Tunnistautuminen muuttuu – ota tunnuslukusovellus tai tunnuslukulaite käyttöön nyt

Painetun tunnuslukukortin käyttö lakkaa e-tunnisteessa ja verkkopankkiin kirjautumisessa. Myös verkko-ostoksiin vaaditaan tulevaisuudessa vahvaa tunnistautumista.

Tunnistautuminen yksinkertaistuu, tunnuslukusovellus käy kaikkiin palveluihin

Jos käytössäsi ei vielä ole tunnuslukusovellusta tai -laitetta, ota se käyttöön nyt. Lataa tunnuslukusovellus älypuhelimeen tai tablettiin sovelluskaupasta.

Jos sinulla ei ole älylaitetta käytössäsi, voit tilata tunnuslukulaitteen verkkopankista. Näkövammaiset asiakkaamme saavat konttorista tavallista tunnuslukulaitetta isokokoisemman puhuvan tunnuslukulaitteen; maksusta sen saa myös muu asiakas. 

Käyttäessäsi tunnuslukusovellusta riittää, että muistat PIN-koodisi. Sovellus laskee taustalla kertakäyttöisiä tunnuslukuja ja välittää ne suojatusti pankille. Tunnuslukulaite puolestaan on kevyt, pienikokoinen ja kulkee kätevästi mukana esimerkiksi lompakon korttitaskussa. Myös sen käyttö on suojattu PIN-koodilla.

Ota tunnuslukusovellus käyttöön ja tutustu käyttöohjeisiin

Ohjeissa kerromme esimerkiksi, kuinka lisäät oman tunnuslukusovelluksen toiseen puhelimeen tai tablettiin, ja kuinka aktivoit tunnuslukusovelluksen uuteen puhelimeesi vanhassa puhelimessa olevan tunnuslukusovelluksen avulla.

Katso kattavat käyttöohjeet ja lataa sovelluskaupasta

Painetun tunnuslukukortin käyttö loppuu

Esimerkiksi e-tunniste toimii vain tunnuslukusovelluksella ja -laitteella.

E-tunniste tarkoittaa palvelua, jossa käytät pankkitunnuksia kirjautuessasi toisen palveluntarjoajan palveluihin. Esimerkiksi OmaKanta - (kanta.fi) ja OmaVero (vero.fi) -palveluihin kirjautuminen on jo uudistunut.

E-tunnisteen kirjautumissivulla valitset käyttämäsi tunnistusvälineen (Tunnuslukusovellus, Tunnuslukulaite tai Tunnuslukusovellus offline-tilassa) ruudulla näkyvistä ikoneista, jonka jälkeen kirjoitat käyttäjätunnuksesi sille varatulle riville.

Verkkopankkiin kirjautuminen tunnuslukukortin avulla päättyy myöhemmin tarkentuvana ajankohtana. Jatkossa tarvitset tunnuslukusovelluksen tai -laitteen myös verkkopankkia varten. 

Myös korttimaksamisessa tarvitset yhä useammin pankkitunnuksia, sillä kortilla tehtävä verkko-ostos tulee vahvistaa erikseen pankkitunnusten avulla. Muutoksen myötä verkko-ostaminen on entistä turvallisempaa.

Muiden toimijoiden tilitieto- ja maksutoimeksiantopalvelut

Jatkossa voit antaa Finanssivalvonnalta toimiluvan saaneelle maksupalveluntarjoajalle luvan noutaa tilitietojasi ja tehdä maksuja eri pankeissa olevilta maksutileiltäsi EU-alueella. Silloin valtuutat itse palveluntarjoajan, eikä tietoihisi pääse kukaan ilman sinun lupaasi. Näiden toimijoiden myötä voi syntyä uusia palveluja, esimerkiksi palvelu, jossa kootaan mahdollisesti eri pankeissa olevat tilitietosi samaan raporttiin.

Uusi e-tunnisteen kirjautumissivu

Nasa - New UI

Kysymyksiä ja vastauksia aihealueittain

Kirjautuminen palveluihin

Maksaminen ja kortit

Pankin ulkopuolisten toimijoiden tili- ja maksupalvelut