Vakuutus turvaa Jokilahtien taloutta ja lainan takaisinmaksua

Sarlotta ja Petri Jokilahti: "Arjessa emme mieti ikäviä asioita, mutta on hyvä varautua siihen, että elämässä voi tapahtua mitä vain."

Perhe pöydän äärellä

Valkoisen eri vivahteilla sisustettu koti lapsiystävällisellä Sääksvuoren asuinalueella Jyväskylässä on Sarlotta, 41, ja Petri Jokilahden, 47, sekä heidän kolmen alakouluikäisen lapsensa turvasatama kiireisen arjen keskellä. 

Perheen lempipaikka on ehdottomasti takkahuone, jonka sohvalle kaikki viisi istahtavat viikoittain katsomaan videotykin seinäkankaalle heijastamaa elokuvaa. 

”Viime aikoina lapsetkin ovat innostuneet Star Wars -elokuvista”, perheen isä Petri Jokilahti naurahtaa. 

Jokilahdet rakensivat reilun 200-neliöisen puutalonsa vuonna 2012. Rakentamista varten he ottivat asuntolainan. Elokuussa 2020 pariskunta päätti lunastaa itselleen talonsa vuokratontin. Uusi tonttilaina ja vanha asuntolaina yhdistettiin uudeksi asuntolainaksi. 

”Ajattelimme, että meidän kannattaa maksaa tonttia itse hiljalleen pois sen sijaan, että maksaisimme vuosittain vuokraa kaupungille. Käytännössä vanhan asuntolainamme tilalle luotiin pankissa uusi, hieman edellistä suurempi laina”, Sarlotta kertoo. 

Keskustan ensiasunnoista perheelle sopivaan puutaloon

Päivätöissä, yrittäjyydessä ja lapsiperhearjen pyörittämisessä riittää tekemistä. Sääksvuoren puutalon rakennusprojekti ei silti ollut parin ensimmäinen. Remonttipuuhaa ja talonrakennusprojekteja on vuosien varrella kertynyt.

Vuosituhannen taitteessa molemmilla oli vielä omat asunnot Jyväskylän keskustassa. Kun vuodesta 2004 yhdessä olleen parin suhde eteni ja perheenperustaminen tuli ajankohtaiseksi, Jokilahdet remontoivat ja myivät omat asuntonsa. 

”Muutimme Mäyrämäkeen 1970-luvulla rakennettuun omakotitaloon. Remontoimme senkin asunnon itse. Kun lapsemme syntyivät 2000-luvun loppupuolella, aloimme jo rakentaa omaa kesämökkiä Kintaudelle”, Petri kertoo. 

Viimeisintä lainaa ottaessaan he alkoivat pohtia taloudellista varautumista elämässä mahdollisesti vastaantuleviin kriiseihin.

Jokilahdet sohvalla 640x360Päivätyönsä ohessa Petri pyörittää tapahtuma-alan yritystä Jyväsmedia Oy:tä. Pariskunnalla on myös toinen yritys. Decocut.fi valmistaa yksilöllisiä kakunkoristeita, koruja ja sisustustauluja.

Henkilövakuutuksella turvaa talouteen ja lainan takaisinmaksuun

Petrin mielestä hyvä taloudenpito tarkoittaa myös vakuutusturvan miettimistä.

”Jos toiselle käy jotain ikävää, toisen on vakuutuksen turvin helpompi jatkaa arjen pyörittämistä.”

”Vaikka en juurikaan halua arjessa miettiä ikäviä asioita, elämässä voi tapahtua mitä vain. On hyvä varautua myös puolison kuolemaan, omaan sairastumiseen tai vammautumiseen”, Sarlotta sanoo. 

Perheen lähipiirissä sattui vuosia sitten kuolemantapaus, jossa omaisille olisi ollut suuri apu henkivakuutuksesta. 

”Jäimme tuolloin miettimään, että henkivakuutus olisi auttanut läheisiä jatkamaan elämäänsä turvatummissa merkeissä. Suuren surun keskellä helpottaa, kun raha-asioita ei tarvitse ensimmäisenä murehtia ja harkita esimerkiksi kodin myymistä”, Sarlotta pohtii. 

Katso minkälainen vakuutusturva sopii sinun elämäntilanteeseen ja laske hinta

Nordea on ollut perheen kotipankki jo pitkään, ja asiat ovat hoituneet vuosien varrella kätevästi sekä henkilökohtaisesti että verkon kautta. 

”Pankkiasiointimme on siirtynyt entistä enemmän verkkoon. Pidän silti tärkeänä, että palveluiden digitalisoitumisesta huolimatta elämäntilanteemme huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla ja saamme tarvittaessa myös henkilökohtaista palvelua", Petri sanoo.

Vakuutus kannattaa ottaa silloin, kun kaikki on hyvin.

Rahoitusneuvoja Liisa Kalin suosittelee kaikkia varautumaan yllättäviin tilanteisiin.

Liisa Kalin"On mukava kuulla, että Jokilahdet ovat tyytyväisiä meiltä saamaansa palveluun. Kun on varautunut yllättäviin tilanteisiin, ei asioita tarvitse murehtia arjessa", kertoo Liisa Kalin.

"Laina-asiakkaitamme usein mietityttää talouden turvaaminen nyt ja tulevaisuudessa. Miten pärjään suuren lainan kanssa? Entä miten selviäisin lainan lyhennyksistä ja arjen menoista, jos tulot tippuisivat? 

Jokaisen meistä kannattaa miettiä näitä asioita. Niistä kannattaa myös keskustella avoimesti, ja pohtia miten esimerkiksi puolison yllättävä kuolema vaikuttaisi perheen talouteen. 

Vakuutusasiat on hyvä hoitaa kuntoon silloin, kun kaikki on hyvin", Liisa muistuttaa.

"Olemme apunasi kaikenlaisissa kysymyksissä ja autamme sopivan vakuutuksen valinnassa. Käy kokeilemassa vakuutuslaskuriamme - se pyytää sinulta muutaman taustatiedon ja antaa suosituksen sinulle sopivasta vakuutuksesta. Suosituksen jälkeen on helppo jatkaa vakuutuksen ostoon. Tarvittaessa voit jättää meille myös yhteydenottopyynnön", ohjeistaa Liisa. 

Minkälaisen vakuutuksen tarvitsen?

Laskurimme auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivan vakuutusturvan.

Laske hinta ja osta vakuutus

Nordea MyLife -vakuutuksen kuolemanvaraturvan myöntää Nordea Henkivakuutus Suomi Oy ja muut turvat Nordea Vakuutus Suomi Oy. Yhtiöt myyvät vakuutuksia asiamiehenään toimivan Nordea Bank Oyj:n kautta.