1. Kuukausisäästäminen voi mahdollistaa tulevaisuuden toiveita ja unelmia

Jokaisella olisi hyvä olla säästöjä yllättävien menojen varalta. Pienikin puskuri tuo vapautta tehdä omannäköisiä valintoja ja elää omannäköistä elämää. Sen lisäksi että monen unelman toteuttamiseksi tarvitaan rahaa, kuukausisäästäminen tuo turvaa inflaatiota, eläkepäiviä ja yllättäviä elämäntilanteita varten.

Pidempään kestävästä säästämisestä voi ja kannattakin tehdä suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa. Jos säästämisen tarkoituksena ei ole vain vain yllätyksiin varautuminen eikä säästöjä tarvitse tiettyyn aikaan, voi vuosien varrella kertyville säästöille saada tuottoa sijoittamalla.  

  • Säästötili on hyvä tapa säästää puskuria tai säilyttää parin-kolme kuukauden menoja vastaavaa varakassaa yllättävien tilanteiden varalle.
  • Kuukausisäästäminen rahastoon voi olla hyvä vaihtoehto pidemmän aikavälin säästämiseen, kun tilillesi kertyy rahaa yli tarvittavan varakassan tai kun säästöaikasi on pidempi.

2. Kuukausisäästäminen on helppoa eikä vaadi suuria summia

Säästämään voi ja kannattaa opetella heti kun säästöön voi laittaa pienenkin summan. Kun säästämisestä tulee tapa, jää osa tuloista kuluttamatta automaattisesti. Säästösummia  ja -kohteita voi myöhemmin vaikkapa elämäntilanteen muuttuessa muuttaa.

Sijoittaa voi, vaikkei itse olisi kiinnostunut talousasioista, osakkeista tai markkinoiden seuraamisesta. Esimerkiksi rahastoon, jossa ammattilaiset hoitavat kaiken valmiiksi voi tehdä säästösopimuksen jo kympillä kuussa. Kuukausisäästäjän ei tarvitse olla sijoittamisen asiantuntija, ammattilaiset hoitavat sijoituksia puolestasi ja meiltä saat apua juuri sinulle sopivien rahastojen valintaan.

3. Kuukausisäästämällä rahastoon säästösi voivat kasvaa ajan myötä

Monen suomalaisen varallisuudesta leijonanosa koostuu omistusasunnosta ja tilisäästöistä. Tässä on riskinsä, jos vaikka joutuu työttömäksi tai kohtaa jonkin muun ikävän yllätyksen. Omaa kotia ei haluta muuttaa rahaksi eikä säästöistä ole ehkä kertynyt toivottua tuottoa. Puskurit eivät riitä. 

Lisäksi on vaarana, että inflaation vaikutus omaan talouteen on merkittävä. Inflaatio  tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Saat siis samalla rahamäärällä ostettua vähemmän kuin aiemmin, eli rahojesi arvo laskee. 

Arjen yllätyksiä varten kannattaa aina säästää puskuria esimerkiksi tilille, mutta pitkän aikavälin säästämiseen fiksumpi vaihtoehto löytyy esimerkiksi rahastoista ja nimenomaan kuukausisäästämisestä. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla. Ne tuovat joustoa omaan talouteen ja vapautta tehdä omannäköisiä päätöksiä.

4. Kuukausisäästäminen kannattaa myös epävarmassa taloustilanteessa

Kuukausisäästäminen kannattaa myös epävarmoina aikoina. Sen suurin hyöty on ajallinen hajautus. Tekemällä rahastosijoituksia pitkäjänteisesti ja tasaisesti kuukausittain tasaat markkinaheilahtelujen vaikutuksia eikä sinun tarvitse miettiä ajoitusta. Kurssien noustessa saat enemmän tuottoa ja kurssien laskiessa hyödyt siitä, että voit ostaa rahasto-osuuksia halvemmalla, vaikka sijoitustesi arvo silloin laskee.

Kuukausisäästämällä saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä hajautusta sijoituksillesi. Sen ansiosta alkuperäisen säästösumman lisäksi myös säästöjen ja sijoitusten tuotot kasvavat korkoa, ja säästösi karttuvat ikään kuin itsekseen. Lue lisää miten pääset aloittamaan kuukausisäästämisen. 

5. Kuukausisäästäminen on joustavaa

Kuukausisäästäminen ei sido sinua eikä rahojasi — jos elämä yllättää, pääset  joustavasti muokkaamaan säästöjäsi. Jos rahaa säästämiseen ei liikene yhtä paljon kuin aiemmin, voit säätää kuukausisäästöäsi alemmaksi ja nostaa sitä, kun taloutesi tasapainottuu. 

Voit siis muokata kuukausisummaasi, nostaa osan tai kaikki kertyneet säästöt käyttöösi tai lopettaa säästämisen milloin vain tarvetta on. Saat rahat tilillesi muutamassa päivässä. Ja kun tilanne kääntyy suotuisammaksi, voit taas jatkaa säästämistä. Muista silti myös, että säästämisessä ja sijoittamisessa pitkäjänteisyys on tärkeää. Parhaat hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä saat kuukausisäästämällä useamman vuoden.

Tärkeintä on aloittaa

Mikäli kuukausisäästäminen on jäänyt vain ajatuksen tasolle, nyt on hyvä aika aloittaa.

Kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa ja saat heti selville, mitä suosittelemme juuri sinulle säästämisen tavoitteiden saavuttamiseksi. Voit myös varata ajan tapaamiseen niin katsotaan yhdessä sinulle sopiva tapa aloittaa. Alkuun pääset jo kympillä kuussa.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.