Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Opintolaina

Opintolaina on tarkoitettu helpottamaan opiskelua. Kun raha-asiat ovat kunnossa, voit rauhassa keskittyä opiskeluun. Hae opintolainaa verkossa tai mobiilissa tunnuslukusovellusta käyttäen.

Helpota arkeasi opintolainalla

Opiskelijan tärkein päämäärä on uuden oppiminen. Opintolainan avulla voit keskittyä opiskelemiseen. Opintolaina on turvallinen ja sen korko on pieni, eli laina on edullinen tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Voit hakea opintolainaa päätoimista opiskelua varten. Opintolaina on valtion takaama laina, joten et tarvitse muita vakuuksia.

 • Uusi helppokäyttöisempi lainahakemus 
 • Nordean asiakkaana edullista opintolainaa
 • Lainaerien nostosopimuksella rahat tilille nostopäivinä ilman kuluja
 • Joustava takaisinmaksuohjelma valmistumisen jälkeen
 • Opintolainahyvitys kun valmistut määräajassa

Jotta voit hakea pankista opintolainaa, tarvitset ensin Kelan myönteisen opintotukipäätöksen opintolainan valtiontakauksesta.

Yleistä opintolainasta

 • Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin.
 • Voit saada opintolainaa opintotukipäätöksen mukaisesti 300-650 euroa/kk. Jos opiskelet ulkomailla, opintolainan määrä voi olla jopa 800 euroa/kk.
 • Valtiontakaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.
 • Opintolainan takauspäätöksen saat automaattisesti Kelalta opintorahan tai Koulutusrahastolta aikuistuen etuuspäätöksen yhteydessä.
 • Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen jossain poikkeustilanteissa, katso määrittely Kelan sivulta.Avautuu uuteen ikkunaan
 • Opintolainan hakeminen tapahtuu kätevästi verkkossa.
 • Voit valita opintolainan koroksi joko 12 kk:n euribor- tai Nordea Prime-koron. Lisäksi lainaan tulee pankin marginaali.
 • Opintolainahakemuksen ja osanostopyynnöt teet verkkossa, kun sinulla on voimassa oleva valtiontakauspäätös.
 • Kela maksaa osan opintolainastasi opintolainahyvityksenä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suoritat tutkinnon määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40% opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä.

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille suunnatessa on monta asiaa mietittävänä. Opiskelun todelliset kustannukset (lukukausimaksut, eläminen, vuokra, jne.) pitäisi selvittää. Myös pankkiasioiden hoituminen ulkomailla oleskelun aikana tulisi järjestää - miten hoidat laskut kotimaassa, miten siirrät varoja Suomesta ulkomaille, millä maksat ulkomailla ja miten veroasiat menevät? Ota yhteyttä meihin - etsitään yhdessä sopivimmat ratkaisut!

Opintolainan hakeminen

Hae opintolainaa verkkopankissa Lainat -välilehdeltä valitsemalla edelleen Opintolaina > Opintolainahakemus. Vaikka et saisi opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen joissain poikkeustilanteissa, kts. määrittely Kelan sivulta.

Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhtedessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 

Kelalta saamassasi etuuspäätöksessä näet opintolainan erät sekä maksupäivät, jolloin opintolaina on nostettavissa.

Jos olet alaikäinen, lainan hakeminen ja nostaminen hoituu vain konttorissa, koska tarvitsemme lainaasi edunvalvojien suostumuksen.

Nostosopimus ja osanostot

Verkkopankissa voit valita lainahakemusta tehdessäsi opintolainan nostotavaksi nosto- tai osanostosopimuksen. 

Nostosopimus:

 • Pankki siirtää tulevat lainaerät automaattisesti tilillesi takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. 
 • Saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi etuuspäätöksessä mainittuina opintolainan maksupäivinä. 
 • Järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi ei veloiteta muita kuluja, mikäli teet nostosopimuksen ensimmäisen noston yhteydessä.

Osanostosopimus:

 • Lainaa ei siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee halutessasi erikseen pyytää lainan nostoa. 
 • Voit itse vaikuttaa nostettavan opintolainan määrään tekemällä nostopyynnön verkkopankissa. 
 • Osanostosopimuksessa peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.

Lainan takaisinmaksu

Opiskeluaikana

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan. Pääomitus tapahtuu kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. 

Opiskelun jälkeen

Kun olet saanut opintosi päätökseen, laadimme sinulle takaisinmaksuehdotuksen. Maksuohjelmaa voidaan kuitenkin yhdessä sopia joustavasti sen mukaan mikä sopii elämäntilanteeseesi. Yleensä takaisinmaksu alkaa noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen.

Korkeakouluopiskelijana voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen yli 2 500 euroa ylittävästä opintolainan määrästä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suorittanut opinnot määräajassa. Kela maksaa opintolainahyvityksen valmistuttuasi yleensä suoraan pankkiin ylimääräisenä opintolainan lyhennyksenä.

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen.

Opintolainan lyhennykset voidaan sopia kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen.

Voit sopia maksuohjelman muutoksista joustavasti elämäntilanteiden muuttuessa myös sen jälkeen, kun olemme sopineet kanssasi takaisinmaksuohjelmasta.

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys on opintotukietuus määräajassa valmistuville korkeakouluopiskelijoille.

Lue lisää

Opintolainan maksuohjelma

Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Lue lisää

Hinnat - Normaalihinta
Opintolainaan liittyvät yleisimmät maksut, normaalihinta
ErittelyHinta
Järjestelypalkkio verkkopankissa20,00 €
Järjestelypalkkio konttorissa20,00 €
Opintolainan nostosopimuksen tekeminen0,00 €
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen opintojen päättymisen tai keskeyttämisen vuoksi0,00 € 
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen muusta kuin em. syystä12,00 €
Osanosto verkkopankissa **)10,00 €
Osanosto konttorissa**)20,00 €
Lainan maksuerän automaattinen veloitus2,30 € / veloitus
Korotuspalkkio10,00 €
Ennakkoilmoitus lainan veloituksesta paperilla tai verkkopankissa0,00 €
Luoton maksu, lasku paperilla6,00 €
Maksumuistutus velalliselle5,00 €
Maksuohjelman muutos40,00 €
Viitekoron muutos40,00 €
Lainan siirto asiakkaan pyynnöstä toiseen pankkiin. Peritään toiselta pankilta120,00 €
**) Osanostopalkkio peritään ensimmäisen osanoston jälkeen jokaisesta lisänostosta. Osanostopalkkiota ei peritä, jos velallinen ja pankki ovat tehneet nostosopimuksen viimeistään ensimmäisen osanoston yhteydessä.
Hinnat - Check-in -asiakas
Kuluttajatiedot

Hae opintolainaa verkossa

Hae nyt Avautuu uuteen ikkunaan