Eläkkeen aloittaminen

Näin aloitat vapaaehtoisen eläkkeen nostamisen

Eläkkeen aloittamisessa huomioon otettavia asioita

Eläkkeen noston aloittaminen on yksilöllistä ja yhtä oikeaa vastausta eläkkeen oikeaan aloitusajankohtaan ei ole olemassa, vaan nosto riippuu aina omasta halusta ja tilanteestasi. Noston yhteydessä kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:

1. Oma elämäntilanne ja tarve

Jos haluat aloittaa säästöjen noston, voit aloittaa sen saavutettuasi sopimuksesi mukaisen eläkeiän. Sinulla on myös mahdollista siirtää eläkkeen aloittamista, mikäli eläkkeen nauttiminen ei ole vielä ajankohtaista.

2. Missä ajassa haluat nauttia eläkkeen?

Eläkkeen nostoaika kannattaa mitoittaa omaan elämän tilanteeseen sopivaksi huomioiden vakuutuskohtaiset nostorajat. Katso tarvittaessa lisätietoja kohdasta Minimi- ja maksiminostoaika.

3. Verotus

Vapaaehtoinen eläke on saajalleen kokonaisuudessaan veronalaista tuloa. Tarkemman erottelun tilanteestasi näet Eläkkeen aloitusilmoitukselta. Verotuksiin liittyvissä asioissa käänny verottajan puoleen.

Eläkkeen alkaessa

Eläkkeen aloittaminen

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen vapaasti valitsemanasi ajankohtana saavutettuasi sopimusehtojen mukaisen eläkeiän. Eläkeikä riippuu siitä, milloin vakuutus on otettu.  Lisäksi eläkkeen nostamista voi olla rajoitettu sen mukaan, milloin vakuutusmaksuja on maksettu.

Lähetämme sinulle noin kolme kuukautta ennen eläkkeen suunniteltua alkamista kirjeen, josta näet vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi eläkeajan sekä arvion vapaaehtoisen eläkkeesi määrästä. Samat tiedot löydät myös sinulle vuosittain saapuvalta vuosi-ilmoitukselta. Eläkkeen voit aloittaa alkuperäisen nostosuunnitelman mukaisesti tai muuttaa eläkeaikaa.

Voit ilmoittaa eläkkeen nostamista koskevat tiedot joko verkossa tai palauttamalla Eläkkeen maksamista koskevat tiedot -lomakkeen. Ohjeet sähköiseen eläkkeen aloittamiseen löydät alta. 

Eläkkeen aloittaminen verkkopankin kautta:

Voit aloittaa eläkkeen Nordean verkkopankin kautta, jos sinulla on Nordean verkkopankkitunnukset ja aloitat eläkkeen nostamisen alkuperäisen nostosuunnitelman mukaisesti. 

Toimi näin:

 1. Kirjaudu verkkopankkiin
 2. Valitse Vakuutussäästöt ja henkilövakuutukset (verkkopankin vanhassa versiossa valitse ensin Vakuutukset-välilehti). Jatka Vakuutukset-osioon. 
 3. Lähetä hakemus käyttämällä Eläkkeen aloittaminen -painiketta
 4. Eläkkeen aloitusilmoitus saapuu meille, ja saat tekstiviestin, kun pyyntö on käsitelty.

Mikäli sinulla on ansiotuloverotettavaa eläkettä, pyydämme sinua lisäksi toimittamaan verokortin. Jos et toimita meille verokorttia, pidätämme ansiotulonveron alaisesta eläkkeestä veron 40 prosentin mukaan. Verokortin voit hakea verottajan verkkosivuilta. Verottaja voi toimittaa verokortin suoraan Nordea Henkivakuutukselle.

Kun haluat muuttaa eläkkeen alkuperäistä nostosuunnitelmaa eli haluat kestoksi jonkun muun kuin voimassaolevan nostoajan, ota yhteyttä verkkopankkiviestillä. Ilmoita meille:

 • haluamasi eläkkeen aloituskuukausi, 
 • eläkkeen kesto eli missä ajassa haluat nostaa eläkkeesi sekä
 • IBAN-muotoinen tilinumerosi.

