Pitcha, alltså sälj, din affärsidé

Om du aldrig har försökt pitcha en idé till en okänd person är det dags att börja öva. Det är viktigt att vara bra på att pitcha sin affärsidé om man är ute efter finansiering. Din pitch – och hur mycket du tror på dig själv – hjälper att övertyga andra att din idé är fantastisk. Lär dig hisspitcha, alltså hur du berättar företagets syfte på en halv minut. Nedan får du också lära dig hur du gör en pitch i 9 steg samt hur du lyckas skapa den perfekta pitchen.

Hisspitchen är en konstform

Du har just startat eget och råkar stöta på någon som kunde vara värdefull för din affärer, hur förklarar du vad ditt företag har att erbjuda? Fastän du inte ens är ute efter en investerare är det värdefullt om du kan presentera ditt företag på 30 sekunder – alltså göra en hisspitch. Testa den här tekniken för att skapa en perfekt hisspitch:

Step 4 - Perfect your business plan - infographic

Example:

"Exempel: Hej, mitt namn är Erik Exempel. Visste du att hälften av alla nya företag avslutar sin verksamhet inom de fem första åren? Tänk om vi kunde hjälpa fler förstagångsföretagare att nå framgång med sin verksamhet. Det gör mitt företag, Startup Pro, som erbjuder både coaching och mentorstjänster för unga entreprenörer. Vi har skapat ett unikt program som entreprenörerna kan ta del av i egen takt. 

Vi kombinerar det med personliga möten och onlineresurser som hjälper nya företagare att omvandla en idé till en affärsverksamhet genom att dra nytta av vår expertis och våra nätverk. Här är mitt visitkort, hör gärna av dig om du är i behov av professionell coaching."

Planera en perfekt pitch

En perfekt pitch bygger nödvändigtvis inte på en klar vision eller en fantastisk presentation. Så klart måste din idé vara bra, men en bra pitch baserar sig ofta på en bra plan och mycket övning. Vi har tagit fram en modell med fyra viktiga punkter för att hjälpa dig att planera den perfekta pitchen.

Step 4 - Perfect your business plan - infographic2

9 steg på 6 minuter

Du kanske tänker att du inte behöver en presentation för eventuella investerare men det kommer att vara till hjälp när någon frågar efter material om ditt företag. I en investerarpresentation sammanfattar du ditt företags affärsverksamhet för en potentiell investerare. Så om du är den strategiska typen rekommenderar vi att du skapar en pitch med hjälp av följande nio steg. Med hjälp av dem har du en perfekt 6-minuters pitch färdig.

Krok

Introducera dig själv, din bakgrund och erfarenhet och kroka publiken genom att bjuda på någon intressant information eller detalj.

Team

Berätta om ditt team och låt dem glänsa. Betona hur och varför varje person är en tillgång i ditt företag.

Problem

Uppmärksamma publiken på ett problem, en lucka eller ett behov på marknaden. Förklara på ett sätt som får publiken att förstå varför problemet eller behovet måste lösas.

Lösning

Introducera en lösning på problemet – din lösning. Förklara varför och hur lösningen är ny och hur den skiljer sig från mängden.

Marknad

Presentera din målgrupp och en typisk kund och förklara sedan hur din lösning hjälper målgruppen. Visa vad som gör din affärsidé lönsam.

Fördelar

Ge ett klart och övertygande exempel av fördelarna som gör att ditt företag känns attraktivt i jämförelse med andra på marknaden.

Värde

Berätta vilket värde din produkt ger dina potentiella kunder – på det sättet förstår publiken värdet på marknaden.

Plan

Ge publiken en tydlig uppfattning om tidsplanen, betona de viktigaste punkterna om hur du ska ta in dig på marknaden (go to market-plan).

Siffror

Ge en uppskattning på den förväntade avkastningen. Hur långt i framtiden du kan göra en uppskattning beror på din affärsverksamhet. Avsluta presentationen med att berätta vad investerarna skulle få ut av ditt företag – och vilka möjligheter de nu har.

Bli företagskund på nätet

Börja här