Mann drikker te og leser i en bok

5 syytä kuukausisäästää rahastoon

Säästötilille kerrytetty varallisuus luo turvaa, mutta inflaatio nakertaa tilisäästöjäsi tälläkin hetkellä. Pitkäaikaiseen säästämiseen kannattaa harkita myös muita vaihtoehtoja, kuten rahastoja. Tutustu korkoa korolle -ilmiöön sekä lue neljä muuta syytä siihen, miksi kuukausisäästäminen rahastoon kannattaa aloittaa jo tänään.

1. Kuukausisäästämällä rahastoon säästösi voivat kasvaa ajan myötä

Monen suomalaisen varallisuudesta leijonanosa koostuu omistusasunnosta ja tilisäästöistä. Tässä on riskinsä, jos vaikka joutuu työttömäksi tai kohtaa jonkin muun ikävän yllätyksen. Omaa kotia ei haluta muuttaa rahaksi eikä säästöistä ole ehkä kertynyt toivottua tuottoa. Puskurit eivät riitä. 

Lisäksi on vaarana, että inflaation vaikutus omaan talouteen on merkittävä. Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Saat siis samalla rahamäärällä ostettua vähemmän kuin aiemmin, eli rahojesi arvo laskee. 

Pitkän aikavälin säästämiseen fiksumpi vaihtoehto löytyy esimerkiksi rahastoista ja nimenomaan kuukausisäästämisestä. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla. Ne tuovat joustoa omaan talouteen ja vapautta tehdä omannäköisiä päätöksiä.

Säästäminen tilille vai rahastoon?

  • Lyhyellä aikavälillä säästäminen säästötilille, esim. JoustoTalletus-tilille, on hyvä tapa kerryttää varakassaa yllättävien tilanteiden varalle. 
  • Pitkän aikavälin säästämiseen vaihtoehto voi löytyä esimerkiksi rahastoista. 

2. Kuukausisäästäminen kannattaa myös epävarmassa taloustilanteessa

Kuukausisäästäjänä olet markkinoilla oikeaan aikaan – ajallinen hajautus tuo turvaa markkinatilanteen ollessa epävarma ja samalla kerrytät varakassaa.

Laskevassa markkinassa hyödyt kurssilaskuista ja vastaavasti markkinoiden noustessa sijoitustesi arvo kasvaa. Hankkimalla sijoituksia säännöllisesti, voi pitkällä aikavälillä tasata markkinaheilahteluja, eikä markkinoiden liikkeistä tarvitse olla huolissaan.

Kuinka paljon puskuria kannattaa olla?

  • Käyttötilillä kannattaa pitää päivittäiseen kulutukseen tarvittava summa. 
  • Säästötilillä on hyvä säilyttää varakassaa yllättävien tilanteiden varalle. 
  • Pitkäaikaiseen säästämiseen suositellemme tavoittelemaan korkeampaa tuottoa tekemällä säästämisen suunnitelman.

3. Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -ilmiötä

Aika on paras ystäväsi sijoittamisessa, sillä sen ansiosta ansaitset sitä enemmän, mitä kauemmin säästät tai sijoitat. Tätä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on siitä, että saat tuottoa paitsi alun perin sijoittamastasi summasta, myös sen tuotosta, koska pääomasi kasvaa vuosi vuodelta. Miten se toimii?

Ajatellaan, että sijoitat tänä vuonna 1 000 euroa, ja tuotto-odotus on 5 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että saat 50 euron tuoton alkupääomallesi. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksesi arvo on 1 050 euroa. Jollet sijoita lisää pääomaa seuraavana vuonna, tuottosi nousee siitä huolimatta. Miten se on mahdollista? 

Oletetaan, että toisena sijoitusvuonna saat saman 5 prosentin tuoton 1 050 eurollesi kuin edellisvuonna. Silloin sait 50 euroa tuottoa, mutta nyt saat 52,50 euroa, sillä pääomasi on 5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Sinulla on siis nyt kaiken kaikkiaan 1 102,50 euroa.

Vielä kannattavampaa on säästää säännöllisesti, jolloin säästösumma kasvaa koko ajan ja sen mukana myös korkoa korolle -ilmiö. Voit myös kokeilla korkoa korolle -laskuriamme, jolla voit helposti selvittää kuinka eri summat ja korkoprosentit vaikuttavat säästöjesi ja sijoitustesi kasvuun.

4. Kuukausisäästämällä hajautat riskejä ajallisesti

Säästämällä ja sijoittamalla kuukausittain saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä hajautusta sijoituksillesi. Silloin ei tarvitse olla asiantuntija eikä odottaa oikeaa hetkeä. Oikea hetki on joka päivä, sillä sijoitusten hinnat ovat joskus korkealla ja joskus taas matalammalla. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kuukausisäästämisen avulla hajautat ostosi ja siten myös riskit. Kun lisäksi tulee edellä kuvattu korkoa korolle -vaikutus, rahasi tekevät vuodesta toiseen työtä sinun hyväksesi. 

5. Juuri nyt on oikea aika aloittaa

Nordeassa voit säästää ja sijoittaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Halusit sitten vaurastua ja varautua huomiseen, säästää isompia hankintoja varten tai aloittaa säästämisen lapsellesi, me autamme sinua. 

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Tai kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa ja aloita sijoittaminen saman tien. Alkuun pääset jo kympillä kuussa.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.