Olisiko nyt hyvä aika aloittaa säästäminen?

Säästämisellä on paljon hyviä puolia; säästämällä voit kerryttää vararahastoa, lisäät varallisuuttasi ja pääset toteuttamaan haaveitasi, joihin ei muuten olisi varaa. Säästämisen voit aloittaa hyvinkin pienellä summalla.

Kaiken takana on maailman kahdeksanneksi ihmeeksi nimetty voima eli korkoa korolle -ilmiö. Sen ansiosta sijoitusten kokonaistuotto kasvaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Ilmiö tarkoittaa, että tuotto lisätään säästöihin sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotto kasvaa korkoa. Toisin sanoen – vaikka laittaisit myöhemmin vähän isomman summan säästöön, se ei ehdi kasvaa yhtä paljon korkoa kuin pienempi summa, joka on sijoitettu aiemmin. Lue lisää miten korkoa korolle -ilmiö toimiiAvautuu uuteen ikkunaan.

Anna säästöillesi mahdollisuus kasvaa

Tiesitkö, että voit aloittaa kuukausisäästämisen rahastoon jo suoratoistopalvelun hinnalla?

Kuukausisäästäminen kannattaa ajatella kulueränä muiden joukossa, samalla tavalla kuin muut palvelut joista maksat kuukausittain. Säästösumma ei ole vain rahaa, jota ei ole kulutettu. Se on rahaa, jonka varaat tuloistasi tulevaisuuttasi varten, esimerkiksi unelmiesi reissuun tai uuteen asuntoon.

Tärkeimpiä säästövinkkejä on omien kulutustottumusten tarkasteleminen. Ostatko esimerkiksi töihin mennessäsi tai töistä tullessasi mukin kahvia, iltapäivälehden, karkkia ynnä muuta? Niihin voi mennä yllättävän paljon rahaa kuukaudessa.

Jos edes osan arjessa kuluttamastasi rahasta saa laitettua säästöön, säästöistä kertyy vuosien myötä mukava potti. 

Paljonko pitäisi säästää?

Tiesitkö, että suomalaisten tavallisin säästösumma on noin sata euroa kuussa? Alkuun pääsee jo kympillä, mutta summaa kannattaa kasvattaa, jos vain pystyy. Nyrkkisääntö on, että säästöön olisi hyvä laittaa 10 prosenttia nettotuloistaan joka kuukausi. Pystyisitkö sinä siihen? 

Huomaathan, että säästösumma voi vaihdella elämäntilanteen ja käytettävissä olevien varojen mukaan. Voit myös lunastaa osan tai koko summan tai tehdä lisäsijoituksia. Lunastaessasi rahastovaroja ne tulevat tilillesi yleensä kolmen pankkipäivän kuluessa.

Korkoa korolle -ilmiö havainnollistaa, kuinka pienilläkin säästöillä voi ajan mittaan ansaita suuriakin tuottoja. Kun säästät säännöllisesti ja sijoittamasi summa kasvaa vähitellen, myös sen kerryttämät korot (tuotot) voivat kasvaa. Ja kun tuotot kasvavat, kasvaa myös korkoa korolle -ilmiön vaikutus. Aika onkin säästäjän paras ystävä. 

Näin säästösi voivat kasvaa

Esimerkki alla antaa osviittaa siitä, millaisia säästösummia kympin kuussa säästävä voi tavoitella. Jos aloitat säästämisen kymmenen euron kuukausisäästöillä ja sijoitat kuukausittain kansainvälisesti hajautettuun osakerahastoon 20 vuoden ajan, olet sijoittanut 20 vuodessa 2 400 euroa, mutta pääomasi on voinut kasvaa korkoa korolle jopa saman verran!

Säästämisen infograafi - Small

Sinun ei tarvitse tietää sijoitusprofiiliasi aloittaaksesi kuukausisäästämisen, me autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivat säästämisen ratkaisut. 

Nordeassa on laskettu, että 90 prosenttia sijoituksista osuu siniselle alueelle, ja vaihtelu voi olla suurta. Laskelmassa ei ole otettu huomioon veroja tai muita kuluja. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitettaessa rahastoihin niiden arvo voi nousta tai laskea markkinatilanteen muuttuessa, joten on mahdollista, että sijoittamasi summa laskee ja saat takaisin pienemmän summan kuin sijoitit.

3 vinkkiä kuukausisäästämisen aloittamiseen

  1. Ajattelitko säästää tilille? Lyhyen aikavälin varakassan säästämiseen säästötili sopii oikein hyvin. Pitkällä aikavälillä rahasi tuottavat rahastoissa yleensä enemmän verrattuna säästötilien korkoihin.
  2. Etkö halua sitoutua mihinkään? Ei tarvitsekaan. Kuukausisäästäminen rahastoon ei sido sinua eikä rahojasi. Minkä summan päätätkään säästää, siirrämme sen puolestasi tililtä valitsemaasi rahastoon automaattisesti. Näet säästöjesi kehityksen omasta mobiili- tai verkkopankistasi koska tahansa. 
  3. Jos elämä yllättää, pääset  joustavasti muokkaamaan säästöjäsi. Voit esimerkiksi halutessasi tehdä lunastustoimeksiannon rahastosta ja saada sijoittamiasi rahoja takaisin käyttöösi tai voit muokata kuukausittain rahastoon menevää summaa. 

Löydetään yhdessä sinulle sopiva tapa kuukausisäästää

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen, niin löydämme yhdessä ratkaisun ja luomme juuri sinulle sopivan säästämisen suunnitelman tai katso oma suosituksesi digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla.