Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Opintolaina

Opintolainalla rahoitat turvallisesti ja edullisesti opiskelijan arjen menoja. Kun raha-asiat ovat kunnossa, voit rauhassa keskittyä opiskeluun. Korkeakouluopiskelijana voit myös hakea opiskelijan luottokorttia, jo ennen kuin olet suorittanut opintopisteitä.

Hae opiskelijan luottokorttia

Jätä meille yhteydenottopyyntö niin otamme sinuun yhteyttä luottokorttihakemukseesi liittyen.

Jätä yhteydenottopyyntö

Etkö vielä ole Nordean asiakas?

Nordea on kumppanisi myös opintojesi ajan. Liity nyt opiskelija-asiakkaaksi ja hyödynnä etusi!

Liity asiakkaaksi verkossa

Helpota arkeasi opintolainalla

Opiskelijana tärkein päämääräsi on uuden oppiminen. Jos opintotuki ei tunnu riittävän opiskelijaelämän kulujen kattamiseen, voi opintoja rahoittaa opintolainalla. Opintolaina on turvallinen ja sen korko on pieni, eli laina on edullinen tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Voit hakea opintolainaa päätoimista opiskelua varten. Opintolaina on valtion takaama laina, joten et tarvitse muita vakuuksia. Lue lisää opintolainasta alla:

 • Hae edullista opintolainaa verkossa. Tarvitset hakemuksen vahvistamiseksi mobiililaitteeseesi asennetun tunnuslukusovelluksen.
 • Voit valita, haluatko lainaeräsi osissa vai koko lukukauden opintolainan kerrallaan.
 • Suomessa asuvat korkeakouluopiskelijat voivat saada lainaa maksimissaan 650 euroa kuukaudessa, ja ulkomailla opiskelevat enintään 800 euroa kuukaudessa.
 • Joustava takaisinmaksuohjelma valmistumisen jälkeen, joka räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.
 • Ja kun suoritat tutkinnon määräajassa, Kela maksaa osan opintolainastasi opintolainahyvityksenä, kun olet nostanut opintolainaa vähintään 2 500 euroa.

Jotta voit hakea pankista opintolainaa, tarvitset ensin Kelan myönteisen opintotukipäätöksen opintolainan valtiontakauksesta.

Yleistä opintolainasta

 • Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin.
 • Voit saada opintolainaa opintotukipäätöksen mukaisesti 300-650 euroa/kk. Jos opiskelet ulkomailla, opintolainan määrä voi olla jopa 800 euroa/kk.
 • Valtiontakaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.
 • Opintolainan takauspäätöksen saat automaattisesti Kelalta opintorahan tai Koulutusrahastolta aikuistuen etuuspäätöksen yhteydessä.
 • Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen jossain poikkeustilanteissa, katso määrittely Kelan sivulta.
 • Opintolainan hakeminen tapahtuu kätevästi verkkossa.
 • Opintolainan viitekorkona käytetään 12 kk:n euribor-korkoa. Lisäksi lainaan tulee pankin marginaali.
 • Opintolainahakemuksen ja osanostopyynnöt teet verkkossa, kun sinulla on voimassa oleva valtiontakauspäätös.
 • Kela maksaa osan opintolainastasi opintolainahyvityksenä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suoritat tutkinnon määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40% opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä.

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille suunnatessa on monta asiaa mietittävänä. Opiskelun todelliset kustannukset (lukukausimaksut, eläminen, vuokra, jne.) pitäisi selvittää. Myös pankkiasioiden hoituminen ulkomailla oleskelun aikana tulisi järjestää - miten hoidat laskut kotimaassa, miten siirrät varoja Suomesta ulkomaille, millä maksat ulkomailla ja miten veroasiat menevät? Ota yhteyttä meihin - etsitään yhdessä sopivimmat ratkaisut!

Opintolainan hakeminen

Hae opintolainaa verkkopankissa Lainat -välilehdeltä valitsemalla edelleen Opintolaina > Opintolainahakemus. Vaikka et saisi opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen joissain poikkeustilanteissa, kts. määrittely Kelan sivulta.

Hakemuksen käsittely vie 1-3 pankkipäivää. Velkakirjan allekirjoitat verkossa hakemuksen yhtedessä tunnuslukusovelluksellasi. Lainan myöntämisen jälkeen velkakirja ja ehdot ovat luettavissa verkkopankin Omaposti-kansiossa. 

