Ostaa vai vuokrata asunto?

Omistamisen edut

Jos sinulla on jo säännölliset tulot ja hiukan säästöjä, kannattaa harkita oman asunnon ostamista. Asunnon omistamiseen liittyy enemmän vastuuta, mutta voit hyötyä asunnon mahdollisesta arvon noususta. Kuukausikustannuksetkin voivat jäädä lähelle kuukausivuokraa. Kun asut omassa asunnossa, maksat tavallaan vuokraa itsellesi ja jokainen lyhennys on säästämistä omaan tulevaisuuteesi. Kun mietit asunnon ostamisen ja vuokraamisen välillä, huomioi myös että valtio tukee asuntolainaajaa, voit toistaiseksi vähentää asuntolainan korkoja verotuksessasi.

Asunnon omistajana sinulla on paitsi vastuuta myös enemmän vapauksia. Saat asua asunnossa niin kauan kuin haluat miettimättä, milloin vuokranantaja lopettaa vuokrasuhteen. Omistajana saat myös tapetoida ja maalata asuntoa mielesi mukaan. Isompiin remontteihin tarvitset toki taloyhtiön luvan ja mahdollisesti rakennusluvan.

Kuukausikustannukset määräytyvät paitsi lainasi myös vastikkeiden mukaan. Lisäksi omassa asunnossakin on maksettava esimerkiksi vesimaksut ja saunamaksut. Huomaa myös, että osakkaana osallistut taloyhtiön remonttikuluihin. Kustannukset esimerkiksi julkisivuremontista tai putkiremontista jyvitetään osakkaille asunnon neliöiden mukaan.

Taloyhtiö voi ottaa remontteihin lainaa, josta maksat osuutesi esimerkiksi yhtiövastikkeena.

Vuokraamisen edut

Jos olet opiskelija tai sinulla ei muuten ole säännöllisiä tuloja, voi usein olla järkevämpää vuokrata asunto. Vuokraamiseen liittyy usein pienempi taloudellinen riski, sillä et ole vastuussa esimerkiksi taloyhtiön teettämistä remonteista. Ja jos hella tai vaikkapa jääkaappi hajoaa, on vuokranantajan velvollisuus vaihtaa ne. Vuokra-asuntoon voit myös saada asuntotukea – kysy lisää Kelasta.

Vuokra-asuntoihin on kuitenkin usein pitkät jonot ja vuokrat voivat olla korkeita etenkin keskusta-alueilla. Et myöskään voi noin vain vaihtaa vaikkapa seinän väriä, vaan tarvitset luvan vuokranantajaltasi. Jos unelmoit oman asunnon ostamisesta tulevaisuudessa, kannattaa säästäminen aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. ASP-tilille teet talletuksia joustavasti ja ensiasunnon ostajana saat monia etuja. Lue lisää tästä

Paljonko maksat lainaa kuukaudessa?

Laske asuntolainalaskurilla

Tutustu ostajan oppaan askeliin