Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Asuntokaupat

Tutustu ensiasunnon ostajan oppaaseen - 4. askel

Näin teet tarjouksen asunto-osakkeesta

Kun käyt asuntonäytöissä, saattaa se oikea tulla vastaan ja haluat tehdä tarjouksen. Tässä alkaa yleensä asuntohuuman kuumin vaihe, joka vaatii ostajalta malttia – tai nopeaa reagointia. Tarjous kannattaakin laatia huolella, jotta vältät sudenkuopat ja onnistut tekemään hyvät kaupat.

Suullinen tarjous on sitova

Sinun kannattaa muistaa, että asunto-osakekaupassa myös suullinen tarjous on sitova. Tarjous on kuitenkin aina syytä tehdä kirjallisesti. Jos asunto on myynnissä välittäjän kautta, voit laatia tarjouksen yhdessä välittäjän kanssa. Ole huolellinen, jotta et esimerkiksi menetä käsirahaa.

Muistilista tarjousta varten

Millainen tarjous?

Jos asunto on ollut pidempään myynnissä, voit rohkeasti tarjota alle pyyntihinnan. Myyjä voi aina antaa vastatarjouksen. Jos taas asunnolla on kysyntää ja hintalaatusuhde on kohdallaan, se voi mennä täydellä hinnalla tai jopa sen yli.

Älä hätiköi, ole tarvittaessa nopea

Puntaroi tarkasti ja säilytä suhteellisuudentajusi, jotta et ylitä budjettiasi. Mutta ole tarvittaessa nopea päätöksissäsi, jos huomaat tässä olevan tilaisuutesi. Kannattaa hankkia lainalupaus pankista.

Täytä tarjous huolellisesti

Tarkista tarjouksen tiedot ennen kuin allekirjoitat sen. Katso, että summat, päivämäärät ja henkilötietosi ovat oikein. Kun teet ostotarjouksen, kannattaa tarjouksen voimassaoloaika pitää lyhyenä.

Käsiraha ennen kaupantekoa

Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, ostotarjous vahvistetaan käsirahalla. Summa on enintään 4 % kauppahinnasta. Jos myyjä peruuttaa, hän joutuu maksamaan hyvitystä. Jos itse perut kaupat, voit menettää osan käsirahasta.

Käsirahan maksamisesta ja ehdoista kanttaa sopia kirjallisesti. Ehtona voi esimerkiksi olla, että käsiraha palautetaan, mikäli pankki ei jostain syystä myönnäkään lainaa tai jos kuntotarkastuksessa ilmenee esimerkiksi kosteusvaurio, mikä johtaa kaupasta vetäytymiseen. Huomaa, että kiinteistökauppaa koskevat eri säädökset kuin asunto-osakekauppaa.

Tarjouskauppa 

Suurin osa myytävistä asunnoista Suomessa myydään perinteisellä tavalla: myyjä asettaa pyyntihinnan ja ostaja antaa oman vastatarjouksensa. Osa asunnoista, etenkin yksiöt ja muut pienemmät asunnot, on niin sanottuja tarjouskauppakohteita. Tarjouskaupassa asunnolle annetaan pohjahinta, josta ostajaehdokkaat lähtevät korottamaan tarjousta. Paras tarjous voittaa. Lopullinen myyntihinta saattaa olla huomattavan korkea lähtöhintaan nähden. Myytävien kohteiden ilmoituksissa kerrotaan, onko kyseessä tarjouskauppakohde. 

Kaupantekotilaisuus

Kun myyjä hyväksyy tarjouksesi, alkaa kauppojen valmistelu. Ennen kauppoja sovi oman asuntolainasi nostosta pankin toimihenkilön kanssa, niin laitamme lainapaperisi valmiiksi kuntoon. Jos asuntokaupassa on välittäjä mukana, anna hänelle pankkineuvojasi tiedot. Välittäjä toimittaa tarvittavat tiedot pankille ja luonnokset kauppakirjasta sekä sinulle että myyjälle.

Varaa kaupantekoon tarpeeksi aikaa: vähintään viikko ostotarjouksen hyväksymisestä. Jos asunnossa tai kiinteistössä on tehty kuntotarkastus, raportti on toimitettava hyvissä ajoin ennen kauppoja, jotta sinulla on aikaa perehtyä siihen. Jos kuntotarkastuksessa ilmenee jotain sellaista, mikä on ollut kauppojen syntyjen ehtona, kauppa voidaan vielä purkaa tai voit pyytää hinnanalennusta.

Kaupat tehdään pääsääntöisesti ostajan pankissa. Kaupanteossa on läsnä välittäjä, ostaja, myyjä, pankin asiakasneuvoja sekä kaupanvahvistaja, mikäli kyseessä on kiinteistökauppa. Molemmilla kaupan osapuolilla on oltava henkilöllisyyspaperit mukana.

Kauppakirjan sisältö käydään läpi ja mahdolliset huomautukset tai epäselvyyden selvitetään. Asunto-osakekaupassa välittäjän tehtävä on varmistaa, että osakkeen asiakirjojen siirtomerkinnät ovat oikeellisia ja omistusoikeus siirtyy asianmukaisesti. Kaupanteossa sovitaan myös käytännön asiat kuten avaimien luovutus ja hallintaoikeuden siirtyminen. Molemmat osapuolet allekirjoittavat kauppakirjat.

Varainsiirtovero

18 - 39 -vuotias ensiasunnon ostaja on vapautettu tietyin edellytyksin verojen maksamisesta. Lue lisää www.vero.fiAvautuu uuteen ikkunaan

Onnea uuteen kotiin

Kun asiakirjat on luettu ja allekirjoitettu ja käytännön asiat hoidettu, on aika juhlistaa onnistuneita asuntokauppoja. Onnea uuteen kotiin!

Vakuuta kotisi ja itsesi. Haluatko tehdä remonttia?

Kysy ensiasunnon ostosta ja yhteisestä asuntolainasta

Nordean asiakaspalvelu palvelee sinua päivittäisissä pankkiasioissasi. Kätevin tapa soittaa tunnistautuneena on kirjautua Mobiilipankkiin mobiililaitteella ja klikata ”Ota yhteyttä”-välilehdeltä löytyvää "Puhelu"-painiketta.

Nordean asiakaspalvelu

Kysy chatissä

Verkkosivujemme chatissa voit kysyä apua chat-robotiltamme Novalta jonottamatta vuorokauden ympäri.

Chat Avautuu uuteen ikkunaan

Tutustu ostajan oppaan askeliin