Tiedätkö, miten työttömyys tai pitkä sairausloma vaikuttaisi asuntolainasi takaisinmaksuun?

Yllättävän moni suomalainen nimittäin ei tiedä. Todelliset vaikutukset ovat monesti odotettua suurempia, ja tulotason lasku voi tulla ikävänä yllätyksenä – silloin lainaturva auttaa.

Kun jää työttömäksi tai sairauslomalle, saattaa alentunut tulotaso tuoda haasteita asuntolainan maksamiseen, ja joskus jopa ihan tavallisesta arjesta selviytymiseen. Pitkän sairauspoissaolon aikana tulot voivat tipahtaa puoleen normaalista ja työttömäksi jäädessä ei ansiosidonnainen päivärahakaan säilytä totuttua elintasoa. 

Viimeistään elämän käännekohdissa, kuten omaa kotia hankkiessa, perhettä perustettaessa tai erotessa, on hyvä pysähtyä miettimään omaan elämään ja talouteen kohdistuvia riskejä. 

  • Miten pärjäisit laskujen ja lainanmaksun kanssa, jos vakava sairaus veisi sinut pois työelämästä vaikkapa vuodeksi? 
  • Löytyisikö sinulle helposti uusi työpaikka, jos jäisit yllättäen työttömäksi?
  • Kuinka kauan rahat riittäisivät, jos menettäisit työkykysi kokonaan? 
  • Entä kuinka sinä tai puolisosi hoitaisitte perheen kulut, jos jompikumpi teistä menehtyisi yllättäen? 

Elämänkriisien keskellä on toki mahdollista neuvotella taukoa asuntolainan maksuun, mutta ennen pitkää lyhennysvapaakin päättyy ja lainan lyhentäminen jatkuu. Mitä jos talous ei olekaan palautunut vielä ennalleen? Olisitko halukas myymään kotisi ja muuttamaan kenties kauemmaksi omasta tukiverkostosta, lasten kouluista tai harrastuksista? Suurten mullistusten keskellä oma koti on turvasatama, joka nousee arvoon arvaamattomaan. Arjen rutiinit tutussa ympäristössä tuovat jatkuvuutta ja turvaa vaikeassa tilanteessa.

Lainaturva auttaa varautumaan riskeihin

Jokaisen meistä kannattaa miettiä, minkälaista riskiä on valmis kantamaan itse. Puskurirahastossa on hyvä olla säästöjä yllättäviä tilanteita varten, mutta riittävätkö säästöt vuodeksi tai pitemmäksi aikaa? Tai haluatko käyttää säästösi pakon edessä, ja aloittaa puskurin keräämisen jossain vaiheessa taas nollasta?

Kaikkia riskejä ei tarvitse, eikä edes kannata kantaa yksin. Vakuutuksien avulla on mahdollista varautua yllättäviin riskeihin, jotka toteutuessaan mullistavat talouden lisäksi koko elämän. Vaikka sairauden tai kuoleman yllättäessä eivät raha-asiat ole päällimmäisinä ajatuksissa, voi talouden mureneminen tuoda ylimääräisiä huolia.  Helpotusta vaikeaan tilanteeseen tuo tieto siitä, että omasta kodista ei tarvitse luopua hädän hetkellä.

Olemme apunasi - ota yhteyttä

Me Nordeassa autamme sinua tunnistamaan talouttasi koskevat riskit ja varmistamaan lainan takaisinmaksun sujumisen myös yllättävissä tilanteissa. Kun otat meihin yhteyttä liittyen kodin hankintaan tai vaihtoon, käymme kanssasi läpi myös vakuutustarpeesi. Ja kun elämäntilanteesi muuttuvat vuosien varrella, olemme apunasi varmistamassa, että taloutesi pysyy tasapainossa.

Nordea MyLife on Kuluttajan testivoittaja

Nordea MyLife nousi Kuluttaja-lehden testivoittajaksi lainaturvavakuutusten vertailussa syyskuussa 2022. Testissä arvioitiin pankkien tarjoamien lainaturvavakuutusten ehtoja ja hintoja. Testissä suppeat ja laajat vakuutukset arvosteltiin erikseen – Nordea MyLife voitti molemmat kategoriat ja sai kehuja edullisista hinnoista ja joustavista ehdoista.

Lue lisää Kuluttaja-lehdestäAvautuu uuteen ikkunaan (osa sisällöstä maksullista)

Nordea MyLife -henkilövakuutuksen voi räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi. Se on saatavilla lainaturvavakuutuksena tai ilman lainakytköstä.

Kuluttaja testivoitto

Tee päätös jo tänään

Turvaa itsesi ja rakkaimpasi henkivakuutuksella.

Laske hinta ja osta vakuutus

Haluatko jutella kanssamme vakuutuksista?

Kun haluat henkilökohtaista palvelua, jätä yhteystietosi. Soitamme sinulle.

Jätä yhteydenottopyyntö