Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Mistä tunnistat hyvän lainan?

Eri lainojen kuluissa ja ehdoissa saattaa olla huomattavia eroja, vaikka ne ensi alkuun näyttäisivät samanlaisilta. Ole siis tarkkana, mistä lainasi otat. Kiinnitä huomiota esimerkiksi mikä on lainan todellinen vuosikorko ja nimelliskorko.

Hyvän lainan ominaisuudet:

  • Kohtuullinen korko verrattuna muihin vastaaviin lainoihin.
  • Alhaiset kulut.
  • Reilut ehdot. Voit esimerkiksi maksaa ylimääräisiä maksueriä tai koko luoton pois milloin tahansa ilman kuluja.

Vertaile oikein

Huomaa, että nimelliskorko eli lainasta perittävä korko ei ole koko totuus. Myös lainan todellinen vuosikorko on syytä tarkistaa, sillä nimelliskorko on lainan peruslaskentakorko, jossa korkolaskentaan sisältyvää inflaation ja deflaation vaikutusta ei ole huomioitu.

Näin ollen katso myös aina lainan todellista vuosikorkoa, kun vertailet eri lainoja. Se näyttää lainan kokonaiskustannukset eli koron lisäksi kaikki kulut kuten avausmaksun ja tilinhoitomaksun. Toisin sanoen, todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kustannukset ja perittävät maksut. Tutki ehdot tarkkaan eli miten esimerkiksi maksuajan pituus tai muutos vaikuttaa lainan kokonaishintaan. Luotettavalla pankilla on läpinäkyvä hinnoittelu. 

Huomaa myös piilotetut kulut

Tarkista, liittyykö lainaan jotain ylimääräisiä kuluja kuten esimerkiksi osanostokuluja. Jotkut toimijat saattavat ilmoittaa kulut prosentteina, jolloin vertailu on hankalaa. Varmista, että ymmärrät varmasti kaikki lainaan liittyvät kulut, jotta yllättäviä maksuja ei ole tiedossa.

Sinulle sopiva kuukausimaksu

Mitä nopeammin haluat maksaa lainan pois, sitä suurempi on kuukausimaksusi. Vaikka lainallasi on matala korko ja vähän kuluja, voi olla vaikea maksaa lainaa niin nopeasti kuin haluaisit. Laske siis tarkkaan, millaiseen kuukausimaksuun sinulla on varaa ennen kuin otat lainan. Muista kuitenkin huomioida myös koronnousu, jos maksuaika pitenee.

Sinulle sopiva Joustoluotto

Joustoluottolaskurilla suunnittelet sinun talouteen sopivan luoton.

Kokeile laskuria ja hae lainaa

Vakuudeton Joustoluotto

Vakuudetonta kulutusluottoa voit saada 2 000 eurosta aina 50 000 euroon saakka. Joustoluotto on kertaluotto, jota voit tarvittaessa korottaa.

Lue lisää Joustoluotosta

Onko ok ottaa Joustoluotto?

Joustoluotto on kelpo ratkaisu, kun maksukykysi on vakaa. Katso tästä, milloin on ok lainata ja milloin sitä kannattaisi välttää.

Lue lisää milloin Joustoluoton ottaminen kannattaa

Mitä jos et voi maksaa lainaasi?

Me autamme sinua laittamaan raha-asiasi järjestykseen. Voit esimerkiksi ottaa lyhennysvapaita kuukausia tai pienentää kuukausimaksuasi.

Lue mitä tehdä, jos et voi maksaa lainaasi takaisin