Hyödyntämällä korkoa korolle -ilmiön laitat säästösi töihin

Säästötilille kerrytetty varallisuus luo turvaa, mutta inflaatio nakertaa tilisäästöjäsi tälläkin hetkellä. Tutustu korkoa korolle -ilmiöön sekä lue neljä muuta syytä siihen, miksi kuukausisäästäminen rahastoon kannattaa aloittaa jo tänään.

1. Kuukausisäästämällä voit välttää tilisäästämisen sudenkuopat

Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Saat siis samalla rahamäärällä ostettua vähemmän kuin aiemmin, eli rahojesi arvo laskee. Jos korkotaso on matala ja inflaatio korkealla, laskee rahojesi arvo enemmän.

Koska valtaosa monen suomalaisen varallisuudesta koostuu omistusasunnon lisäksi vain tilisäästöistä, on vaarana, että inflaation vaikutus omaan talouteen on merkittävä.

Kuukausisäästämällä rahastoon voit tavoitella korkeampaa tuottoa säästöillesi. Tärkeintä ei ole sijoittaa mahdollisimman suurta summaa, vaan aloittaa säästäminen heti. Ajan saatossa säästöt kasvavat korkoa korolle, ja pitkällä aikavälillä säästöistä voi muodostua merkittävä varallisuus. 

Miksi tyydyt nollakorkoon tililläsi? Laita rahat töihin!​

Pitkän aikavälin säästämiseen vaihtoehto voi löytyä esimerkiksi rahastoista. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla.

2. Aika on sinun puolellasi

Paras sijoitusvinkki on yksinkertainen: aloita sijoittaminen heti. Ihannetapauksessa lapselle säästäminen aloitetaan heti syntymän jälkeen, mutta todellisuudessa ihminen aloittaa sen useimmiten itse ja vasta noin 30-vuotiaana. Jokainen hetki, jonka odotat, heikentää suurinta etuasi – aikaa. 

Säästäminen kannattaa aloittaa heti jo pienistäkin tuloista, sillä aika on rahaa eikä sitä ole syytä tuhlata. Kaiken takana on maailman kahdeksanneksi ihmeeksi nimetty voima eli korkoa korolle -ilmiö. Jos mietit miten voisit säästää pienistäkin tuloista, tutustu säästövinkkeihimme.

Kuinka paljon rahaa käyttötilillä kannattaa pitää?

Käyttötilillä kannattaa pitää päivittäiseen kulutukseen tarvittava summa. Turvallisuuden ja varautumisen kannalta säästötilillä on hyvä säilyttää 2-3 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa varakassana. Muulle varallisuudelle suositellemme tavoittelemaan korkeampaa tuottoa tekemällä säästämisen suunnitelman.

3. Hyödynnä korkoa korolle -ilmiö

Aika on paras ystäväsi sijoittamisessa, sillä sen ansiosta ansaitset sitä enemmän, mitä kauemmin säästät tai sijoitat. Tätä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on siitä, että saat tuottoa paitsi alun perin sijoittamastasi summasta, myös sen tuotosta, koska pääomasi kasvaa vuosi vuodelta. Miten se toimii?

Ajatellaan, että sijoitat tänä vuonna 1 000 euroa, ja tuotto-odotus on 5 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että saat 50 euron tuoton alkupääomallesi. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksesi arvo on 1 050 euroa. Jollet sijoita lisää pääomaa seuraavana vuonna, tuottosi nousee siitä huolimatta. Miten se on mahdollista? 

Oletetaan, että toisena sijoitusvuonna saat saman 5 prosentin tuoton 1 050 eurollesi kuin edellisvuonna. Silloin sait 50 euroa tuottoa, mutta nyt saat 52,50 euroa, sillä pääomasi on 5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Sinulla on siis nyt kaiken kaikkiaan 1 102,50 euroa.

Vielä kannattavampaa on säästää säännöllisesti, jolloin säästösumma kasvaa koko ajan ja sen mukana myös korkoa korolle -ilmiö. Voit myös kokeilla korkoa korolle -laskuriamme, jolla voit helposti selvittää kuinka eri summat ja korkoprosentit vaikuttavat säästöjesi ja sijoitustesi kasvuun.

4. Hajauta riskejä sijoittamalla kuukausittain

Säästämällä ja sijoittamalla kuukausittain saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä hajautusta sijoituksillesi. Silloin ei tarvitse olla asiantuntija eikä odottaa oikeaa hetkeä. Oikea hetki on joka päivä, sillä sijoitusten hinnat ovat joskus korkealla ja joskus taas matalammalla. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kuukausisäästämisen avulla hajautat ostosi ja siten myös riskit. Kun lisäksi tulee edellä kuvattu korkoa korolle -vaikutus, rahasi tekevät vuodesta toiseen työtä sinun hyväksesi. 

5. Sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa

Nordeassa voit säästää ja sijoittaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Halusit sitten vaurastua ja varautua huomiseen, säästää isompia hankintoja varten tai aloittaa säästämisen lapsellesi, me autamme sinua. 

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Tai kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa ja aloita sijoittaminen saman tien. Alkuun pääset jo kympillä kuussa.

Aloita sijoittaminen helposti Noran avulla

Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora opastaa sinut säännöllisen säästämisen alkuun askel askeleelta 7 minuutissa.

Tutustu Noraan

Varaa aika sijoitustapaamiseen

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

Varaa aika tästä

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.