Ha koll på ekonomin

Vad du behöver veta när du ska ha koll på ekonomin

Att starta ett företag kräver kapital – antingen lite eller mycket, beroende på vilken typ av företag det handlar om. Om du planerar att helt och hållet leva på ditt företag kommer du att behöva en del tillgångar för etableringskostnaderna och för att överleva tills företaget börjar gå på vinst. Flera företag misslyckas eftersom grundarna underskattar hur mycket pengar som behövs för en bra start och för att hålla verksamheten i gång under den första kritiska fasen. När det gäller ekonomi kan du börja med att fråga dig själv:

1.     Hur mycket vinst måste företaget göra för att täcka både företagets och dina privata kostnader?

2.     Har du egna pengar för att finansiera din verksamhet?

Om du inte har tillräckligt med egna tillgångar finns det flera olika finanslösningar för företag. Men kom ihåg att alla har sina för- och nackdelar och att alternativen beror på vilken typ av företag du vill starta. Vi fokuserar på att presentera de finansieringsmöjligheter som är de vanligaste för små företag i Norden.

Hoppas du hittar den mest fungerande finansieringslösningen för ditt företag!

Vad behöver du finansiering för?

När brukar små och nya företag söka finansiering? Det beror på vilken typ av verksamhet det handlar om. Överväg noga varför ditt företag behöver extern finansiering före du tar nästa steg och börjar söka finansiering.

Din Affärsplan och budget är värdefulla verktyg för att avgöra hur mycket du behöver för vad och när. Potentiella finansiärer kommer också att be om att få se de här dokumenten.

Money bag with arrows icon white 640x360Yrityksen perustaminen

Joskus tarvitset rahaa tehdäksesi rahaa, ja meiltä voit hakea myös lainaa yrityksen perustamiseen.

Chart graph icon - 640x360Tuotantokapasiteetti

Tarvitsetko rahoitusta tuotannon lisäämiseksi? Yityslaina uudelle yritykselle on yksi monista vaihtoehdoistasi.

Boxes on cart icon white 640x360Tuotekehitys

Saatat tarvita rahaa tuotekehittelyyn. Lue alhaalta lisää eri rahoitusmallleista.

Download app 640x360Markkinointi

Pohdi, mitkä markkinointikanavat ovat sinulle tehokkaimpia, mutta kustannuksiltaan kohtuullisia.

Globe icon - 640x360Uudet markkinat

Yrityslaina uudelle yritykselle voi auttaa sinua astumaan menestyksekkäästi uusille markkinoille.

Apartment blocks - 640X360Uudet toimitilat

Voit tarvita rahoitusta, kun yrityksesi vaatii uudet toimitilat.

Notepad icon - 640x360Päivittäinen liiketoiminta

Saatat tarvita rahoitusta kattaaksesi kuluja väliaikaisesti, tai isomman yrityslainan uuden yrityksen laitehankintoihin.

Finansieringsalternativ

Nedan kan du läsa om olika sätt som nygrundade företag kan hitta finansiering. Vi jämför för- och nackdelar för alla alternativ. Som allmän regel kan du tänka att ju större du vill att ditt företag ska växa, desto längre ner på listan hittar du dina finansieringslösningar. Men det här beror väldigt mycket på vilken typ av finansiering (och hur mycket) de olika alternativen kan ge. Kom också ihåg att du kan kombinera flera olika lösningar, banken kan också stöda dig på olika sätt under din företagarresa.

Familj, vänner och bekanta
Offentlig finansiering
Bankfinansiering
Crowdfunding alltså gräsrotsfinansiering
Professionella investerare

Familj, vänner och bekanta

Kan bidra genom att låna pengar eller de kan investera i din verksamhet och bli dina kompanjoner.

Fördelar

Att gräva i de egna fickorna är ofta det första steget för de flesta företagsgrundare. Efter det kan man vända sig till sitt personliga och professionella nätverk för att komma vidare. De här människorna känner dig väl och vill erbjuda sitt stöd för att du ska kunna nå framgång. De förväntar sig nödvändigtvis inte extra avgifter eller ränta på sina lån. Om personer ur ditt professionella nätverk investerar i ditt företag kan det dessutom öka din trovärdighet och bana väg för framtida investeringar.

Nackdelar

Var medveten om att det kan vara väldigt känsligt att kombinera pengar med familj och vänner – det kan utmana dina relationer. Se till att ha skriftliga kontrakt med tydliga villkor för att undvika större problem längre fram.

Offentlig finansiering

Av en eller flera organisationer inom den offentliga sektorn som erbjuder bidrag, lån eller garantier för nya företagare.

