Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Hilloleipä, kahvikuppi ja muistikirja

Opintolaina

Opiskelija - hilloa leivällä vai hilloa tilillä? Hae valtion takaamaa opintolainaa opiskelijaelämän kulujen kattamiseen, tai kerrytä siitä vararahastoa tulevaisuutta ja suurempia hankintoja varten. Tutustu opintolainaan tarkemmin; mikä on opintolainan valtiontakaus, opintolainan korko ja mitkä ovat opintolainan nostopäivät.

Opintolaina pähkinänkuoressa

Edullinen opintolaina auttaa sinua kattamaan opiskelujen aikaisia kuluja ja keskittymään tärkeimpään - opintojen edistämiseen.

 • Hae meiltä edullista opintolainaa päätoimista opiskelua varten heti, kun Kela on myöntänyt sinulle lainatakauksen. Opintolainan valtiontakauksen ansiosta et tarvitse muita vakuuksia lainalle.
 • Voit hakea opintolainaa kätevästi verkossa tai mobiilipankissa. Opintolainahakemuksen käsittelyaika on 1-3 pankkipäivää.
 • Opintolainan määrä on 300-800 euroa/kk Kelan opintotukipäätöksen mukaisesti. Voit valita, haluatko nostaa opintolainasi määrän osissa, vai koko lukukauden opintolainan määrän kerrallaan.
 • Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin 2 vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. Opintolainan joustava takaisinmaksuohjelma valmistumisen jälkeen räätälöidään aina opintolainasi määrän, elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.
 • Kun suoritat ensimmäisen korkeakoulututkintosi määräajassa ja sinulla on opintolainan määrästä jäljellä vähintään 2 500 euroa, Kela maksaa osan opintolainan määrästä opintolainahyvityksenä.

Opintolainan nosto tilille

Yleensä opintolainan nosto tilille on mahdollista kaksi kertaa lukuvuoden aikana, eli voit nostaa opintolainaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä.

 1. Syyslukukausi: Opintolainan maksupäivä on aikaisintaan 1.8.
 2. Kevätlukukausi: Opintolainan maksupäivä on aikaisintaan 1.1.

Lukuvuoden lainaerät on nostettava viimeistään 31.7.

Huom! Jos lainaerän maksupäivä ja ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Usein kysytyt kysymykset

UKK: Opintolaina

Mikä on opintolaina?
 • Opintolaina on nimensä mukaisesti lainaa opiskelijalle. Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Jos Kela myöntää sinulle lainatakauksen, voit hakea lainan valitsemastasi pankista.
Kuinka paljon opintolainaa voi saada?
 • Opintolainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi. Lainatakauksen määrä on 300-800 e/kk.
 • Opintolainan määrän näet Kelalta saamastasi lainatakauspäätöksestä.
Milloin opintolainan voi nostaa (ts. saada tilille)?
 • Opintolaina on useimmille opiskelijoille nostettavissa kahdessa erässä; syyslukukaudella lainaerä on nostettavissa aikaisintaan 1.8. ja kevätlukukaudella aikaisintaan 1.1.
 • Tietyissä poikkeustapauksissa voit nostaa koko lukuvuoden opintolainan yhdessä erässä. Lue lisää Kelan sivuilta.
Mikä on opintolainan valtiontakaus ja miten opintolainan valtiontakausta haetaan?
 • Valtiontakaus on valtion myöntämä vakuus lainalle. Opintolainan valtiontakaus tarkoittaa, että Kela maksaa lainan takaisin pankille, jos et itse pysty maksamaan sitä. Näissä tapauksissa Kela kuitenkin perii lainan sinulta myöhemmin takaisin.
 • Opintolainalle haetaan valtiontakausta Kelan kautta. Valtiontakauksen myöntämisen jälkeen voit itse valita pankin, josta haet opintolainan.
Tarvitseeko opintolainalle erillistä vakuutta?
 • Koska Kela takaa opintolainasi (opintolainan valtiontakaus), et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Tutustu opintolainaan tarkemmin

Opintolainan valtiontakaus

 • Valtiontakaus on valtion myöntämä vakuus lainalle. Valtiontakauksen määrä riippuu lainatyypistä: esimerkiksi opintolainan se takaa kokonaan.
 • Opintolainan valtiontakauspäätöksen saat automaattisesti Kelalta opintorahan tai Koulutusrahastolta aikuistuen etuuspäätöksen yhteydessä.
 • Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada valtiontakauksen joissain poikkeustilanteissa. Katso Kelan sivulta kuka voi saada opintolainaaAvautuu uuteen ikkunaan.
 • Valtiontakaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Opintolainan korko

