Man in sofa with laptop.

Opintolainan hakeminen ja nostaminen

Opintolaina on nimensä mukaisesti opiskelijalle myönnettävää lainaa. Opintolainalla rahoitat edullisesti opiskelija-arjen menoja. Ohjeet opintolainan hakemiseen ja nostoon löydät täältä!

Näin haet opintolainaa

1. Hae opintolainalle valtiontakaus Kelasta

Opintolainan hakuprosessi alkaa opintotukihakemuksen täytöstä, sillä samalla hakemuksella haet sekä opintorahaa, asumislisää että valtion lainatakausta Kelalta. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat automaattisesti päätöksen myös opintolainan valtiontakaukselle.

Täytä Kelan hakemus huolella ja liitä mukaan kaikki vaadittavat asiakirjat. Kun Kela on antanut myönteisen päätöksen lainan takauksesta, siirtyy takauspäätös pankille automaattisesti. Mikäli sinulle myönnetään opintolainan valtiontakaus, sinun ei tarvitse huolehtia muista vakuuksista.

Lue lisää lainatakauksesta Kelan sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

2. Hae opintolainaa Nordea.fi:llä, tai Nordean verkko- tai mobiilipankissa

Opintolainahakemus Nordea.fi:llä:

  • Siirry opintolainahakemukselle suoraan kotisivuiltamme ja tunnistaudu hakemukselle pankkitunnuksillasi.

Opintolainahakemus Nordean verkkopankissa ja mobiilipankissa:

  • Hae opintolainaa uudessa verkkopankissa Talous-välilehden kautta, valitsemalla Lainat - Hae lainaa - Hae uutta opintolainaa. Mobiilipankista löydät opintolainan "Palvelumme"-valikon kautta.

Muita huomioita:

  • Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhteydessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 
  • Muistathan, että opintolainaa haetaan uudelleen joka lukuvuosi. Jos sinulla on jo opintolaina, haet uuden lukuvuoden lainan korotuksena vanhaan opintolainaan. Korotushakemus tehdään samalla lainahakemuksella, kuin uuden lainan hakeminen.
  • Jos olet alaikäinen, tarvitset opintolainan hakemiseen edunvalvojiesi (molempien, jos heitä on 2) suostumuksen. Suostumus voidaan antaa sähköisesti kunkin edunvalvojan Omapostin kautta, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa. Tämän jälkeen opintolainan hakeminen ja nostaminen hoituu Nordean Asiakaspalvelun kautta, mikäli sinulla on omat pankkitunnukset Nordeaan. Vaihtoehtoisesti voit asioida myös konttorissa.
  • Huom! Nordea saa tiedon myönnetystä lainatakauksesta suoraan Kelalta. Sinun ei tarvitse toimittaa sitä meille erikseen.

3. Opintolainan nostaminen tilille

Lainan myöntämisen jälkeen, voit nostaa opintolainan tilille yleensä kaksi kertaa lukuvuoden aikana, eli kahdessa erässä:

  • Syyslukukausi: Opintolainan nosto aikaisintaan 1.8.
  • Kevätlukukausi: Opintolainan nosto aikaisintaan 1.1.

Lukuvuoden lainaerät on nostettava viimeistään 31.7. Huom! Jos lainaerän maksupäivä ja ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Opintolainan hakeminen ja nostaminen - usein kysyttyä

Hae opintolainaa

Nordean asiakas, hae opintolainaa verkossa

Siirry opintolainahakemukselle Avautuu uuteen ikkunaan

Tutustu opintolainaan

Opintolaina on edullinen ja turvallinen laina opiskelijalle, jonka lyhentäminen alkaa vasta opiskelujen päättyessä.

Lue lisää opintolainasta

Mihin rahasi riittävät?

Oletko epävarma siitä, miten rahat riittävät? Katso vinkkimme kaikille rahankäytön neuvoja kaipaaville.

Lue vinkkimme rahankäyttöön

Opiskelijaystävällinen Nordea

Opiskelijaystävällisen luottokortin lisäksi haluamme olla kokonais-valtaisemmin mukana opiskelijoiden taloudellisissa päätöksissä, ja samalla tukea opintojen etenemistä.

Lue lisää opiskelijoille tarjoamistamme palveluista