Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Ung dame hjemme i sofaen, som smiler mens hun ser på en datamaskin.

Uusi opiskelija, näin haet opintolainaa

Uunituore opiskelupaikka taskussa ja opiskelijaelämä edessä? Jos opintotuki ei tunnu riittävän opiskelijaelämän kulujen kattamiseen, voi opintoja rahoittaa opintolainalla. Lainan takaa valtio ja myöntäjänä toimii pankki. Mutta miten lainaa haetaan, kuinka sitä nostetaan ja miten hoituu takaisinmaksu?

Opintolainalla rahoitat turvallisesti ja edullisesti opiskelija-arjen menoja. Laina helpottaa arkielämää ja sen avulla voit keskittyä rauhassa olennaiseen, eli uuden oppimiseen.

Suomessa asuvat korkeakouluopiskelijat voivat saada lainaa maksimissaan 650 euroa kuukaudessa, ja ulkomailla opiskelevat puolestaan enintään 800 euroa kuukaudessa. Voit valita, haluatko lainaeräsi osissa vai koko lukukauden opintolainan kerrallaan. Lainan hakeminen, nostaminen sekä takaisinmaksu onnistuvat seuraavien askeleiden avulla.

1. Hae takaus lainalle Kelasta

Valtio takaa opiskelijoiden lainat ja muita takauksia sinun ei tarvitse hankkia. Lainanhakuprosessi alkaakin opintotukihakemuksen täytöstä, sillä samalla hakemuksella haet sekä opintorahaa, asumislisää että valtion lainatakausta Kelalta. Täytä hakemus huolella ja liitä mukaan kaikki vaadittavat asiakirjat. Kun Kela on antanut myönteisen päätöksen lainan takauksesta, siirtyy takauspäätös pankille automaattisesti.

2. Täytä lainahakemus verkkopankissa

Takauksen hankkimisen jälkeen on aika täyttää lainahakemus verkkopankissa. Hakulomakkeen löydät Lainat-välilehdeltä Opintolainan takaa. Hakemusta täyttäessäsi voit valita, haluatko nostaa lainasi nostosopimuksella vai osanostoina. Nostosopimus tarkoittaa, että lainaerät siirretään automaattisesti tilillesi tiettynä päivänä. Osanosto tarkoittaa puolestaan sitä että erät maksetaan sinulle verkkopankissa tekemäsi nostopyynnön mukaisesti. Tällöin voit itse vaikuttaa nostettavien lainaerien suuruuteen.

Velkakirjan allekirjoittaminen onnistuu kätevästi verkkopankissa pankkitunnuksillasi. Kun laina on myönnetty, näet velkakirjan ja lainasi ehdot verkkopankistasi. Opintolainan erät sekä nostopäivämäärät näet puolestaan Kelan etuuspäätöksestä.

3. Sovi takaisinmaksusta opintojesi päätteeksi

Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin puoli vuotta valmistumisen tai opiskelun lopettamisen jälkeen. Omaan elämäntilanteeseesi sopiva takaisinmaksuohjelma tehdään yhdessä pankkineuvojan kanssa verkkotapaamisessa tai konttorissa. Opintolainan maksaminen on joustavaa, ja siinä otetaan huomioon taloudellinen tilanteesi. Lyhennyseriä on esimerkiksi mahdollista pienentää tarpeen vaatiessa. Tarvittaessa voit myös hakea lyhennysvapaata, eli taukoa lainan maksamisesta.

Jos olet aloittanut ensimmäisen korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen, suoritat tutkintosi määräajassa ja nostat opintolainaa yli 2500 euroa, sinun on mahdollista saada Kelan opintolainahyvitys.

Artikkeli on julkaistu 1.8.2017 ja sen on kirjoittanut Oona Kansi. Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta ajassa.nordea.fi.

Hae opintolainaa verkossa

Hae nyt Avautuu uuteen ikkunaan