Eläkkeen aloittaminen Omapostin kautta:

Omapostin kautta voit aloittaa eläkkeen, jos olet toisen suomalaisen pankin asiakas ja sinulla on verkkopankkitunnukset. 

Toimi näin:

 1. Kirjaudu Omapostiin
 2. Valitse Uusi viesti ja aiheeksi Henkilövakuutukset
 3. Lähetä hakemus vapaamuotoisella viestillä. Viestissä tulee mainita: tilinumero, aloituskuukausi, eläkeajan kesto eli missä ajassa kertyneet säästöt halutaan nostaa sekä verokortti liitetiedostona, jos sinulla on ansiotulona verotettavaa eläkettä. Voit myös pyytää verottajaa lähettämään verokortin suoraan Nordea Henkivakuutukselle.
 4. Eläkkeen aloitusilmoitus saapuu meille, ja saat tekstiviestin, kun pyyntö on käsitelty. 

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen milloin tahansa eläkeiän saavutettuasi. Mikäli palautat eläkkeen aloitusilmoituksen kuun 5. päivään mennessä, voi eläkkeen nauttiminen alkaa seuraavan kuun alusta alkaen. Jos ilmoitus saapuu meille 5. päivän jälkeen, voi eläkkeen alkaminen siirtyä kuukaudella.

Eläkkeen minimi- ja maksiminostoaika

Eläkevakuutuksen miniminostoaika on 24 kuukautta ennen 17.9.2009 otetuissa eläkevakuutussopimuksissa. Tämän jälkeen otetuissa eläkevakuutussopimuksissa miniminostoaika on 10 vuotta. Alla olevasta välilehtitaulukosta voit valita oman tilanteesi ja näet alimman mahdollisen eläkkeen alkamisiän ja miniminostoajan. Eläkevakuutukselle ei ole määritelty maksiminostoaikaa.

Jos säästöjesi määrä on alle 2000 euroa, suosittelemme nostamaan kertyneet säästöt kerralla. Ilmoitathan eläkkeen aloitusilmoituksella halukkuutesi tähän.

Vakuutus otettu 1.10.1992-23.6.1999

Vakuutus otettu 1.10.1992-23.6.1999

Alin mahdollinen eläkeikä on 58 vuotta.

Vuosina 2010-2016 maksetut maksut kartuttivat eläkettä, jota voi nostaa 62 ikävuodesta alkaen.

Vuodesta 2017 maksetut maksut kartuttavat eläkettä, jonka nauttimisen aloittaminen määräytyy syntymävuoden perusteella. (katso taulukko)  

Syntymävuosi ja alin eläkeikä vuodesta 2017 maksetuille eläkemaksuille
SyntymävuosiAlin eläkeikä
-195763
1958-196164
1962-197265
1973-198466
1985-199767
1998-68


Eläkkeen miniminostoaika on 2 vuotta.

Verotus

Verotetaan ansiotulona ja pääomatulona. 

Ansiotulona verotetaan ennen 1.1.2006 maksettuja vakuutusmaksuja ja niiden tuottoa vastaava eläke. 1.1.2006 ja sen jälkeen maksetut vakuutusmaksut kerryttävät pääomatulona verotettavaa eläkettä.

Vakuutus otettu 24.6.1999-5.5.2004
Vakuutus otettu 6.5.2004-17.9.2009
Vakuutus otettu 18.9.2009-31.12.2012

Eläkkeen siirtäminen

Mikäli olet päättänyt siirtää eläkkeen aloittamista, voit ilmoittaa siitä meille eläkkeen aloituskirjeellä. Siinä tapauksessa saat seuraavan eläkkeen aloituskirjeen noin kolme kuukautta ennen suunniteltua aloitusajankohtaa. Jos et erikseen ilmoita meille siirrosta, saat automaattisesti vuoden päästä uuden tiedustelun halukkuudesta eläkkeen nostamisen aloittamiseksi. Jos olet siirtänyt eläkkeen aloittamista ja haluatkin aloittaa nostamisen suunniteltua aiemmin, voit tehdä sen jo sinulle saapuneella eläkkeen aloitusilmoituksella, verkkohakemuksella tai omapostiviestillä. Lisää tietoa asiasta Eläkkeen aloittaminen –kohdassa. 

