Tiedätkö nämä kuusi harhaluuloa käteisellä maksamisen eduista?

Käteistä käyttämällä pysyy tuhlaus kurissa, ja se kelpaa joka paikassa. Tuttuja väittämiä, jotka eivät pidä enää paikkaansa. Katso loput myytit artikkelista ja sano sinäkin good bye kahisevalle.

Päivitä maksutapasi: 6 myyttiä käteisen kätevyydestä

Käteisellä maksamiseen liittyy roppakaupalla vanhentuneita käsityksiä. Uudet maksutavat ovat ajaneet käteisen ohi jo monin tavoin. Lue kuusi myyttiä käteisen kätevyydestä, ja kumoa omat uskomuksesi. 

Myytti 1: Käteinen käy missä vain

Nykypäivänä käteistä rahaa otetaan vastaan yhä harvemmin. Käteisellä ei saa matkalippua junassa tai välipalaa lentokoneessa. Suomesta löytyy jo kahviloita, ravintoloita ja parturiliikkeitä, jotka eivät ota vastaan käteismaksuja. 

Käteinen on ollut korvaamaton maksuväline toreilla ja kirppareilla, mutta nyt yhä useammalta torimyyjältä löytyy lähimaksupääte, johon maksat kortilla tai puhelimella. Satunnaiselle kirpparimyyjälle on rahat helpointa siirtää silmänräpäyksessä suoraan tilille Siirto-sovelluksen avulla. 

Myytti 2: Käteisellä rahankäyttö pysyy kurissa

On usein kuultu perustelu, että omaa rahankäyttöä on helpompi seurata, kun maksaa käteisellä. Mutta mihinkähän ne setelit sieltä lompakosta ovat taas huvenneet, ja miksi en saanut rahaa säästöön viime kuussa?

Omaa kulutuskäyttäytymistä on helpoin seurata maksamalla ostokset kortilla, jolloin jokaisesta ostoksesta jää jälki. Omia säästökohteita on helpompi miettiä, kun ymmärtää, kuinka rahojaan käyttää.  

Myytti 3: Käteinen kulkee kätevimmin mukana

Matkapuhelin unohtuu harvoin kotiin, toisin kuin lompakko ja avaimet. Entä jos lompakko löytyisikin puhelimestasi? Apple Payn tai Google Payn avulla viet maksukortin puhelimeesi, ja kannat kaikkia maailman valuuttoja turvallisesti taskussasi. Hyvästi laukun pohjalla pyörivät kolikot!

Myytti 4: Käteinen on turvallinen maksutapa

Puhelimessasi kulkeva maksukortti on suojattu joko PIN-koodilla tai sormenjälkitunnisteella. Jos puhelin joutuu vääriin käsiin, ei varas pysty tyhjentämään tiliäsi. Sulje kortti, ja saat uuden maksukortin toimimaan mobiililaitteissa saman tien. Lompakkosi sisällölle voit sen sijaan heittää hyvästit, jos taskuvaras iskee.

Myytti 5: Käteinen on helpoin maksutapa

Mobiilimaksaminen ei vaadi teknistä osaamista, vaan sitä osaavat käyttää niin juniorit kuin senioritkin. Miksi turhaan kaivella esiin lompakkoa tai ravata pankkiautomaatilla, kun maksu onnistuu puhelimesta. Näinä päivinä useimmilta meistä löytyy älypuhelin, johon voidaan liittää maksukortteja. 

Kaikki Nordean maksukortit sopivat lähimaksamiseen myös puhelimella: tutut Nordea Electron, Debit, Credit ja Gold, sekä monen lompakosta löytyvät TUOHI-kortti, Finnair Plus Mastercard, Stockmann Mastercard, ja yrityksen First Card. Nordean maksukortin käyttö ja mobiilimaksaminen eivät vaadi Nordean tiliasiakkuutta. 

Myytti 6: Kunnon ihmiset käyttävät käteistä

Tiesitkö, että käteisen käyttö on ympäristöä eniten kuormittava maksutapa? Mobiilimaksaminen ja kortin käyttäminen ovat vastuullinen ratkaisu, koska niihin ei liity rahakuljetuksista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Käteinen raha mahdollistaa myös harmaata taloutta ja rikollisuutta, koska sen käytöstä ei jää jälkeä. Sitä moni käteisen kannattaja ei tule ajatelleeksi. 

Tarinat ja myytit kuuluvat satukirjoihin. Nykypäivän arjessa kortilla tai puhelimella maksaminen on käteiseen verrattuna ylivoimaisen kätevää ja turvallista. Päivitä sinäkin tietosi mobiilimaksamisesta, ja ota askel kohti fiksumpaa rahankäyttöä. 

Lue lisää mobiilimaksamisesta