Fördelar

Det här är ett säkert och pålitligt finansieringsalternativ. Offentlig finansiering kan också signalera trovärdighet inför övriga finansiärer. De här organisationerna kan också stöda dig på andra sätt, till exempel genom att erbjuda garantier när du ansöker om finansiering från banken.

Nackdelar

Det kan finnas vissa krav för att du ska få ansöka om offentlig finansiering och ibland kan processerna ta lång tid och kräva mycket pappersarbete. Ibland utdelas vissa stöd också bara inom vissa industrier. Ibland kan lån från statliga organisationer ha högre ränta än banklån. Som alltid ska du se till att du förstår alla villkor och kostnader relaterade till finansieringen.

Bankfinansiering

Till exempel från Nordea, erbjuder flera olika finansieringsprodukter och finansieringslösningar för företagare, såsom kreditkort, lån och leasing-alternativ.

Fördelar

Företagsverksamhetens självständighet kvarstår. Samma gäller ägandet av ditt företag, vilket betyder att du får behålla all vinst. Det finns flera olika finansieringsmodeller och vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för din situation.

Nackdelar

Lån och andra kredittillgångar innebär alltid kostnader och räntor. Före du får ett lån kräver de flesta banker en garanti eller säkerheter.

Crowdfunding alltså gräsrotsfinansiering

Är när privatpersoner bidrar till ditt företag via onlineplattformer, i utbyte får de en ersättning eller aktier i ditt företag. De kan också donera eller låna pengar, beroende på vilken form av gräsrotsfinansiering man valt.

Fördelar

Med en gräsrotsfinansieringskampanj når du en stor skara potentiella investerare på en gång. En sådan kampanj kan hjälpa att bekräfta din idé på marknaden, ge dig värdefull respons och etablera en kundbas i ett tidigt skede – fastän du inte ens finns på marknaden än. Gräsrotsfinansiering kan också ge ditt företag synlighet och göra det mer känt.

Nackdelar

Gräsrotsfinansiering har blivit otroligt populärt, så det är utmanande att stå ut i mängden. Att interagera med flera små aktieägarandelar kan också kräva mycket administrativt arbete. Det kan också vara svårt att veta när du kommer att uppnå ditt mål om många personer donerar både mindre och större summor. Eller om du ens når ditt mål. Gräsrotsfinansieringskampanjer bygger ofta på allt eller inget-deals, om du inte får ihop hela summan får du inga pengar alls. Kom också ihåg att om du inte kan nå det lovade målet kan människor bli väldigt besvikna vilket å sin sida kan påverka ditt rykte.

Professionella investerare

Såsom affärsänglar och riskkapitalbolag kan bidra med finansiering i utbyte mot ägarandelar.

Fördelar

Professionella investerare är redo att ta en risk med sina investeringar – men de hoppas så klart på hög avkastning. Med hjälp av sin gedigna expertis, sina nätverk och tillgång till resurser guidar de dig på din väg till tillväxt. Kom också ihåg att de investerade pengarna inte är ett lån, så du behöver inte betala tillbaka pengarna.

Nackdelar

Var förberedd på att professionella investerare kanske vill ha en större andel av ditt företag än vad du ursprungligen tänkt dig. De är inte heller nya i leken så de kan vara tuffa förhandlare. Oberoende så kommer de att ta en andel av ditt företag och din avkastning, vilket innebär att du tappar en del av kontrollen när du måste beakta andra åsikter än dina egna. Proffsplacerare har höga förväntningar på avkastning och vill driva ditt företag i den riktningen. Notera att startups med lite erfarenhet kan ha svårt att få finansiering eftersom proffs letar efter erfarna personer för att maximera förutsättningarna för framgång.

Hitta en bankpartner

Kom ihåg att banker inte är investerare, men om de är övertygade av att du klarar återbetalningen kommer du med största sannolikhet att få ett lån. För att kunna avgöra din återbetalningsförmåga vill banken se en bra affärsplan, få en säkerhet och bevis på ett stadigt kassaflöde. De kommer också att överväga hur engagerad du är. Är du redo att investera din tid och dina pengar för att nå framgång? Dina personliga kreditupplysningar är också en viktig faktor. Hur ser din historia ut med banken? Har du kunnat betala av dina lån hittills?

Kom i gång med din affärsverksamhet

På banken träffar vi flera sorters företagare varje dag. Så oberoende av vilken typ av utmaningar och behov ditt företag har just nu har vi antagligen varit med om något liknande tidigare. Dra alltså nytta av vår expertis, våra nätverk och vår erfarenhet när du startar eget eller vill expandera.

Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med potentiella investerare inom vårt nätverk. Vi har också andra förbindelser och möjligheter att hitta en partner som du kan dra nytta av: bekanta dig med våra företagsinitiativ, vårt nätverk och vår service. Kanske hittar du något som kan hjälpa ditt företag att nå nya nivåer?