Jos siirrät eläkkeen aloittamista myöhempään ajankohtaan, kannattaa säästämistä jatkaa mahdollisuuksien mukaan. Näin voit edelleen hyödyntää eläkevakuutuksen verovähennysetua. Säästön jatkamisesta tulee ilmoittaa meille erikseen. Jos olet Nordean asiakas, voit helpoiten ilmoittaa säästön jatkamisesta verkkopankin kautta. Muussa tapauksessa voit ilmoittaa säästön jatkamisesta palauttamalla eläkkeen aloitusilmoituksen. 

Eläkkeen verotus 

Eläkevakuutuksesta maksettava eläke on veronalaista tuloa. Eri aikoina avattujen eläkevakuutusten verotus vaihtelee. Pääsääntöisesti eläke verotetaan ansio- tai pääomatulona. Eläkkeen jakautumisen ansio- ja pääomatuloon näet verkkopankin Vakuutukset-osiosta tai noin kolme kuukautta ennen eläkkeen alkua sinulle saapuvalta eläkkeen aloitusilmoitukselta.

Mikäli sinulla on ansiotuloverotettavaa eläkettä, pyydämme sinua toimittamaan verokortin. Jos et toimita meille verokorttia, pidätämme ansiotulonveron alaisesta eläkkeestä veron 40 prosentin mukaan. Verokortiksi käy palkkaverokortti (jolloin veronpidätys lisäveroprosentin mukaan) tai muuta etuutta tai eläkettä varten lasketettu verokortti. 

Verokortin voit hakea verottajan verkkosivuilta tai soittamalla verottajan palveluun numeroon 020 697 000. Verottaja voi toimittaa verokortin suoraan Nordea Henkivakuutukselle. Mikäli toimitat verokortin itse, voit toimittaa sen aloituskirjeen liitteenä tulevalla palautuskuorella tai omapostiviestin liitteenä. Omapostissa valitse uusi viesti ja vastaanottajaksi Henkilövakuutukset. Omapostiin voit kirjautua minkä tahansa suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla.

Pääomatuloa varten sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia, vaan pidätämme veron automaattisesti voimassaolevan pääomatuloveron mukaisesti. Veroa pidätetään eläkkeen kuukausittaisesta kokonaismäärästä.  

Yritysten ottamista yksilöllisistä eläkevakuutuksista maksettu eläke on saajalleen kokonaisuudessaan ansiotuloa. 

Eläkevakuutukselle kertyneet säästöt  

Eläkevakuutussopimuksen avauspäivämäärä vaikuttaa kertyneiden säästöjen käsittelyyn eläkkeen noston alkaessa. Vaihtoehtoja on kaksi:

 • Jos olet avannut eläkevakuutussopimuksen 31.12.2004 tai ennen sitä, eläkesäästöt siirtyvät automaattisesti eläkkeen nostamisen yhteydessä takuusäästöön. Sijoituskohteita ei voi muuttaa eläkkeen aloituksen jälkeen.
 • Jos olet avannut eläkevakuutussopimuksen 1.1.2005 tai sen jälkeen, eläkesäästöt pysyvät niissä sijoituskohteissa, jotka olet valinnut. Voit tarkastella ja vaihtaa sijoituskohteita helposti Vakuutukset-palvelusta.

Jos olet Nordean pankkiasiakas, löydät sopimuksen avauspäivämäärän verkkopankin Vakuutukset-palvelusta. Avauspäivämäärän löydät myös vuosittain toimitettavalta vuosi-ilmoitukselta.

Eläkkeen maksupäivä    

Ensimmäinen säästämäsi vapaaehtoinen eläke maksetaan ilmoittamallesi pankkitilillesi noin viikon sisällä eläkeajan alkamisesta. Jatkossa vapaaehtoinen eläke maksetaan kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä.

Eläkepäätös

Ennen 31.12.2004 avatuissa vakuutuksissa saat eläkepäätöksen kolmannen eläke-erän jälkeen.

1.1.2005 jälkeen avatuissa vakuutuksissa saat eläkepäätöksen ensimmäisen eläke-erän jälkeen.

Sopimuksesi avauspäivän voit tarkistaa verkosta Vakuutukset-palvelusta tai vuosi-ilmoitukselta.