15-vuotiaan pankkipalvelut

Nuoren täyttäessä 15 vuotta, hänellä on mahdollisuus avata itselleen pankkipalveluita. Nuori voi esimerkiksi avata käyttötilin ja hakea siihen liitettävää henkilökohtaista pankkikorttia. Myös ASP-säästäminen sekä opinlainan hakeminen alaikäisenä onnistuu mutkattomasti Nordeassa.

15-vuotias voi avata itselleen peruspankkipalvelut

  • 15 vuotta täyttänyt nuori voi avata omille tuloilleen Käyttötilin ilman huoltajien suostumusta. Alaikäisen omiksi tuloiksi katsotaan esimerkiksi palkkatulot, opintoraha tai viikkoraha.
  • Alaikäinen voi hakea itse avaamaansa tiliin Nordea Debit -korttia.
  • Alaikäinen voi avata itsenäisesti verkkopankkisopimuksen, jos sopimukseen liitetään ainoastaan hänen itse avaamansa tili. Huoltajien suostumuksella verkkopankkiin voidaan liittää myös nuoren muita tilejä.
  • Jos nuorella on jo omat verkkopankkitunnukset, hän voi avata tilin ja hakea siihen kortin Nordea Asiakaspalvelun kautta. Jos nuorella ei ole pankkitunnuksia, palveluiden avaus onnistuu lähimmässä konttorissa. Varaa aika konttoriin soittamalla Asiakaspalveluun.
  • Huoltajat eivät saa käyttää alaikäisen itse avaamaa tiliä ilman alaikäisen lupaa.
Nordea Asiakaspalvelu

Nordea Asiakaspalvelu 0200 3000 (pvm/mpm*)

  • Palveluaika on ma-pe klo 8.00-20.00 ja la-su klo 10.00-16.00. 
  • Ulkomailta soitettaessa +358 200 3000 (ulkomaan puhelun hinta).

*) pvm = paikallisverkkomaksu, mpm = matkapuhelinmaksu suomalaisella puhelinliittymällä soitettaessa.

Nordea Asiakaspalvelu on kiinni kesäsunnuntaisin 11.6-6.8.2023.

Opintolaina alaikäiselle

Opintolaina on tarkoitettu opiskelija-arjen menojen rahoittamiseen. Alaikäinen tarvitsee opintolainan hakemiseen ja nostamiseen huoltajien suostumuksen.

Kun opintolainaa haetaan alaikäiselle, hakijan on valtiotakauksen saamiseksi täytettävä tiettyjä ehtoja. Valtiotakauksellinen opintolaina voidaan myöntää alle 17-vuotiaalle hakijalle, joka ei asu vanhempiensa luona, ja jonka vanhempien yhteenlasketut tulot ovat vuodessa alle 64 400 euroa. Alaikäisen opintolainasta löydät lisätietoa Kelan sivuilta. 

Huoltajat voivat antaa valtuutuksen ja suostumuksen alaikäisen opintolainaan Nordea Asiakaspalvelussa, kun he tunnistautuvat henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan.  

Suostumuksen saatuaan alaikäinen voi hakea ja nostaa opintolainaa Nordea Asiakaspalvelussa, jos hänellä on Nordean henkilökohtaiset pankkitunnukset. Jos alaikäisellä ei ole omia pankkitunnuksia, lainan nosto ja hakeminen onnistuu konttorissa. Varaa aika konttoriin soittamalla Asiakaspalveluun.

ASP-tili 15-vuotiaalle

ASP-säästämisen voi aloittaa jo alaikäisenä. ASP-tilin avaamiseen alaikäisenä tarvitaan huoltajien suostumus.

Alle 18-vuotiaana tehtyjen talletusten täytyy olla omalla työllä ansaittuja varoja. Alaikäisen ASP-tilille ei voi siirtää esimerkiksi vanhemmilta, isovanhemmilta tai muilta lahjaksi saatua rahaa.

Jos nuorella on omat pankkitunnukset, ASP-tilin avaus onnistuu Nordea Asiakaspalvelussa, kun sekä nuori että huoltajat voidaan tunnistaa henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Jos nuorella ei ole pankkitunnuksia, ASP-tilin voi avata konttorissa. Tällöin mukana olevalla huoltajalla täytyy olla valtakirja mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Alaikäisen ASP-tilin varojen alkuperästä pitää toimittaa selvitys pankille vähintään kerran vuodessa. Selvityksen voi tehdä Valtiokonttorin lomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan. Lue lisätietoa ASP-tilistä.

Lapselle säästäminen

Säännöllisellä säästämisellä kerrytät pienilläkin summilla pesämunaa lapsen tulevaisuutta varten.

Lue lisää lapselle säästämisestä

Lapsi maksaa itse

Alaikäisen päivittäisten pankkipalveluiden avulla perheen nuorimpien raha-asiat hoituvat helposti ja turvallisesti.

Lue lisää alaikäisen pankkipalveluista

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä

Moni asia muuttuu, kun nuori täyttää 18 vuotta – myös pankkipalvelut.

Lue lisää 18 vuotta täyttäneen pankkipalveluista