 • Suomen Pankin mukaan tammikuussa 2020 nostettujen euriborsidonnaisten opintolainojen keskikorko oli 0,27 %. Opintolainasi korko määräytyy Nordean kanssasi tekemän sopimuksen mukaan.
 • Opintojesi aikana et maksa korkoja erikseen, vaan opintolainasi korko lisätään lainasi pääomaan (pääomitetaan) kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12.
 • Opintolainasi korot lisätään lainasi pääomaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea, sekä vielä kerran viimeisen opintotukilukukauden jälkeen.
 • Jos olet pienituloinen, sinun on mahdollista hakea valmistumisesi jälkeen korkoavustusta Kelasta. Lue lisää korkoavustuksestaAvautuu uuteen ikkunaan Kelan sivuilta.

Ulkomailla opiskelu

 • Opintolaina on kätevä tapa kattaa ulkomailla opiskelusta aiheutuvia kuluja.
 • Ulkomailla opiskelevat henkilöt voivat hakea korotettua opintolainaa. Lainatakauksen määrä ulkomailla opiskeleville on 800 euroa kuukaudessa.
 • Kun suoritat tutkintosi ulkomailla, voit nostaa koko lukuvuoden opintolainan määrän poikkeuksellisesti yhdessä erässä. 

Lue lisää ulkomailla opiskelevien opintotuesta Kelan sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

Hae opintolainaa

Nordean asiakas, hae opintolainaa verkossa.

Siirry opintolainahakemukselle

Opintolainan hakeminen

Opintolainan hakeminen Nordeasta on helppoa. Hae opintolainaa mobiili -tai verkkopankissa heti kun olet saanut takauspäätöksen Kelasta.

Lue lisää opintolainan hakemisesta

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys tarkoittaa, että Kela voi maksaa osan opintolainastasi, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.

Lue lisää opintolainahyvityksestä

Opintolainan maksuohjelma

Opintolainan takaisinmaksu alkaa keskimäärin vasta 1,5-2 vuotta valmistumisen jälkeen. Takaisinmaksuohjelma räätälöidään maksukykysi mukaan.

Lue lisää opintolainan takaisinmaksusta

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Hinnat

Opintolaina - hinnat

Opintolainaan liittyvät yleisimmät maksut
ErittelyHinta
Järjestelypalkkio verkko- ja mobiilipankissa10,00 €
Järjestelypalkkio asiakaspalvelussa20,00 €
Opintolainan nostosopimuksen tekeminen0,00 €
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen opintojen päättymisen tai keskeyttämisen vuoksi tai muusta syystä0,00 € 
Osanosto verkko- ja mobiilipankissa *)10,00 €
Osanosto konttorissa *)20,00 €
Ennen 1.2.2021 nostetun lainan maksuerän automaattinen veloitus2,30 € / veloitus
1.2.2021 jälkeen nostetun lainan maksuerän veloitus automaattisesti2,50 € / veloitus
Ennakkoilmoitus lainan veloituksesta paperilla tai verkkopankissa0,00 € / veloitus
Korotuspalkkio10,00 €
Luoton maksu, lasku paperilla4,10 €
Maksumuistutus velalliselle5,00 €
Pysyvä eräpäivän muutos0,00 €
Velan ehtojen muutos (esim. viitekoron vaihto, maksuerän suurentaminen, automaattiveloituksesta siirtyminen paperilaskuun)40,00 €
Maksuerän pienentäminen5,00 €
Lyhennysvapaa5,00 €
Lainan hoitotilin muutos0,00 €
Lainan siirto asiakkaan pyynnöstä toiseen pankkiin. Peritään toiselta pankilta.120,00 €

*)Osanostopalkkio peritään ensimmäisen osanoston jälkeen jokaisesta lisänostosta. Osanostopalkkiota ei peritä, jos velallinen ja pankki ovat tehneet nostosopimuksen viimeistään ensimmäisen osanoston yhteydessä.

Kuluttajatiedot

Hae opintolainaa

Nordean asiakas, hae opintolainaa verkossa.

Siirry opintolainahakemukselle