Ha koll på ekonomin

Vad du behöver veta när du ska ha koll på ekonomin

Att starta ett företag kräver kapital – antingen lite eller mycket, beroende på vilken typ av företag det handlar om. Om du planerar att helt och hållet leva på ditt företag kommer du att behöva en del tillgångar för etableringskostnaderna och för att överleva tills företaget börjar gå på vinst. Flera företag misslyckas eftersom grundarna underskattar hur mycket pengar som behövs för en bra start och för att hålla verksamheten i gång under den första kritiska fasen. När det gäller ekonomi kan du börja med att fråga dig själv:

1.     Hur mycket vinst måste företaget göra för att täcka både företagets och dina privata kostnader?

2.     Har du egna pengar för att finansiera din verksamhet?

Om du inte har tillräckligt med egna tillgångar finns det flera olika finanslösningar för företag. Men kom ihåg att alla har sina för- och nackdelar och att alternativen beror på vilken typ av företag du vill starta. Vi fokuserar på att presentera de finansieringsmöjligheter som är de vanligaste för små företag i Norden.

Hoppas du hittar den mest fungerande finansieringslösningen för ditt företag!

Vad behöver du finansiering för?

När brukar små och nya företag söka finansiering? Det beror på vilken typ av verksamhet det handlar om. Överväg noga varför ditt företag behöver extern finansiering före du tar nästa steg och börjar söka finansiering.

Din Affärsplan och budget är värdefulla verktyg för att avgöra hur mycket du behöver för vad och när. Potentiella finansiärer kommer också att be om att få se de här dokumenten.

Step 4 - Dealing with finances infographic

Finansieringsalternativ

Nedan kan du läsa om olika sätt som nygrundade företag kan hitta finansiering. Vi jämför för- och nackdelar för alla alternativ. Som allmän regel kan du tänka att ju större du vill att ditt företag ska växa, desto längre ner på listan hittar du dina finansieringslösningar. Men det här beror väldigt mycket på vilken typ av finansiering (och hur mycket) de olika alternativen kan ge. Kom också ihåg att du kan kombinera flera olika lösningar, banken kan också stöda dig på olika sätt under din företagarresa.

Familj, vänner och bekanta

Familj, vänner och bekanta

Kan bidra genom att låna pengar eller de kan investera i din verksamhet och bli dina kompanjoner.

Fördelar

Att gräva i de egna fickorna är ofta det första steget för de flesta företagsgrundare. Efter det kan man vända sig till sitt personliga och professionella nätverk för att komma vidare. De här människorna känner dig väl och vill erbjuda sitt stöd för att du ska kunna nå framgång. De förväntar sig nödvändigtvis inte extra avgifter eller ränta på sina lån. Om personer ur ditt professionella nätverk investerar i ditt företag kan det dessutom öka din trovärdighet och bana väg för framtida investeringar.

Nackdelar

Var medveten om att det kan vara väldigt känsligt att kombinera pengar med familj och vänner – det kan utmana dina relationer. Se till att ha skriftliga kontrakt med tydliga villkor för att undvika större problem längre fram.

Offentlig finansiering
Bankfinansiering
Crowdfunding alltså gräsrotsfinansiering
Professionella investerare

Hitta en bankpartner

Kom ihåg att banker inte är investerare, men om de är övertygade av att du klarar återbetalningen kommer du med största sannolikhet att få ett lån. För att kunna avgöra din återbetalningsförmåga vill banken se en bra affärsplan, få en säkerhet och bevis på ett stadigt kassaflöde. De kommer också att överväga hur engagerad du är. Är du redo att investera din tid och dina pengar för att nå framgång? Dina personliga kreditupplysningar är också en viktig faktor. Hur ser din historia ut med banken? Har du kunnat betala av dina lån hittills?

Videon nedan bjuder på några värdefulla insikter om vad banker tar i beaktande när du kontaktar dem gällande finansiering.

Hoppsan! Om du vill se innehåll av detta slag ska du först godkänna Nordeas cookies för marknadsföring

Kom i gång med din affärsverksamhet

På banken träffar vi flera sorters företagare varje dag. Så oberoende av vilken typ av utmaningar och behov ditt företag har just nu har vi antagligen varit med om något liknande tidigare. Dra alltså nytta av vår expertis, våra nätverk och vår erfarenhet när du startar eget eller vill expandera.

Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med potentiella investerare inom vårt nätverk. Vi har också andra förbindelser och möjligheter att hitta en partner som du kan dra nytta av: bekanta dig med våra företagsinitiativ, vårt nätverk och vår service. Kanske hittar du något som kan hjälpa ditt företag att nå nya nivåer?

Läs mer om nya företagares finansmöjligheter.

Att lyckas eller misslyckas med en affär

Sättet du kontaktar banken eller en investerare kan göra att du lyckas eller misslyckas med en affär.

Pitcha, alltså sälj, din affärsidé

Vad tar en investerare i beaktande före en företagsinvestering? Och vad vill banken veta? Förhoppningsvis kan vår intervju med både en erfaren investerare och en bankrådgivare inspirera dig till att förbereda dig på bästa möjliga sätt inför ett möte med en investerare eller bank. Vi introducerar också hisspitchen samt en pitchguide i 9 steg som hjälper dig att skapa den perfekta pitchen. Vi har också inkluderat några tips om hur du pitchar på bästa möjliga sätt och således vinner över finansiären på din sida.

Bli företagskund på nätet

Börja här

Ha det svart på vitt

Vilka juridiska frågor måste du ha svar på när du startar eget, framförallt om du gör det tillsammans med en kompanjon?