Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan
Piirroskuva talosta

Käytä LyhennysJoustoasi

Maksuvapaa kuukausi, pienempi tai kenties suurempi lainanlyhennys ensi kuussa? Suurimmassa osassa Nordean asuntolainoja on ominaisuus, jonka avulla voit itse pienentää tai suurentaa lyhennyksiä verkko- tai mobiilipankissa. Tarkista mobiili- tai verkkopankissa lainan maksuohjelmasta, onko sinun lainassasi LyhennysJousto ja käytä joustoja kyselemättä pankilta!

LyhennysJousto tuo vapautta lainan maksuun

Kahvikuppi ja asiakirja - Small

Voit itse pienentää tai suurentaa seuraavan maksuerän lyhennystä tai pitää maksuvapaan kuukauden kyselemättä pankilta.

LyhennysJoustolla muutat helposti lyhennystäsi

Tietokone ja matkapuhelin - Small

Voit muuttaa lyhennystäsi helposti mobiili- tai verkkopankissa joka kuukausi aina kun lyhennys näkyy erääntyvissä maksuissa.

LyhennysJouston voit ottaa käyttöön koska tahansa

Ohjekirja avattuna - Small

LyhennysJouston saat uuteen tai vanhaan lainaan. Jos LyhennysJousto ei vielä ole asuntolainassasi, voit tehdä hakemuksen helposti verkossa.

LyhennysJoustolla saat joustoa molempiin suuntiin

Lego palasia vierekkäin ja päällekkäin - Small

Normaalia suurempi lyhennys vapauttaa lisää LyhennysJoustoa takaisin käytettäväksi tulevaisuutta varten.

Katso videolta esimerkki, kuinka lainan LyhennysJousto toimii

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

LyhennysJoustolla asuntolainasi taipuu tarpeidesi mukaan

Helpoiten saat joustoa lainanlyhennykseen hyödyntämällä LyhennysJousto-ominaisuutta. LyhennysJousto on tarkoitettu asiakkaille, jotka haluavat kuukausittain oman tarpeensa mukaan pienentää tai suurentaa asuntolainan lyhennyksen määrää.

Tarkista onko LyhennysJousto käytössäsi

 1. Tarkista mobiili- tai verkkopankkisi kautta onko lainallasi LyhennysJousto. LyhennysJouston avulla voit suoraan pitää lyhennysvapaata. Tieto löytyy mobiili- tai verkkopankista asuntolainasi tiedoista.
 2. Jos lainallasi ei ole LyhennysJoustoa, voit lisätä sen lainan muutoshakemuksen kautta. 
 3. Jos kumpikaan edellä olevista vaihtoehdoista ei ole sinulle mahdollinen, voit hakea lyhennysvapaata lainaasi. Kätevimmin haet lyhennysvapaata mobiili- tai verkkopankissa. LyhennysJouston ja lyhennysvapaan myöntämiseen sovellamme normaaleja luotonmyönnön kriteerejä. Katso tarkemmat ohjeet Lyhennysvapaasta.

Näin käytät LyhennysJoustoa mobiilipankissa

 • Näet lainasi seuraavan kuukausierän määrän mobiilipankissa viimeistää 14 päivää ennen eräpäivää.
 • Pääset muuttamaan lyhennystä valitsemalla alavalikosta ”Maksut” ja sen jälkeen ”Erääntyvät maksut”. Muutos pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, huomioithan, että lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai (maksupäivä siirtynyt maanantaille), muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.
 • Valitse lyhennys, jonka erää haluat muokata ja paina sen jälkeen "Muuta".
 • Muuta maksuerän määrää ja valitse "Jatka". Jos maksuerä on liian pieni, saat siitä huomautuksen ja pääset muokkaamaan sitä.
 • Tarkistaaksesi, mikä on pienin mahdollinen maksuerä, valitse "Tilit" ja sen jälkeen ”Lainat” –kohdasta se laina, jonka maksuerään haluat muutoksen tässä kuussa. Lainan tiedoista löytyy kohta "Maksettava vähintään", joka kertoo pienimmän mahdollisen maksettavan summan.
 • Vahvista sen jälkeen muutos. Jos et vahvista muutosta, kuukausierä ei mene maksuun.

Näin käytät LyhennysJoustoa verkkopankissa

 • Näet lainasi seuraavan kuukausierän määrän verkkopankissa viimeistää 14 päivää ennen eräpäivää.
 • Pääset muuttamaan lyhennystä valitsemalla ”Päivittäiset raha-asiat”, sen jälkeen ”Muut maksuasiat” ja lopuksi ”Erääntyvät maksut”. Muutos pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, huomioithan, että lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai (maksupäivä siirtynyt maanantaille), muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.
 • Valitse lyhennys, jonka erää haluat muokata ja paina sen jälkeen "Muuta".
 • Vahvistamattomat muutokset näkyvät verkkopankissa eräpäivään asti.
 • Jos olet mennyt maksuun ”Muuta”-linkistä, mutta päätätkin jättää maksun ennalleen, palaa ”Peruuta” -painikkeella.
 • Jos painat ”OK”, anna myös vahvistustunnuksesi – teit sitten muutosta tai et. Muuten maksu jää kokonaan maksamatta.

