Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Opintolainan hakeminen

Opintolainalla rahoitat turvallisesti ja edullisesti opiskelija-arjen menoja. Mutta miten opintolainan hakeminen tapahtuu, kuinka sitä nostetaan ja miten hoituu takaisinmaksu? Opintolainan hakeminen, nostaminen sekä takaisinmaksu onnistuvat seuraavien askeleiden avulla.

1. Hae takaus lainalle Kelasta

Pääsääntöisesti opintolainan hakeminen on mahdollista silloin, kun olet oikeutettu Kelan opintorahaan tai jos saat aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Opintolainan lainatakauksen voi kuitenkin saada tietyissä erityistapauksissa, vaikka et olisikaan oikeutettu opintorahaan. Erityistapauksista löydät lisätietoa Kelan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.

Valtio takaa aina opintolainan, mistä johtuen sinun ei tarvitse huolehtia muista vakuuksista. Lainanhakuprosessi alkaakin opintotukihakemuksen täytöstä, sillä samalla hakemuksella haet sekä opintorahaa, asumislisää että valtion lainatakausta Kelalta. Täytä hakemus huolella ja liitä mukaan kaikki vaadittavat asiakirjat. Kun Kela on antanut myönteisen päätöksen lainan takauksesta, siirtyy takauspäätös pankille automaattisesti.

2. Opintolainan hakeminen verkko- tai mobiilipankissa

Opintolainaa haet vanhassa verkkopankissa Lainat -välilehden kautta valitsemalla  Opintolaina > Opintolainahakemus. Mobiilipankista löydät opintolainan "Lisää"-valikon kautta. Vaikka et saisi opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen joissain poikkeustilanteissa, kts. määrittely Kelan sivulta.

Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhteydessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 

Kelalta saamassasi etuuspäätöksessä näet opintolainan erät sekä maksupäivät, jolloin opintolaina on nostettavissa.

Jos olet alaikäinen, tarvitset opintolainan hakemiseen edunvalvojiesi (molempien, jos heitä on 2) suostumuksen. Suostumus voidaan antaa sähköisesti kunkin edunvalvojan Omapostin kautta, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa.

Tämän jälkeen opintolainan hakeminen ja nostaminen hoituu Nordea 24/7 - asiakaspalvelun kautta, mikäli sinulla on omat pankkitunnukset Nordeaan. Vaihtoehtoisesti voit asioida konttorissa.

Nostosopimus ja osanostot

Voit valita lainahakemusta tehdessäsi opintolainan nostotavaksi nosto- tai osanostosopimuksen. 

Nostosopimus:

  • Pankki siirtää tulevat lainaerät automaattisesti tilillesi takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. 
  • Saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi etuuspäätöksessä mainittuina opintolainan maksupäivinä. 
  • Järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi ei veloiteta muita kuluja, mikäli teet nostosopimuksen ensimmäisen noston yhteydessä.

Osanostosopimus:

  • Lainaa ei siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee halutessasi erikseen pyytää lainan nostoa. 
  • Voit itse vaikuttaa nostettavan opintolainan määrään tekemällä nostopyynnön verkkopankissa. 
  • Osanostosopimuksessa peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.

3. Sovi takaisinmaksusta opintojesi päätteeksi

Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin puoli vuotta valmistumisen tai opiskelun lopettamisen jälkeen. Omaan elämäntilanteeseesi sopiva takaisinmaksuohjelma tehdään yhdessä pankkineuvojan kanssa verkkotapaamisessa tai konttorissa.

Opintolainan maksaminen on joustavaa, ja siinä otetaan huomioon taloudellinen tilanteesi. Lyhennyseriä on esimerkiksi mahdollista pienentää tarpeen vaatiessa. Tarvittaessa voit myös hakea lyhennysvapaata, eli taukoa lainan maksamisesta.

Jos olet aloittanut ensimmäisen korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen, suoritat tutkintosi määräajassa ja nostat opintolainaa yli 2500 euroa, sinun on mahdollista saada Kelan opintolainahyvitys.

Lue lisää opintolainan takaisinmaksusta.

Hae opintolainaa

Nordean asiakkaana voit hakea opintolainaa verkossa. Jos et vielä ole Nordean asiakas, jätä meille yhteydenottopyyntö.

Hae nyt