Vaurastuisitko arjen pikkumenoja trimmaamalla?

Tuntuuko sinusta, että säästämiseen ei riitä rahaa juuri nyt? Tililläkään ei ole ylimääräistä. Ei hätää: ei tarvitsekaan olla. Jos sinulla on melko säännölliset tulot, voit laittaa niistä pienen osan sivuun ja säästää vuosien mittaan melkein huomaamattasi. Lue, miten sinäkin voit onnistua.

Pienelläkin summalla vaurastumisen alkuun

Kesällä 2021 seitsemän kymmenestä vastaajasta kertoi Nordean tutkimuksessa, etteivät he säästä, koska heillä ei ole varaa siihen. Tällainen ajattelu voi kuitenkin olla vaurastumisen este. Säästäminen kannattaa aloittaa heti jo pienistäkin tuloista, sillä aika on rahaa eikä sitä ole syytä tuhlata.

Kaiken takana on maailman kahdeksanneksi ihmeeksi nimetty voima eli korkoa korolle -ilmiö. Sen ansiosta sijoitusten kokonaistuotto kasvaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Ilmiö tarkoittaa, että tuotto lisätään säästöihin sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotto kasvaa korkoa. Toisin sanoen – vaikka laittaisit myöhemmin vähän isomman summan säästöön, se ei ehdi kasvaa yhtä paljon korkoa kuin pienempi summa, joka on sijoitettu aiemmin.

Älä ryhdy saituriksi vaan kuukausisäästäjäksi

Mahdollisuus säästää voi löytyä omia kulutustottumuksia tarkastelemalla. Ostatko esimerkiksi töihin mennessäsi tai töistä tullessasi mukin kahvia, iltapäivälehden, karkkia ynnä muuta? Niihin voi mennä yllättävän paljon rahaa kuukaudessa.

Tai ehkä sinulla kuluu suuria summia suoratoistopalveluihin tai digipeleihin? Retkahdatko ostamaan tavaraa, jos sitä myydään alennuksella – vaikket sitä tarvitsekaan? Esimerkiksi marraskuussa kuluttajia houkutellaan Black Friday ja Cyber Monday -tarjoustempauksilla.

Jos edes osan arjen turhuuksiin menevästä rahasta saa laitettua säästöön, säästöistä kertyy vuosien myötä mukava potti. 

Ajattele: 

  • 2,50 euron säästö viikossa on yli kymmenen euroa kuussa. 
  • Olemme laskeneet, että kymppi kuussa sijoitettuna kansainvälisiin osakerahastoihin tuotti vuoden 2000 tammikuusta vuoden 2021 kesäkuuhun yli 7 500 euroa. 
  • Mennyt tuotto ei tietenkään ole tae tulevasta, mutta esimerkki antaa osviittaa siitä, millaisia säästösummia kympin kuussa säästävä voi tavoitella. 

Esimerkkilaskelma tilisäästämisen ja rahastosäästämisen erosta

Säästämisen infograafi - Small

Kuva esittää kuukausittain kuun lopussa tehtyjen 10 euron säästöjen kokonaiskehitystä 2000-luvulla, jos määrä olisi säästetty joko sijoittamalla hajautetusti kansainvälisille osakemarkkinoille tai tallettamalla tilille. Kuvassa esitetty tuotto ei ole tae tulevasta tuotto- ja arvonkehityksestä, eikä se huomioi mahdollisia kuluja ja veroja.

  • Kymppi ei olekaan pieni raha, kun jatkaa säännöllistä säästämistä vuosia. Kuitenkin jo kympillä kuussa voit aloittaa kuukausisäästämisen Nordeassa. 

Kuukausisäästäminen ei sido sinua eikä rahojasi

Ajattelitko säästää tilille? Se ei kannata, vaikka tili olisikin tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Pitkällä aikavälillä rahasi tuottavat rahastoissa yleensä enemmän verrattuna siihen, että ne makaisivat nollakorkoisella pankkitililläsi, missä inflaatio nakertaa niiden arvoa päivittäin. 

Etkö halua sitoutua mihinkään? Ei tarvitsekaan. Kuukausisäästäminen rahastoon ei sido sinua eikä rahojasi. Minkä summan päätätkään säästää, siirrämme sen puolestasi tililtä valitsemaasi rahastoon automaattisesti. Näet säästöjesi kehityksen omasta mobiili- tai verkkopankistasi koska tahansa. 

Jos elämä yllättää, pääset  joustavasti muokkaamaan säästöjäsi. Voit korottaa kuukausisummaasi, nostaa osan tai kaikki kertyneet säästöt käyttöösi tai lopettaa säästämisen milloin vain tarvetta on. Saat rahat tilillesi muutamassa päivässä. Ja kun tilanne kääntyy suotuisammaksi, voit taas jatkaa säästämistä.

Hoidat suuren osan arjen menoistasi kuukausimaksuilla – miksi et vaurastuisi samalla tavalla? 

Valitse juuri sinulle sopivin tapa aloittaa säästäminen

Aloita säästäminen