Alensimme energiaremonttiin käytettävien peruskorjauslainojen hintaa

Energian hinnat ovat nousseet voimakkaasti, mikä näkyy myös kasvaneina asumis- ja lämmityskustannuksina. Haluamme tukea suomalaisia haastavassa tilanteessa, ja siksi alensimme energiaremontteihin käytettävän peruskorjauslainan marginaalia  21.10.2022 alkaen. ​

Lue lisää ja haeAvautuu uuteen ikkunaan

Viisi tapaa remontoida omakotitalo energiatehokkaammaksi

 1. Ilma-vesilämpöpumppu on lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävä lämmitysratkaisu. Pumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu asuintaloihin ja liikekiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. ​ 
 2. Maalämpöpumppu soveltuu kaikkiin asuintaloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä ja tuottaa säästöjä vuosittaisiin lämmityskuluihin. Maalämpöpumpulla voi myös viilentää asuintilaa, jolloin puhutaan maaviileästä.​ 
 3. Lämpöverkolla tarkoitetaan kaikkia kodin lämmitysputkia, kuten pattereita ja niiden putkia. Lämmitysputkien käyttöikä on keskimäärin noin 25–30 vuotta. Jos talo on rakennettu 90-luvulla tai sitä ennen, voi lämpöverkkoremontti olla ajankohtainen. ​ 
 4. Merkittävä osa omakotitalon lämmöstä haihtuu perustusten yläpohjan kautta. Hyvin eristävällä yläpohjalla voidaan tehokkaasti estää lämmön karkaaminen. Lisäeristys on rakenteellinen säästötoimi  ja sen voi tehdä esimerkiksi puhallusvillalla. 
 5. Aurinkosähköjärjestelmien kustannukset ovat yleisesti laskeneet, mikä on lisännyt kiinnostusta sähkön pientuotantoa kohtaan. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa ja sen tekniikka on lähes huoltovapaata. Aurinkosähkön avulla voit myös kasvattaa energiaomavaraisuutta ja varautua mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin.  

Tiesitkö?

 • Suomessa kotien energiankulutuksesta merkittävä osa kuluu lämmitykseen. 
 • Rakennusten energiatehokkuuden kasvattaminen on rahallisen säästön lisäksi myös merkittävä ekoteko.  
 • Pelkästä ympäristön hyödystä ei kuitenkaan ole kysymys: energiatehokkuudesta on iloa myös talon omistajalle esimerkiksi mahdollisena kiinteistön arvon nousuna. 

Muista energiatehokkuus myös mökillä

 • Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, kuten puun pienpolttoa ja ilmalämpöpumppua. 
 • Mieti myös olisiko aurinkosähköjärjestelmä riittävä energianlähde loma-asuntoosi.
 • Kierrätä ja kompostoi. Kompostista saat ravinteikasta multaa kasvimaalle ja istutuksiin. 
 • Hyödynnä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. 
 • Hyödynnä loma-asuntosi lähialueen palveluja. Tällöin voit ehkä tehdä kauppamatkasi pyöräillen, kävellen tai talvella hiihtäen. 

Vinkkejä energiaremontin suunnitteluun

Isoihin remontteihin tai uudistuksiin ei ole yhtä valmista kokonaisratkaisua, joten selvitä huolellisesti etenemistavat ja tekniset mahdollisuudet.  

Pyydä ratkaisuvaihtoehtoja ja tarjouksia useammalta yritykseltä. Hyviä mittareita ovat esimerkiksi asiakaspalvelu ja neuvonta: kuunnellaanko tarpeitasi ja tavoitteitasi, saatko opastusta ja tarjotaanko sinulle erilaisia vaihtoehtoja. 

Muista tehdä urakka- ja hankintasopimukset kirjallisesti. Sovi kirjallisesti myös aikatauluista ja mahdollisista viivästymiskorvauksista sekä takuuehdoista laitteille ja työlle. Pyydä laitteille ja järjestelmille käyttöönotto-opastus. 

Millaisia energiatehokkuutta parantavia remontteja taloyhtiöt voivat tehdä?

Taloyhtiön energiaremontti säästää kustannuksia ja kasvattaa taloyhtiön arvoa, pienentää vastiketta ja näin säästää taloyhtiön osakkeiden varoja.

Lue lisää taloyhtiön energiaremontista

Lainaa kiinteistön energiaremonttiin

Energiatehokkuutta parantava remontti on kannattava sijoitus. Kiinteistön arvo kasvaa kun energiaa säästävä remontti alentaa korjausvelkaa sekä käyttökuluja.

Lue lisää kiinteistön energiaremontista

Haluatko asua ja elää energiatehokkaasti?​

Pienet valinnat arjessa ja hyvä kiinteistön ylläpito luovat perustan energiatehokkaalle asumiselle. Energiaremonteilla voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi, asumiskustannuksiisi ja asumismukavuuteesi.

Lue vinkit energiatehokkuuden parantamiseen