5 syytä laittaa tilisäästösi töihin

Lue viisi syytä siihen, miksi fiksumpi säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt. Pääset saman tien alkuun digitaalisen sijoitusneuvoja Noran avulla. Jos haluat keskustella kanssamme sijoittamisen aloittamisesta, voit jättää meille yhteydenottopyynnön.

1. Nyt on oikea hetki aloittaa sijoittaminen

Jos lykkäät säästämistä tai sijoittamista, pörssinousut ja tuotot saattavat mennä sinulta sivu suun. Tärkeintä ei ole päättää, kuinka suuren summan sijoitat aluksi, vaan aloittaa säästäminen.

Saatat ajatella, että alat säästää säännöllisesti sitten, kun rahaa on kertynyt enemmän tai "sitten joskus". Ehkä et ole varma, mitä pitäisi tehdä tai olet huolissasi siitä, että markkinat ovat epävakaat. Älä jää odottamaan oikeaa hetkeä, sitä ei tule koskaan. Säästämisen aloittaminen kannattaa aina, ja me autamme sinut alkuun.

Miksi pitäisi sijoittaa?

Käyttö- tai säästötileiltä ei nykyisessä markkinatilanteessa saa juurikaan korkoa - ei edes sen vertaa, että tilivarojen ostovoima säilyisi. 

Pitkän aikavälin säästämiseen vaihtoehto voi löytyä esimerkiksi rahastoista ja osakkeista. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla.

2. Aika on sinun puolellasi

Ihannetapauksessa lapselle säästäminen aloitetaan heti syntymän jälkeen, mutta todellisuudessa ihminen aloittaa sen itse ja useimmiten vasta noin 30-vuotiaana. Jokainen hetki, jonka odotat, heikentää suurinta etuasi – aikaa.

Sijoittaminen kannattaa mieluummin aloittaa pienellä summalla mahdollisimman varhain kuin suuremmalla summalla vanhempana, sillä silloin annat rahalle mahdollisuuden tehdä työtä tehokkaammin. Miten se tapahtuu? Avainsana on korkoa korolle -vaikutus. Lue lisää alta.

Minkä verran rahaa käyttötilillä kannattaa pitää?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että sopiva tilillä säilytettävä summa on kolmen kuukauden elinkuluja vastaava summa. Silloin varsinaisia sijoituksia ei tarvitse heti realisoida yllättävien menojen vuoksi.

3. Hyödynnä korkoa korolle -vaikutus

Aika on paras ystäväsi sijoittamisessa, sillä sen ansiosta ansaitset sitä enemmän, mitä kauemmin säästät tai sijoitat. Tätä kutsutaan korkoa korolle -vaikutukseksi. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on siitä, että saat tuottoa paitsi alun perin sijoittamastasi summasta, myös sen tuotosta, koska pääomasi kasvaa vuosi vuodelta. Miten se toimii?

Ajatellaan, että sijoitat tänä vuonna 1 000 euroa, ja tuotto-odotus on 5 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että saat 50 euron tuoton alkupääomallesi. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksesi arvo on 1 050 euroa. Jollet sijoita lisää pääomaa seuraavana vuonna, tuottosi nousee siitä huolimatta. Miten se on mahdollista? 

Oletetaan, että toisena sijoitusvuonna saat saman 5 prosentin tuoton 1 050 eurollesi kuin edellisvuonna. Silloin sait 50 euroa tuottoa, mutta nyt saat 52,50 euroa, sillä pääomasi on 5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Sinulla on siis nyt kaiken kaikkiaan 1 102,50 euroa.

Vielä kannattavampaa on säästää säännöllisesti, jolloin säästösumma kasvaa koko ajan ja sen mukana myös korkoa korolle -vaikutus. Lue lisää kuukausisäästämisestä ja sen hyödyistä.

4. Hajauta riskejä sijoittamalla kuukausittain

Vanha sanonta, jonka mukaan kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, tiivistää hajauttamisen ydinajatuksen. Sijoitusten hajauttaminen pienentää riskiä. 

Säästämällä ja sijoittamalla kuukausittain saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä hajautusta sijoituksillesi. Silloin ei tarvitse olla asiantuntija eikä odottaa oikeaa hetkeä. Oikea hetki on joka päivä, sillä sijoitusten hinnat ovat joskus korkealla ja joskus taas matalammalla. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kuukausisäästämisen avulla hajautat ostosi ja siten myös riskit. Kun lisäksi tulee edellä kuvattu korkoa korolle -vaikutus, rahasi tekevät vuodesta toiseen työtä sinun hyväksesi. 

5. Sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa

Nordeassa voit säästää ja sijoittaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Tarjoamme sinulle laajan valikoiman säästämisen tuotteita ja eri säästämismuotoja. Voit esimerkiksi aloittaa säästämisen ja sijoittamisen digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla, tavata neuvojan tai koota itse oman salkkusi. Jätä meille yhteydenottopyyntö, jos haluat keskustella säästämisestä sijoitusneuvojan kanssa.

Aloita säästäminen ja sijoittaminen helposti Noran avulla

Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora opastaa sinut säännöllisen säästämisen alkuun askel askeleelta 7 minuutissa.

Aloita heti Noran avulla

Haluatko keskustella kanssamme sijoittamisen aloittamisesta?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle. Sijoitusneuvontamme on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Jätä yhteydenottopyyntö

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.