Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Credit vai Debit?

Pankki- eli debit-korttia käyttäessäsi ostot ja käteisnostot veloitetaan suoraan pankkitililtäsi. Luotto- eli credit-kortilla ostot ja käteisnostot veloitetaan luottotililtä. Kun käytössäsi on yhdistelmäkortti, maksat ostoksesi ja nostat käteistä valintasi mukaan joko korttiluotolta (Credit) tai pankkitililtäsi (Debit).

Maksaminen kotimaassa ja ulkomailla, credit vai debit?

Kaikilla Nordean korteilla voi maksaa kotimaassa, ja ulkomailla yli 200 maassa. Yhdistelmäkortti (Credit/Debit) ja luottokortti (Credit) käyvät maksuvälineenä niissä liikkeissä, joissa on Mastercard-tunnus. Luotto- ja yhdistelmäkortit käyvät siis noin 30 miljoonassa myyntipisteessä ympäri maailman. Luottokortteja, joihin saa yhdistettyä debit-ominaisuuden ovat Finnair Plus Mastercard, Stockmann Mastercard, Nordea Gold ja Nordea Credit

Nordea Debit -kortilla voit maksaa liikkeissä, joissa on Visa-tunnus ja Nordea Electron -kortilla niissä liikkeissä, joissa on Visa Electron -tunnus.

Maksaessasi luottokortilla, johon on yhdistetty debit-ominaisuus, valitset maksatko ostokset korttiluotolta (Credit) vai suoraan pankkitililtäsi (Debit). Ulkomailla käytössä ei aina ole sirumaksupäätettä, jossa maksu hyväksytään antamalla tunnusluku (PIN) maksupäätteeseen. Silloin ostokset veloitetaan korttiluotoltasi.

Maksaminen maksupäätteellä

Suurimmalla osalla kortteja voi maksaa turvallisesti lähimaksuna. Silloin alle 50 euron ostokset maksat viemällä kortin muutaman senttimetrin etäisyydelle maksupäätteestä.  

Myös yli 50 euron ostokset onnistuvat maksupäätteeseen koskematta, kun liität kortin älymaksamiseen ja maksat älypuhelimella- kellolla tai muulla älylaitteella. 

Näin maksat maksupäätteellä

  1. laita kortti sirukortin lukijaan,
  2. valitse maksutapa korttiluotolta tai pankkitililtä (Credit/Debit),
  3. tarkista ostoksen loppusumma ja
  4. hyväksy maksu näppäilemällä tunnuslukusi ja painamalla Ok/Enter. Tunnusluku korvaa allekirjoituksesi.
Maksupääte ilmoittaa maksun onnistumisesta joko valolla, tekstillä tai äänimerkillä. Nordean yhdistelmäkorteilla lähimaksut veloitetaan aina pankkitililtä, paitsi Finnair Plus- ja Stockmann Mastercard -yhdistelmäkorteilla. Lähimaksut niillä ja pelkillä luottokorteilla veloitetaan aina korttiluotolta

Käteisnostot kotimaassa ja ulkomailla

Kaikilla Nordean korteilla voit nostaa käteistä kotimaassa ja ulkomailla. Yhdistelmäkortilla (Credit/Debit) voit päättää, nostatko korttiluotolta vai pankkitililtä.

Käteisautomaattien palvelut voivat vaihdella etenkin ulkomailla. Käteisautomaatti tarjoaa sinulle käytettävissä olevat vaihtoehdot aina automaattikohtaisesti. Automaattiasioinnin lisäksi käteisnosto korttiluotolta tai pankkitililtä onnistuu ulkomailla konttoreissa, joissa on Visa- tai Mastercard-tunnus.

Verkkokaupoissa asiointi

Ota internet-maksaminen käyttöön mobiilipankissa korttien asetuksissa, verkkopankissa kohdassa Kortit/Maarajaus ja internet-käyttö tai soittamalla Nordean asiakaspalveluun.

Yhdistelmäkorteilla valitset teetkö ostokset korttiluotolta vai suoraan pankkitililtäsi (Credit vai Debit). Kun teet ostoksia internetissä korttiluotolta, tarvitset luottokortin numeron ja voimassaoloajan lisäksi kortin kääntöpuolelta, allekirjoituspaneelin oikealta puolelta, löytyvän kolminumeroisen CVC2-turvakoodin. Mikäli haluat maksaa ostoksesi pankkitililtä, tarvitset siihen yhdistelmäkortin kääntöpuolen alareunasta löytyvän Debit-kortinnumeron ja sen perästä löytyvän CVC2-turvakoodin.

Ostokset vahvistat Nordean tunnuslukusovelluksella.