Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Man in sofa with laptop.

Opintolainan hakeminen

Opintolainalla rahoitat turvallisesti ja edullisesti opiskelija-arjen menoja. Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuvat seuraavien ohjeiden avulla.

Näin haet opintolainaa

1. Hae opintolainalle valtiontakaus Kelasta

Opintolainan lainanhakuprosessi alkaa opintotukihakemuksen täytöstä, sillä samalla hakemuksella haet sekä opintorahaa, asumislisää että valtion lainatakausta Kelalta. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat automaattisesti päätöksen myös opintolainan valtiontakaukselle.

Täytä Kelan hakemus huolella ja liitä mukaan kaikki vaadittavat asiakirjat. Kun Kela on antanut myönteisen päätöksen lainan takauksesta, siirtyy takauspäätös pankille automaattisesti. Mikäli sinulle myönnetään opintolainan valtiontakaus, sinun ei tarvitse huolehtia muista vakuuksista.

Lue lisää lainatakauksesta Kelan sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

2. Hae opintolainaa Nordean verkko- tai mobiilipankissa

 • Hae opintolainaa vanhassa verkkopankissa Lainat -välilehden kautta valitsemalla Opintolaina > Opintolainahakemus. Mobiilipankista löydät opintolainan "Palvelumme"-valikon kautta.
 • Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhteydessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 
 • Jos olet alaikäinen, tarvitset opintolainan hakemiseen edunvalvojiesi (molempien, jos heitä on 2) suostumuksen. Suostumus voidaan antaa sähköisesti kunkin edunvalvojan Omapostin kautta, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa. Tämän jälkeen opintolainan hakeminen ja nostaminen hoituu Nordean Asiakaspalvelun kautta, mikäli sinulla on omat pankkitunnukset Nordeaan. Vaihtoehtoisesti voit asioida myös konttorissa.
 • Huom! Nordea saa tiedon myönnetystä lainatakauksesta suoraan Kelalta. Sinun ei tarvitse toimittaa sitä meille erikseen.

Opintolainan nostosopimukset

Valitse lainahakemusta tehdessäsi opintolainan nostotavaksi joko nostosopimus tai osanostosopimus.

Mikä on nostosopimus?

 • Pankki siirtää tulevat lainaerät automaattisesti tilillesi takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. 
 • Saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi etuuspäätöksessä mainittuina opintolainan maksupäivinä. 
 • Järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi ei veloiteta muita kuluja, mikäli teet nostosopimuksen ensimmäisen noston yhteydessä.

Mikä on osanostosopimus?

 • Lainaa ei siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee halutessasi erikseen pyytää lainan nostoa. 
 • Voit itse vaikuttaa nostettavan opintolainan määrään tekemällä nostopyynnön verkkopankissa. 
 • Osanostosopimuksessa peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.

Opintolainan maksupäivät ja nostoajat

Opintolainan maksupäivät voit tarkistaa Kelan opintotukipäätöksestä tai Kelan verkkosivuilta. Yleensä opintolainan maksupäivät ovat kaksi kertaa lukuvuoden aikana, eli voit nostaa opintolainaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä. 

 • Syyslukukauden lainaerän maksupäivä ja lainaerän nosto aikaisintaan 1. päivä elokuuta.
 • Kevätlukukauden lainaerän maksupäivä ja lainaerän nosto aikaisintaan 2. päivä tammikuuta.
 • Lukuvuoden lainaerät on nostettava viimeistään 31.7.

Huom! Jos lainaerän maksupäivä ja ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Hae opintolainaa

Nordean asiakkaana voit hakea opintolainaa verkossa. Jos et vielä ole Nordean asiakas, jätä meille yhteydenottopyyntö.

Hae nyt opintolainaa

Tutustu opintolainaan

Opintolaina on edullinen ja turvallinen laina opiskelijalle, jonka lyhentäminen alkaa vasta opiskelujen päättyessä.

Lue lisää opintolainasta

Mihin rahasi riittävät?

Oletko epävarma siitä, miten rahat riittävät? Katso vinkkimme kaikille rahankäytön neuvoja kaipaaville.

Lue vinkkimme rahankäyttöön

Opiskelijaystävällinen Nordea

Opiskelijaystävällisen luottokortin lisäksi haluamme olla kokonais-valtaisemmin mukana opiskelijoiden taloudellisissa päätöksissä, ja samalla tukea opintojen etenemistä.

Lue lisää opiskelijoille tarjoamistamme palveluista