Kysy Novalta Avautuu uuteen ikkunaan

Mistä tunnistat hyvän lainan?

Eri lainojen kuluissa ja ehdoissa saattaa olla huomattavia eroja, vaikka ne ensi alkuun näyttäisivät samanlaisilta. Ole siis tarkkana, mistä lainasi otat.

Hyvässä lainassa on:

  • Kohtuullinen korko verrattuna muihin vastaaviin lainoihin.
  • Alhaiset kulut.
  • Reilut ehdot. Voit esimerkiksi maksaa ylimääräisiä maksueriä tai koko luoton pois milloin tahansa ilman kuluja.

Vertaile oikein

Huomaa, että nimelliskorko eli lainasta perittävä korko ei ole koko totuus. Katso aina todellista vuosikorkoa, kun vertailet eri lainoja. Se näyttää lainan kokonaiskustannukset eli koron lisäksi kaikki kulut kuten avausmaksun ja tilinhoitomaksun. Tutki ehdot tarkkaan eli miten esimerkiksi maksuajan pituus tai muutos vaikuttaa lainan kokonaishintaan. Luotettavalla pankilla on läpinäkyvä hinnoittelu.

Huomaa myös piilotetut maksut

Tarkista, liittyykö lainaan jotain ylimääräisiä kuluja kuten esimerkiksi osanostokuluja. Jotkut toimijat saattavat ilmoittaa kulut prosentteina, jolloin vertailu on hankalaa.

Sinulle sopiva kuukausimaksu

Mitä nopeammin haluat maksaa lainan pois, sitä suurempi on kuukausimaksusi. Vaikka lainallasi on matala korko ja vähän kuluja, voi olla vaikea maksaa lainaa niin nopeasti kuin haluaisit. Laske siis tarkkaan, millaiseen kuukausimaksuun sinulla on varaa ennen kuin otat lainan. Muista kuitenkin huomioida myös koronnousu, jos maksuaika pitenee.

Mitä joustoluotto tulee maksamaan?

Laske sinulle sopiva luotto laskimella

Joustoluotto

Luottoa voit saada 2 000 eurosta 50 000 euroon saakka. Joustoluotto on vakuudeton kertaluotto, jota voi tarvittaessa korottaa.

Lue lisää

Mistä tunnistat hyvän lainan?

Eri lainojen kuluissa ja ehdoissa saattaa olla huomattavia eroja, vaikka ne ensi alkuun näyttäisivät samanlaisilta. Ole siis tarkkana, mistä lainasi otat.

Lue lisää

Onko ok ottaa Joustoluotto?

Joustoluotto on kelpo ratkaisu, kun maksukykysi on vakaa. Katso tästä, milloin on ok lainata ja milloin sitä kannattaisi välttää.

Lue lisää

Mitä jos et voi maksaa lainaasi?

Me autamme sinua laittamaan raha-asiasi järjestykseen. Voit esimerkiksi ottaa lyhennysvapaita kuukausia tai pienentää kuukausimaksuasi.

Lue lisää