Näin käytät LyhennysJoustoa uudessa verkkopankissa

 • Näet lainasi seuraavan kuukausierän määrän verkkopankissa viimeistään 14 päivää ennen eräpäivää.
 • Käytettävissä olevan LyhennysJouston määrän voit tarkistaa valitsemalla haluamasi lainan kohdasta Talous > Lainat. Näet käytettävissä olevan määrän seuraavan maksun tietojen kohdasta Maksettava vähintään.
 • Pääset muuttamaan lyhennyksen määrää valitsemalla verkkopankin yläpalkista Yhteenveto ja sen jälkeen oikeasta ylänurkasta Maksujen tila/Erääntyvät maksut. Muutos on tehtävä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen klo 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, huomioithan, että lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä.
 • Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai (maksupäivä siirtynyt maanantaille), muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.
 • Valitse Erääntyvissä maksuissa näkyvän lainan maksuerän kohdalla kolmen pisteen takaa Muokkaa.
 • Muuta maksuerän määrä ja vahvista maksu. 
 • Kun saat ilmoituksen Maksut vahvistettu, paina sen jälkeen ok.
 • Jos olet valinnut ensin Tallenna, muutos täytyy vielä sen jälkeen erikseen vahvistaa. Jos et vahvista muutosta, kuukausierä ei mene maksuun.

LyhennysJousto tuo vapautta lainan maksuun

 • Voit itse pienentää tai suurentaa seuraavan maksuerän lyhennystä kyselemättä pankilta.
 • LyhennysJousto sopii sekä pitkäaikaisiin että tilapäisiin kuukausierän muutoksiin, esimerkiksi vanhempainvapaan tai kesäloman ajaksi.
 • Voit muuttaa lyhennystäsi helposti mobiili- tai verkkopankissa joka kuukausi aina kun lyhennys näkyy erääntyvissä maksuissa.
 • LyhennysJouston saat uuteen tai vanhaan lainaan. 
 • Voit tarkistaa onko sinulla jo LyhennysJousto lainassasi mobiili- tai verkkopankista lainan tiedoista.
 • Jos LyhennysJousto ei vielä ole asuntolainassasi, voit tehdä hakemuksen helposti verkossa. Kulutusluottosi saat LyhennysJouston soittamalla Nordea Asiakaspalveluun.

Mikä on LyhennysJousto?

 • LyhennysJouston määrä voi olla 5-10 % lainasi määrästä. Esimerkki: Sinulla on 100.000 euron asuntolaina, jossa on 10 %:n LyhennysJousto. Voit halutessasi pienentää lyhennystäsi tai pitää maksuvapaata lyhennyksistäsi yhteensä 10.000 euron edestä LyhennysJouston avulla.
 • Kun käytät LyhennysJoustoa jättämällä lyhennyksen kokonaan väliin, maksat vain lainan koron ja suoraveloituspalkkion tai sopimusmaksun. LyhennysJouston avulla muutat vain siis lyhennyksen osuutta.
 • LyhennysJouston lisäämisen edellytyksenä on, että olet hoitanut pankkiasiointiin liittyvät asiat hyvin.
 • LyhennysJousto ei ole mahdollinen lainoihin, joissa on valtiontakaus (esim. ASP-laina) tai kiinteä korko.
 • Jos olet käyttänyt jo osan LyhennysJoustostasi ja teet normaalia suuremman lyhennyksen, se vapauttaa lisää LyhennysJoustoa takaisin käytettäväksi tulevaisuutta varten.
 • Voit siis itse valita maksatko pelkät korot sekä kuukausittaiset palkkiot tai osan myös lyhennyksistä. Voit myös tehdä normaalia suuremman lyhennyksen lainallesi.

Kysymyksiä ja vastauksia LyhennysJoustosta ja lyhennysvapaasta

Mikä ero on LyhennysJoustolla ja lyhennysvapaalla?

LyhennysJousto on Nordean lainoissa oleva maksuton ominaisuus, jonka avulla voit halutessasi pienentää lainanlyhennyksen määrää tai jättää sen kokonaan maksamatta. Esimerkiksi lyhennyksen voit vaikka puolittaa, jolloin lainan lyhentäminen jatkuu tai vaihtoehtoisesti maksaa ainoastaan korot ja kulut. 

LyhennysJousto on joustavampi kuin lyhennysvapaa, joka on kertaluonteinen muutos ennalta sovittuun lainan maksuohjelmaan. Lyhennysvapaassa sovitaan etukäteen sen kesto, ja tältä ajalta maksat ainoastaan korot ja kulut. Lyhennysvapaan aikana laina ei lyhene.

Molemmissa tapauksissa nyt väliin jätettävät lyhennykset siirtyvät tulevaisuuteen maksettavaksi, yleensä niin että laina-aika pitenee.

Lue lisää LyhennysJouston ja lyhennysvapaan eroista.Avautuu uuteen ikkunaan

Haen LyhennysJoustoa yhdessä puolisoni kanssa. Miten toinen hakija vahvistaa hakemuksen?

