Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Mies keltaisessa sadetakissa etsimässä kotia

Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?

Asuntolainan määrään vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi omat tulosi ja menosi, säästöt, korkotaso sekä asunnon sijainti. Lainaa ottaessa on myös syytä miettiä kuinka suuren kuukausierän pystyt maksamaan huoletta ilman, että se vaikuttaa elintasoosi.

Asuntolainan määrä riippuu tuloista ja menoista

Kuukausittaiset tulosi ja menosi luovat perustan, josta kuukausittaisen lainaerän suuruutta voi lähteä arvioimaan. Suuremmat tulot sallivat lainalle suuremman kuukausierän, mutta jos menot ovat myös korkeat, se voi laskea mahdollisen asuntolainan suuruutta.

Yleisenä sääntönä suositellaan, ettei asumiskuluihin saisi kulua enempää kuin kolmasosa kuukauden nettotuloista. Asumiskuluihin lasketaan lainalyhennys ja esimerkiksi yhtiövastikkeet sekä vesi- ja sähkömaksut. Asumiskulujen ja elämiseen kuluvien menojen jälkeen rahaa olisi hyvä jäädä myös säästöön kuukausittain niin kutsutuksi puskuriksi yllättäviä menoja varten.

Tietoa asuntolainan lainakatosta ja omarahoitusosuudesta

Varaudu yllätyksiin

Asuntolainan lyhennys on monien kotitalouksien yksittäinen suurin menoerä. Viime vuosina on totuttu matalaan korkomarkkinaan, ja sitä myötä hyvin alhaisiin asuntolainan korkokuluihin. Menneisyys ei kuitenkaan ole tae tulevasta! Korkojen vaihtelulta suojaudut parhaiten hankkimalla asuntolainalle korkosuojan. Korkosuojaus takaa mielenrauhan asuntolainan ottajalle ja turvaa asuntolainan kuukausierän odottamattomia muutoksia vastaan!

Asuntolainan vakuus vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon voit saada asuntolainaa. Vakuutena on ensisijaisesti ostettava asunto. Mikäli asunnon arvo ei riitä, lisävakuutta voi ostaa tai saada esimerkiksi valtiontakauksen kautta. Lue lisää asuntolainan vakuuksista täältä.

Elämä voi tuoda eteen myös työttömäksi joutumisen tai sairastumisen, mikä voi vaikuttaa kykyysi maksaa laina takaisin. Yllättäviin menoihin kannattaa varautua jo etukäteen mahdollisimman laajasti. Autamme mielellämme kartoittamaan tilanteesi ja mahdolliset asuntolainan määrään vaikuttavat riskitekijät.

Asuntosäästöjen vaikutus

Asuntolainan saamisen yksi edellytys on, että sinulla on omia säästöjä vähintään 10 % ja ensiasunnon ostajana 5 % asunnon ostohinnasta. ASP-lainaan säästöjä on oltava 10 % asunnon hinnasta, saadaksesi kaikki ASP-säästäjän hyödyt käyttöösi. Tarvittava omien säästöjen määrä riippuu asunnon hinnasta:  Prosenttiosuuden suuruus vaihtelee asunnon koosta ja sijainnista riippuen: etenkin pääkaupunkiseudulla asunnot voivat olla huomattavasti kalliimpia kuin muualla Suomessa, ja tarvittavan asuntolainan määrä on siten korkeampi.

Asuntolainan lopullinen suuruus selviää aina henkilökohtaisessa lainaneuvottelussa, mutta asuntolainalaskurillaAvautuu uuteen ikkunaan saat kätevästi suuntaa-antavan arvion lainan ja kuukausierän suuruudesta. Voit myös tehdä asuntolainahakemuksen netissä, tai ottaa meihin yhteyttä ja kysyä lisää.