Kelalta saamassasi etuuspäätöksessä näet opintolainan erät sekä maksupäivät, jolloin opintolaina on nostettavissa.

Jos olet alaikäinen, lainan hakemiseen tarvitset edunvalvojiesi (molempien, jos heitä on 2) suostumuksen. Suostumus voidaan antaa sähköisesti kunkin edunvalvojan Omapostin kautta, puhelimitse pankkitunnuksilla tai valtakirjalla konttorissa. Tämän jälkeen lainan hakeminen ja nostaminen hoituu sekä Nordea 24/7 - asiakaspalvelun kautta, mikäli sinulla itselläsi on omat pankkitunnukset Nordeaan, että konttorissa.

Nostosopimus ja osanostot

Verkkopankissa voit valita lainahakemusta tehdessäsi opintolainan nostotavaksi nosto- tai osanostosopimuksen. 

Nostosopimus:

 • Pankki siirtää tulevat lainaerät automaattisesti tilillesi takauspäätöksen mukaisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. 
 • Saat koko myönnetyn opintolainan käyttöösi etuuspäätöksessä mainittuina opintolainan maksupäivinä. 
 • Järjestelypalkkion tai korotuspalkkion lisäksi ei veloiteta muita kuluja, mikäli teet nostosopimuksen ensimmäisen noston yhteydessä.

Osanostosopimus:

 • Lainaa ei siirretä tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena siirtopäivänä, vaan sinun tulee halutessasi erikseen pyytää lainan nostoa. 
 • Voit itse vaikuttaa nostettavan opintolainan määrään tekemällä nostopyynnön verkkopankissa. 
 • Osanostosopimuksessa peritään järjestely- tai korotuspalkkion lisäksi osanostopalkkio toisesta ja sitä seuraavista osanostoista.

Lainan takaisinmaksu

Opiskeluaikana

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan. Pääomitus tapahtuu kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. 

Opiskelun jälkeen

Kun olet saanut opintosi päätökseen, laadimme sinulle takaisinmaksuehdotuksen. Maksuohjelmaa voidaan kuitenkin yhdessä sopia joustavasti sen mukaan mikä sopii elämäntilanteeseesi. Yleensä takaisinmaksu alkaa noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen.

Korkeakouluopiskelijana voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen yli 2 500 euroa ylittävästä opintolainan määrästä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suorittanut opinnot määräajassa. Kela maksaa opintolainahyvityksen valmistuttuasi yleensä suoraan pankkiin ylimääräisenä opintolainan lyhennyksenä.

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen.

Opintolainan lyhennykset voidaan sopia kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen.

Voit sopia maksuohjelman muutoksista joustavasti elämäntilanteiden muuttuessa myös sen jälkeen, kun olemme sopineet kanssasi takaisinmaksuohjelmasta.

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys on opintotukietuus määräajassa valmistuville korkeakouluopiskelijoille.

Lue lisää

Opintolainan maksuohjelma

Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Lue lisää

Hinnat - Normaalihinta
Opintolainaan liittyvät yleisimmät maksut, normaalihinta
ErittelyHinta
Järjestelypalkkio verkkopankissa20,00 €
Järjestelypalkkio konttorissa20,00 €
Opintolainan nostosopimuksen tekeminen0,00 €
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen opintojen päättymisen tai keskeyttämisen vuoksi0,00 € 
Opintolainan nostosopimuksen peruuttaminen muusta kuin em. syystä12,00 €
Osanosto verkkopankissa **)10,00 €
Osanosto konttorissa**)20,00 €
Lainan maksuerän automaattinen veloitus2,30 € / veloitus
Korotuspalkkio10,00 €
Ennakkoilmoitus lainan veloituksesta paperilla tai verkkopankissa0,00 €
Luoton maksu, lasku paperilla6,00 €
Maksumuistutus velalliselle5,00 €
Maksuohjelman muutos40,00 €
Viitekoron muutos40,00 €
Lainan siirto asiakkaan pyynnöstä toiseen pankkiin. Peritään toiselta pankilta120,00 €
**) Osanostopalkkio peritään ensimmäisen osanoston jälkeen jokaisesta lisänostosta. Osanostopalkkiota ei peritä, jos velallinen ja pankki ovat tehneet nostosopimuksen viimeistään ensimmäisen osanoston yhteydessä.
Hinnat - Check-in -asiakas
Kuluttajatiedot

Hae opintolainaa verkossa

Hae nyt Avautuu uuteen ikkunaan