Omakotitalon energiaremontti

Asumiskustannukset ovat yleensä suomalaisten omakotiasujien merkittävimpiä kulueriä. Omakotitalon energiaremontilla tavoitellaan pienempiä lämmitykseen ja energiantuotantoon liittyviä kustannuksia. Energiaremontti on myös yksi keino oman hiilijalanjäljen minimointiin.

Viisi tapaa remontoida omakotitalo energiatehokkaammaksi

Ilma-vesilämpöpumppu​:
 Ilma-vesilämpöpumppu on lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävä lämmitysratkaisu. Pumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu asuintaloihin ja liikekiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. ​ 

Maalämpöpumppu​:
 Maalämpöpumppu soveltuu kaikkiin asuintaloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä ja tuottaa säästöjä vuosittaisiin lämmityskuluihin. Maalämpöpumpulla voi myös viilentää asuintilaa, jolloin puhutaan maaviileästä.​ 

Lämpöverkkoremontti​: 
Lämpöverkolla tarkoitetaan kaikkia kodin lämmitysputkia, kuten pattereita ja niiden putkia. Lämmitysputkien käyttöikä on keskimäärin noin 25–30 vuotta. Jos talo on rakennettu 90-luvulla tai sitä ennen, voi lämpöverkkoremontti olla ajankohtainen. ​ 

Yläpohjan lisäeristys​: 
Merkittävä osa omakotitalon lämmöstä haihtuu perustusten yläpohjan kautta. Hyvin eristävällä yläpohjalla voidaan tehokkaasti estää lämmön karkaaminen. Lisäeristys on rakenteellinen säästötoimi  ja sen voi tehdä esimerkiksi puhallusvillalla. 

Aurinkosähköjärjestelmä​: 
Aurinkosähköjärjestelmien kustannukset ovat yleisesti laskeneet, mikä on lisännyt kiinnostusta sähkön pientuotantoa kohtaan. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa ja sen tekniikka on lähes huoltovapaata. Aurinkosähkön avulla voit myös kasvattaa energiaomavaraisuutta ja varautua mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin.  

Taloudellista tukea energiakorjauksiin

Energia-avustuksen saaminen edellyttää, että korjaustoimenpiteeseen ei ole saatu muuta julkista rahoitusta. ​ 

Kotitalousvähennystä ei voi hakea remonttiin, jonka tekemiseen on myönnetty energia-avustusta. ​On siis hyvä laskea, onko kannattavampaa hyödyntää energia-avustusta, kotitalousvähennystä vai mahdollisesti jotakin muuta saatavilla olevaa avustusta.​

Samasta valtion tuesta jaetaan rahat pientalojen lisäksi myös taloyhtiöiden ja ARA-yhteisöjen energiaremontteihin.. Lue lisää energia-avustuksestaAvautuu uuteen ikkunaan

Tiesitkö?

Suomessa kotien energiankulutuksesta merkittävä osa kuluu lämmitykseen. 

Rakennusten energiatehokkuuden kasvattaminen on rahallisen säästön lisäksi myös merkittävä ekoteko.  

Pelkästä ympäristön hyödystä ei kuitenkaan ole kysymys: energiatehokkuudesta on iloa myös talon omistajalle esimerkiksi mahdollisena kiinteistön arvon nousuna. 

Muista energiatehokkuus myös mökillä

Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, kuten puun pienpolttoa ja ilmalämpöpumppua. 

Mieti myös olisiko aurinkosähköjärjestelmä riittävä energianlähde loma-asuntoosi.

Kierrätä ja kompostoi. Kompostista saat ravinteikasta multaa kasvimaalle ja istutuksiin. 

Hyödynnä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. 

Hyödynnä loma-asuntosi lähialueen palveluja. Tällöin voit ehkä tehdä kauppamatkasi pyöräillen, kävellen tai talvella hiihtäen. 

Mökki saaristossa

Joka toisen suomalaisen tulevaisuuden kodin toiveisiin kuuluu ekologinen lämmitysmuoto ja energiatehokas rakennustapa.

Nordean kyselytutkimus, joulukuu 2021

Vinkkejä energiaremontin suunnitteluun

Isoihin remontteihin tai uudistuksiin ei ole yhtä valmista kokonaisratkaisua, joten selvitä huolellisesti etenemistavat ja tekniset mahdollisuudet.  

Pyydä ratkaisuvaihtoehtoja ja tarjouksia useammalta yritykseltä. Hyviä mittareita ovat esimerkiksi asiakaspalvelu ja neuvonta: kuunnellaanko tarpeitasi ja tavoitteitasi, saatko opastusta ja tarjotaanko sinulle erilaisia vaihtoehtoja. 

Muista tehdä urakka- ja hankintasopimukset kirjallisesti. Sovi kirjallisesti myös aikatauluista ja mahdollisista viivästymiskorvauksista sekä takuuehdoista laitteille ja työlle. Pyydä laitteille ja järjestelmille käyttöönotto-opastus. 

Voit hakea energia-avustusta ympärivuotisessa käytössä olevan asuinrakennuksen energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuoden 2022 aikana Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA). Lue lisää ARA:n sivuilta Avautuu uuteen ikkunaan

Millaisia energiatehokkuutta parantavia remontteja taloyhtiöt voivat tehdä?

Taloyhtiön energiaremontti säästää kustannuksia ja kasvattaa taloyhtiön arvoa, pienentää vastiketta ja näin säästää taloyhtiön osakkeiden varoja.

Lue lisää

Viisi keinoa tehokkaaseen omakotitalon energiaremonttiin

Asumiskustannukset ovat suomalaisten omakotiasujien suurimpia kulueriä. Omakotitalon energiaremontilla voit vähentää merkittävästi asumiskustannuksia.

Lue lisää

Lainaa kiinteistön energiaremonttiin

Energiatehokkuutta parantava remontti on kannattava sijoitus. Kiinteistön arvo kasvaa kun energiaa säästävä remontti alentaa korjausvelkaa sekä käyttökuluja.

Lue lisää