5 syytä laittaa tilisäästösi töihin

Säästötilille kerrytetty varallisuus luo turvaa, mutta inflaatio nakertaa tilisäästöjäsi tälläkin hetkellä. Lue viisi syytä siihen, miksi kuukausisäästäminen rahastoon kannattaa aloittaa nyt.

1. Nollatuotto, inflaatio ja menetetyt joustot - kuukausisäästämällä voit välttää tilisäästämisen sudenkuopat

Nyt kun korkotaso on matala, tilisäästöjen tuotto on olematon. Myös inflaatio eli rahan ostovoiman lasku ajan myötä syö säästöjen arvoa yllättävän paljon. Lisäksi monen suomalaisen varallisuudesta leijonanosa koostuu omistusasunnosta ja tilisäästöistä. Tässä on riskinsä, jos vaikka joutuu työttömäksi tai kohtaa jonkin muun ikävän yllätyksen.

Siksi kuukausisäästäminen esimerkiksi rahastoon kannattaa aloittaa heti, sillä jos lykkäät aloittamista, pörssinousut ja tuotot saattavat mennä sinulta sivu suun. Älä jää odottamaan oikeaa hetkeä, sitä ei tule koskaan. Sijoittamisen aloittaminen kannattaa aina, ja me autamme sinut alkuun. 

Miksi tyydyt nollakorkoon tililläsi? Laita rahat töihin!​

Pitkän aikavälin säästämiseen vaihtoehto voi löytyä esimerkiksi rahastoista. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla.

2. Aika on sinun puolellasi

Paras sijoitusvinkki on yksinkertainen: aloita sijoittaminen heti. Ihannetapauksessa lapselle säästäminen aloitetaan heti syntymän jälkeen, mutta todellisuudessa ihminen aloittaa sen useimmiten itse ja vasta noin 30-vuotiaana. Jokainen hetki, jonka odotat, heikentää suurinta etuasi – aikaa. 

Säästäminen kannattaa aloittaa heti jo pienistäkin tuloista, sillä aika on rahaa eikä sitä ole syytä tuhlata. Kaiken takana on maailman kahdeksanneksi ihmeeksi nimetty voima eli korkoa korolle -ilmiö. Jos mietit miten voisit säästää pienistäkin tuloista, tutustu säästövinkkeihimme.

Minkä verran rahaa käyttötilillä kannattaa pitää?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että sopiva tilillä säilytettävä summa on kolmen kuukauden elinkuluja vastaava summa. Silloin varsinaisia sijoituksia ei tarvitse heti realisoida yllättävien menojen vuoksi.

3. Hyödynnä korkoa korolle -vaikutus

Aika on paras ystäväsi sijoittamisessa, sillä sen ansiosta ansaitset sitä enemmän, mitä kauemmin säästät tai sijoitat. Tätä kutsutaan korkoa korolle -vaikutukseksi. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on siitä, että saat tuottoa paitsi alun perin sijoittamastasi summasta, myös sen tuotosta, koska pääomasi kasvaa vuosi vuodelta. Miten se toimii?

Ajatellaan, että sijoitat tänä vuonna 1 000 euroa, ja tuotto-odotus on 5 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että saat 50 euron tuoton alkupääomallesi. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksesi arvo on 1 050 euroa. Jollet sijoita lisää pääomaa seuraavana vuonna, tuottosi nousee siitä huolimatta. Miten se on mahdollista? 

Oletetaan, että toisena sijoitusvuonna saat saman 5 prosentin tuoton 1 050 eurollesi kuin edellisvuonna. Silloin sait 50 euroa tuottoa, mutta nyt saat 52,50 euroa, sillä pääomasi on 5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Sinulla on siis nyt kaiken kaikkiaan 1 102,50 euroa.

Vielä kannattavampaa on säästää säännöllisesti, jolloin säästösumma kasvaa koko ajan ja sen mukana myös korkoa korolle -vaikutus.

4. Hajauta riskejä sijoittamalla kuukausittain

Säästämällä ja sijoittamalla kuukausittain saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä hajautusta sijoituksillesi. Silloin ei tarvitse olla asiantuntija eikä odottaa oikeaa hetkeä. Oikea hetki on joka päivä, sillä sijoitusten hinnat ovat joskus korkealla ja joskus taas matalammalla. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kuukausisäästämisen avulla hajautat ostosi ja siten myös riskit. Kun lisäksi tulee edellä kuvattu korkoa korolle -vaikutus, rahasi tekevät vuodesta toiseen työtä sinun hyväksesi. 

5. Sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa

Nordeassa voit säästää ja sijoittaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Halusit sitten vaurastua ja varautua huomiseen, säästää isompia hankintoja varten tai aloittaa säästämisen lapsellesi, me autamme sinua. 

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Tai kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa ja aloita sijoittaminen saman tien. Alkuun pääset jo kympillä kuussa.

Aloita sijoittaminen helposti Noran avulla

Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora opastaa sinut säännöllisen säästämisen alkuun askel askeleelta 7 minuutissa.

Tutustu Noraan

Varaa aika sijoitustapaamiseen

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

Varaa aika tästä

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.