Suositeltavia suojautumiskeinoja

Noudattamalla suosituksiamme pystyt suojautumaan huijauksilta.

  • Asenna palomuuri ja virustorjuntaohjelma
  • Päivitä säännöllisesti käyttöjärjestelmä, verkkoselain ja sen lisäosat, sekä käyttämäsi sovellukset. Näin varmistat, että käytössäsi ovat viimeisimmät turvallisuuspäivitykset. Päivitykset parantavat turvallisuutta ja sisältävät uusia toimintoja ja muita parannuksia.
  • Suojaa tietokoneesi, tablettisi ja älylaitteesi salasanalla, jotta ulkopuoliset eivät pysty käyttämään sitä helposti eivätkä pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi, jos kadotat laitteen tai se varastetaan. Sormenjälkitunniste on salasanaa turvallisempi tapa suojata laitteesi.
  • Jos käytät reititintä, vaihda oletussalasana itse keksimääsi salasanaan, jota on vaikea arvata.
  • Muodosta yhteys vain sellaisiin langattomiin verkkoihin, joihin luotat. Kyseessä saattaa olla valeverkko, jota käytetään tietojesi keräämiseen.
  • Älä koskaan avaa sähköpostiviestiä tai vastaa sellaiseen, jos se vaikuttaa sinusta epäilyttävältä, vaikka se näyttäisi tulevan tutulta lähettäjältä. Ole tarkkana, jos sähköpostiviestissä on linkki tai liite. Mieti kahdesti, ennen kuin avaat linkin tai liitteen.

Lisäsuosituksia tabletin ja älylaitteen käyttäjille

Ole varovainen, kun asennat sovelluksia. Riippumatta siitä, millainen laite sinulla on, asenna sovelluksia vain lähteistä, joihin luotat. Älä pura laitteen suojausta, jotta pääsisit käyttämään sovelluksia, joita ei ole hyväksytty. Suojauksen purkaminen (jailbreak, rooting), lisää turvallisuusriskejä.

Näin löydät laitteesi, jos se katoaa

Asenna laitteeseesi paikannussovellus, jota voit käyttää toisella laitteella ja joka löytää kadonneen laitteesi. Monessa paikannussovelluksessa on ominaisuus, jonka avulla voit poistaa tietoja kadonneesta tai varastetusta laitteesta tai estää sen käytön kokonaan. Varmista, että sinulla on tallessa puhelimen IMEI-koodi, jotta laite voidaan tarvittaessa lukita. IMEI on lyhenne sanoista International Mobile Equipment Identity ja se on laitteesi yksilöllinen laitetunnus. Se löytyy tavallisesti laitteesi (puhelin) akun alta, ja joissakin laitteissa koodin saa näkyviin näppäilemällä *#06#.

Erilaisia huijausmuotoja

Tehokkain tapa suojautua huijausyrityksiltä on oppia tunnistamaan ne. Tutustu eri huijaustapoihin, niin pysyt petostelijoita askeleen edellä.

Tutustu eri huijausmuotoihin

Turvallisuus

Lue, miten voit suojautua huijauksilta ja miten toimia, jos jouduit huijatuksi.

Siirry turvallisuuden aloitussivulle