Toinen osallinen saa tekstiviestillä ilmoituksen, että maksuohjelman muutoshakemus odottaa vahvistusta. Toinen hakija vahvistaa hakemuksen samaa LyhennysJouston hakupolkua pitkin, eli www.nordea.fi/asuntolaina -sivun kautta. Toinen osallinen valitsee "Hae muutosta asuntolainaan" ja tunnistautuu palveluun tunnuslukusovelluksella, tunnuslukulaitteella tai toisen pankin tunnuksilla. Hakemuksen voi vahvistaa myös vanhan verkkopankin "Hae muutosta" -linkin kautta. Kun hakemus on vahvistettu, se lähtee Nordeaan käsiteltäväksi. 

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko korottaa sen määrää?

LyhennysJouston määrää voidaan joissain tapauksissa kasvattaa. Mikäli tämä ei onnistu, on lyhennysvapaa usein mahdollista toteuttaa kuuden kuukauden ajalle maksuohjelman muutoksena.

Minulla on jo LyhennysJousto käytössä. Voinko saada lisäksi Lyhennysvapaata?

Jos lainalla on LyhennysJousto, se on ensisijainen ja helpoin keino toteuttaa jousto lainan lyhennyksiin. Jos siitä huolimatta haluat hakea lyhennysvapaata, (esimerkiksi LyhennysJousto on käytetty loppuun) on se mahdollista, ja se käsitellään aina tapauskohtaisesti. 

Miten pitkään LyhennysJoustolla voi pitää lyhennysvapaata?

LyhennysJoustoa voit käyttää koko laina-ajan. Käytettävissä oleva LyhennysJouston määrä kuitenkin vähenee sitä mukaa, kun jätät lyhennyksiä väliin. Voit tarkistaa lyhennysjoustosi määrän lainasi tiedoista mobiili- ja vanhassa verkkopankissa. LyhennysJouston avulla voit jättää lainan lyhennyksen kokonaan väliin tai maksaa siitä vain osan. LyhennysJouston määrä on yleensä 5-10 % lainan määrästä, joten lyhennysvapaana käytettynä, se kestää vuodesta kahteen vuoteen. 

Lue lisää LyhennysJoustosta.Avautuu uuteen ikkunaan

Milloin hakemani lyhennysvapaa astuu voimaan?

Lyhennysvapaa ja LyhennysJousto tulevat voimaan seuraavasta maksuerästä alkaen. Huomaa kuitenkin tehdä muutos aina hyvissä ajoin ennen seuraavan kuukauden eräpäivää, jotta vältät mahdolliset asiakaspalvelun tilapäisistä ruuhkista johtuvat viiveet muutosten toteutuksessa. 

Olemassa olevan LyhennysJouston osalta huomioithan, että muutos lainan kuukausierään pitää tehdä maksuerän alkuperäistä eräpäivää edeltävänä päivänä ennen kello 23.00. Jos maksueräsi alkuperäinen eräpäivä osuu viikonloppuun, lauantailta maanantaille siirtyvän maksuerän muutos on tehtävä jo edeltävänä perjantaina klo 23.00 mennessä. Mikäli maksueräsi eräpäivä on sunnuntai ja maksupäivä siirtynyt maanantaille, muutos täytyy tehdä viimeistään edeltävänä lauantaina klo 23.00 mennessä.

Miten toimin, jos eräpäivää edeltävänä päivänä lainanlyhennykseni on menossa tililtäni siitä huolimatta, että tein hakemuksen ennen kuin maksu oli näkyvissä erääntyvissä maksuissa?

Jos näyttää siltä, että kuukausieräsi lyhennys on menossa tililtäsi lainan eräpäivänä, ja haluat muutoksen ehdottomasti voimaan jo kuluvana kuukautena, soita meille numeroon 0200 3000 (pvm/mpm), ja käsittelemme hakemuksesi saman tien. 

Toivomme, että teet muutospyyntösi mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta vältämme tältä osin ruuhkaa asiakaspalvelumme linjoilla.

Ehtiikö lyhennysvapaa astua voimaan ennen seuraavaa lainanlyhennyksen eräpäivää?

Jos seuraava lainanlyhennyksesi ei vielä näy erääntyvissä maksuissa, muutokset ehtivät voimaan seuraavasta kuukausierästä alkaen. Jos hakemuksen tekohetkellä seuraava lyhennys on jo näkynyt erääntyvissä maksuissa, muutos ehtii voimaan sitä seuraavasta kuukausierästä. 

Hakemuksien käsittelyssä on suuresta kysynnästä johtuen ruuhkaa, ja näin ollen voi olla, että hakemuksen teon jälkeen seuraava lyhennys tulee näkyviin erääntyviin maksuihin sellaisena, kun se oli ennen muutosta. Hakemusta käsiteltäessä poistamme kuitenkin lyhennyksen osuuden kyseiseltä erältä. 

Lyhennysvapaa siirtää poistettujen lyhennyksien osuuden tulevaisuuteen maksettavaksi.