Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Man in sofa with laptop.

Opintolainan hakeminen ja nostaminen

Opintolaina on nimensä mukaisesti lainaa opiskelijalle. Opintolainalla rahoitat turvallisesti ja edullisesti opiskelija-arjen menoja. Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuvat seuraavien ohjeiden avulla.

Näin haet opintolainaa

1. Hae opintolainalle valtiontakaus Kelasta

Opintolainan lainanhakuprosessi alkaa opintotukihakemuksen täytöstä, sillä samalla hakemuksella haet sekä opintorahaa, asumislisää että valtion lainatakausta Kelalta. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat automaattisesti päätöksen myös opintolainan valtiontakaukselle.

Täytä Kelan hakemus huolella ja liitä mukaan kaikki vaadittavat asiakirjat. Kun Kela on antanut myönteisen päätöksen lainan takauksesta, siirtyy takauspäätös pankille automaattisesti. Mikäli sinulle myönnetään opintolainan valtiontakaus, sinun ei tarvitse huolehtia muista vakuuksista.

Lue lisää lainatakauksesta Kelan sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

2. Hae opintolainaa Nordean verkko- tai mobiilipankissa

 • Hae opintolainaa vanhassa verkkopankissa Lainat -välilehden kautta valitsemalla Opintolaina > Opintolainahakemus. Mobiilipankista löydät opintolainan "Palvelumme"-valikon kautta.
 • Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhteydessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 
 • Jos olet alaikäinen, tarvitset opintolainan hakemiseen edunvalvojiesi (molempien, jos heitä on 2) suostumuksen. Suostumus voidaan antaa sähköisesti kunkin edunvalvojan Omapostin kautta, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa. Tämän jälkeen opintolainan hakeminen ja nostaminen hoituu Nordean Asiakaspalvelun kautta, mikäli sinulla on omat pankkitunnukset Nordeaan. Vaihtoehtoisesti voit asioida myös konttorissa.
 • Huom! Nordea saa tiedon myönnetystä lainatakauksesta suoraan Kelalta. Sinun ei tarvitse toimittaa sitä meille erikseen.

3. Opintolainan nostaminen tilille

Lainan myöntämisen jälkeen, voit nostaa opintolainan tilille yleensä kaksi kertaa lukuvuoden aikana, eli kahdessa erässä:

 • Syyslukukausi: Opintolainan nostaminen aikaisintaan 1.8.
 • Kevätlukukausi: Opintolainan nostaminen aikaisintaan 1.1.

Lukuvuoden lainaerät on nostettava viimeistään 31.7. Huom! Jos lainaerän maksupäivä ja ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Usein kysytyt kysymykset

Opintolainan hakeminen ja nostaminen

Miten opintolainaa haetaan?
 1. Hae opintolainan valtiontakausta ensin Kelasta.
 2. Tämän jälkeen, hae opintolainaa Nordean verkko- tai mobiilipankissa.
Mitä tarkoittaa opintolainan nostaminen ja miten opintolainan saa tilille?

Opintolainan nostaminen tarkoittaa opintolainan siirtoa tilille. Opintolainan nostovaihtoehtoja on kaksi:

 1. Voit tehdä pankin kanssa nostosopimuksen, jolloin lainaerät siirtyvät tilillesi automaattisesti.
 2. Voit tehdä osanostosopimuksen, jolloin sinun tulee tehdä itse nostopyyntö opintolainahakemuksella, kun haluat siirtää opintolainaa tilillesi.
Mikä on opintolainan nostosopimus?
 • Mikäli teet nostosopimuksen, opintolaina siirretään pankin toimesta tilillesi automaattisesti Kelan takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. Saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi takauspäätöksessä mainittuina opintolainan maksupäivinä. Päivät voit tarkistaa Kelan sivuilta.
 • Järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi ei veloiteta muita kuluja.
Mikä on opintolainan osanostosopimus?
 • Mikäli valitset opintolainan nostamiselle osanostosopimuksen, opintolainaa ei siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee tehdä erikseen lainan nostopyyntö.
 • Opintolainan osanoston voit tehdä, kun sinulla on jo opintolaina, jossa on vielä osa lainasta nostamatta ja haluat nostaa lainaa tilillesi. Osanostopyynnön voit tehdä verkossa opintolainahakemuksella.
 • Osanostosopimuksessa peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.
Voiko opintolainan kuukausittaista määrää korottaa?
 • Opintolainan takauksen määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi, eikä Kela voi myöntää enimmäismäärää suurempaa lainatakausta. Mikäli olosuhteissasi kuitenkin tapahtuu muutos, jonka perusteella olet oikeutettu saamaan nykyistä suuremman opintolainan, voit hakea Kelalta muutosta takauspäätökseen. Mikäli sinulle myönnetään Kelasta uusi lainatakaus suuremmalle opintolainan määrälle, ole yhteydessä Nordea Asiakaspalveluun, jotta voimme sopia lisälainan nostosta.
 • Opintolainan korotus voi tulla kyseeseen myös esimerkiksi ulkomailla tapahtuvan opiskelujakson ajaksi.

Hae opintolainaa

Nordean asiakas, hae opintolainaa verkossa.

Siirry opintolainahakemukselle

Tutustu opintolainaan

Opintolaina on edullinen ja turvallinen laina opiskelijalle, jonka lyhentäminen alkaa vasta opiskelujen päättyessä.

Lue lisää opintolainasta

Mihin rahasi riittävät?

Oletko epävarma siitä, miten rahat riittävät? Katso vinkkimme kaikille rahankäytön neuvoja kaipaaville.

Lue vinkkimme rahankäyttöön

Opiskelijaystävällinen Nordea

Opiskelijaystävällisen luottokortin lisäksi haluamme olla kokonais-valtaisemmin mukana opiskelijoiden taloudellisissa päätöksissä, ja samalla tukea opintojen etenemistä.

Lue lisää opiskelijoille tarjoamistamme palveluista