Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Usein kysyttyä säästämisestä ja sijoittamisesta

Kysymys ja vastaus

Miten löydän sijoitukseni ja miten voin ostaa ja myydä osakkeita tai rahastoja itse verkko- tai mobiilipankissa?

Voit ostaa ja myydä rahastoja kätevimmin Nordea Investorissa, johon voit kirjautua suoraan mobiilipankistasi (oikeasta alareunasta ”lisää” ja seuraavalta sivulta ”Nordea Investor”). Pääset tarkastelemaan omia sijoituksiasi Investorissa Sijoitukseni-välilehdeltä, ostot ja myynnit onnistuvat Kaupankäynti-välilehden kautta. Sijoituksia voit tarkastella ja kauppoja toteuttaa myös vanhan verkkopankin kautta Säästä ja sijoita -välilehdellä. Uudesta verkkopankista löydät sijoituksesi kohdasta ”Sijoitukset” ja ”Yhteenveto”. Jos haluat ostaa rahastoja tai osakkeita, se onnistuu helpoiten kohdasta ”Sijoitukset” ja ”Etsi sijoituskohteita”.

Pörssikaupankäyntiä varten tarvitset arvo-osuustilin, jonka voit avata soittamalla Nordean asiakaspalveluun. Lisätietoa myös Kaupankäynti verkossa -sivulta.

Minulla on käyttöoikeus perheenjäseneni salkkuun, mistä näen nämä sijoitukset?

Näet rahastosijoitukset ja arvo-osuustilit, joihin sinulla on käyttöoikeus verkkopankin ja Nordea Investorin kautta. Vanhassa henkilöasiakkaan verkkopankissa ne ovat kohdassa Säästöt ja sijoitukset -> Säästöni. Käyttöoikeussijoitukset näkyvät uudessa verkkopankissa samassa kohdassa kuin omat sijoituksesi. Oletuksena tulevat näkyviin vain omat sijoitukset, mutta oikeasta yläkulmasta voit vaihtaa käyttäjää ja katsoa käyttöoikeuksien alla olevia sijoituksia. 

Investorissa tiedot löytyvät Sijoitukseni -välilehdeltä. Pääset valitsemaan yläreunan pudotusvalikosta salkun, jota haluat tarkastella. Jos haluat perheenjäsenesi sijoitukset näkyviin verkkopankkiisi tai Investoriin, ole yhteydessä Asiakaspalveluun.

Mistä löydän tarvitsemani kauppalaskelmat ja sijoitustulosteet?

Kauppalaskelmat löydät helpoimmin Nordea Investorista kohdasta Sijoitukset -> Tapahtumat. Muut sijoitustulosteet, esim. rahastoraportin löydät verkkopankista kohdasta Säästöt ja sijoitukset -> Säästöni -> E-tulosteet.

Haluan aloittaa rahastosäästämisen, miten se onnistuu?
  • Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora on sinua varten, jos haluat aloittaa rahastosäästämisen helposti ja haluat apua rahastojen ja sopivan riskiprofiilin valintaan. 
  • Rahastovalitsin sopii sinulle, joka tiedät oman sijoitusprofiilisi. Rahastovalitsin rakentaa sen perusteella sinulle hajautetun rahastosalkun. 
  • Voit myös valita itse mihin rahastoihin sijoitat - voit ostaa rahastoja tai tehdä rahastosäästösopimuksen verkkopankissa. Uudessa verkkopankissa tämä onnistuu kohdassa ”Sijoitukset” ja ”Kuukausisäästäminen”.
Miten voin avata osakesäästötilin?

Voit avata osakesäästötilin Nordea Investorissa. Kirjaudu Investoriin pankkitunnuksillasi > valitse oikeasta yläkulmasta profiili-ikoni > Avaa osakesäästötili. Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta, mutta sen käyttöön liittyy joitain kuluja. Kaupankäynnistä osakesäästötilin sisällä veloitetaan Nordean normaalit välitys- ja säilytyspalkkiot.

Osakesäästötili avautuu kahden pankkipäivän kuluessa ja se tulee näkyviin mobiili- ja verkkopankkiisi sekä Nordea Investoriin.

Lisätietoa osakesäästötilistä ja hinnoista täällä.

Miten siirrän rahaa osakesäästötililleni?

Rahan siirtäminen osakesäästötilille onnistuu vain Nordea Investorissa. Pääset Nordea Investoriin sisään verkkopankin Säästöt ja sijoitukset -välilehden Kaupankäynti-sivulta. Siellä on oikeassa laidassa oranssilla pohjalla linkki, joka vie suoraan Nordea Investoriin. Muut keinot kirjautua sisään Investoriin ovat suora osoite investor.nordea.fi tai siirtyminen mobiilipankin kautta. 

Investorissa rahaa siirretään osakesäästötilille Sijoitukseni-sivulta. Jos käytät Investoria tietokoneella, oikeassa reunassa melko ylhäällä, on vihreällä pohjalla alasvetovalikko. Siinä lukee oletuksena kaikki. Valitse valikosta osakesäästötili, jolloin rahan siirtäminen tulee mahdolliseksi keskelle kuvaruutua.

Mobiililaitteella Investoria käytettäessä, täytyy valita selainversio rahaa siirrettäessä. Myös mobiililaitteella täytyy valikosta (vasen yläkulma) valita Sijoitukseni, jolloin tulee näkyviin samalla vihreällä pohjalla oleva alasvetovalikko. Valitsemalla osakesäästötilin pääset siirtämään rahaa.

Toimeksiantoja osakesäästötilille voi tehdä myös verkkopankissa. Jos sinulla on Nordeassa sekä arvo-osuustili että osakesäästötili, tarkistathan aina toimeksiantoa vahvistaessa, että olet tekemässä kauppaa oikealle tilille. Osakesäästötilin rahatilillä täytyy aina olla vähintään ostettavan summan verran rahaa, ylimääräinen ostovoima ei ole käytössä osakesäästötilille ostettaessa.

Voinko siirtää osakkeita arvo-osuustililtä osakesäästötililleni?

Osakesäästötilille ei ole mahdollista siirtää jo olemassa olevia osakkeita. Osakesäästötilille voit siirtää ainoastaan rahaa käyttö- tai etutililtäsi, jonka jälkeen voit ostaa tilille osakkeita.