Mitä on teemasijoittaminen?

Teemasijoittaminen tarkoittaa sijoittamista, jossa sijoitusstrategia perustuu tiettyjen yhtiöiden tai toimialojen sijaan pitkän aikavälin trendeihin. Joskus puhutaan myös temaattisesta sijoittamisesta, termit eivät ole vielä vakiintuneet. Teemat voivat vaihdella ympäristötietoisuudesta teknologisiin innovaatioihin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin. Tavoitteena on hyödyntää maailmanlaajuisista megatrendeistä syntyviä mahdollisuuksia, joiden merkitystä usein aliarvioidaan markkinoilla. Tällaisia teemoja voivat olla esimerkiksi uudet läpimurtoteknologiat tai keskiluokan vaurastuminen kehittyvissä talouksissa.

Miksi teemasijoittaminen?

Juuri nyt maailmanlaajuisten vastuullisuushaasteiden ratkaiseminen näyttää teemalta, joka saattaa osoittautua tuottoisaksi tulevaisuudessa. Esimerkki nousevasta teemasta voisi olla kulkuvälineiden sähköistyminen, joka vaatii investointeja mm. puhtaan energian ratkaisuihin, latausasemiin sekä akkuteknologiaan. Sijoittajilla onkin tilaisuus hyötyä siitä, että nämä teemat ovat todennäköisesti kasvussa tulevaisuudessa. Teemasijoittaminen myös mahdollistaa sijoittamisen omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Mitä ovat megatrendit?

Yksittäiset rakenteelliset muutokset voidaan ryhmitellä laajemmiksi trendeiksi, jotka puolestaan voidaan ryhmitellä vieläkin laajemmiksi megatrendeiksi. Nämä laajat megatrendit ovat merkittäviä yhteiskunnallisia ja taloudellisia muutoksia, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Megatrendit eroavat toisistaan, sillä niiden painotukset ovat erilaiset ja ne kehittyvät eri tahtiin.  Tämä tarjoaa runsaasti sijoitusmahdollisuuksia. 

Nordean kolme megatrendiä

Me Nordeassa olemme tunnistaneet kolme keskeistä megatrendiä, jotka muokkaavat maailmaa. Tarjoamme valikoiman rahastoja ja ETF-rahastoja, jotka keskittyvät kuhunkin teemaan.

  • Teknologinen murros
  • Vastuullisuushaasteet
  • Väestönkehitys ja yhteiskunnalliset muutokset

Teknologinen murros

Teknologia - small

Teknologista murrosta koskeva megatrendi liittyy tiiviisti neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja teknologioihin, joilla kehitetään esimerkiksi automatisoituja kulkuvälineitä, 3D-tulostusta, nanoteknologiaa, esineiden internetiä, tekoälyä ja pilvipalveluita. Tämä megatrendi edistää myös digitaalisten alustojen kehitystä, joka mahdollistaa Airbnb:n ja Uberin kaltaiset verkostopohjaiset liiketoimintamallit. Teknologiselle murrokselle tyypillisiä ovat usein nopeat ja epälineaariset muutokset, jotka voidaan sijoittajien keskuudessa ymmärtää väärin ja jotka siksi tarjoavat kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia. 

Vastuullisuushaasteet

Maapallo - small

Maailma on useiden pikaista ratkaisua vaativien kestävyyshaasteiden edessä. Nämä haasteet ovat niin laaja-alaisia, että ne muodostavat helposti oman megatrendinsä. Tämän megatrendin taustalla vaikuttavia muutoksen vauhdittajia ovat luonnonvarojen paheneva niukkuus, ympäristötietoisuuden kasvu ja lisääntyvä sääntely. Tämä megatrendi muuttaa esimerkiksi ruoan tuotantoa kestävämmäksi, energiajärjestelmiä puhtaammiksi ja raaka-aineiden hyödyntämistä tehokkaammaksi. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta täältä.

Väestönkehitys

Väestönkehitys - small

Väestönkehitys ja yhteiskunnalliset muutokset on laaja-alainen megatrendi, jonka keskiössä ovat maailman ikääntyvä väestö, diginatiivien uudet sukupolvet ja kehittyvien maiden, kuten Kiinan ja Intian, nouseva keskiluokka. Nämä mullistavat muutokset vaikuttavat kulutustottumuksiin ja tarjoavat sekä haasteita että mahdollisuuksia. Väestönkehitykseen liittyvät trendit ovat yleensä ennustettavia ja toteutuvat hitaasti. Siksi sijoittajat eivät aina välttämättä ymmärrä niiden pitkän aikavälin taloudellisia vaikutuksia.

Tutustu teemarahastoihin verkkopankissa

Kirjaudu verkkopankkiin ja tutustu megatrendeihin sekä teemarahastoihin. Verkkopankista löydät kattavan valikoiman erilaisia rahastoja.

Tutustu ja osta teemarahastoja verkkopankista Avautuu uuteen ikkunaan

Varaa aika tapaamiseen

Voit varata ajan maksuttomaan tapaamiseen. Luodaan sinulle henkilökohtainen säästämisen suunnitelma. Tapaaminen on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Varaa aika

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aiheet