Hyvän lainan ominaisuudet

Kun olet vertaamassa lainoja, kiinnitä huomiota etenkin korkoon ja ehtoihin. Todellinen vuosikorko on tunnusluku, joka auttaa sinua vertaamaan lainoja keskenään.

Lainoja verratessa tutustu ainakin seuraaviin asioihin:

  • Kohtuullinen nimelliskorko verrattuna muihin vastaaviin lainoihin.
  • Alhaiset kulut, esim. luoton perustamiskustannukset ja laskutuslisät.
  • Lainan todellinen vuosikorko
  • Reilut ehdot. Voit esimerkiksi maksaa ylimääräisiä maksueriä tai koko luoton pois milloin tahansa ilman kuluja.

Vertaile oikein - tutki lainan todellista vuosikorkoa

Huomaa, että nimelliskorko, eli lainasta perittävä korko, ei ole koko totuus. Nimelliskorko koostuu yleensä markkinakorosta (esim. Euribor 12kk) ja koron päälle laskettavasta asiakaskohtaisesta marginaalista. Nimelliskoron lisäksi todellinen vuosikorko on syytä tarkistaa, sillä koron lisäksi luoton muut kulut vaikuttavat todelliseen vuosikorkoon.

Lainan todellinen vuosikorko näyttää lainan kokonaiskustannukset, eli koron lisäksi kaikki kulut, kuten avausmaksun ja tilinhoitomaksun. Toisin sanoen, todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kustannukset ja perittävät maksut. Tutki ehdot tarkkaan, eli miten esimerkiksi luoton pituus tai maksuajan muutos vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. 

Luotettavalla pankilla on läpinäkyvä hinnoittelu. 

Huomaa myös piilotetut kulut

Tarkista, liittyykö lainaan joitain ylimääräisiä kuluja, kuten esimerkiksi osanostokuluja. Jotkut toimijat saattavat ilmoittaa kulut prosentteina, jolloin vertailu on hankalaa. Varmista, että ymmärrät varmasti kaikki lainaan liittyvät kulut, jotta yllättäviä maksuja ei ole tiedossa.

Sinulle sopiva kuukausimaksu

Mitä nopeammin haluat maksaa lainan pois, sitä suurempi on kuukausimaksusi. Vaikka lainallasi on matala korko ja vähän kuluja, voi olla vaikea maksaa lainaa niin nopeasti kuin haluaisit. Laske siis millaiseen kuukausimaksuun sinulla on varaa, ennen kuin otat lainan. Muista kuitenkin huomioida myös koronnousu, jos maksuaika pitenee.

Sinulle sopiva Joustoluotto

Joustoluottolaskurilla suunnittelet sinun talouteen sopivan luoton.

Kokeile luottolaskuria ja hae lainaa

Vakuudeton Joustoluotto

Joustoluotto on vakuudeton laina. Joustoluottohakemuksella näet sinun hintasi Joustoluotolle. Ennen kuin lähetät meille luottohakemuksen, näet sinulle lasketut Joustoluoton kustannukset eriteltynä.

Lue lisää Joustoluotosta

Onko ok ottaa Joustoluotto?

Joustoluotto on kelpo ratkaisu, kun maksukykysi on vakaa. Katso tästä, milloin on ok lainata ja milloin sitä kannattaisi välttää.

Lue lisää milloin Joustoluoton ottaminen kannattaa

Mitä jos et voi maksaa lainaasi?

Me autamme sinua laittamaan raha-asiasi järjestykseen. Voit esimerkiksi ottaa lyhennysvapaita kuukausia tai pienentää kuukausimaksuasi.

Lue mitä tehdä, jos et voi maksaa lainaasi takaisin