Vakuutusmuotoisten sijoitustuotteiden verotus

Vakuutusmuotoisista sijoitustuotteista tehtävien nostojen verotus muuttuu

Vakuutusmuotoisten sijoitustuotteiden osittaisen takaisinoston verotus muuttuu. Veromuutos koskee kapitalisaatiosopimuksista ja säästöhenkivakuutuksista tehtäviä nostoja, ja vaikuttaa tuoton verotuksen ajankohtaan. Takaisinostojen veromuutosta sovelletaan 1.1.2020 alkaen.

Muutos vaikuttaa tuoton verotusajankohtaan

Veromuutoksen myötä kapitalisaatiosopimuksista ja säästöhenkivakuutuksista nostettavista varoista verotettavaa pääomatuloa on se osuus, joka vastaa tuoton osuutta sopimuksen varoista nostohetkellä. 

Muutoksella on vaikutusta tuoton verotusajankohtaan, eli ensi vuoden alusta alkaen vakuutussäästämisen sopimuksesta tehtävien nostojen verotuskäytäntö on  samankaltainen kuin esimerkiksi rahastosijoituksissa tai suorissa osakesijoituksissa. Muutoksen myötä voit myös vähentää mahdolliset tappioit pääomatuloverotuksessa sopimuksen päättyessä. Sijoituskohteiden vaihto sopimuksen sisällä ei aiheuta jatkossakaan veroseuraamuksia. 

Tämän hetkisen verokäytännön mukaan vakuutusmuotoisista sijoitustuotteista, eli kapitalisaatiosopimuksista ja säästöhenkivakuutuksista tehtävät nostot tapahtuvat ensin sijoitetusta pääomasta. Kertynyttä tuottoa verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun sopimuksen pääoma on jo nostettu, tai kun koko sopimus päättyy. Mahdollisia tappioita ei tällä hetkellä voi vähentää verotuksessa. 

Lakia aletaan soveltaa siirtymäajan jälkeen 1.1.2020. Siirtymäaikana sovelletaan nykyistä verokäytäntöä.

Esimerkki tuoton verotuksesta 1.1.2020 alkaen

Vakuutussäästämisen sopimukseen sijoitettu pääoma on 10 000 euroa. Sijoituksen arvo on nostohetkellä 12 000 euroa, eli pääomaa on 10 000 euroa ja tuottoa on 2 000 euroa. Sopimuksesta nostetaan 1 000 euroa. Nostettavaksi tuoton osuudeksi lasketaan 2 000/10 000 x 1 000 = 200 euroa.  Pääomavero 30 % peritään 200 eurosta = 60 euroa. Asiakas saa tililleen 940 euroa.

Oma varainhoitaja on apunasi

Osittaisen takaisinoston veromuutoksella ei ole vaikutusta perittävän veron määrään, eikä se automaattisesti aiheuta toimenpiteitä olemassa oleviin vakuutussäästämisen sopimuksiin. 

Premium-asiakkaanamme käytössäsi on oma varainhoitaja, joka auttaa sinua varmistamaan, että kapitalisaatio- tai säästöhenkivakuutussopimuksesi vastaa yhä tarpeitasi sekä sijoitustavoitteesi että riskinottohalukkuutesi osalta. Säästöhenkivakuutuksen osalta on myös hyvä tarkistaa, että edunsaajamääräys on ajan tasalla.

Voit varata tapaamisajan omalle varainhoitajallesi Premium 24/7 -asiakaspalvelun kautta numerossa 0200 3000 (pvm/mpm). Pääset palveluun nopeasti ja vaivattomasti, kun soitat mobiilipankin kautta tai tunnistaudut puhelun alussa. Premium 24/7 -asiakaspalvelun kautta hoituvat myös arjen pankkiasiat asioihisi erikoistuneiden neuvojiemme kanssa.

Vakuutussäästämisen tuotteet ovat hyvä säästämismuoto pitkäaikaiseen sijoittamiseen helppoutta arvostavalle säästäjälle ja sijoittajalle, joka haluaa mahdollisuuden laajaan sijoituskohteiden valikoimaan. Premium-asiakkaanamme valittavissasi on monipuolinen valikoima rahastoja, sijoituskoreja ja sijoitusobligaatioita. 

Vakuutustuotteet mahdollistavat myös varallisuuden siirtämisen joustavasti jälkipolville ilman testamenttia. 

Verkkopankin Vakuutukset-osiossa voit tutustua sopimukseesi valittavissa oleviin sijoituskohteisiin sekä tehdä lisäsijoituksia ja nostaa säästöjä.