailla konttoreissa, joissa on Visa- tai Mastercard-tunnus.

Verkkokaupoissa asiointi

Voit tehdä kortillasi ostoksia myös internetissä. Voidaksesi tehdä verkko-ostoksia rekisteröi maksukorttisi verkkomaksukelpoiseksi. Maksukortin rekisteröiminen verkkomaksukelpoiseksi onnistuu helpoiten verkkopankissa kohdassa Kortit/Maarajaus ja internet-käyttö. Maksukortin rekisteröinti verkkomaksukelpoiseksi onnistuu myös Nordean 24/7 -asiakaspalvelussa.

Credit vai debit internetissä?

Yhdistelmäkorteilla valitset teetkö ostokset korttiluotolta vai suoraan pankkitililtäsi (Credit vai Debit). Kun teet ostoksia internetissä korttiluotolta, tarvitset luottokortin numeron ja voimassaoloajan lisäksi kortin kääntöpuolelta, allekirjoituspaneelin oikealta puolelta, löytyvän kolminumeroisen CVC2-turvakoodin. Mikäli haluat maksaa ostoksesi pankkitililtä, tarvitset siihen yhdistelmäkortin kääntöpuolen alareunasta löytyvän Debit-kortinnumeron ja sen perästä löytyvän CVC2-turvakoodin.

Turvallisemmin ostat verkossa, kun käytät Mastercard SecureCode tunnuksella varustettuja verkkokauppoja. Tällöin siirryt verkkokaupasta Nordean verkkopankkiin kuittaamaan ostokset omilla pankkitunnuksillasi.