Eläkkeen aloittamisessa huomioon otettavia asioita

Eläkkeen noston aloittaminen on yksilöllistä ja yhtä oikeaa vastausta eläkkeen oikeaan aloitusajankohtaan ei ole olemassa, vaan nosto riippuu aina omasta halusta ja tilanteestasi. Noston yhteydessä kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:

1. Oma elämäntilanne ja tarve

Jos haluat aloittaa säästöjen noston, voit aloittaa sen saavutettuasi sopimuksesi mukaisen eläkeiän. Sinun on myös mahdollista siirtää eläkkeen aloittamista, jos eläkkeen nostaminen ei ole vielä ajankohtaista.

2. Missä ajassa haluat nostaa eläkkeesi?

Eläkkeen nostoaika kannattaa mitoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi huomioiden vakuutuskohtaiset nostorajat. Katso tarvittaessa lisätietoja tämän sivun kohdasta Minimi- ja maksiminostoaika.

3. Verotus

Vapaaehtoinen eläke on saajalleen kokonaisuudessaan veronalaista tuloa. Tarkemman veroerottelun näet Eläkkeen aloitusilmoitukselta sekä Vakuutukset -palvelusta. Verotuksiin liittyvissä asioissa käännythän Verottajan puoleen.

Eläkkeen alkaessa

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen vapaasti valitsemanasi ajankohtana saavutettuasi sopimusehtojen mukaisen eläkeiän. Eläkeikä riippuu siitä, milloin vakuutus on otettu. Lisäksi eläkkeen nostamista voi olla rajoitettu sen mukaan, milloin vakuutusmaksuja on maksettu.

Lähetämme sinulle noin kolme kuukautta ennen eläkkeen suunniteltua alkamista kirjeen, josta näet vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi eläkeajan sekä arvion vapaaehtoisen eläkkeesi määrästä. Samat tiedot löydät myös Vakuutukset -palvelusta sekä sinulle vuosittain lähetetystä vuosi-ilmoituksesta. Eläkkeen voit aloittaa alkuperäisen nostosuunnitelman mukaisesti tai halutessasi voit muuttaa eläkeaikaa. 

Eläkkeen aloittaminen onnistuu helposti verkossa, jolloin sinun ei tarvitse palauttaa kirjeen mukana saamaasi lomaketta. Voit aloittaa eläkkeen nostamisen Nordean Vakuutukset -palvelussaAvautuu uuteen ikkunaan, johon kirjaudut näppärästi avoimilta sivuilta Kirjaudu-valikosta sekä Nordean mobiili- tai verkkopankin kautta.

Voit myös aloittaa eläkkeen nostamisen lähettämällä meille vapaamuotoisen viestin joko Nordean verkkopankin tai Nordea OmapostinAvautuu uuteen ikkunaan kautta.

Eläkkeen aloittaminen Nordean verkkopankin kautta

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen Nordean verkkopankin kautta, jos sinulla on Nordean verkkopankkitunnukset. 

Toimi näin:

 1. Kirjaudu verkkopankkiin
 2. Valitse Vakuutukset -palvelu. Palvelu aukeaa uuteen välilehteen.
 3. Lähetä hakemus käyttämällä Eläkkeen aloittaminen -painiketta. Valitse eläkkeen nostosuunnitelma, täytä IBAN-muotoinen tilinumerosi ja paina Jatka-painiketta.
 4. Eläkkeen aloitusilmoitus saapuu meille ja saat tekstiviestin, kun pyyntösi on käsitelty.

Jos eläkkeesi sisältää ansiotulonaverotettavaa tuloa, pyydämme sinua toimittamaan verokortin eläkettä varten. Eläkettä varten lasketun verokortin voit hakea Verottajan verkkosivuilta tai soittamalla Verohallinnon puhelinpalveluun. Verottaja voi pyynnöstäsi toimittaa verokortin suoraan Nordea Henkivakuutukselle. 

Pääomatuloa varten sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia, sillä pidätämme veron automaattisesti voimassaolevan pääomatuloveron mukaisesti.

Jos haluat muuttaa eläkkeen alkuperäistä nostosuunnitelmaa ja haluat kestoksi jonkun muun kuin Vakuutukset -palvelun tarjoaman eläkkeen keston, olethan yhteydessä joko Nordean verkkopankinviestillä tai Nordea omapostiviestillä. Pyydämme sinua ilmoittamaan meille seuraavat tiedot:

 • eläkkeen aloituskuukausi
 • eläkkeen keston, eli missä ajassa haluat nostaa eläkkeesi
 • IBAN-muotoinen tilinumerosi

Eläkkeen aloittaminen toisen suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla

Voit aloittaa eläkkeen Vakuutukset -palvelun kautta tai ilmoittaa siitä Nordea Omapostilla, jos sinulla on toisen suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset. 

Vakuutukset -palvelussa

Toimi näin:

 1. Kirjaudu Vakuutukset -palveluunAvautuu uuteen ikkunaan
 2. Lähetä hakemus käyttämällä Eläkkeen aloittaminen -painiketta. Valitse eläkkeen nostosuunnitelma, täytä IBAN-muotoinen tilinumerosi ja paina Jatka-painiketta.
 3. Eläkkeen aloitusilmoitus saapuu meille ja saat tekstiviestin, kun pyyntösi on käsitelty.

Nordea Omapostin kautta

Toimi näin:

 1. Kirjaudu Nordean OmapostiinAvautuu uuteen ikkunaan
 2. Valitse Uusi viesti ja aiheeksi Vakuutukset
 3. Lähetä hakemus vapaamuotoisella viestillä. Ilmoitathan meille: eläkkeen aloituskuukauden, IBAN-muotoisen tilinumerosi, eläkkeen nostoajan sekä lisäksi jos eläkkeesi sisältää ansiotulona verotettavia säästöjä tulee sinun toimittaa meille verokortti eläkettä varten. 
 4. Eläkkeen aloitusilmoitus saapuu meille ja saat tekstiviestin, kun pyyntösi on käsitelty.

Eläkkeen minimi- ja maksiminostoaika

Eläkevakuutuksen miniminostoaika on 24 kuukautta ennen 17.9.2009 otetuissa eläkevakuutussopimuksissa. Tämän jälkeen otetuissa eläkevakuutussopimuksissa miniminostoaika on 10 vuotta. Alla olevasta taulukosta voit valita oman eläkevakuutuksesi avausajankohdan ja näet sopimuksesi alimman mahdollisen eläkkeen alkamisiän ja miniminostoajan.  Eläkevakuutukselle ei ole määritelty maksiminostoaikaa.

Jos säästöjesi määrä on alle 2000 euroa, suosittelemme nostamaan kertyneet säästöt kerralla. Ilmoitathan eläkkeen aloitusilmoituksella halukkuutesi tähän.

Vakuutus otettu 1.10.1992-23.6.1999
Vakuutus otettu 24.6.1999-5.5.2004
Vakuutus otettu 6.5.2004-17.9.2009
Vakuutus otettu 18.9.2009-31.12.2012

Ohjeita ja neuvoja

Eläkkeen siirtäminen
Eläkkeen verotus
Eläkevakuutukselle kertyneet säästöt
Eläkkeen maksupäivä
Eläkepäätös