Opintolaina

Opintolaina on tarkoitettu helpottamaan opiskelua. Kun raha-asiat ovat kunnossa, voit rauhassa keskittyä opiskeluun. Edullinen korko ja joustava maksuohjelma antavat varmuutta opiskeluun

Opintolainalla eteenpäin

Opiskelijan tärkein päämäärä on uuden oppinen. Opintolainan avulla voit keskittyä opiskelemiseen. Opintolaina on turvallinen ja edullinen tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Voit hakea opintolainaa päätoimista opiskelua varten. Opintolaina on valtion takaama laina, joten et tarvitse muita vakuuksia. Hae opintolainaa helposti Nordean verkkopankista tai konttorista. 

  • Nordean asiakkaana edullista opintolainaa.
  • Lainaerien nostosopimuksella rahat tilille nostopäivinä ilman kuluja
  • Joustava takaisinmaksuohjelma valmistumisen jälkeen
  • Opintolainahyvitys kun valmistut määräajassa

Jotta voit hakea pankista opintolainaa, tarvitset Kelan opintotukipäätöksen opintolainan valtiontakauksesta. Hae ensin opintotukea. Samalla opintotukihakemuksella haet opintorahaa, asumislisää ja valtion lainantakausta Kelalta.

Yleistä opintolainasta

  • Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin.
  • Voit saada opintolainaa opintotukipäätöksen mukaisesti 300-650 euroa/kk. Jos opiskelet ulkomailla voit saada lainaa jopa 800 euroa/kk.
  • Valtiontakaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.
  • Voit valita koroksi joko 12 kk:n euribor- tai Nordea Prime-koron. Lisäksi lainaan tulee pankin marginaali.
  • Teet opintolainahakemuksen ja osanostopyynnöt verkkopankissa, kun sinulla on voimassa oleva valtiontakauspäätös.
  • Kela maksaa osan opintolainastasi opintolainahyvityksenä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suoritat tutkinnon määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40% opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä.

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille suunnatessa on monta asiaa mietittävänä. Opiskelun todelliset kustannukset (lukukausimaksut, eläminen, vuokra, jne) pitäisi selvittää. Myös pankkiasioiden hoituminen ulkomailla oleskelun aikana pitäisi järjestää - miten hoidat laskut kotimaassa, miten siirrät varoja Suomesta ulkomaille, millä maksat ulkomailla ja miten veroasiat menevät? Ota yhteyttä - etsitään yhdessä sopivimmat ratkaisut!

Opintolainan hakeminen

Saatuasi Kelalta etuuspäätöksen opintolainan takauksesta kuluvalle lukukaudelle, hae opintolainaa verkkopankissa Lainat -välilehdeltä valitsemalla edelleen Opintolaina/ Opintolainahakemus. Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Pankki ottaa hakemuksen saatuaan yhteyden Kelaan, josta lähetetään pankille takauspäätös sähköisesti. Velkakirjan allekirjoitat verkkopankissa pankkitunnuksillasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Sopimukset-kansiossa. 

Kelalta saamassasi etuuspäätöksessä näet opintolainan erät sekä päivämäärät, jolloin opintolaina on nostettavissa.

Jos olet alaikäinen, lainan hakeminen ja nostaminen hoituu vain konttorissa, koska tarvitsemme lainaasi edunvalvojien suostumuksen.

Nostosopimus ja osanostot

Verkkopankissa voit valita lainahakemusta tehdessäsi opintolainan nostotavaksi nostosopimuksen tai osanostot. Mikäli valitset nostosopimuksen, siirtää pankki tulevat lainaerät automaattisesti tilillesi takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. Tällöin saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi etuuspäätöksessä mainittuina päivinä. Mikäli teet nostosopimuksen ensimmäisen noston yhteydessä, ei järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi veloiteta muita kuluja.

Mikäli valitset osanostot, ei lainaa siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee halutessasi erikseen pyytää lainan nostoa. Näin voit itse vaikuttaa nostettavan lainan määrään. Nostopyynnön voit tehdä verkkopankin kautta. Jos valitset erilliset osanostot verkkopankin kautta, peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.

Lainan takaisinmaksu

Opiskeluaikana

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan eli pääomitetaan kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. 

Opiskelun jälkeen

Kun olet saanut opintosi päätökseen, sovimme kanssasi yksilöllisen takaisinmaksuohjelman, joka sopii elämäntilanteeseesi. Yleensä takaisinmaksu alkaa noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen.

Korkeakouluopiskelijana voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen yli 2 500 euroa ylittävästä opintolainan määrästä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suorittanut opinnot määräajassa. Kela maksaa opintolainahyvityksen yleensä pankkiin ylimääräisenä lyhennyksenä opintolainaasi valmistumisen jälkeen.

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen.

Opintolainan lyhennykset voidaan sopia joko puolivuosittain tai kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen.

Voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista elämäntilanteiden muuttuessa myös sen jälkeen, kun olemme sopineet kanssasi takaisinmaksuohjelmasta.

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys on opintotukietuus korkeakouluopiskelijoille.

Lue lisää

Opintolainan maksuohjelma

Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Lue lisää

Hinnat - Avain-asiakas

Opintolainaan liittyvät yleisimmät maksut Avainasiakkaalle
ErittelyHinta
Järjestelypalkkio verkkopankissa10,00 €
Järjestelypalkkio konttorissa10,00 €
Opintolainan nostosopimuksen tekeminen0,00 €
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen opintojen päättymisen tai keskeyttämisen vuoksi0,00 € 
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen muusta kuin em. syystä12,00 €
Osanosto verkkopankissa **)10,00 €
Osanosto konttorissa **)20,00 €
Lainan maksuerän automaattinen veloitus2,30 € / veloitus
Korotuspalkkio10,00 €
Ennakkoilmoitus lainan veloituksesta paperilla tai verkkopankissa0,00 €
Luoton maksu, lasku paperilla6,00 €
Maksumuistutus velalliselle5,00 €
Maksuohjelman muutos40,00 €
Viitekoron muutos40,00 €

**) Osanostopalkkio peritään ensimmäisen osanoston jälkeen jokaisesta lisänostosta. Osanostopalkkiota ei peritä, jos velallinen ja pankki ovat tehneet nostosopimuksen viimeistään ensimmäisen osanoston yhteydessä.

Hinnat - Kanta-asiakas
Hinnat - Check-in -asiakas
Hinnat - Normaalihinta
Kuluttajatiedot

Hae lainaa verkkopankissa

Hae nyt Avautuu uuteen ikkunaan