Är du redo för att ta de första stegen?

Vägen mot ett nytt företag är fyllt av spänning och tvivel och det lönar sig att förbereda sig väl. Här hittar du information om hur mycket arbete det krävs för att starta eget, hur det kan påverka din privatekonomi och hur du går i rätt riktning ända från dag ett. Dessutom hittar du information om varför, hur och var du kan registrera ditt företag. Och sist men inte minst lär du dig hur viktigt det är att i ett tidigt skede veta vilken typ av företag du vill grunda. Inled din företagarresa genom att läsa vad som fick en handfull unga nordbor att följa sina drömmar.

Är du redo? Nu är det dags att göra verklighet av din dröm.

Registrera företag
Välj rätt företagsform
Enskild näringsidkare (Firma)
Aktiebolag
Kommanditbolag
Öppet bolag
Andelaslag

Hur registrerar du ditt drömföretag?

FO-numret individualiserar företaget.

Företags- och organisationsnumret, det vill säga FO-numret, är ett nummer som Patent- och registerstyrelsen eller Skatteförvaltningen gett ett företag eller samfund. Ett nytt företag får ett FO-nummer genast när dess etableringsanmälan har registrerats i Patent- och registerstyrelsens och Skatteförvaltningens gemensamma Företags- och organisationsdatasystem (YTJ).

Fundera på vilken företagsform passar dig och ditt företag bäst före du ansöker om FO-nummer. Det finns skillnader i ansvar och förpliktelser mellan de olika företagsformerna.

När du valt lämplig företagsform för dig själv och ditt företag kan du registrera bolaget. För aktiebolag och enskild näringsidkare (”firma”) kan etableringsanmälan göras antingen elektroniskt eller på en pappersblankett av PRS (Patent- och registerstyrelsen). Övriga bolag och samfund måste göra etableringsanmälan på pappersblankett.

Mer information samt nödvändiga dokument hittar du hos Företags- och organisationsdatasystemetÖppnas i nytt fönster.

Välj rätt företagsform

Bekanta dig med de olika företagsformerna före du registrerar ditt företag.

Observera att det kostar att registrera ett bolag i Patent- och registerstyrelsens handelsregister.

Du kan senare ändra företagsform så att den bäst motsvarar den aktuella situationen – ifall din affärsverksamhet av en eller annan orsak ändras. En del börjar som företagare på deltid eller grundar ett företag som ett stöd för en hobbyverksamhet medan de fortfarande förvärvsarbetar. På det här sättet kan de testa om det finns en efterfrågan för en produkt eller en tjänst. I dylika fall räcker det med att registrera sig som enskild näringsidkare. Man kan byta företagsform när företagets inkomster växer och affärsverksamheten utvecklas.

Enskild näringsidkare (Firma)

  • Företagaren idkar företagsverksamhet som naturlig person.
  • Företagaren ansvarar som enskild näringsidkare för företagets alla förbindelser med sin personliga egendom.
  • Din egen arbetsinsats är avgörande, beslutsfattandet är flexibelt.

Fördelar: Enskild näringsidkare är den enklaste företagsformen. Som privatföretagare fattar du alla beslut gällande ditt företag.

Utmaningar: Som enskild näringsidkare är du personligen ansvarig för firmans alla förbindelser och skulder.  Ansvaret för en enskild näringsidkare innebär att en borgenär som vill kräva sina fordringar via utsökning kan också be om att utmätningen gäller företagarens privategendom (såsom hus, bil) – fastän skulden skulle vara skriven på företaget.

Råd: Aktiebolag kan vara rätt företagsform för dig om du inte personligen vill ansvara för företagets skulder. Bokförare, jurister eller nyföretagarcentraler kan ge rådgivning gällande val av företagsform.

Aktiebolag

  • Den mest vanliga företagsformen i Finland.
  • Minst en grundare.
  • Aktionärerna är ansvariga för företagets förbindelser med det placerade aktiekapitalet.

Fördelar: Ägarna ansvarar med det placerade aktiekapitalet. Aktieägarna är alltså inte ansvariga för aktiebolagets förpliktelser med sin personliga egendom.

Utmaningar: Ett aktiebolag är administrativt tyngre än övriga företagsformer. Kraven på bokslutet är större än för till exempel en enskild näringsidkare.

Råd: Vid grundandet av ett aktiebolag görs ett skriftligt avtal om bolagsbildning. Samtidigt fastställs bolagsordningen (är en del av avtalet eller en bilaga) och aktierna tecknas (en aktieägare tecknar sina aktier genom att skriva under avtalet). Vid behov kan du ta hjälp av en jurist för att göra upp alla nödvändiga dokument.

Med lagändringarna som trädde i kraft 1.7.2019 slopades kravet på ett aktiekapital på minst 2 500 euro då privata aktiebolag, bostadsaktiebolag och ömsesidiga fastighetsaktiebolag grundas.

Kommanditbolag

  • Minst en ansvarig och en tyst bolagsman.
  • Den ansvariga bolagsmannen ansvarar med sin personliga egendom för bolagets förbindelser. 
  • Den tysta bolagsmannens ansvar är inte personligt, utan begränsar sig till det investerade kapitalet.

Fördelar: Inget minimikrav på kapitalet. Bolagsmännen i ett kommanditbolag investerar kapital i bolaget. Den ansvariga bolagsmannen kan investera pengar, saker eller till exempel sin arbetsinsats. Den tysta bolagsmannen investerar egendom som har penningvärde.

Utmaningar: Kommanditbolagets ansvariga bolagsman ansvarar för företagets skulder med sin personliga egendom.

Råd: Precis som i ett öppet bolag är tillit och samarbetsförmåga mellan bolagsmännen viktigt. Bolagsavtalet ska i praktiken alltid göras skriftligt. Ta hjälp av en jurist. Aktiebolag kan vara rätt företagsform för dig om du inte personligen vill ansvara för företagets skulder.

Öppet bolag

  • Minst två ansvariga bolagsmän.
  • Bolagsmännen ansvarar med sin personliga egendom för bolagets förbindelser.

Fördelar: Inget minimikapital. Kapitalet i ett öppet bolag består av de insatser bolagsmännen investerat i bolaget. Insatserna kan vara olika stora och av olika karaktär. En bolagsman kan investera pengar, saker eller sin egen arbetsinsats i bolaget.

Utmaningar: Bolagsmännens ansvar för bolagets förbindelser är obegränsat och personligt.

Råd: Bolagsformen kan vara fritt formulerad men i praktiken måste den alltid göras skriftligt. I bolagsavtalet kommer man överens om bolagets verksamhet och om bolagsmännens arbetsfördelning, exempelvis ansvar och förpliktelser.

Andelaslag

  • Minst en grundare.
  • Ett andelslag ägs av sina medlemmar.
  • Medlemmarna ansvarar för andelslagets förbindelser med enbart den investerade andelskapitalinsatsen.

Fördelar: Andelslagets medlemmar ansvarar med beloppet av andelskapitalet och inte med sin personliga egendom.

Utmaningar:Beslutsfattandet kan vara långsamt ifall det finns många medlemmar i andelslaget.

Råd: Andelslagets medlemsantal och kapital är inte definierade på förhand. Andelslag kan alltså godkänna och avsätta medlemmar och en medlem kan i princip avgå när som helst. I det här hänseendet är företagsformen flexibel. 

Använd färdiga mallar för affärsplanering

Bli företagskund på nätet

Börja här