Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Miksi kannattaa säästää?

Jos rahasi riittävät hyvin ja kuukauden päätteeksi tilille jää vielä ylimääräistä, kannattaa harkita säästämisen aloittamista.

  • Varaudut elämän yllättäviin tilanteisiin ja menoihin
  • Säästöjen avulla voit toteuttaa haaveitasi ja tehdä isompia hankintoja
  • Pitkäaikainen säästäminen ja sijoittaminen lisäävät varallisuuttasi
  • Pitkällä tähtäimellä säästäminen on myös hyvä tapa varautua tulevaisuuteen.

Jokaisella olisi hyvä olla säästöjä yllättävien menojen varalta, esimerkiksi parin kuukauden menojen verran. Voit itse päättää, pidätkö säästöt käteisenä tai tilillä vai tavoitteletko tilikorkoa parempaa tuottoa. Voit sijoittaa säästöjäsi esimerkiksi hajautettuun sijoitusrahastoon, jonka saa helposti muutettua rahaksi.

Anna kympeille mahdollisuus kasvaa

Säännöllisen kuukausisäästämisen voi aloittaa jo kympillä kuussa. Jos sinulla jää ylimääräistä säästöön arjen kulujen jälkeen, kannattaa harkita säännöllisen säästämisen aloittamista. Mieti, paljonko sinulla on sellaisia varoja, joita et tarvitse lisämenoihin, vaan pystyt sijoittamaan pidemmäksi ajaksi.

Tilisäästäminen on hyvä alku, mutta kannattaa harkita myös sijoittamista sellaisiin kohteisiin, joilla voi tavoitella myös tilikorkoa parempaa tuottoa. Nordean rahastoissa voit aloittaa kuukausisäästämisen jo 10 eurolla. Rahastojen arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan. Rahastosijoituksen saat muutettua rahaksi lunastushetken arvoon parissa päivässä heti, kun tarvitset.

Teet säästösopimuksen helposti mobiili- tai verkkopankissa. Nordean digitaalinen sijoitusneuvoja Nora auttaa löytämään parhaiten sinulle sopivan tavan säästää. Nora määrittää sijoitusprofiilisi ja suosittelee sinulle sopivaa sijoitusrahastoa. Jos et vielä ole Nordean asiakas, Nora neuvoo, mitä tehdä. 

Hyödynnä korkoa korolle -ilmiö

Korkoa korolle -ilmiössä on kyse siitä, että alkuperäisen säästösumman lisäksi myös säästöjesi korot kasvavat korkoa. Jos säästät esimerkiksi 100 euroa ja oletuksena on 5 prosentin vuosituotto, saat säästöillesi 5 prosentin koron vuodessa. Ensimmäisen vuoden jälkeen sinulla on yhteensä 105 euroa. Toisena vuonna saatkin 5 prosentin koron 105 eurolle, joten kasassa on jo 110,25 euroa. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Mitä enemmän korkoa korolle -vuosia tulee, sitä enemmän säästöt karttuvat ikään kuin itsekseen, vaikka lisäsijoituksia ei tehtäisikään. Tämän vuoksi kannattaa aloittaa säästäminen mahdollisimman varhain.

Jos asia ei auennut, kokeile Ylen sijoituslaskuriaAvautuu uuteen ikkunaan

Mitä tarkoittaa vastuullinen sijoittaminen?

Ovatko esimerkiksi ympäristö, ihmisoikeudet tai työolojen parantaminen sinulle tärkeitä arvoja? Sijoittamalla vastuullisiin yrityksiin voit tukea yrityksiä, jotka toimivat vastuullisesti tai kehittävät uusia vastuullisia ratkaisuja. Lisäksi sijoittaminen vastuullisiin yrityksiin voi kannustaa muitakin yhtiöitä toimimaan vastuullisemmin. Yritykset, joiden liiketoimintamallit ja prosessit ovat vastuullisia, pärjäävät tulevassa kilpailutilanteessa todennäköisesti muita paremmin. 

Nordeassa sijoitat aina vastuullisesti, sillä sijoitusrahastoihimme valitaan sijoituskohteiksi vain yhtiöitä, jotka täyttävän Nordean määrittämät vastuullisuutta koskevat kriteerit. Jos haluat kiinnittää erityistä huomiota vastuullisuuteen, kannattaa tutustua Vastuullisen valinnan tuotteisiimme.

Vastuullinen säästäminen ja sijoittaminen

Lainanhakijan ja säästäjän sanastot

Sanastot sisältävät laina-asioiden ja säästämisen yleisimpiin vaihtoehtoihin liittyviä peruskäsitteitä. Saat myös selityksiä erilaisiin korkoihin ja lainanlyhentämiseen liittyviin käsitteisiin sekä säästöihin liittyvää termistöä.

Lainanhakijan sanasto   

Säästäjän sanasto